ISO 3166-2

ISO 3166-2 је дио ISO 3166 стандарда који објављује Међународна организација за стандардизацију (ISO), а дефинише кодове за идентификовање главних управних јединица (нпр. покрајина или држава) свих држава које су кодиране у ISO 3166-1. Званично име стандарда је „Кодови за представљање назива држава и њихових дијелова - Дио 2: Код државне подјеле“ (Codes for the representation of names of countries and their subdivisions – Part 2: Country subdivision code). Први пут је објављен 1998. године.

Сврха ISO 3166-2 је да се успостави међународни стандард кратких и јединствених алфанумеричких кодова који би представили релевантне административне подјеле и зависне територије свих држава у погоднијем и мање двосмислен облику него њиховим пуним именима. Сваки потпуни ISO 3166-2 код се састоји из два дијела, одовојена цртицом:[1]

  • Први дио је ISO 3166-1 алфа-2 код за сваку државу;
  • Други дио је низ од три алфанумеричка карактера, коју су обично добијени од националних извора и произилазе из кодног система који је већ у употреби у дотичној држави, али могу бити осмишљени и од саме ISO.

Сваки потпуни ISO 3166-2 код може бити кориштен за јединствену идентификацију државне подјеле у глобалном контексту.

Тренутно је више од 4.000 кодова дефинисано ISO 3166-2. За неке државе, кодови се дефинишу за више од једног нивоа подјеле.

Види још

Извори

  1. ^ „ISO 3166-2”. International Organization for Standardization (ISO).
ISO 3166-1

ISO 3166-1 je ISO standard koji sadrži spisak kodova imena država i zavisnih teritorija. Deo je standarda ISO 3166. Prvi put ga je 1974. godine publikovala Međunarodna organizacija za standardizaciju i definiše tri različita koda za svaku državu/teritoriju:

ISO 3166-1 alpha-2 je dvoslovni kod države/teritorije. Po pravilu se koristi kao državni internet domen. Povučeni kodovi se povlače i ubacuju u ISO 3166-3.

ISO 3166-1 alpha-3 je troslovni kod države/teritorije.

ISO 3166-1 numeric je trocifarni kod, koji odgovara kodu koji je definisalo Statističko odeljenje UN.ISO 3166-1 nije jedini standard za kodove država.

Јужна Дакота

Јужна Дакота (енгл. South Dakota), савезна је држава на средњем западу Сједињених Држава Добила је име по Лакота и Дакота племенима Сијукса. Некада је била део Територије Дакоте, а савезна држава је постала 2. новембра 1889. Површина Јужне Дакоте износи 199.730 km², а процена популације износи мало изнад 800.000 становника. Главни град је Пир, а највећи град, са готово 160.000 становника, је Су Фолс.

Административна подјела Италије

Административне подјеле Италије:

Регије Италије

Метрополитански градови Италије

Покрајине Италије

Општине Италије

Комуне Италије

НСТЈ статистичке регије Италије

ISO 3166-2:IT

Алба (округ)

Алба (рум. Judeţul Alba, мађ. Fehér megye) је округ у републици Румунији, у њеном средишњем делу. Управно средиште округа је град Алба Јулија, а битни по значају су и градови Ајуд, Блаж, Кугир и Себеш.

Арђеш (округ)

Арђеш (рум. Judeţul Argeş) је округ у републици Румунији, у њеном средишњем делу. Управно средиште округа је град Питешти, а битни градови су и Куртеа де Арђеш и Кампулунг, средишта средњовековне Влашке. Друга битна насеља су Миовени и Костешти.

Бакау (округ)

Бакау (рум. Judeţul Bacău) је округ у републици Румунији, у њеном средишњем делу. Управно средиште округа је истоимени град, а већи градови су Онешти, Мојнешти, Команешти, Бухуши, Дирминешти и Таргу Окна.

Бродско-посавска жупанија

Бродско-посавска жупанија је жупанија у Посавини, у јужној Славонији.

Бузау (округ)

Бузау (рум. Judeţul Buzău) је округ у републици Румунији, у њеном средишњем делу. Управно средиште округа је истоимени град, а битни су и градови Рамнику Сарат и Нехоју.

Валча (округ)

Валча или В'лча (рум. Judeţul Vâlcea) је округ у републици Румунији, у њеном средишњем делу. Управно средиште округа је град Рамнику Валча, а битан је и град Драгашани. Као туристичко одредиште познат је градић Хорезу, где се налази и истоимени манастир под заштитом УНЕСКО-а.

Вараждинска жупанија

Вараждинска жупанија се налази на северозападу Републике Хрватске. Седиште јој је град Вараждин.

Васлуј (округ)

Васлуј (рум. Judeţul Vaslui) је округ у републици Румунији, у њеном источном делу. Управно средиште округа је истоимени град, а битни су и градови Бирлад и Хуши.

Индијана

Индијана (енгл. Indiana), савезна је држава САД која се налази у подручју Великих језера. Према северозападу излази на језеро Мичиген, према северу се граничи са Мичигеном, према истоку са Охајом, према југу са Кентакијем а према западу са Илиноисом. Индијана је по површини 38. савезна држава док је по броју становника на 16. месту у САД. Постала је савезна држава 11. децембра 1816. као 19. по реду. Главни град је Индијанаполис.

Истарска жупанија

Истарска жупанија је најзападнија хрватска жупанија која укључује и највећи део Истарског полуострва (2820 од 3.160 km²). Административно средиште је Пазин.

Кентаки

Комонвелт Кентаки (енгл. Commonwealth of Kentucky), савезна је држава која се налази у источним централним Сједињеним Државама. По класификацији Пописног бироа Сједињених Држава, Кентаки је јужна држава, прецизније припада источном јужном централном региону. Кентаки је једна од четири савезне државе која је устројена као комонвелт (остале три су Вирџинија, Пенсилванија, и Масачусетс). Првобитно је био део Вирџиније, а 1792. је постао 15. држава која је ступила у Унију. Кентаки је 37. по укупној површини, 36. по копненој површини и 26. по броју становника.

Клуж (округ)

Округ Клуж (рум. Judeţul Cluj, мађ. Kolozs megye) је округ у републици Румунији, у њеном северозападном делу. Управно средиште округа је град Клуж-Напока, а битни по значају су и градови Турда, Деж, Герла, Кампија Турзији и Хуедин.

Конектикат

Конектикат (енгл. Connecticut), савезна је држава САД, која се налази у њеном североисточном делу. Површина Конектиката је 14.371 km², а број становника по попису из 2000. је 3.405.565. Главни град је Хартфорд.

Муреш (округ)

Мурешг (рум. Judeţul Mureş, мађ. Maros megye) је округ у републици Румунији, у њеном средишњем делу. Управно средиште округа је град Таргу Муреш, а значајан је и град Сигишоара, по заштитом УНЕСКОа. Други битни градови су Регин, Тарнавени, Лудуш и Јернут.

Северна Каролина

Северна Каролина (енгл. North Carolina), савезна је држава САД, која се налази у њеном источном делу. Површина државе је 139.509 km², а број становника по попису из 2000. је 8.049.313. Главни град је Рали. Северна Каролина је ступила у САД 1789, и то као 12. држава чланица.

Сучава (округ)

Сучава (рум. Judeţul Suceava) је округ у републици Румунији, у њеном северном делу. Управно средиште округа је истоимени град, а битни су и градови Фалтичени, Радауци, Кимпулунг Молдованеск, Ватра Дорнеј, Викову де Сус, Гура Хуморулуји и Долхаска.

ISO стандарди по бројевима
1–9999
10000–19999
20000+

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.