Islamofobija

Islamofobija obuhvata predrasude, mržnju i strah od islama i muslimana.[1][2][3] Iako religijska netrpeljivost prema islamu i progoni muslimana imaju dugu istoriju i sežu od 7. veka, na islamofobiju se danas gleda primarno kao na savremeni fenomen u Zapadnom svetu koji se rasplamsao na prelazu iz 20. u 21. vek. Glavni događaji koji su tomu prethodili su teroristički napadi 11. septembra. 2001. na Nju Jork, kao i popularizacija radikalnog koncepta Semjuela P. Hantingtona o tzv. sukobu civilizacija i unutrašnjem ratu kultura. Kao dodatni motivi uzimaju se oštre dnevnopolitičke debate o pravima muslimanskih imigranata kao što su gradnja džamija, pokrivanje lica, itd.

Učestali zatvoreni stavovi koji karakterišu islamofobiju su:

 • Islam je monolitni blok, statičan i neosetljiv na promene.
 • Islam nema zajedničkih vrednosti s drugim kulturama; nije podložan uticajima i ne utiče na druge
 • Islam je inferioran Zapadu; barbarski, iracionalan, primitivan i seksistički.
 • Islam je nasilan, agresivan i preteći, sklon podržavanju terorizma, aktivan u sukobu civilizacija.
 • Islam je politička ideologija koja se koristi za politički ili vojni prodor.
 • Islam odbacuje svaki tip kritike na njegov račun.
 • Diskriminacija prema muslimanima i njihovo isključivanje iz društva su opravdani.
 • Neprijateljstvo prema islamu je prirodna i normalna pojava.

Više naučnika islamofobiju na Zapadu dovodi u kontekst s rasizmom odnosno formom arabofobije ili turkofobije, a neki pronalaze verske analogije i sa starijim fenomenima antisemitizma i antikatolicizma. Politička islamofobija najčešće se temelji na poistovećivanju islama i muslimana s njihovim radikalnim ideologijama odnosno pojedincima. Određene političke struje unutar Sjedinjenih Američkih Država i njihovih savezničkih država prozivane su da svesno šire islamofobiju s ciljem oblikovanja javnog mnjenja odnosno opravdavanja interesnih vojnih pohoda delom sveta.

Vidi još

Reference

 1. ^ „Islamophobia”. Oxford Dictionary. Приступљено 10. 11. 2016.
 2. ^ „islamophobia”. Dictionary.com Unabridged. Random House. Приступљено 10. 11. 2016.
 3. ^ „Islamophobia”. Collins Dictionary. Приступљено 10. 11. 2016.

Spoljašnje veze

 • Cerić, Mustafa (2000). Islam i državljanstvo u Europi: Islam and the West. Sarajevo: Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca. ISBN 978-9958-47-062-2. OCLC 492357518..
 • Allen, Christopher (2010). Islamophobia. Farnham: Ashgate Publishing. ISBN 978-0-7546-5140-6. OCLC 764538918..
 • Conway, Gordon (1997). Islamophobia: A challenge for us all. London: Runnymede Trust. ISBN 978-0-902397-98-9. OCLC 40323425.
 • Gottschalk, Peter; Greenberg, Gabriel (2008). Islamophobia: Making Muslims the Enemy. Lanham: Rowman & Littlefield Publishers. ISBN 978-0-7425-5286-9. OCLC 87130031..
 • Milardović, Anđelko (2013). Stranac i društvo: Fenomenologija stranca i ksenofobije. Zagreb: Pan Liber. стр. 111—112,205. ISBN 978-953-6285-64-8.
Hadžiluk

Hadžiluk ili hadž, (arap. حج‎ Ḥaǧǧ) godišnje je hodočašće muslimana u Meku, i predstavlja jedan od pet stubova islama.

Svaki punoletni musliman po verskom zakonu dužan je bar jednom u životu, ako je sposoban, da ode na hadžiluk. Obavezu ne moraju ispuniti robovi i oni koji su poremećenog uma; niti žene koje nemaju muža ni rođaka da ih prati. Takođe, hadžiluk nije obavezan za one koji zbog manjka životnih sredstava ne mogu da priušte put ili životinju za nošenje tereta.Kaže se da je Muhamed rekao da je hodočašće neka vrsta kazne. Razlog za to je činjenica da hadžiluk može pasti u bilo kojoj sezoni, a najteže je leti i tegobe putovanja znaju biti za mnoge hodočasnike fatalne.

Hodočašće u Meku je peti stub islama. Ono se najčešće vrši tokom prvih deset dana zulhidže (dvanaesti mesec islamskog kalendara).

Hodočašće se sastoji iz:

puta u Meku;

dolaska u Meku;

svetkovine hadžiluka.Ono obuhvata devet osnovnih obreda:

oblačenje „odore osvećenja“;

cirkumambulacija ili obilaženje Kabe;

stajanje na planini Arafat;

noćenje u Muzdelifi;

kamenovanje;

prinošenje žrtve;

ponavljanje cirkumambulacije (ponovni obilazak Kabe);

pijenje vode iz Zemzem bunara;

vršenje molitve na Ibrahimovom molilištu.

Iftar

Iftar (arap. إفطار‎‎‎; doslovno doručak) je večernji obrok tokom islamskog mjeseca ramazana, odnosno objed koji se uzima u prvi sumrak, neposredno nakon zalaska sunca. Iftarom se završava dan posta, a najčešće se obavlja prije obavljanja večernje molitve akšam-namaza.

Islamski ekstremizam

Islamski ekstremizam je, kako ga britanske vlasti definišu, „svaki oblik [navodnog] praktikovanja islama koji narušava i suprotstavlja se uspostavljenom demokratskom poretku, vladavini prava, ličnim slobodama i uzajamnom poštovanju i toleranciji prema različitim verovanjima i uverenjima”. Ostali termini koji se koriste su islamistički ekstremizam kao i islamizam.S druge strane, mnogi se protive ovom terminu jer smatraju da može potencijalno da „delegitimizuje” islam kao verovanje koje jasno zabranjuje ekstremizam i naređuje umerenost. Takođe, pojavila se i kritika političke retorike koja povezuje „nenasilni islam” (ili „politički islam”) sa terorizmom, pod rubrikom ekstremizma.

Mirko Norac

Mirko Norac (19. septembar 1967) bivši je general Hrvatske vojske, koji je 2003. godine osuđen na 12 godina zatvore za ratne zločine počinjene u Gospiću 1991. godine i 7 godina zatvora za počinjene ratne zločine tokom operacije Medački džep.

Momir Talić

Momir Talić (Piskavica, 15. jul 1942 — Beograd, 28. maj 2003) bio je general-pukovnik Vojske Republike Srpske.

Operacija Sadejstvo

Operacija Sadejstvo 93 je kodni naziv za operaciju Vojske Republike Srpske u leto 1993. godine, u Bosanskoj Posavini. Operacija je još poznata i kao bitka za „Strujni koridor”.

Ramazan

Ramazan (arap. رمضان‎, latinicom: Ramaḍān) je deveti mesec u islamskom kalendaru. To je za islamske vernike sveti mesec, jer je u njemu počela objava Kurana, u mubarek noći Kadra. U toku ramazana islamskim vernicima je zabranjeno ratovanje, a strogo naređen post.

Атака (партија)

Бугарски покрет ATAKA (буг. Национален съюз Атака) је националистичка политичка партија у Бугарској. Њен председник је Волен Сидеров.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.