Kornelije Kovač

Kornelije Kovač (Niš, 1. januar 1942) srpski je kompozitor, pijanista, aranžer. Njegov otac je bio violinista, a majka pevačica u horu opere. Brat, Mihajlo Kovač, takođe se bavio muzikom kao pevač, ali se kasnije opredelio za novinarstvo i politiku.

Kornelije Kovač
Kornelije Kovač
Kovač (2011)
Osnovne informacije
Datum rođenja1. januar 1942.(77 god.)
Mesto rođenjaВојна управа у Србији (1941—1944) Niš, Srbija
Zanimanjekompozitor
Žanr(ovi)džez
Instrument(i)klavir
Vezani članciKorni grupa
Indeksi
Laza Ristovski i Kornelije Kovac za klavijaturama, u Nisu sredinom 80-ih
Kornelije Kovač sa Lazom Ristovskim na koncertu u Nišu 80-ih godina

Početak karijere

Svoju prvu kompoziciju "Pusti trotoari" Kovač komponuje već sa četrnaest godina - 1956. godine. Prvi javni nastup mladi Kovač je imao u subotičkoj gimnaziji koju je pohađao na tada popularnim popodnevnim čajankama. Svoju karijeru je započeo 1961 godine. Zahvaljujući odličnom muzičkom obrazovanju, Muzička akademija u Sarajevu, Kornelije je: kompozitor, pijanista, producent i aranžer.

U 1961. godini, on je osnovao svoj prvi bend BKB, koji je u to vreme postao poštovan džez trio. 1963. godine su učestvovali u Ju džez festivalu, koji je bio održan u Bledu u Sloveniji.

Nakon što je bio u mnogim bosanskim orkestrima, pridružio se sarajevskom najpopularnijem rok bendu, Indeksima. Sa njima je bio na dvomesečnoj turneji u Rusiji.

Indeksi

Kornelije Bata Kovač postaje član Indeksa 1966. godine, i sa njima već sledeće godine svira na turneji po SSSR-u. Za sarajevske Indekse Kovač je napisao pesme Boj na Mišaru i Ako jednom budeš sama. Radeći sa Indeksima, Kovač je stekao ime kompozitora i instrumentaliste, ali po odsluženju vojnog roka donosi odluku da se preseli u Beograd i pokuša nešto svoje.

U Sarajevu, 1967, na prvom plej bek festivalu „Vaš šlager sezone” osvaja prvo mesto sa pesmom Moj profesor.

Korni grupa

Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd gde je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije.

Samostalna karijera

Prvih godina posle Korni grupe Kovačove kompozicije snimaju Olivera Katarina, Bisera Veletanlić, Neda Ukraden, Miki Jevremović, Miša Marković, Lepa Brena. Krajem 1977. godine planirao je osnivanje jugoslovenske supergrupe K2 koju je trebalo da čine: Josip Boček, Dado Topić, Slobodan Marković, Karel (Čarli) Novak i Ratko Divjak. 1979. godine Kornelije se preselio u Englesku gde je učestvovao u mnogim muzičkim projektima. Neki od muzičara sa kojima je Kornelije sarađivao su:

 • Berni Marsden, gitarista grupe Vajt snejk
 • Hans Cimer
 • Pol Džons, bivši pevač grupe Manfred men
 • Endi Pesk
 • Kolin Hodžkinson
 • Džodži Hirota

Kornelije Kovač je pisao muziku za pozorište, filmove i televiziju. Njegove pesme su bile na mnogim albumima koji su bili izdavani u: Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, Americi, Švedskoj, Holandiji, Finskoj... Mnoge od njih su dostigle platinasti ili zlatni tiraž.

Od 1979. godine, Kornelije Kovač je učestvovao u mnogim projektima u Španiji kao producent, kompozitor i aranžer.

Kornelije ima tri ćerke, Aleksandru, Kristinu i Anju.[1] Aleksandra i Kristina se bave muzikom i imaju značajnog uspeha u tome. Bio је oženjen Spomenkom Kovač (tekstopisac i scenarista).

Diskografija

Singlovi

 • Severni vetar/Okean (PGP RTB, 1975)
 • Panorama/Aleksandra (PGP RTB, 1978)
 • Kvar/Žena (PGP RTB, 1979)

Albumi

 • Između svetlosti i tame (PGP RTB, 1977)
 • Why (PGP RTB, 1980)
 • Iz drugog filma (PGP RTB, 1982 - filmska muzika)
 • The Sampled Moonlight (PGP RTB-Komuna, 1986)
 • Balkan (Ariola, 1993)
 • Kornell Kovach (ITMM, 1994)
 • Moja generacija (PGP RTS, 1996)

Stvaralaštvo

 • Zdravko Čolić: April u Beogradu, Živiš u oblacima, Zvao sam je Emili, Jedna zima sa Kristinom, Jedina, Mađarica, Ona spava, Pjevam danju, pjevam noću, Stanica Podlugovi, Ti možeš sve, Ti si bila, uvijek bila, Ti si mi u krvi
 • Bisera Veletanlić: Budi dobar i misli na mene, Zlatni dan, Milo moje, Ručak za dvoje, Ti si čovek moj
 • Korni grupa: Devojčice mala, Etida, Ivo Lola, Jedna žena, Kuda ideš, svete moj, Moja generacija, Pusti da te diram, Sonata, Trla baba lan
 • Dragan Stojnić: Život kojim živim, Maestro i violina
 • Olivera Katarina: Ljubav, Vatra, Sanjam
 • Dušan Jakšić: Doviđenja stari pijanino
 • Miki Jevremović: Bićeš moja, Sama
 • Neda Ukraden: Još te volim
 • Jadranka Stojaković: Ne idi tamo
 • Miša Marković: Sunca će i dalje biti
 • Maja Odžaklijevska: Kad nežne svirke zamre ton
 • 7 mladih: Poljubi me na kiši
 • Indeksi: Ako jednom budeš sama
 • Generacija 5: Ti samo budi dovoljno daleko, Umoran od svega
 • Saša Vasić: K'o lijana
 • Lepa Brena: Janoš, Sanjam, Sitnije Cile, sitnije
 • Zdrenka Kovačiček: Otvorila sam prozor
 • Zlatko Pejaković: Kad jednom zaželiš, Ove noći jedna žena mirno spava, Uspomene, uspomene
 • Vedo Hamšić: Četiri mladića idu s Trebevića

Vidi još

Reference

 1. ^ Sarajevo sam obožavao, Terazije su me ipak vukle, Blic Onlajn, 15. april 2007.

Literatura

Spoljašnje veze

Darko Kraljić

Darko Kraljić (Zagreb, 18. februar 1920 — Beograd, 16. jul 1998) bio je jugoslovenski kompozitor.

Dragoljub Đuričić

Dragoljub Đuričić (Cetinje, 10. februar 1953.) je muzičar poreklom iz Crne Gore koji živi i radi u Srbiji. Poznat je kao bubnjar bendova YU grupa, Leb i sol i Kerber, kao član pratećih bendova Zdravka Čolića i Đorđa Balaševića, kao i po svom solo radu.

K2 (muzički sastav)

К2 је nekadašnja srpska pop grupa koju su osnovale Aleksandra Kovač и Kristina Kovač.

Live (album)

Live je prvi album uživo jugoslovenskog i srpskog rok benda YU grupa.

Objavljen je 2007. godine. Iako se bend prethodno pojavio sa raznim umetnicima na albumima uživo Kongres rok Majstora (1975) i Legende YU Roka (1988), Live je njihov prvi službeni album ovog tipa. Prvih deset pesama na albumu su zabežene na koncertu u Domu omladine u Beogradu, decembra 2005. Poslednjih šest pesama su snimljene na u Studiju M u Novom Sadu, januara 1996. godine.

Ljubav i mržnja

Ljubav i mržnja je srpska telenovela snimana od 2007. do 2008. godine u produkciji RTV Pink. Emitovana je u udarno vreme (20 sati), nakon Nacionalnog Dnevnika. Režiju su vodili Jug Radivojević i Vladimir Aleksić. Scenario su pisali Vida Crnčević-Basara i Petar Jakonić, koji je za ovu priliku koristio pseudonim "Basquiera Pierrin". Ova telenovela je rađena po ideji Slobodana Šuljagića. Naručio je scenario za "porodičnu sagu" kod Vide Crnčević-Basara. Okosnica je trebalo da bude "čovek u godinama, tajkun, sa mnogo mlađom ženom". Naslovnu pesmu "Ljubav i mržna" je pevao hrvatski pevač Dado Topić.

Ova telenovela je pobrala nekoliko dobrih ocena sa strane tv kritičara. Tako je na primer Branislava Džunov za list "Politika" napisala: "Izvesno, posle dve–tri sedmice prikazivanja, može se sa sigurnošću tvrditi da „Ljubav i mržnja“ može imati zavidnu TV budućnost... rejtinzi iz protekle sedmice pokazuju da je „Ljubav i mržnja“ (omnibus verzija u nedelju) pronašla svoju publiku...".

Miša Marković

Miša Marković, (rođen je 19. septembra 1949. godine u Beogradu ) je istaknuti umetnik, pevač i kompozitor.

Šezdesetih godina, pojavom Bitlsa i prvih rok grupa na našim prostorima, počinje da se bavi muzikom kao pevač, gitarista i kompozitor rok grupe „ Mladi lavovi“.

Godine 1971. Na Omladinskom festivalu u Subotici započinje profesionalnu pevačku karijeru. U periodu između 1971. I 1982. godine snimio je oko 47 ploča, sarađivao je sa najeminentnijim kompozitorima tog vremena, među kojima su bili: Arsen Dedić, Nikica Kalođera, Aca Korać, Đorđe Novković, Kornelije Kovač, Kemal Monteno, Boris Bizetić...

Bio je jedan od najtiraženijih pevača diskografskih kuća, PGP – RTB i Studija B. Prodao je preko milion ploča i učestvovao na mnogim festivalima kao što su: Beogradsko proleće, Hit leta, Mesam, Hit parada. Pesme koje je pevao bile su u vrhu svih top lista tadašnje Jugoslavije.

1972. godine, osvojio je prvo mesto na Beogradskom proleću u kategoriji starogradskih pesama i romansi sa pesmom „ Susret “ Đorđa Karaklajića.

Hitovi kao što su: Ti nisi moje sunce, Fešta, Muzika ostaje, Ja te zovem, Sunca će i dalje biti i mnogi drugi i danas su rado slušani.

Kako je od početka svoje karijere odlučno branio stav po kome je nacionalna muzika ona koja je bazirana na folkloru, 1982. godine, napušta pevačku karijeru i definitivno se posvećuje kompozitorskom radu u folk muzici.

U narednih trideset godina proglašavan je više puta za kompozitora godine, a njegove pesme za pesme godine.

Sarađivao je sa najznačajnijim izvođačima folk muzike: Miroslav Ilić, Hanka Paldum, Vera Ivković, Merima Njegomir, Lepa Lukić, Toma Zdravković i dr. Prodao je preko sedam miliona ploča, a njegove najpoznatije pesme su evergreen hitovi novokomponovane muzike: Srce je moje violina – Lepa Lukić, Ej, Branka, Branka – Toma Zdravković, Šta će mi šalvare – Vera Ivković, Jutro je – Nada Topčagić, Pamtim još – Hanka Paldum, Lažu da vreme leči sve – Miroslav Ilić, Ruzmarin – Merima Njegomir, Kunem ti se životom - Vesna Zmijanac, Recite mu da ga volim – Lepa Brena...

Prodao je preko šest miliona ploča.

Dobitnik je mnogih nagrada od kojih su najznačajnije: „ Estradna nagrada Srbije „ „Priznanje za ukupan doprinos Srpskoj folk muzici „ Povelju za doprinos razvoju muzičkog stvaralaštva na polju džeza, zabavne i rok muzike „ pet puta je proglašavan za kompozitora godine, a njegove pesme za pesme godine.

Smatra se pionirom moderne folk muzike u Srbiji, čitavo njegovo stvaralaštvo bazirano je na nacionalnoj tradiciji. Ima priznat status radio pevača i bezbroj trajnih snimaka za Radio Beograd.

Pored muzike,diplomirani je dizajner, piše pesme za najmlađe, poznata je njegova knjiga za decu „ To ima veze “ u izdanju „ Dečjih novina “ iz Gornjeg Milanovca, (koja je prodata u, tada fantastičnih, 5000 primeraka). Završava drugu knjigu pesama za decu „Od pra čoveka “, a u pripremi je i roman „ Ovo je pakao „.

Istaknuti je umetnik, živi i radi u Beogradu.

Nagrada Darko Kraljić

Nagrada „Darko Kraljić“, ustanovljena 2016. godine od strane Udruženja kompozitora Srbije, dodeljuje se za muzičko stvaralaštvo odnosno životno delo jednom autoru u domenu popularne muzike. To je jedino priznanje za stvaraoce popularne muzike u Srbiji koje se dodeljuje jednom godišnje na posebnoj svečanosti u čast laureata, na kojoj se dobitniku uručuje povelja Udruženja kompozitora Srbije i novčani iznos nagrade koji dodeljuje sponzor. Nagrada nosi ime Darka Kraljića, najplodnijeg i najznačajnijeg autora zabavne muzike na ovim prostorima u drugoj polovini 20. veka.

Prvi laureat bio je Kornelije Kovač a nagrada mu je dodeljena je 8.5.2017.godine na autorskom koncertu u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Drugi dobitnik nagrade „Darko Kraljić” za 2017.godinu je poznati srpski kompozitor i dirigent Vojislav Borisavljević a u obrazloženju strucnog žirija se izmedju ostalog navodi: „Vojkan Borisavljević je jedan od najistaknutijih i najuspešnijih kompozitora srpske popularne muzike. Njegov izuzetno bogat autorski opus imponuje nesvakidašnjom žanrovskom širinom, što njegovom stvaralaštvu daje posebnu draž i lepotu. Ono što je dominantno u muzici Vojkana Borisavljevića, to je visok estetski nivo i iskrena i topla emocija koja osvaja slušaoce” .

Treći dobitnik nagrade za 2018. godinu je Zoran Simjanović.

Popularna muzika u SFRJ

Jugoslovenska pop i rok scena uključuje pop i rok muziku, te njihove podžanrove, koje su izvodili brojni izvođači u bivšoj državi SFR Jugoslaviji. Popularna muzika SFRJ stvarana je u svim njenim konstitutivnim republikama, kao i autonomnim pokrajinama. Uz pop i rok muziku (tzv. „zabavnu”), u Jugoslaviji je bila zastupljena i narodna muzika, klasična muzika, džez muzika itd.

Etabliranje i prvo veliko omasovljavanje jugoslovenske rokenrol scene desilo se 1970-ih godina. Rokenrol je u početku bio kritikovan zbog zapadnog uticaja i „skretanja sa svijetlih staza revolucije”. Zanimljivo je da su mnogi od rokera koji su stvorili jugoslovensku scenu bili sinovi oficira JNA, uključujući Borisa Belea i Marka Brecelja (Buldožer), Branimira Štulića (Azra), Gorana Bregovića (Bijelo dugme), Boru Đorđevića (Riblja čorba), Milana Mladenovića (Ekatarina Velika) i Momčila Bajagića (Bajaga i instruktori).

Porodično stablo (album)

Porodično stablo je sedmi samostalni studijski album Arsena Dedića iz 1976. godine, kojeg izdaje diskografska kuća Jugoton.

Spasitelj (film)

Spasitelj (engl. Savior) je američki film iz 1998. godine. Glavne uloge u ovoj ratnoj drami, čiji je reditelj Predrag Antonijević, a producenti Oliver Stoun i Dženet Jang, tumače Denis Kvejd, Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Stelan Skarsgord i Nebojša Glogovac. Premijerno je prikazan 1. maja 1998. godine u SR Jugoslaviji.

Stepenice za nebo

Stepenice za nebo je srpski film snimljen 1983. godine.

YU grupa

YU grupa je jugoslovenska i srpska rok grupa iz Beograda.

Zdenka Kovačiček

Zdenka Kovačiček (Zagreb, 16. januar 1944) je hrvatska džez i rok pevačica. Jedna je od značajnijih i eminentnijih osoba na hrvatskoj i bivšoj jugoslovenskoj muzičkoj sceni.

Sa trinaest godina svoju vokalnu karijeru započinje u duetu 'Hani', gde peva zajedno sa Nadom Žitnik. Nakon što se duet razišao, nastupa po Evropi u raznim klubovima, gde je pevala sa mnogim pozantim muzičarima (Bil Hejli, Kinks, INK Spots i drugi) i otkrila svoj talenat prema džezu, soulu i bluzu, a po povratku počinje saradnju sa najboljim zagrebačkim džezerima Boškom Petrovićem, Miljenkom Prohaskom, Damirom Dičićem i mnogim drugim.Tokom svoje muzičke karijere sarađuje sa mnogim kultnim sastavima kao što su Nirvana (zagrebački trio), Tajm, Bijelo dugme, YU jazz-rock selekcija, dok saradnja sa Telephone blues bandom traje još i danas.

Zdenka Kovačiček (album iz 1978)

Zdenka Kovačiček je prvi studijski album hrvatske džez i rok pevačice Zdenke Kovačiček, a objavljuje ga diskografska kuća PGP RTB.

Materijal snima sa big bendom Igora Savina i njegovim studijskim sastavom, a sastoji se od kompozicija istaknutih kompozitora od kojih su neki Goran Bregović, Kornelije Kovač, Vanja Lisak, Vladimir Delač i drugi.

Zlatna arena za muziku na Filmskom festivalu u Puli
Jugoslavija
(1955—1990)
Hrvatska
(1992—2019)

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.