132

Taun ka-132 Maséhi dina Kalénder Grégorian.

Abad: abad ka-1 - abad ka-2 - abad ka-3
Dékade: 100-an 110-an 120-an 130-an 140-an 150-an 160-an
Taun: 129 130 131 - 132 - 133 134 135

Tumbu luar

Nuvola apps clock.png
110-an

110-an nyaéta dékade atawa dasawara sanggeus Maséhi dina kalénder Gregorian nu dimimitian ti taun 110 nepi ka taun 119.

120-an

120-an nyaéta dékade atawa dasawara sanggeus Maséhi dina kalénder Gregorian nu dimimitian ti taun 120 nepi ka taun 129.

12 Méi

12 Méi nyaéta poé ka-132 dina sataun

130-an

130-an nyaéta dékade atawa dasawara sanggeus Maséhi dina kalénder Gregorian nu dimimitian ti taun 130 nepi ka taun 139.

130-an SM

130-an SM nyaéta dékade atawa dasawara Saméméh Maséhi dina kalénder Gregorian nu dimimitian ti taun 139 SM nepi ka taun 130 SM.

132 SM

132 SM nyaéta taun ka-132 Saméméh Maséhi dina Kalénder Gregorian.

140-an

140-an nyaéta dékade atawa dasawara sanggeus Maséhi dina kalénder Gregorian nu dimimitian ti taun 140 nepi ka taun 149.

160-an

160-an nyaéta dékade atawa dasawara sanggeus Maséhi dina kalénder Gregorian nu dimimitian ti taun 160 nepi ka taun 169.

170-an

170-an nyaéta dékade atawa dasawara sanggeus Maséhi dina kalénder Gregorian nu dimimitian ti taun 170 nepi ka taun 179.

180-an

180-an nyaéta dékade atawa dasawara sanggeus Maséhi dina kalénder Gregorian nu dimimitian ti taun 180 nepi ka taun 189.

190-an

190-an nyaéta dékade atawa dasawara sanggeus Maséhi dina kalénder Gregorian nu dimimitian ti taun 190 nepi ka taun 199.

622 SM

622 SM nyaéta taun ka-622 Saméméh Maséhi dina Kalénder Gregorian.

793 SM

793 SM nyaéta taun ka-793 Saméméh Maséhi dina Kalénder Gregorian.

8 Séptémber

8 Séptémber nyaéta poé ka-251 dina sataun

Abad ka-2

Abad ka-2 nyaéta abad nu QwWeslumangsung antara taun 101 tepi ka 200 Maséhi, atawa ti dasawarsa 100-an tepi ka 190-asean dina wkalénder Gregorian.eeq

Abad ka-2 SM

Abad ka-2 SM nyaéta abad Saméméh Maséhi nu lumangsung antara taun 101 SM tepi ka 200 SM , atawa ti dasawarsa 100-an SM tepi ka 190-an SM dina kalénder Gregorian.

Cau

Cau téh ngaran umum pikeun tutuwuhan herbaceous ti genus Musa, ogé pikeun nyebut buahna. Ieu tutuwuhan téh pituin ti wewengkon tropis Asia Tenggara, tapi kiwari geus dibudidayakeun ampir di sakabéh wewengkon tropis.[1]

Cau téh anggota kulawarga Musaceae. Sacara tradisional dipelak pikeun diala buah jeung daunna, laju kadieunakeun diala ogé seratna sarta dipelak pikeun hiasan. Gebogna (pseudostem) nu jangkungna bisa nepi ka 2–8 m, sarta panjang daunna nepi ka 3,5 m.

Buah cau ngaranggeuy dina bentuk sisir (20-an) dina turuyna (3-20 sisir), beuratna bisa nepi ka puluhan kilo (30–50 kg). Beurat buahna rata-rata 125 gram, nu 75%-na mah cai. Buah cau euyeub ku vitamin A, B6, C, jeung kalium.

Pikeun melak cau, salah sahiji kondisi taneuh anu kedah diperhatoskeun adalah nilai pH taneuh. Kaayaan pH anu optimal pikeun melak cau nyaeta antara pH 5,5 nepi ka 6,5. Pangusaha cau kedahna nganggo pH meter tanah pikeun ngukur pH taneh lahan anjeunna janten leres pangukuranana.

Kiwari, cau dipelak di 132 nagara, panglobana dibanding bungbuahan séjénna. Lian ti didahar langsung, cau ogé sok dijieun salé jeung kiripikna. Di pasar internasional, cau paling loba diékspor ka AS jeung Uni Éropah.

Cau (musa sp.) dibédakeun kana tilu rupa :

Musa paradisiaca var. sapientum (banana) : cau anu bisa langsung dikonsumsi di mana geus kolot tur asak, saperti cau ambon, cau lumut, cau raja, cau barangan, jeung sajabana

Musa paradisiaca forma typica (plaintain) : cau anu kudu diasakan heula saméméh dikonsumsi, saperti cau nangka, cau kapas, cau tanduk, cau kepok, jeung sajabana

Musa brachycarpa : cau anu dijerona mibanda siki, saperti cau manggala atawa cau kulutuk.

Oman

Kasultanan Oman mangrupa hiji nagara di Jazirah Arab bagian kidul-wétan, Asia bagian kidul-kulon. Oman tepung wates jeung Uni Émirat Arab di kalér-kulon, Arab Saudi di kulon, jeung Yaman di kidul-kulon.

Kira-kira 98,8% populasi Oman pangagem agama Islam. Sultanna ayeuna nyaéta Qaboos bin Said Al Said nu nyingkirkeun bapana sorangan, Said bin Taimur, nu maréntah ti 1932 nepi ka 23 Juli 1970. Lega wewengkon Oman leuwih kirang saparo lega Pulo Sumatra.

Pulo Jawa

Pulo Jawa téh hiji pulo di di gugusan kapuloan Sunda, Indonésia, nu mangrupa pulo pangpadetna di sakuliah dunya (tempo daptar pulo dumasar populasi). Legana 132.000 km pasagi kalawan 114 juta pangeusi (864 jalma per km²), mun mangrupa nagara mandiri mah bakal jadi nagara kadua pangpadetna sadunya. Pulo Jawa mangrupa lemah cai pikeun pituin pikeun urang Sunda jeung Jawa.

Dina séjén basa

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.