COBISS

COBISS (енгл. Co-operative Online Bibliographic System & Services — Задружни интернетски библиографски систем и услуге; изговор кобис) организациони је модел који се користи да придружи библиотеке у јединствен библиотечко-информациони систем са узајамном каталогизацијом. Овај систем има много функција тзв. виртуелне библиотеке. Тренутно је у употреби у Словенији (COBISS.SI), Босни и Херцеговини (COBISS.BH и COBISS.RS), Македонији (COBISS.MK), Србији (COBISS.SR) и Црној Гори (COBISS.CG). Ови информациони системи су аутономни, али деле платформу. Преко 350 библиотека користи COBISS за аутоматизацију свог пословања. COBISS.Net је назив мреже која повезује COBISS кооперативне библиографске системе различитих земаља.

COBISS је развијен од стране словеначког Института за информатику (словен. Institut informacijskih znanosti, IZUM) из Марибора. Марта 2011. године, руководство ИЗУМ-а одлучило је да се повуче са положаја. Као разлог навели су презрив став (словеначког) Министарства за високо образовање, науку и технологију (који је водио Грегор Голобич) ка ИЗУМ-у.[1][2]

COBISS.SR
COBISS.SR-ID

Види још

Извори

  1. ^ „Odstopamo, ker neustrezen odnos ministrstva do IZUM-a hromi naše delo in razvoj” (PDF) (на језику: словеначком). 31. 03. 2011. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 22. 03. 2012. Приступљено 20. 02. 2014.
  2. ^ „Odstopilo celotno vodstvo Izuma”. Finance.si (на језику: словеначком). 30. 03. 2011.

Спољашње везе

Баук

Баук је биће из митологије Јужних Словена, које је нарочито заступљено у митологији Срба. Са њиме су се некада плашила мала дјеца.

Библиотека града Београда

Библиотека града Београда (БГБ) је градска библиотека, по типу и функцијама јавна и матична, највећа позајмна библиотека у Србији. Основана је 1931. године, али своје историјске почетке има већ у 19. веку. Године 1986. Библиотека града Београда бива пресељена у адаптирану зграду у Кнез Михаиловој 56, у центру Београда, где се и данас налази. Године 1994. добија статус матичне библиотеке за подручје града Београда. Данас се у њеном саставу налази тринаест општинских библиотека са територије града Београда.

Библиотека располаже фондом од близу 1.800.000 јединица. У састав Библиотеке улази укупно 78 објеката, укупне површине од око 13.000 m², и то: 1 централна зграда са 7 дислоцираних објеката и 13 општинских библиотека са 52 огранка, 2 одвојена дечја одељења и 3 пункта.Библиотека има преко 100.000 чланова.

Бранкова награда

Бранкова награда, песничка књижевна награда, добила име по Бранку Радичевићу

Бранкову награду додељује Друштво књижевника Војводине за најбољу прву песничку књигу

на српском језику аутора до 30 година. Тиме се одаје почаст песнику чије име награда носи, Бранку Радичевићу, који је умро када је имао 29 година и три месеца. Награда је установљена заслугом Борислава Михајловића Михиза и Карловчана.

Грб Ваљева

Грб општине Ваљево је симбол целе општине Ваљево, а уједно и грб града Ваљева, његовог седишта. Општина Ваљево је после годину дана неуспелих конкурса добила свој грб, 8. октобра 2010. године. На малом грбу Ваљева се налази штит округлог облика и двоглави бели орао у узлету, на тамно црвеном пољу са љиљанима у канџама, коме се на једном завршетку налазе плодоносни лешници. Тамно црвена боја симболизује снагу, вођство и храброст, а у хералдици се помиње још и као боја жетве и боја јесени. Тамно црвена боја била је карактеристична за боју одоре српских великаша у историји. У средини грба, у елипсоидном медаљону, оивиченом златном бојом налазе се дефинисани симболи града Ваљева. Основних симбол у грбу је Кула Ненадовића, која се налази на брду Кличевац у Ваљеву. У подножју су представљени симболи који представљају реку Колубару и Градац. Изнад медаљона се налази круна Немањића, родоначелника српске државе. Лента са натписом града Ваљева, црвене боје је усклађена са стилизацијом и концептом грба. Натпис града је урађен словима која су потпуно оригинална стилизација и изграђена су за ову прилику. Грб Ваљева и његову заставу изградио је Ђорђе Станојевић.

Изабрани грб са конкурса за грб Ваљева,аутора Зорана и Слободана Станића који је требало да буде симбол Ваљева.

Ел Муџахид

Ел Муџахедин је назив војне јединице која је током рата у БиХ деловала на подручју средње Босне и Херцеговине, а чинили су је углавном добровољци из исламских земаља, који су се борили у саставу Армије Републике Босне и Херцеговине.

Иван Јастребов

Иван Степанович Јастребов (рус. Иван Степанович Ястребов; Громушка, 8. фебруар 1839 — Солун, 20. јануар 1894) је био руски дипломата, историчар, етнограф и археолог; био је конзул у Скадру, Призрену, Јањини и Солуну. У Призрену је службовао у периоду 1870—1876. и 1879—1886. године.

Својом дипломатском активношћу штитио је Србе на Косову и Метохији, настојећи да спречи њихово исељавање и десрбизацију.

Милош Ђуран

Милош Ђуран (24. јул 1952. у Казанцима код Босанског Грахова, Босна и Херцеговина, ФНРЈ) је дописни члан САНУ и редовни професор Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Музеј 4. јули

Музеј „4. јули“ је био музеј, који је од 1950. до 2003. године постојао у Београду. Налазио се у Булевару кнеза Александра Карађорђевића бр. 10/а у кући Владислава Рибникара, у којој су чланови Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, 4. јула 1941. године, одржали седницу на којој су донели одлуку о подизању устанка народа Југославије против окупатора. Овај дан се касније прослављао као Дан борца.

Нели Закс

Нели Закс (нем. Nelly Sachs; Берлин, 10. децембар 1891 — Стокхолм, 12. мај 1970), била је немачка књижевница и добитница Нобелове награде за књижевност.

Нова Касаба

Нова Касаба је насељено мјесто у општини Милићи, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 1.042 становника.

Одликовања Републике Српске

Одликовања Републике Српске су установљена 1993. године системом одликовања Републике Српске дефинисаним Уставом Републике Српске у коме се каже: „ордени су јавно државно признање Републике Српске које се додјељује лицима или институцији за изузетне заслуге према држави“. као и „медаље су јавно државно признање Републике Српске које се додјељују лицима или колективима за једнократне изузетне заслуге и дјела, која су по својој природи непоновљива и јединствена, односно за добро обављену дужност или службу или за учествовање у одређеном догађају“.

Општина Брус

Општина Брус је општина у Расинском округу. Средиште општине је град Брус. Општина Брус са својих 605 km² обухвата падине Копаоника, долину реке Расине и део жупског виногорја. Према процени Завода за статистику од 30. јуна 2004. године, на територији општине живи 18.224 становника у 58 насеља. Према попису из 2011. има 16.317 становника.

Општина Дољевац

Општина Дољевац је општина у Нишавском округу у југоисточној Србији.

Општина Дољевац се граничи са Опшином Мерошина и градском општином Палилула Града Ниша на северу, општином Гаџин Хан на истоку, градом Лесковцем на југу и општином Житорађа на западу.

По подацима из 2004. општина заузима површину од 121 km², од чега на пољопривредну површину отпада 9161 ha, а на шумску 1614 ha.

Центар општине је насеље Дољевац. По подацима из 2002. године у општини је живело 19.561 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -3,1‰, а број запослених у општини износи 1.753 људи. У општини се налази 14 основних и једна средња школа.

Орфеј

Орфеј (старогрчки: Όρφεύς, Orpheus) је био чувени трачки свирач и песник из грчке митологије.

У старијим верзијама мита отац му је био Трачанин Еагар, а мајка је непозната, а касније се као његови родитељи помињу Аполон и једна од Муза (Клио, Калиопа или Полихимнија). По предању, Аполон му је подарио лиру са седам жица, којој је Орфеј додао још две да би их било колико и муза. Свирању су га учили Аполон или Калиопа.

Снага Орфејеве музике била је чудотворна. Док је певао, јата птица кружила су изнад његове главе, рибе су искакале из мора, реке су заустављале своје токове, стење је подрхтавало, дрвеће му је прилазило да га заштити од сунца, а све животиње су се сакупљале крај његових ногу. Мелодија Орфејеве лире превела је и дивље храстове из Пијерије у Тракију, господарила је ветровима и топила је снег на високим планинама.

Придружио се Аргонаутима, увесељавао их је и бодрио својом музиком. Био је ожењен нимфом Еуридиком, али је она убрзо умрла. После неуспешног покушаја да је врати (Орфеј и Еуридика), одбијао је љубав жена. Установио је тзв. орфичке мистерије у којима жене нису учествовале. Према најпознатијем предању, растргле су га трачке жене.

Сматран је и зачетником земљорадње, медицине, писма и других корисних знања.

Председник Републике Србије

Председник Републике Србије је шеф државе у Србији. Бира се на непосредним изборима на петогодишњи мандат. Тренутни председник је Александар Вучић, победник првог круга председничких избора 2017. године.

Сретен Стојановић

Сретен Стојановић (Приједор, 2. фебруар 1898 — Београд, 29. октобар 1960) је био српски академски вајар, цртач, акварелиста, теоретичар, ликовни критичар, педагог и јавни радник, декан Ликовне академије у Београду и члан САНУ.

Сфинга

Сфинга (старогрч. Σφίγξ, лат. Sphinx) представља зооморфно митолошко створење. У старом Египту било је то митско биће са телом лава и главом човека, овна, сокола или јастреба. У грчкој митологији је то чудовиште са телом лава и главом и грудима девојке.У пренесеном значењу то је: загонетна личност, загонетно биће, загонетност.Реч „сфинга” је грчког порекла, али етимологија није везана за митологију и дискутабилна је. Хесиод, најранији грчки аутор који спомиње ово створење, у својим текстовима назива га Фикс.

Турско купатило

Турско купатило или хамам (тур. hamam, од арапског: حمّام‎, ḥammām) је блискоисточна врста сауне за купање у пари. У Османском царству важан део турске културе, где су купатила служила као места за социјализацију.

Хан (објекат)

Хан је грађевински објекат из периода Османског царства који је служио за преноћиште путника и њихових каравана. Ханови су били зграде са шталом за коње, просторијом за путнике и просторијом за ханџију. Најстарији писани извор о постојању хана у Босни и Херцеговини је 1462. године.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.