Karton

Karton (od engl. carton) kutija je ili posuda napravljena od karton tabli ili valovitih vlaknastih ploča. Mnogo vrsta kartona koristi se u pakovanju. Za karton se takođe može reći da je kutija. Na srpskom, za razliku od engleskog, karton primarno označava table a ne kutije.

Several Cartons
Primeri nekoliko vrsta kartona za različite proizvode

Vidi još

  • Tetrapak

Literatura

  • Yam, K. L. (2009). Encyclopedia of Packaging Technology. John Wiley & Sons. ISBN 978-0-470-08704-6.
Anderson Kosta

Anderson Kosta (port. Anderson Costa; Rio de Ženeiro, 13. marta 1984.), brazilski fudbaler, napadač grčkog Arisa, na pozajmici iz Dinama.

Godine 2002. karijeru je započeo u brazilskom velikanu Vasku de Gami zabeleživši 2 nastupa. Naredne dve sezone igrao je nešto češće, zabeleživši 44 nastupa i 11 golova. Nakon toga, poslan je na kaljenje u špansku Cordobu gde se isprva nije snašao, nego, s vremenom počeo pružati nešto bolje igre. Po povratku u Brazil dočekala ga je klupa, a mesto u napadu mu je zauzeo svetski poznati Romario. Za vreme igranja u rodnoj zemlji bio je i član brazilske U-21 reprezentacije.

Tokom zimskog prelaznog roka 2005. godine za milion evra prodan je u zagrebački Dinamo, gde je najavljen kao veliko pojačanje za nastupe u evropskim takmičenjima, uz to da ga niko iz Dinama nikada nije pogledao uživo. Svojom pojavom pobudio je veliku pažnju, a nakon prvih treninga i utakmica sa Red Bull Salzburgom i JEF Unitedom činilo se da se stvarno radi o velikom igraču. Debitovao je ulaskom s klupe na Poljudu protiv Hajduka (Dinamo je utakmicu dobio 1:0). U prvih par utakmica je bio solidan, no, kako je vreme prolazilo nikako se nije mogao naviknuti na igru novog tima, te je njegov kvalitet postao pod pitanjem. Nezadovoljstvo je bilo još veće kad je po drugi put istrčao na Poljud, te već nakon 10 sekundi srušio Tomislava Ercega s leđa i dobio direktni crveni karton. Ta glupost obeležila ga je kao svetskog rekordera u brzini dobijanja crvenog kartona. Do kraja sezone uspeo je odigrati jednu dobru utakmicu, onu na Kantridi, no, svojim igrama nije opravdao dovođenje. Ostao je spor, nezainteresovan a i neprecizan. Naredne sezone navodno je bio znatno bolji na treninzima, no, na terenu je bio još lošiji nego sezonu pre, te je njegov odlazak iz Zagreba bio siguran. Njegov treći derbi na Poljudu opet je bio zapamćen po nečemu, ovoga puta po pogođenoj stativi pred kraj utakmice.

Nakon dolaska Branka Ivankovića za trenera, Anderson je u prvoj utakmici odigrao vrlo dobro, te uspeo zainteresovati skauta holandskog PSV Eindhovena koji ga, jasno, nije gledao nikad pre te utakmice. No, ubrzo se vratio uobičajenim igrama i trener ga je izbacio iz svih svojih vizija tima. Nakon povratka sa zimskog odmora, otišao je na šestomesečnu pozajmicu u portugalskog drugoligaša Vitoriju Guimaraes. Nakon što se tamo nije uspeo nametnuti, pozajmljen je grčkom Arisu na godinu dana, uz mogućnost otkupa ugovora na kraju sezone u iznosu od 2 miliona evra.

E-zdravstvo

E-zdravstvo predstavlja primenu informaciono-komunikacionih tehnologija za zadovoljenje zdravstvenih potreba građana, pacijenata, zdravstvenih stručnjaka i zdravstvenih ustanova. Elektronski zdravstveni sistem (ili zdravstveni informacioni sistem) predstavlja informacioni i upravljački sistem koji podržava procese zdravstvene službe u celini.

Karton siti

Karton siti je bilo bespravno podignuto, nehigijensko naselje ispod mosta Gazela, u Beogradu. Stanovnici ovog naselja su gotovo isključivo bili Romi među kojima je bilo i dosta izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije.

U zavisnosti od izvora, broj stanovnika se kretao od 986, koliko je utvrđeno popisom iz avgusta 2007, od čega je 501 osoba muškog pola, a 485 ženskog, pa do 4.000.Procene pre popisa su ukazivale da u naselju ima 294 porodice. Popisom je utvrđeno da u naselju ima 237 domaćinstava i 278 dece.

Naselje se prostiralo delimično u blokovima 18 i 18a, između Savskog nasipa i ulice Vladimira Popovića, sa jedne strane, i naselja Staro Sajmište i Starog železničkog mosta, sa druge strane.

Kao što ime sugeriše, jedan od osnovnih materijala korišćenih u izgradnji objekata u naselju je karton. Naselje je bilo bez vode, kanalizacije i struje. Stanovnici ovog naselja su se snabdevali električnom energijom sa obližnjeg stuba javne rasvete, (struje u naselju je bilo samo noću tj. kada gradska rasveta radi). Tokom prethodnih zima, nekoliko puta je izbijao požar u naselju, usled preopterećenja kabla kojim se dovodila struja.

Kao potpuni kontrast ovom naselju, sa druge strane mosta se nalaze Sava centar, hotel „Kontinental“ i hotel „Hajat ridžensi“.

Stanovništvo se uglavnom izdržavalo skupljanjem sekundarnih sirovina (najviše kartona, papira i metala).

Stanovnici nisu imali adekvatan prostor za skladištenje prikupljenog materijal, te je on bio rasut po celom naselju, što je izazivalo dodatne probleme.

Likovne tehnike

Likovne tehnike su svi materijali i način na koji ih umetnik koristi pri umetničkom oblikovanju nekog likovnog dela.

Makaze

Makaze (tur. makas), slovenski naziv škare, alat su koji služi za sječenje. Sastoji se od dvije metalne oštrice spojene na takav način da rubovi klize jedan uz drugi. Makazama se sjeku papir, karton, plastika, metalne folije, tkanine, konopac i žica, ali i kose i hrane. Makaze se razlikuju po djelatnosti za koju su namijenjene. Postoje makaze za desnoruke,lijevoruke i univerzalne.

Otkrivanje poremećaja rasta

Otkrivanje poremećaja rasta zasniva se na metodi redovnog merenja telesne visine (dužine), registrovanje izmerenih podataka u zdravstveni karton deteta i njihovo poređenje sa referentnim vrednostima visina dece istog uzrasta i pola. Praćenje i procena telesnog rasta i razvoja obuhvata i merenje obima glave i obima grudnog koša (do navršene 2 godine). Kako bi se pravovremeno dijagnostikaovao patološki nizak rast deteta ili adolescenata, osim na redovnim sistematskim pregledima, telesna visina i telesna masa treba da se mere i češće, najbolje jedanput godišnje, posled druge godine od rođenja.

Papirna i kartonska ambalaža u prehrambenoj indstriji

Upotreba papira i kartona za pakovanje hrane datira još iz XVII veka. Njegova upotreba naročito je porasla u drugom delu XIX veka. U savremenom pakovanju namirnica značajnu ulogu ima ambalaža od papira i kartona. Zahvaljujući postupcima oplemenjivanja ova ambalaža obezbeđuje proizvodima potrebnu zaštitu.

Najčešće se proizvodi komercijalna i transportna ambalaža od papira i kartona i omoti kao dopunska ambalaža.

Pol Gaskojn

Pol Džon Gaskojn (engl. Paul John Gascoigne; Gejtshed, 27. maja 1967), poznat po nadimku Gaza, bivši je engleski fudbaler i trener. Tokom karijere igrao je u veznom redu i imao 57 nastupa za fudbalsku reprezentaciju Engleske.

Psihodelija

Psihodelija je termin nastao od grčkih reči psihe (ψυχή - duša) i delos (δήλος - pojavno). Pojam je prvi upotrebio američki psihijatar Hamfri Ozmond da bi objasnio uticaj halucinogenih droga na svest kroz kognitivna i estetska iskustva. Po njemu, reč psihodelija označava „manifestaciju duha“ koja je „čista, milozvučna i nezagađena drugim asocijacijama“. Timoti Liri, autor knjige Psihodelično iskustvo, jedan je od najzaslužnijih za popularizaciju ovog termina.Psihodelično iskustvo, koje nastaje usled unošenja halucionogena, odvija se u talasima i može da traje desetak časova. Tokom prve polovine "putovanja" dolazi do perceptualnih promena, sinestetičkih doživljaja, oniričkih vizija. Vrhunac je "kosmičko iskustvo", osećanje celovitosti i gubljenja osećanja sebe. U lošem "tripu" dolazi do paranoidnih i psihotičnih reakcija.

1960-ih godina, za vreme hipi pokreta, korišćenje psihodeličnih droga je postalo prilično rasprostranjeno. Najčešće upotrebljavane psihodelične droge su bile LSD, meskalin, psilocibin, STP i DMT. U ovo vreme je nastao i psihodelični rok, vrsta rok muzike koja pokušava da dočarava iskustvo izmenjene svesti, izazvano psihodeličnim drogama, pogotovom LSD-om.

Puževi

Puževi su, u slobodnim smislu, gastropodi koji su zaštićeni ljušturama. Ime se najčešće primjenjuje na kopnene puževe, suvozemne pulmonatne gastropodne mekušce. Međutim, zajedničko ime puž se isto tako koristi za većinu mekušaca članova klase Gastropoda koji imaju zamotane ljuske koje su dovoljno velike da se životinja može u potpunosti uvući u njih. Kada se reč „puž” koristi u tom opštijem smislu, ona obuhvata ne samo kopnene puževe nego i brojne vrste morskih puževa i slatkovodne puževe. Gastropodi kojima prirodno nedostaje ljuska, kao i oni koji imaju samo unutrašnju ljusku, uglavnom se nazivaju puževi golaći. Kopneni puževi koji imaju samo veoma malu ljusku (u koju se životinja ne može potpuno uvući) se obično zovu polugolaćima.

Puževi imaju znatnu važnost za ljude. Oni se javljaju kao prehrambeni proizvodi, kao štetočine, i kao vektori bolesti. Njihove školjke se koriste kao ukrasni predmeti i bivaju inkorporirane u nakit. Puževi takođe imaju izvesni kulturni značaj, i bili je korišteni u metaforama.

Robert Romano

Dr. Robert Romano je izmišljeni lik iz zdravstvene serije Urgentni centar. Uveden je u četvrtoj sezoni kao epizodni lik. Glavni lik postao je u šestoj sezoni i ostao sve do svoje smrti tokom desete sezone.

Vesna Radosavljević

Vesna Radosavljević (oktobar 1945 — jun 2015) bila je akademska slikarka.

Ђорђе Михаиловић (лекар)

Ђорђе Михаиловић, Ђока (Ниш, 3. мај 1892 — Ниш, децембар 1974) био је ктитор нишког здравства - српски војни, цивилни и соколски лекар, учесник Првог светског рата у коме је са припадницима нишке Војне болнице прошао Албанску голготу, а онда у периоду од 1916. до 1918. као медицинар радио је у болницама у Сиди Абдалу и Феривилу, недалеко од Бизерте, Тунис. Прво као медицинар, а касније и као лекар, Ђорђе Михаиловић је својим радом и ентузијазмом дао значајан допринос српској ратној медицини. Као члан Српског друштва Црвеног крста и Српског лекарског друштва, између два светска рата, Михаиловић је непрестано радио на развоју српског здравства, првенствено у граду Нишу, а потом и у Моравској бановини.

Југословенски аеротранспорт лет 367

Југословенски аеротранспорт лет 367, са авионом Макдонел Даглас DC-9 (Регистрација: YU-AHT) на релацији Стокхолм—Копенхаген—Загреб—Београд је експлодирао током лета ка Загребу 26. јануара 1972. године. Авион је са 10.160 метара пао у близини села Српска Камењица у тадашњој Чехословачкој, сада Чешкој. Од 28 лица - 23 путника и 5 чланова посаде – сви су погинули сем стјуардесе, Весне Вуловић.

Бактерија

Бактерије (лат. Bacterium) једноћелијски су организми прокариотске грађе који се уочавају микроскопом, и имају релативно једноставну ћелијску структуру у којој недостаје ћелијско једро и органеле као што су митохондрије и клоропласти. Практично су биле непознате све до 20. века када су Луј Пастер и Роберт Кох потврдили улогу бактерија у варењу хране и многим болестима људи и животиња.

Најстарији су и најбројнији организми на нашој планети. Сматра се да су настале пре око 3,4 милијарде година. Присутне су у свим врстама станишта, укључујући и људски организам. Бактерије су биле битне у биолошкој еволуцији, а и данас су основа сваког прехрамбеног ланца у природи. Присутне су у тлу и води. Остале су бактерије припадници физиолошке флоре људи и животиња (обитавају на кожи, у усној и носној слузници, цревима, доњем делу полног система), обављају пожељне хемијске процесе те се примјенују у разним привредним делатностима. Од 1500 описаних врста бактерија, само су стотињак врста људски патогени.

Морфолошка и узгојна својства бактерија, њихов раст, метаболизам и генетику проучава део микробиологије који се зове бактериологија. Медицинска бактериологија проучава рикеције, кламидије и патогене бактерије које оштећују организам производима свог метаболизма (токсини).

Видра

Видра, обична видра, ријечна видра, европска или евроазијска видра (лат. Lutra lutra) је врста из породице куна, изузетно прилагођена животу у слаткој води. Познате су као веома вјешти пливачи.

Иво Тартаља

Иво Тартаља је теоретичар и историчар књижевности, дугогодишњи професор Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Тифлологија

Тифлологија (од грчких речи тифлос — слеп и логос — наука) је научна дисциплина у оквиру дефектологије, која се бави проучавањем законитости развоја и рехабилитацијом слепих и слабовидих особа. Иако првобитно намењена само за слепа лица, њен термин и ангажовање је проширено и на слабовиде особе. Тако тифлологија данас третира проблеми свих лица са визуелним оштећењима без обзира на степен визуелне ометености.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.