Énsiklopédi

Énsiklopédi nyaéta kompendium tinulis pangaweruh manusa. Istilah éta asalna tina kecap Basa Yunani εγκύκλιος παιδεία, enkyklios paideia ("in a circle of instruction"). Tina εγκύκλιος, kawas sirkuit tina κύκλος sirkuit jeung παιδεία, nu hartina instruksi.

Énsiklopédi sipatna bisa umum, ngandung artikel-artikel dina jejer ti rupa-rupa widang (salah sahiji contona Encyclopædia Britannica), atawa bisa ogé husus hiji widang (saperti Énsiklopédi Sunda jeung énsiklopédi filosofi). Aya ogé énsiklopédi nu ngawengku jejer-jejer nu lega tina jihat budaya atawa bangsa, kayaning Great Soviet Encyclopedia jeung Énsiklopédi Indonésia.

Catetan-catetan nu sarupa jeung énsiklopédi geus dijieun ti jaman sajarah manusa kénéh, ngan istilah énsiklopédi kakara dipaké dina abad ka-16.

Col Enc Bra Globo 1980
Seri ensiklopedia Brazil taun 1980

Karya énsiklopédis awal

Loba élmuwan jaman baheula (contona Aristotle geus usaha nuliskeun kalawan gembleng sakabéh pangaweruh manusa. Sanajan John Harris dina karyana Lexicon technicumnu mindeng disebut/dipuji kana jasa maneuhkeun format énsiklopédi nu kawas ayeuna dina taun 1704, dokter Inggris Thomas Browne dina taun 1646 geus sacara husus maké kecap énsiklopédi pikeun ngagambarkeun kompendiumna. Artikel ieu bagian ti Wikipédia, nu mangrupa énsiklopédi.

Tumbu kaluar

1048

Taun ka-1048 Maséhi dina Kalénder Grégorian.

973

Taun ka-973 Maséhi dina Kalénder Grégorian.

Abad ka-10

Abad ka-10 nyaéta abad nu lumangsung antara taun 901 tepi ka 1000 Maséhi, atawa ti dasawarsa 900-an tepi ka 990-an dina kalénder Gregorian.

Abad ka-11

Abad ka-11 nyaéta abad nu lumangsung antara taun 1001 tepi ka 1100 Maséhi, atawa ti dasawarsa 1000-an tepi ka 1090-an dina kalénder Gregorian.

Bahasa Dayak

sudah makan belum?

Hindu

Ageman Hindu (Basa Sangsakerta: Sanātana Dharma "Kabeneran anu Langgeng", atawa Vaidika Dharma "Pangaweruh ngeunaan Kabeneran") nyaéta sahiji ageman anu asalna ti anak buana India (Asia Kidul). Kapercayaan ageman ieu téh asalna ti bangsa-bangsa Indo-Iran kuna (anu disebut bangsa Arya). Ageman ieu kira-kira mecenghul antara taun3102 SM nepi ka 1300 SM, sarta mangrupa salah sahiji ageman pangkolotna di dunya anu masih bisa tahan nepi ka kiwari. Ageman ieu nyaéta ageman katilu pangbadagna di dunya, sanggeus ageman Kristen sarta Islam, kalayan jumlah panganut saloba ampir 1 milyar jiwa.

Internét

Dina harti umum, internét (maké aksara leutik "i", singgetan tina inter-network) mangrupa jaringan komputer nu nyambungkeun sababaraha jaringan. Salaku hiji istilah nu mandiri, Internét mangrupa sistim komputer (kaasup informasi jeung layanan nu disadiakeun pikeun nu marakéna) umum nu kasambungkeun sacara internasional ngagunakeun suite TCP/IP tina protokol komunikasi panyaklaran paket. Ku kituna, internet panggedena sacara basajan disebut Internet. Seni nyambungkeun jaringan-jaringan ku cara ieu disebutna internetworking.

Dina basa sapopoé, Internét kadang nujul ka layanan World Wide Web, surat éléktronik, jeung ngobrol online nu aya na Internét.

Karna Yudibrata

Karna Yudibrata

Lahir di Rancah, Ciamis, tanggal 17 Séptémber 1936. Agamana Islam. Ngaran indung-bapana: Siti Arsah-Mad Hasan. Istrina Iceu Sutari.

Matematika

Matématika (dina basa Inggris disebut, mathematics atawa math) nyaéta élmu pangaweruh anu museurkeun dirina dina konsép-konsép sarupaning kuantitas, struktur, rohang, katut parobahan, sarta mangrupa widang akademik anu maluruhna. Benjamin Peirce nyebutkeun yén matématika téh "élmu nu ngahasilkeun kacindekan nu diperlukeun".

Praktisi matématika séjénna nyebutkeun yén matématika téh élmu ngeunaan pola, sarta matématikawan téh tukang néang atawa nalungtik pola-pola anu aya dina wilangan, rohang, sains, komputer, gambaran abstrak atawa di mana waé ayana. Matématikawan ngéksplorasi konsép-konsép éta pikeun ngarumuskeun konjéktur-konjéktur atawa téori-téori anyar sarta mengkuhkeun bener-henteuna ku cara déduksi nu kukuh tina pilihan aksioma tur définisi nu jelas tur cocog.Ku cara abstraksi jeung nalar logis, matématika kabangun tina prosés ngitung, ngukur, sarta studi bentuk (en:shape) sacara sitematis jeung usikna banda-banda fisis. Pangaweruh tur pamakéan matématika dasar geus lila jadi hal anu inhéren sarta ngahiji dina kahirupan, boh kahirupan saurang atawa kelompok. Prosés nyampurnakeun idé-idé dasar katémbong dina téks-téks matématis nu asalna ti Mesir kuna, Mésopotamia, India kuna, Cina kuna, sarta Yunani kuna. Argumén nu kukuh kasampak dina tulisan Euclid Elements. Matématika terus mekar sanajan rada reup-reupan (en:fitful) nepikeun ka jaman Rénésans dina abad 16, harita inovasi matématika pinanggih jeung timuan-timuan sains, nu nyababkeun panalungtikan jadi ngagancangan, nerus nepikeun ka kiwari.Kiwari, matématika dipaké di rupa-rupa widang sakuliah dunya, élmu alam, rékayasa, ubar, sarta élmu sosial contona ékonomi. Matématika terapan dina widang-widang kasebut, bisa ngilhamkeun timuan-timuan matématis anyar sarta sakapeung nyababkeun mekarna widang anu anyar pisan. Matématikawan ogé aya nu museurkeun usahana dina matématika murni anu awalna tanpa mikirkeun terapkeuneunana, tapi kahareupnakeun sok aya waé anu bisa diterapkeun.

Parahiyangan

Parahiyangan, Parahyangan, atawa Priangan mangrupa hiji wewengkon di pulo Jawa bagian kulon, sabagian ti Tatar Sunda/propinsi Jawa Kulon kiwari, nu legana kurang leuwih 21500 km2 (sapergenep lega pulo Jawa).

Psikologi kepribadian

Pery Reviana

Rebana

Rebana nyaéta waditra tepak, pungsina minangka ritme anu sipatna atonal. Asal kecapna tina kecap Arbana/Arbaa anu hartina opat.

Rebana atawa anu biasa disebut terebang ieu téh mangrupa waditra anu asup kana pintonan: genjring, gemyung, rudat, tagoni, qosidah, jsté.

Sajudi

Benar

Sambel

Sambel mangrupa deungeun/réncang sangu tradisional masarakat Malayu (kayaning di Indonésia, Malaysia, Singapura) dina wujud kawas saos anu eusina salawasna maké céngék atawa cabé, antukna rasana condong kana lada. Bentuk saos ieu dihasilkeun tina cara nyieunna, nyaéta ku jalan diréndos dina coét, maké mutu.

Wikipédia

Wikipédia nyaéta énsiklopédi nu dijieun ngagunakeun software wiki. Hartina, singsaha waé dihaturan ilubiung, kalayan bisa ngarobah atawa ngeusian artikel énsiklopédina. Ieu proyék téh dimimitian 15 Januari 2001, nu mangrupa divisi nirlaba ti Yayasan Wikimédia. Mun artikel tina sakumna basa digabungkeun, kiwari geus leuwih ti sajuta artikel, nu ampir satengahna dina basa Inggris.

Wikipédia téh disusun dina rupa-rupa basa kalayan sipatna nembrak. Wikipédia Basa Sunda mimiti dilalanyahan bulan Maret 2004, anu tujuanana sangkan basa Sunda bisa ngungkulan jeung ngigelan kamajuan jaman. Mudah-mudahan mangpaat pikeun urang Sunda, sarta masarakat umumna.

Wikipédia basa Indonésia

Wikipédia basa Indonésia (sok disingget WBI) nyaéta vérsi bahasa Indonesia ti énsiklopédi Wikipédia minangka énsiklopédi anu bisa diédit bébas ku saha baé liwat jaringan Internét. Saperti Wikipedia dina basa séjénna di dunya, Wikipédia basa Indonésia nuturkeun aturan-aturan dasar Wikipédia anu mimitina ti Wikipédia basa Inggris saperti nulis artikel kalawan sudut pandang nétral. Salasahiji widang anu mana Wikipédia Indonésia miboga leuwih loba artikel mun dibandingkeun jeung vérsi basa séjén nyaéta artikel-artikel wewengkon administratif di Indonésia, sanajan loba nu eusina masih kénéh mangrupa taratas.Artikel munggaran di WBI nyaéta Éléktron, dijieun tanggal 30 Méi 2003, Sedengkeun kaca utamana mimiti dijieun genep bulan saenggeusna tanggal 29 Nopémber 2003. Dina bulan Méi 2014 WBI mangrupa Wikipédia kaopat panggedéna di Asia Tenggara, katujuh di Asia, sarta ka-21 di sakuliah dunya.

Énsiklopédi Britannica

Énsiklopédi Britannica nyaéta énsiklopedi umum maké basa Inggris nu diterbitkeun ku Encyclopedia Britannica, Inc. Énsiklopedi ieu mangrupa énsiklopedi pangkolotna di dunya. Dianggap ku loba pihak jadi otoritas pangluhurna dina widang ieu. Artikel-artikelna ilaharna dianggep akurat. Artikelna sorangan kira-kira 100000 kalawan sakitar 4000 urang kontributor.

Ensiklopedia ieu diterbitkeun taun 1768 di Edinburgh, Skotlandia jeung tereh pisan populerna, ogé tereh pisan nambahan ukuranana. Dina edisi katilu nu diterbitkeun taun 1801, ensiklopedia ieu disusun nepi ka 21 jilid. Dina taun 1901, penerbitan Encyclopedia Britannica pindah ka Amerika Serikat. Kiwari, ensiklopedia ieu ogé geus ngabuka situs ensiklopedia online nu diupdate unggal poé jeung bisa dibeuli dina bentuk DVD-ROM jeung CD-ROM.

Énsiklopédi Sunda

Énsiklopédi Sunda nyaéta pedaran anu ditulis dina basa Sunda ku Ajip Rosidi (Spk). Ieu buku pedaran téh dipedalkeun munggaran taun 2000 ku penerbit Pustaka Jaya.

Dina séjén basa

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.