Auto industrija Srbije

Automobilska industrija je delatnost koja podrazumeva širok spektar kompanija i organizacija koje se bave proizvodnjom, dizajniranjem, razvojem marketingom i prodajom motornih vozila. Pod ovaj termin ne spadaju industrije posvećene održavanju motornih vozila kao što su automehaničarske radnje i benzinske pumpe.

Najvažnije fabrike

Назив предузећа Средиште Република/Покрајина Год. оснивања Делатност
Ikarus Zemun SR Srbija
1923.
proizvodnja autobusa
Fabrika automobilskih delova Gornji Milanovac SR Srbija
1961.
proizvodnja automobilskih delova
Fabrika automobila Priboj - FAP Priboj SR Srbija
1953.
proizvodnja kamiona i autobusa
Zavodi „Crvena zastava“ Trg Toploivca, Kragujevac SR Srbija 1953. proizvodnja kamiona i automobila

Ikarus (Ikarbus)

Ikarbus je osnovan 20. novembra 1923. u Novom Sadu kao prva fabrika aero i hidroplana na Balkanu. U periodu od 1951. do 1962. godine vojni program fabrike Ikarus je potpuno zamenjen civilnim programom. Preseljenjem proizvodnje aviona u novu fabriku aviona SOKO Ikarus prelazi na proizvodnju karoserija za autobuse i dostavna vozila.

Икарбус
Врста Акционарско друштво
Делатност Аутомобилска индустрија
Основано 1923.
Седиште Београд, Србија
Производи аутобуси
Број запослених 720
Веб-сајт Званична презентација

Proizvodni pogoni Ikarbusa kapaciteta 750 vozila godišnje, smešteni su u Zemunu, u blizini Aerodroma „Nikola Tesla“. Fabrika zapošljava 750 radnika svih profila. Ikarbusu je poslednjih godina dodeljen veliki broj značajnih priznanja na prestižnim međunarodnim sajmovima (BeogradMoskvaVerona) a zvanično je najbolji korporativni brend u oblasti automobilske industrije u Srbiji.

Fabrika automobilskih delova

FAD a.d. (Fabrika automobilskih delova) je preduzeće koje se bavi proizvodnjom delova za motorna vozila.

Kompanija je osnovana 27. decembra 1961, a sedište , kao i proizvodnja, se nalazi u Gornjem MilanovcuSrbija.

Preduzeće je 31. avgusta 2015. kupljeno na aukciji za 242 miliona dinara od strane kompanije Metalac. Firma je registrovana kao „Metalac FAD” i integrisana u korporativni sistem Metalac grupe.

FAP

FAP (skraćenica: Fabrika automobila Priboj) je proizvođač motornih vozila koji se nalazi u PribojuSrbija. Fabrika automobila Priboj proizvodi autobuse, prikolice i kamione.FAP Priboj osnovan je kao državno-privredno preduzeće udelom vlade FNR Jugoslavije 1953. godine. Danas ova organizacija posluje kao mešovito deoničarsko društvo. U novembru 1990. godine, FAP je ušao u novu fazu razvoja vlasničke transformacije. Proces vlasničke transformacije kapitala imao je za cilj da FAP-u omogući intenzivniji razvoj. Zatvara se krajem maja 2016. godin

ФАП 6Г на првомајској паради 1961. у Љубљани

Zastava automobili

Zastava automobili je bio srpski proizvođač automobila iz Kragujevca. Najpoznatiji modeli automobila koje je proizvela ova fabrika su fićatristaćzastava 101jugo i florida. Rođendanom fabrike „Zastava" smatra se 26. avgust 1953. godine. 1999. godine fabrika je bombardovana i potpuno uništena. U fabrici je 2008. godine raspisan referendum da se dobit usmeri u razvoj automobilske industrije. Više od 96% zaposlenih je podržalo predlog i nakon toga je raspisan referendum za izbor najpovoljnijeg ponuđača i najkvalitetnijeg vozila. Na konkursu je učestvovalo osam uglednih proizvođača automobila, među kojima su bili Reno iz Francuske, Vilis iz SAD, Ostin i Rover iz Engleske, Fijat iz Italije.

Застава аутомобили АД
Врста ДОО
Делатност Аутомобилска индустрија
Основано 1953. као Завод Црвена застава
Угашена 2008.
Седиште Крагујевац, Србија

Reference

  1.  "automotive industry". Encyclopædia Britannica. Retrieved 25 March 2014. Scientific and Technical Societies of the United States(Eighth ed.). Washington DC: National Academy of Sciences. 1968. p. 164. Retrieved 25 March 2014.
  2. Scientific and Technical Societies of the United States(Eighth ed.). Washington DC: National Academy of Sciences. 1968. p. 164. Retrieved 25 March 2014
  3. Основни подаци из консолидованог финансијског извештаја за 2013. годинуАгенција за привредне регистре Србије (in Serbian). Retrieved 2 July 2014.
  4. http://www.b92.net/eng/news/business.php?yyyy=2015&mm=03&dd=20&nav_id=93549
  5. http://www.motorna-vozila.com/motorna-vozila-u-srbiji-6-deo/

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.