Brasil

República Federativa do Brasil
Républik Féderasi Brasil
Bandéra Brasil Lambang Brasil
Motto
"Ordem e Progresso"
Lagu

Hino Nacional Brasileiro
Tanda nasional
Selo Nacional do Brasil National Seal of Brazil (color).svg
Location of Brasil
Ibu kotaBrasília
15°45′S 47°57′W
Kota panggedéna São Paulo
Basa Portugis[1]
Grup étnis (2010[2]) 47,73% Bodas
43,13% Soklat (Multiras)
7,61% Hideung
1,09% Asia
0,43% Amerindian
Démonim Brazilian
Pamaréntah Républik féderal présidénsial konstitusional
 -  Présidén Michel Temer (PMDB)
 -  Wakil Présidén Renan Calheiros (PMDB)
Kamerdikaan ti Karajaan Portugal, Brasil, jeung Algarves Ngahiji 
 -  Didéklarasi 7 Séptémber 1822 
 -  Diakuan 29 Agustus 1825 
 -  Républik 15 Nopémber 1889 
 -  Konstitusi nu ayeuna 5 Oktober 1988 
Aréa
 -  Total 8514877 km² (ka-5)
3287597 mil² 
 -  Cai (%) 0,65
Populasi
 -  Sénsus 2010 190.732.694[3] (ka-5)
 -  Kapadetan 22 /km² (ka-182)
57 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2011
 -  Total $2,172 triliun[4] 
 -  Per kapita $11.767[4] 
GDP (nominal) Perkiraan 2011
 -  Total $2,421 triliun[4] (ka-7)
 -  Per kapita $12.422[4] 
Gini? (2010) 53.6[5] (luhur
HDI (2011) 0,718[6] (luhur) (ka-84)
Mata uang Real (R$) (BRL)
Zona wanci BRT[7] (UTC-2 nepi ka -4[7])
 -  Usum panas (DST) BRST (UTC-2 to -4)
TLD Internét .br
Kode telepon +55

Brasil (Basa Portugis: Brasil, IPA: [bɾaˈziw]), resmina Républik Féderasi Brasil[8][9] (Basa Portugis: República Federativa do Brasil, listen ), nyaéta nagara nu panggedéna di Amérika Kidul. Brasil mangrupa nagara nu panggedéna kalima sadunya, boh aréana boh populasina.[10][11] Nagara ieu mangrupa nagara anggota CPLP sahiji-hijina di buana Amérika jeung nagara lusopon nu panggedéna sadunya.[10]

Babagian administratif

Artikel utama: Nagara bagian di Brasil, Kotamadya di Brasil

Brasil mangrupa hiji féderasi nu ngawengku 26 nagara bagian, hiji distrik féderal (nu ngawengku ibu kotana, Brasília), jeung kotamadya-kotamadya.[12] Nagara bagian miboga administrasi otonom, ngumpulkeun pajakna sorangan, jeung narima bagain ti pajak nu dikumpulkeun ku pamaréntah Féderal. Nagara bagian miboga gubernur jeung hiji badan législatif.

Tempo ogé

  • Daptar inohong Brasil

Rujukan

  1. "Demographics". Brazilian Government. 2011. Diakses tanggal 2011-10-08. (en)
  2. Caracteristicas da População e dos Domicílios do Censo Demográfico 2010 — Cor ou raça
  3. IBGE. Censo 2010: população do Brasil é de 190.732.694 pessoas.
  4. a b c d "Brazil". International Monetary Fund. Diakses tanggal 2011-04-21.
  5. Caracteristicas da População e dos Domicílios do Censo Demográfico 2010 — Rendimento
  6. UNDP Human Development Report 2011. "Table 1: Human development index 2011 and its components" (PDF). UNDP. Diakses tanggal 2011-12-04.
  7. a b "Hora Legal Brasileira". Observatório Nacional. Diakses tanggal 2009-02-21.
  8. As on for example the national website.
  9. Mugnier, Clifford (January 2009). Grids & Datums – Federative Republic of Brazil. http://www.asprs.org/resources/GRIDS/01-2009-brazil.pdf.
  10. a b "Geography of Brazil". Central Intelligence Agency. 2008. Diakses tanggal 2008-06-03.
  11. "People of Brazil". Central Intelligence Agency. 2008. Diakses tanggal 2008-06-03.
  12. "Brazilian Federal Constitution" (dalam Portuguese). Presidency of the Republic. 1988. Diakses tanggal 2008-06-03. "Brazilian Federal Constitution". v-brazil.com. 2007. Diakses tanggal 2008-06-03. Unofficial translate

Bacaan salajengna

  • Alves, Maria Helena Moreira (1985). State and Opposition in Military Brazil. Austin, TX: University of Texas Press.
  • Amann, Edmund (1990). The Illusion of Stability: The Brazilian Economy under Cardoso. World Development (pp. 1805–1819).
  • "Background Note: Brazil". US Department of State. Diakses tanggal 2011-06-16.
  • Bellos, Alex (2003). Futebol: The Brazilian Way of Life. London: Bloomsbury Publishing plc.
  • Bethell, Leslie (1991). Colonial Brazil. Cambridge: CUP.
  • Costa, João Cruz (1964). A History of Ideas in Brazil. Los Angeles, CA: University of California Press.
  • Fausto, Boris (1999). A Concise History of Brazil. Cambridge: CUP.
  • Furtado, Celso. The Economic Growth of Brazil: A Survey from Colonial to Modern Times. Berkeley, CA: University of California Press.
  • Leal, Victor Nunes (1977). Coronelismo: The Municipality and Representative Government in Brazil. Cambridge: CUP.
  • Malathronas, John (2003). Brazil: Life, Blood, Soul. Chichester: Summersdale.
  • Martinez-Lara, Javier (1995). Building Democracy in Brazil: The Politics of Constitutional Change. Macmillan.
  • Prado Júnior, Caio (1967). The Colonial Background of Modern Brazil. Los Angeles, CA: University of California Press.
  • Schneider, Ronald (1995). Brazil: Culture and Politics in a New Economic Powerhouse. Boulder Westview.
  • Skidmore, Thomas E. (1974). Black Into White: Race and Nationality in Brazilian Thought. Oxford: Oxford University Press.
  • Wagley, Charles (1963). An Introduction to Brazil. New York, New York: Columbia University Press.
  • The World Almanac and Book of Facts: Brazil. New York, NY: World Almanac Books. 2006.

Tumbu kaluar

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Brasil di Wikivoyage

Countries
.br

.br téh mangrupa kode nagara domain undak luhur internét pikeun Brasil.

18 Séptémber

18 Séptémber nyaéta poé ka-261 dina sataun

21 Juni

21 Juni nyaéta poé ka-172 dina sataun

24 Séptémber

24 Séptémber nyaéta poé ka-267 dina sataun

25 Oktober

25 Oktober nyaéta poé ka-298 dina sataun

29 Agustus

29 Agustus nyaéta poé ka-241 dina sataun

29 Juni

29 Juni nyaéta poé ka-180 dina sataun

31 Agustus

31 Agustus nyaéta poé ka-243 dina sataun

7 Oktober

7 Oktober nyaéta poé ka-280 dina sataun

Argéntina

Pikeun harti lianna, tempo Argentina (disambiguasi) jeung Argentine (disambiguasi).Argéntina, resmina Républik Argéntina (basa Spanyol: República Argentina, dilapalkeun: [re̞ˈpuβlika arxe̞nˈtina]), nyaéta nagara Amérika Kidul nu panggedéna aréana, sanggeus Brasil. Nagara ieu mangrupa nagara féderasi ti 23 propinsi jeung hiji kota otonom, Buenos Aires. Nagara ieu wawatesan jeung Paraguay sareng Bolivia di kalér, Brasil sareng Uruguay di kalér-wétan, sarta Chili di kulon jeung kidul. Klaim Argéntina kana Antartika, katunda ku ayana Traktat Antartika 1961. Argéntina ogé ngaklaim Kapuloan Falkland (basa Spanyol: Islas Malvinas), Georgia Kidul, jeung Kapuloan South Kidul, nu diadministrasi ku Britania Raya salaku téritori peuntas lautna.

Basa Portugis

Basa Portugis (português atawa ûĺ6plíungua portug7uesa) nyaéta salah sahiji basa Roman anu loba diaromongkeun di Portugal, Brasil, Angola, Mozambik, Ujung Verde, sarta Timor Lésté. Yu87Basa Portugis mibanda leuwih ti 200 juta panyatur tulén, ku kituna nyaéta salah sahiji basa anu diaromongkeun sacara lega di dunya, sarta mangrupa basa anu panglobana kalima atawa kagenep di dunya.

Basa Portugis nyaéta basa anu panglobana dipaké di Amérika Kidul, alatan Brasil anu mibanda nu nyicingan 184 yuta (mangrupa kira-kira 51% ti total populasi Amérika Kidul). Basa ieu ogé nyaéta basa minoritas anu penting di Andorra, Luxemburg, sarta Namibia.

Basa Portugis sumebar ka sakumna dunya dina abad ke-15 sarta abad ke-16, waktu Portugal nyiptakeun karajaan kolonial sarta dagang kahiji anu pangkolotna di dunya. Aya leuwih ti 20 macem dialék basa Portugis.

Guyana Perancis

Guyana Perancis atawa Guiana Perancis (basa Perancis: Guyane française, ngaran resmi: Guyane) nyaéta salah sahiji wewengkon peuntas sagara Perancis (département d'outre-mer) di basisir Karibia, Amérika Kidul. Guyana Perancis diwatesan ku Samudra Atlantik di palebah kalér, Brasil di wétan sarta kidul, sarta Suriname di kulon.

Puseur Rohang Jomantara Guyana (basa Perancis: Centre Spatial Guyanais) di Kourou kaceluk minangka lokasi panginditan satelit rohang jomantara Éropa.

Mercosur

Mercosur atawa Mercosul (basa Spanyol: Mercado Común del Sur, Basa Portugis: Mercado Comum do Sul, Basa Guarani: Ñemby Ñemuha, Basa Sunda: Pasar Bareng Kidul) nyaéta hiji pasatujuan ékonomi jeung pulitis antara Argéntina, Brasil, Paraguay, jeung Uruguay. Ngadeg dina 1991 ku Traktat Asunción, nu satersna dimekarkeun jeung dianyarkeun ku Traktat Ouro Preto 1994. Tujuana pikeun mromosikeun dagang bébas jeung pagerakan banda, masarakat, jeung mata uang nu robah-robah. Basa resmina nyaéta Basa Portugis, Basa Guaraní, jeung Basa Spanyol. Mercosur jeung Komunitas Nagara Andés mangrupa sarikat pabéan nu mangrupa bagian ti integrasi Amérika Kidul nu kahubung jeung Uni Nagara Amérika Kidul.

Asalna Mercosur balik deui ka 1985 basa Présidén Argéntina, Raúl Alfonsín, jeung Présidén Brasil José Sarney nandatanganan Program Gawé Bareng Ekonomi jeung Integrasi Argéntina-Brasil atawa PICE (Basa Portugis: Programa de Integração e Cooperação Econômica Argentina-Brasil; basa Spanyol: Programa de Integración y Cooperación Económica Argentina-Brasil). program éta ogéngajukeun Gaucho salaku hiji mata uang pikeun padagangan régional.

Bolivia, Chili, Kolombia, Ékuador, jeung Péru ayeuna miboga status "anggota nu kaasosiasi". Vénézuéla nandatanganan hiji pasatujuan kaanggotaan dina 17 Juni 2006. Diwangunna Parlemén Mercosur disatujuan dina panglawungan luhur présidén-présidén Désémber 2004. Parlemén éta kedahna miboga 18 wakil ti masing-masing nagara dina 2010, teu paduli populasina.

Paraguay

Paraguay, resmina Républik Paraguay (basa Spanyol: República del Paraguay, dilapalkeun: [reˈpuβlika ðel paɾaˈɣwai]; Guaraní: Tetã Paraguái [teˈtã paɾaˈɣʷaj]), nyaéta hiji nagara nu dilingkung di Amérika Kidul. Nagara ieu wawatesan jeung Argéntina di kidul jeung kidul-kulon, Brasil di wétan jeung kalér-wétan, sarta Bolivia di kalér-kulon.

Péru

Péru (basa Spanyol: Perú; Basa Quechua: Perú; Basa Aymara: Piruw), resmina Républik Péru (basa Spanyol: República del Perú, dilapalkeun: [reˈpuβlika ðel peˈɾu] ( dangukeun)), nyaéta hiji nagara di Amérika Kidul beulah kulon. Nagara ieu wawatesan jeung Ékuador sareng Kolombia di kalér, Brasil di wétan, Bolivia di tenggara, Chili di kidul, jeung Samudra Pasifik di kulon.

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro (hartina "Walungan Januari" dina basa Portugis) nyaéta ibu kota Nagara Bagian Rio de Janeiro di Brasil bagian tenggara.

Kota ieu legana 1.256 km² tur pangeusina kira-kira 6.150.000 yuta jiwa (2004). Kurang leuwih 10 yuta urang cicing di wilayah metropolitan Rio de Janeiro Raya, nu kiwari mangrupa kota panggedéna kaopat di dunya.

Suriname

Républik Suriname (Basa Walanda: Suriname), tiheula ngaranna Guyana Walanda, nyaéta sahiji nagara di Amérika Kidul sarta mangrupa urut jajahan Walanda. Nagara ieu ngabogaan wates jeung Guyana Perancis di palebah wétan sarta Guyana di palebah kulon. Sedengkeun wates di kidulna nyaéta jeung Brasil sarta di kalér jeung Samudra Atlantik.

Di Suriname ancik kira-kira 75.000 urang Jawa, anu dibawa ka ditu ti Hindia-Walanda antara taun 1890-1939. Suriname mangrupa salah sahiji anggota Organisasi Konférénsi Islam.

Vénézuéla

Pikeun kagunaan séjén tina Vénézuéla, tempo Vénézuéla (disambiguasi).

Vénézuéla (Basa Spanyol: [be̞ne̞ˈswe̞la]), resmina disebut Républik Bolivar Vénézuéla (Basa Spanyol: República Bolivariana de Venezuela), nyaéta hiji nagara tropis di bagian kalér buana Amérika Kidul.[rujukan?] Nagara ieu wawatesan jeung Kolombia di kulon, Guyana di wétan, sarta Brasil di kidul.[rujukan?] Vénézuéla baheulana dijajah ku Spanyol dina taun 1522, ngéléhan pambarotakan ti urang pribumi.[rujukan?] Nagara ieu jadi jajahan Spanyol di Amérika nu kahiji nu merdika (dina 1811), tapi teu ngadegkeun kamerdikaan kalawan aman nepi ka 1821 (awalna salaku hiji departemén ti républik féderal Gran Colombia, miboga kamerdikaan pinuh dina 1830).[rujukan?] Vénézuéla mangrupa hiji républik féderal présidénsial nu ngawengku 23 nagara bagian, Distrik Ibu Kota (ngawengku Caracas), sarta Depéndensi Féderal (ngawengku pulo-pulo leupas basisir Vénézuéla).[rujukan?]

Zirkonium

Zirkonium nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Zr jeung nomor atom 40. Zirkonium mangrupa logam kuat, bisa ditampol, liat, sarta warnana pérak kulawu.Sifat kimia jeung fisikana mirip jeung titanium. Zirkonium tahan pisan kana panas jeung tihiangan. Zirkonium leuwih hampang tinimbang waja sarta heurasna mah mirip jeung tambaga. Nalika dina bentuk bubuk, ieu logam bisa sacara spontan hurung di udara, komona mah dina suhu luhur. Zirkonium bubuk warnana hideung sarta dianggap bahaya ku sabab gampang kaduruk. Zirkonium lain mangrupa unsur langka, tapi ku sabab mineralna anu pangumumna, zirkon, tahan pisan kana palapukan, sumebaran ieu unsur jadi kawates. Zirkonium dua kali leuwih ngaleuya tinimbang tambaga jeung séng, sarta 10 kali leuwih ngaleuya tinimbang timbal. Bijih utama zirkonium nyaéta zirkon (ZrSiO4) anu ditambang di Australia, Amérika Sarikat, jeung Sri Lanka, sarta baddeleyite (zirkonium oksida ZrO2) anu ditambang di Brasil.

 
Tutumbu kana artikel nu patali

Dina séjén basa

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.