Digitalni identifikator objekta

Digitalni identifikator objekta (DOI) je ime koje se koristi za jedinstvenu identifikacuju elektronskih dokumenata i drugih entiteta. DOI je stabilniji metod referiranja dokumenta nego URL. DOI ime dokumenta je fiksno u toku životnog veka dokumenta, za razliku od URL adrese koja je podložna promenama, kao što je promena organizacije fajlova na veb serveru. DOI sistem se može koristiti za lociranje validne URL adrese dokumenta.[1]

DOI sistem je ostvaren kroz saradnju DOI agencija za registrovanje. Njihov rad koordinira Internacionalna DOI zadužbina,[2] koja je razvila i nadgleda sistem. Od 2000. godine, DOI sistem je razvijen i ugrađen u više izdavačkih programa. Do kraja 2009. godine ovaj sistem je u upotrebi u nekih 4000 organizacija, koje su izdale oko 43 miliona DOI imena.[3]

DOI logo
Logo Digitalnog identifikatora objekta

DOI imena

DOI ime se formira od niza simbola koji su podeljeni u dva dela: prefiks i sufiks. Prefiks označava registranta, a sufiks označava specifični objekat. Većina validnih Unikodnih karaktera su dozvoljeni. Ne pravi se razlika između velikih i malih slova. Na primer, u DOI imenu 10.1000/182, prefix je 10.1000, a sufiks je 182.

Vidi još

  • Handle sistem
  • Digitalni identitet
  • Identifikator objekta
  • Univerzalni jedinstveni identifikator (UUID)

Napomene i reference

  1. ^ Online Extra: How the "Digital Object Identifier" Works - Businessweek
  2. ^ Welcome to the DOI System
  3. ^ „DOI System Factsheet”. Doi.org. 15. 12. 2009. Приступљено 02. 02. 2010.

Spoljašnje veze

Doi

Doi ima više značenja

DOI je digitalni identifikator objekta. DOI je ime koje se koristi za jedinstvenu identifikacuju elektronskih dokumenata i drugih entiteta.Doi (franc. Dohis) je naselje i opština u severoistočnoj Francuskoj u regionu Pikardija, u departmanu En (Pikardija) koja pripada prefekturi Laon.

Kontrolni broj Kongresne biblioteke

Kontrolni broj Kongresne biblioteke (engl. Library of Congress Control Number, LCCN) je serijski zasnovan sistem numeričkih katalognih zapisa u Kongresnoj biblioteci u Sjedinjenim Američkim Državama. On nije vezan za sadržaj knjiga.

Конгресна библиотека je februara 2008 formirala LCCN Permalink servis, koji pruža stalan URL za sve njene kontrolne brojeve.

Сер Томас Хит

Сер Томас Литл Хит (енгл. Sir Thomas Little Heath; 5. октобар 1861 - 16. март 1940) био је британски државни службеник, математичар, класични научник, историчар античке грчке математике, преводилац и планинар. Био је школован на Клифтон колеџу. Хит је преводио дела Еуклида из Александрије, Аполонија из Перга, Аристарха из Самоса и Архимеда из Сиракузе на енглески језик.

ISO стандарди по бројевима
1–9999
10000–19999
20000+

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.