Privreda Nemačke

Nemačka ima najrazvijeniju ekonomiju u Evropi i četvrtu po redu u svetu, određeno prema merenom bruto društvenom proizvodu.[1] Nemačka izvozi više od jedne trećine svog nacionalnog proizvoda, što je čini trećim svetskim izvoznikom. Samo u 2012. godini, Nemačka je izvezla vrednost u iznosu od 1.460 milijardi američkih dolara.[2]
Država je relativno siromašna kada se govori o sirovinskoj bazi za ekonomsku eksploataciju, postoje određena značajnija nalazišta soli i uglja lignita koji se koristi kao jedan od glavnih energenata za proizvodnju električne energije. Nemačka je poznata u svetu po svojoj automobilskoj , hemijskoj i modnoj industriji. Audi , Mercedes , BMW, Volksvagen , Henkel, Dizel, Hugo Bos, Boš kompanija čiji je osnivač Robert Boš , Nivea i druge svetske poznate marke. Nemačka uvozi dvije trećine energije koju utroši tokom godine.[3] Nafta, prirodni gas i drugi resursi se takođe uvoze.

Reference

  1. ^ https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2001rank.html
  2. ^ https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2078rank.html
  3. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала на датум 07. 06. 2013. Приступљено 17. 12. 2013.
Opel

Opel (nem. Adam Opel AG, AG od Aktiengesellschaft - Akcionarsko društvo) je nemački proizvođač automobila sa sedištem u Riselshajmu kojeg je osnovao Adam Opel 1862. godine. Kompanija je započela s proizvodnjom automobila 1899, a 1929. Opel je postao deo koncerna Dženeral motorsa. Nastavio je da radi pod starim imenom „Adam Opel AG“ i predstavlja najveći Dženeral motorsov brend u Evropi, zajedno sa Voksolom (u Ujedinjenom Kraljevstvu).

U 2010. godini, kompanija je prodala preko 1,1 miliona putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila u Evropi, čime je ostvarila tržišni udeo od 6,2 odsto. Na domaćem tržištu u Nemačkoj, Opel je bio treći u prodaji automobila sa tržišnim udelom od 7,6 odsto. Opel je jedan od najvećih nemačkih proizvođača automobila i pored glavne fabrike u sedištu u Riselshajmu u Nemačkoj ima još tri fabrike u Bohumu, Kajzerslauternu i Ajzenahu, i dodatnih šest u drugim zemljama Evrope. Godine 2011. „Adam Opel GmbH“ ponovo postaje akcionarsko društvo „Adam Opel AG“ (GmbH od 2005. do kraja 2010).

Дана 6. marta 2017. godine PSA grupa je zajedno sa francuskom bankom BNP Pariba od američkog Dženeral motorsa preuzela evropske automobilske brendove, nemački Opel i britanski Voksol za 2,2 milijarde evra.

Privreda evropskih zemalja
Suverene države
Delimično
priznate države
Zavisne i
druge teritorije

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.