UTC+2

UTC+2 se odnosi na vremenske zone:

UTC+2 (2011)
UTC+2: plavo (oktobar - mart), narandžasto (mart - oktobar), žuto (cele godine), svetloplavo - morska područja

Kao standardno vreme (cele godine)

KT - Kaliningrad Time:

CAT - Central Africa Time:

Kao standardno vreme samo zimi (severna hemisfera)

EET - Eastern European Time (koriste se evrospka pravila o letnjem vremenu)

Teritorije koje koriste druga pravila o letnjem vremenu:

Kao letnje ukazno vreme (severna hemisfera)

CEST - Central European Summer Time:

WAST - West Africa Summer Time:

Kao letnje ukazno vreme (južna hemisfera)

Алесандрија

Алесандрија (итал. Alessandria) град је у северној Италији. Град је средиште истоименог округа Алесандрија у оквиру италијанске покрајине Пијемонт.

Град Алесандрија је познат као средиште брежуљкасте области Монферат.

Алтавила Монферато

Алтавила Монферато (итал. Altavilla Monferrato) је насеље у Италији у округу Алесандрија, региону Пијемонт.

Према процени из 2011. у насељу је живело 275 становника. Насеље се налази на надморској висини од 241 м.

Временска зона

Временска зона је део површине Земље омеђен са два гранична меридијана. Постоје 24 часовне зоне зато што се Земља за 24 часа једанпут обрне око своје (замишљене) осе која спаја њен Северни и Јужни пол. Часовна зона је, у ствари, појас елиптичног облика, који се пружа од Северног до Јужног пола Земље. Свакој часовној зони припада по 15 степени географске дужине. Почетна (нулта) часовна зона налази се око почетног (нултог) меридијана. Назива се западноевропска часовна зона. Источно од ње је средњоевропска часовна зона, која се налази између 7°30` и 22°30` источне географска дужине (ИГД). Средишњи јој је меридијан 15°ИГД. Источно од ње је источноевропска часовна зона чији је средишњи меридијан 30°ИГД. Битно је ово: када се из дате часовне зоне пређе у суседну часовну зону, која се налази источно од ње, нужно је казаљку на сату померити један час напред (на пример, са 12ч на 13ч). И обрнуто, када се пређе у суседну часовну зону, која се налази западно од зоне у којој се налазимо, потребно је казаљку на сату померити један час уназад (на пример, са 12ч на 11ч).

Србија се скоро у целини налази у средњоевропској часовној зони. Врло мали део њене територије налази се у источноевропској часовној зони. Најисточнија гранична тачка Србије налази се код Сребрне Главе на Старој планини. ИГД те тачке је 23°00`43``. Међутим у целој Србији примењује се средњоевропско време. На крају треба додати да је Међународна конференција у Вашингтону 1884. године усвојила (прихватила) зонално време, односно поделу земље на 24 часовне зоне. Прихватила је и Гринички меридијан као почетни (нулти) меридијан. Аутор зоналног времена је Канађанин Сандфорд Флеминг, који је ту поделу осмислио и предложио 1878. годинме.

Вроки (Торино)

Вроки је насеље у Италији у округу Торино, региону Пијемонт.

Према процени из 2011. у насељу је живело 6 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1217 м.

Гвидо Кумер (Тренто)

Гвидо Кумер је насеље у Италији у округу Тренто, региону Трентино-Јужни Тирол.

Према процени из 2011. у насељу је живело 43 становника. Насеље се налази на надморској висини од 180 м.

Градска општина Звездара

Општина Звездара је градска општина Града Београда. Налази се у југоисточном делу града и спада у централне општине Београда. Општина заузима површину од 3.165 ha, на којој према попису из 2011. живи 151.808 становника. Слава општине Звездара је Сретење Господње, 15. фебруар.

Ивреа

Ивреа (итал. Ivrea) је важан град у северној Италији. То је и други по величини град округа Торино у оквиру италијанске покрајине Пијемонт.

Град Ивреа је познат по некада познатом произвођачу машина за куцање "Оливети".

Источноевропско време

Источноевропско време (енгл. Eastern European Time – EET) је једно од назива за временску зону UTC+2. Користе га земље у источној Европи, северној Африци и Блиском истоку. Већина преко лета прелазе на летње рачунање времена Источноевропско летње време (енгл. Eastern European Summer Time - EEST) (UTC+3).

Источноевропско љетње вријеме

Источноевропско љетње вријеме (енгл. Eastern European Summer Time – EEST) један од назива за UTC+03:00 временску зону, која има три сата више од координисаног универзалног времена. Користи се за љетње рачунање времена у неким европским и блискоисточним земљама, што га чини једниким арапском стандардном, источноафричком и московском времену. Током зимског периода на овом простору користи се источноевропском вријеме (енгл. Eastern European Time – EET) (UTC+02:00).

Од 1996. године европско љетње вријеме почиње посљедњом недјељом у марту и траје до посљедње недјеље у октобру; до 1996. на територији Европске уније нису важила иста правила рачунања љетњег времена.

Конељано

Конељано (итал. Conegliano) град је у северној Италији. То је други град округа Тревизо у оквиру италијанске покрајине Венето.

Падана (Павија)

Падана је насеље у Италији у округу Павија, региону Ломбардија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 9 становника. Насеље се налази на надморској висини од 64 м.

Позитано

Позитано (итал. Positano) град је у јужној Италији. То је омањи град Округа Салерно у оквиру италијанске покрајине Кампанија.

Позитано је један од најпознатијих мондемских туристичких одредишта у целој Италији.

Понтољо

Понтољо (итал. Pontoglio) је мали град у округу Бреша, покрајина Ломбардија, Италија. Простире се на левој обали реке Ољо. Према попису из новембра 2009. Понтољо има 6.955 становника.

Скафати

Скафати (итал. Scafati) град је у Италији у регији Кампања. Према процени из 2010. у граду је живело 50.794 становника.

Средњоевропско време

Средњоевропско време (енгл. Central European Time – CET) је једно од имена за временску зону UTC+1. Користе је већина европских и северно афричких земаља. Већина користе и Средњоевропско летње време (енгл. Central European Summer Time – CEST) (UTC+2).

Средњоевропско летње време

Средњоевропско летње време (енгл. Central European Summer Time – CEST) је назив за UTC+2 временску зону. Користи се за време лета у већини европских земаља. За време зиме се користи средњоевропско време (енгл. Central European Time – CET) (UTC+1).

Тревизо

Тревизо (итал. Treviso) град је у североисточној Италији. Град је средиште истоименог округа Тревизо у оквиру италијанске покрајине Венето.

Град Тревизо познат је као седиште познате компаније Бенетон.

Фолињо

Фолињо (итал. Foligno) град је у средишњој Италији. Град је други по величини град округа Перуђа у оквиру италијанске покрајине Умбрија.

Град Фолињо је најпознатији као једно од најважнијих железничких чворишта у Италији.

Хрудим

Хрудим (чеш. Chrudim, нем. Chrudim) град је у Чешкој Републици. Хрудим је други по величини град управне јединице Пардубички крај, у оквиру којег је седиште засебног округа Хрудим.

Временске зоне у односу на UTC
Главне временске зоне
Зоне везане за указно време
Старе зоне ван употребе

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.