OpenDocument

Формат OpenDocument (ODF) је формат датотека за електронске канцеларијске документе као што су табеларни прорачуни (spreadsheet), графикони, презентације и документи текстуалног садржаја.

Мада је спецификацију првобитно развила компанија Sun, сам стандард је развијен у оквиру Техничког комитета за XML формат отворене канцеларије (енгл. Open Office XML technical committee) при конзорцијуму OASIS (енгл. Organization for the Advancement of Structured Information Standards - Организација за унапређење структурираних стандарда за информације), и заснива се на XML формату првобитно начињеном и имплементираном у канцеларијском пакету OpenOffice.org. Сем што је слободан формат датотека и отворени OASIS стандард, такође је и међународни ISO/IEC стандард (у једној од својих појава у верзији 1.0), ISO/IEC 26300:2006 Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0.[1].

Објављени ODF стандарди испуњавају и уобичајену дефиницију отвореног стандарда, што значи да су доступни без ограничења и да је имплементација слободна.

Извори

  1. ^ „ISO/IEC 26300:2006 Information technology -- Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0”. Међународна организација за стандардизацију.(на језику: енглески)
Gugl disk

Google disk (engl. Google Drive — Google drajv) je servis za skladištenje i sinhronizaciju datoteka. Dozvoljava korisnicima da skladiše datoteke i fascikle u oblak, dele datoteke, izmenjuju dokumenta, tabele i prezentacije. Google disk obuhvta Google Docs, Sheets i Slides, kancelarijski paket koji dopušta mogućnost istovremenog unošenja izmena dokumenata, tabele, prezentacije, crteža, obrasce i još mnogo toga.

Google disk je pokrenut 24. aprila 2012. godine, i imao je 240 miliona mesečno aktivnih korisnika do oktobra 2014. Google je septembra 2015. objavio da imaju preko milion individualnih ili organizaciono plaćenih korisnika Google diska, i da su napravili nove bezbednosne i privatnosne dodatke.

Lidija Horvat-Dunjko

Lidija Horvat-Dunjko (1967, Varaždin), hrvatska je sopranistica i docentica Muzičke akademije u Zagrebu. Za svoja postignuća u kulturi nagrađena je najvišim hrvatskim nacionalnim odlikovanjem, Ordenom reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

OpenOffice.org

OpenOffice.org је слободан програмски пакет отвореног кода за канцеларијско пословање. Садржи програм за обраду текста, програм за презентације, програм за векторско цртање, програм за израду и приступ базама података и програм за табеларне прорачуне. Постоје верзије пакета OpenOffice.org за разне оперативне системе: Microsoft Windows, Linux, BSD, Solaris и Mac OS X. Подржава међународни ИСО стандард за размену података OpenDocument, као и друге формате, између осталих и оне које користи пакет Microsoft Office.

Пакет је првобитно потекао од StarOffice-а, програмског пакета развијеног од стране компаније StarDivision, коју је у августу 1999. године купио Sun Microsystems. Код је стављен на располагање јавности јула 2000. године, са циљем да смањи доминантни тржишни удео Microsoft Office-а, пружајући бесплатну, квалитетну и отворену алтернативу. Након преузимања компаније Sun Microsystems главни спонзор пројекта постаје Oracle Corporation. У априлу 2011. године, Oracle Corporation објављује престанак развоја сопствене комерцијалне варијанте пакета OpenOffice.org, а пројекат OpenOffice.org у јуну исте године започиње прелазак под окриље Apache Software Foundation. Претходно, у септембру 2010. године, већина учесника пројекта формира групу Документ фондација, и почиње са независним развојем варијанте пакета OpenOffice.org под именом Либреофис.

Пројекат и софтвер се неформално називају Опенофис (OpenOffice). Пошто је тај термин регистровани заштитни знак у туђем власништву, пројекат је као своје званично име усвојио OpenOffice.org.

Бур Сент Андеол

Бур Сент Андеол (франц. Bourg-Saint-Andéol) насеље је и општина у источној Француској у региону Рона-Алпи, у департману Ардеш која припада префектури Прива.

По подацима из 2011. године у општини је живело 7233 становника, а густина насељености је износила | становника/km². Општина се простире на површини од 43,74 km². Налази се на средњој надморској висини од 70 метара.

Визни режим за држављане Србије

Визни режим за држављане Србије односи се на административна правила за улазак на њихову територију који постављају суверене државе и територије према држављанима Републике Србије. У 2019. години држављани Србије без унапред прибављене визе могу путовати у 131 државу што пасош Србије рангира на 38. место у свету. У периоду од 2006. до 2016. пасош Србије је био један од пет пасоша са најбржим напретком на овом списку. Од маја 2019. носиоци пасоша Србије су уз држављане БиХ, Брунеја, Гренаде, Маурицијуса, Сејшела и УАЕ једини којима није потребна виза за улазак у Кину, Русију и Шенгенску зону.

ГНУ Емакс

ГНУ Емакс је најпопуларнији и највише портован Емакс текст едитор. Он је настао као део ГНУ пројекта, основаног од стране Ричарда Столмана. Као и друге варијанте Емакса, и ГНУ Емакс је базиран на Тјуринговом програмском језику. ГНУ Емакс је назван најмоћнији текс едитор који је данас доступан. Уз правилну подршку основног система, ГНУ Емакс има могућност да приказује фајлове кроз више комплета карактера, а може и да истовремено прикаже већину језика барем од 1999. године.Кроз своју историју, ГНУ Емакс је био централна компонента ГНУ пројекта, и важан сегмент у покретању слободног софтвера.Слоган за ГНУ Емакс је био проширив текст едитор са војом документацијом.

Дигиталне аудио књиге у DAISY формату

DAISY је скраћеница за дигитално приступачне информационе системе (Digital Accessible Information System) и односи се на технички стандард за дигиталне аудио књиге, периодичне публикације и компјутеризован текст. DAISY je kреиран као пуна замена за штампане материјале и дизајниран тако да би био коришћен од стране људи са дисабилитетима, као што су слепило, слабовидост и дислексија. Базиран на mp3 и xml формату, DAISY стандард поседује напредније карактеристике у односу на традиционалне аудио књиге. Корисници аудио књига у овом формату књиге могу претраживати, додавати белешке, креатати се кроз њих ред по ред и регулисати брзину читања (односно слушања) без дисторзије. Такође DAISY омогућава озвучавање доступних табела, референци и додатних информација. Као резултат људима са оштећењем вида омогућено је коришћење и навигација кроз комплексније штампане материјале попут енцликопедија или уџбеника, у другим условима недоступних у конвенционалним аудио форматима.

Енглеска дијаспора

Енглеска дијаспора састоји се од енглеског народа и њихових потомака који су емигрирали из Енглеске. Дијаспора је углавном концентрисана у деловима света где се говори енглески језик попут САД, Канаде, Аустралије, Новог Зеланда, Шкотске, Ирске, Велса и у мањој мери у Јужној Африци, Јужној Америци (највише у Аргентини и Чилеу) и континенталној Европи.

ISO стандарди по бројевима
1–9999
10000–19999
20000+

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.