90

90. је била проста година.

Миленијуми:
Векови:
Деценије:
Године:

Догађаји

Децембар

Рођења

Смрти

  • Википедија:Непознат датум — Гај Валерије Флак- римски песник

Дани сећања

Види још

2. октобар

2. октобар (2.10.) је 275. дан у години по грегоријанском календару (276. у преступној години). До краја године има још 90 дана.

30. март

30. март (30.03) је 89. дан у години по грегоријанском календару (90. у преступној години). До краја године има још 276 дана.

31. март

31. март (31.03) је 90. дан у години по грегоријанском календару (91. у преступној години). До краја године има још 275 дана.

Araneomorphes

Araneomorphae (срп. аранеоморфе) најобимнији је подред паукова који обухвата преко 30 000 врста класификованих у преко 50 породица, што чини око 90% свих живих паукова. Респирацију обављају помоћу једног пара листоликих плућа и трахејног система. Од паучине испредају мреже за лов инсеката, коконе за заштиту јаја и др. Има врста које плен лове и на друге начине као што су постављање замки у земљи или непосредним нападом.

Deklinacija (astronomija)

Deklinacija je jedna od koordinata (uz rektascenziju) kojima se definiše položaj objekta na nebu u nebeskom ekvatorijalnom koordinatnom sistemu. Deklinacija opisuje ugao objekta od nebeskog ekvatora. Izražava se od +90° do -90°.

Polyphaga

Polyphaga је највећи и најразноликији подред тврдокрилца. Обухвата 144 породице распоређене у 16 суперфамилија и приказује огромну разноликост специјализације и адаптације, са преко 300.000 описаних врста, или око 90% врста досад откривених тврдокрилца.

Главне карактеристике Polyphaga су да задња coxa (база ноге) не дијели прву и другу абдоминалну/вентралну плочу која је такође позната као стернита. Такође, није присутан ни неурални шав (испод проноталне заштите).

Аргумент перихела

Аргумент перихела је један од орбиталних елемената којим се описују орбите небеских тела (нпр. планета) око Сунца. Када се говори о орбитама уопште, назив овог орбиталног параметра је аргумент перицентра.

Аргумент перихела (или перицентра уопште) се дефинише као угао између узлазног чвора и перихела, мерен од орбиталне равни. Сабирањем аргумента перицентра и лонгитуде узлазног чвора добија се лонгитуда перицентра орбите.

Аргумент перихела од 0° значи да ће тело бити у перихелу у тренутку када буде прелазило еклиптику са јужне на северну страну, тј. када буде у узлазном чвору.

Аргумент перихела од 90° значи да ће тело бити у перихелу у тренутку када буде на најсевернијој тачки своје путање.

Аљаска

Аљаска (енгл. Alaska), савезна је држава САД од 1959. године и налази се у крајњем северозападном делу САД. Највећа је по површини, 1.518.775 km², са бројем становника око 500.000. Прекривена је планинама са активним вулканима и ледницима. Ту се налази и највиши врх Северне Америке (Маунт Макинли) висок 6.149 m. Клима Аљаске је хладна и субполарна, а у приморју умерена континентална и влажна. Највећа река је Јукон, а држава има и многобројна језера. Рудна богатства Аљаске су злато, сребро, бакар, платина, олово, угаљ, уранијум и др. Главни становници (Ескими, Алеути, Индијанци, белци и црнци). Експлоатација нафте задовољава скоро једну четвртину потреба САД. Развијен је и риболов (најчешће на лососе и китове). Укупна зарада Аљаске од риболова и експлоатације рудних богатстава износи око 5 милијарди долара. Прво насеље основали су Руси који контролишу ову територију до 9. априла 1867, када је, услед финансијских тешкоћа у Русији, страха да би Британци могли преузети контролу над територијом те све слабије трговине са насељеницима, за 7.200.000 долара (еквивалент вредности од 90.750.000 долара 2005.) продају Сједињеним Америчким Државама.

Бели Американци

Бели Американци су категорија грађана САД који, према дефиницији Америчког пописног бироа, „потичу од било којих првобитних народа Европе, Блиског истока или северне Африке. У ту групу спадају људи који су се изјаснили као белци или написали уносе као што су Ирац, Немац, Италијан, Либанац, Блискоисточанин, Арапин или Пољак.“ Као и све званичне америчке расне категорије, Бели Американци имају подгрупе „не-Хиспаноамериканци или не-Латиноамериканци“ и „Хиспаноамериканци и Латиноамериканци“, а ову потоњу групу у највећем броју чине бели Мексиканци или Кубанци. Израз „кавкасци“ се често наизменично употребљава са изразом „белац“, мада та два израза технички нису синоними.

Немци (16,5%), Ирци (11,9%), Енглези (9,0%), Италијани (5,8%), Французи (4%), Пољаци (3%), Шкоти (1,9%), Холанђани (1,6%), Норвежани (1,5%) и Швеђани (1,4%) су десет највећих група Белих Американаца. Белци су представљају већину становништва, са укупно 223.553.265 или 72,4% укупне популације према попису становништва из 2010.

Географски координатни систем

Географски координатни систем је координатни систем који се користи у географији и омогућава да свако место на планети Земљи буде одређено скупом бројева, слова или симбола. Координате се често бирају тако да један број представља вертикалну позицију, а два или три броја представљају хоризонтални положај. Исказују се географском ширином, дужином и висином.За одређивање локације на дводимензионалној карти потребна је картографска пројекција.Географска ширина се мери од екватора, па Земљини полови представљају максималних 90° географске ширине. Географска дужина се мери од Гриничког меридијана и може ићи до 180° западно или источно.

Због неравнина површине, и због утицаја гравитационих сила Земља није прави глобус и није потпуни елипсоид, већ геоид. Да би карта била прецизнија за навигацију, а због разлика у површини на разним деловима планете било је потребно увести различите математичке шеме у пројекцији за сваки регион. Такав унапред дефинисан координатни систем називамо картографским датумом.

Геометрија молекула

Молекуларна геометрија или молекуларна структура је три-димензионо уређење атома који сачињавају молекул. Она условљава низ особина супстанце међу којима су реактивност, поларност, фаза материје, боја, магнетизам, и биолошка активност.

Задужбина за слободни софтвер

Задужбина за слободни софтвер (енгл. Free Software Foundation) је невладино, непрофитно удружење које је основао Ричард Столман октобра 1985. године са намером да се подржи покрет за слободан софтвер, поготово ГНУ пројекат. Од оснивања до половине 90-их година је организација од прилога финансирала програмере који су радили на развоју слободног софтвера. После тога је организација променила стил рада и подржава и пропагира покрет за слободан софтвер и заједницу за слободни софтвер.

Ова организација покреће и подржава кампање које имају за циљ промоцију слободног софтвера као и кампање против софтверских патената и против америчког закона о управљању дигиталним правима, кога многи зову закон о управљању дигиталним ограничењима.

Задужбина на свом сајту истиче листу ГНУ/Линукс дистрибуција које подржава.

Слободан СофтверДа би се софтвер смарао слободним, корисник треба да има:

Слободу покретања програма за било коју сврху.

Слободу проучавања рада програма, са правом прилагођења својим потребама. Предуслов је приступ изворном коду.

Слободно умножавање и расподела програма, ради зближавања слободном софтверу.

Слободу измене, побољшавања програма и јавно објављивање измена, како би цела заједница имала корист. Предуслов је приступ изворном коду.

Леко (округ)

Округ Леко (итал. Provincia di Lecco) је округ у оквиру покрајине Ломбардије у северној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Леко.

Површина округа је 816 км², а број становника 328.057 (2008. године).

Лигурија

Лигурија (итал. Liguria) је једна од 20 регија Италије. Налази се у северозападном делу земље. Главни град је Ђенова, а познати градови су и Ла Специја, Савона, Империја и Санремо.

Лигурија је позната по изузетно лепо ривијери дуж северних обала Тиренског мора.

Мађари

Мађари (мађ. Magyarok; у историјском контексту називани и Угари или Угри) су угарски народ из групе угро-финских народа, који претежно живи у Мађарској, где чини преко 90% становништва. Стари Мађари су пореклом са Урала, а у Панонску низију су се доселили у 9. веку, где су се мешали са локалним, претежно словенским становништвом, чиме су изгубили своје оригиналне етничке особине. Мађари су претежно Хришћани 75% римокатоличке и протестантске вероисповести, а говоре мађарским језиком, који припада угро-финској групи уралске породице језика.

Списак градова у САД по броју становника

Према подацима Бироа за попис становништва САД број становника у градовима од 1. априла 2010.

Фудбал

Фудбал (енгл. football, од енгл. foot — „стопало“ и ball — „лопта“) је колективни спорт који се игра између две екипе, састављене од по једанаест играча. Фудбал је тренутно најпопуларнији спорт на свету. Игра се у преко 200 земаља. Могу га играти људи свих годишта и оба пола. Често се о фудбалу говори као о „најважнијој споредној ствари на свету“. Игра се фудбалском лоптом на правоугаоном игралишту с травнатом или вештачком подлогом. Голови су смештени један насупрот другом на крају уже стране игралишта. Циљ игре је убацити лопту у противнички гол било којим делом тела осим руком. Једино голман може у ограниченом простору, такозваном шеснаестерцу, играти руком. Победник утакмице је екипа која на крају утакмице постигне више голова (погодака).

Савремена фудбалска игра развила се у Енглеској после стварања првог фудбалског савеза 1863. године. Прва правила датирају из исте године, а са мањим променама одржала су се и до данас. Највише фудбалско тело је ФИФА (франц. FIFA). ФИФА организује Светско првенство у фудбалу, најпрестижније спортско такмичење уопште.

Чеброза 90 (Торино)

Чеброза 90 је насеље у Италији у округу Торино, региону Пијемонт.

Према процени из 2011. у насељу је живело 4 становника. Насеље се налази на надморској висини од 221 м.

Чешки језик

Чешки језик (чеш. český jazyk или čeština) је језик из групе западнословенских језика и службени језик 10,5 милиона становника Чешке. Највећа чешка дијаспора је у САД (око 1,5 милиона), Бразилу (око 0,5 милиона), Канади (80 хиљада). У осталим земљама света број им не прелази пар десетина хиљада.

Језик је историјски познат као бохемски језик (лат. lingua Bohemica).

Најближи језик чешком је словачки језик. Говорници ова два језика се међусобно потпуно разумеју.

Специфичност данашњега чешког језика је постојање јасне разлике између писаног (spisovný jazyk) и говорног језика (obecná čeština) који се користи у неслужбеној и полуслужбеној усменој комуникацији.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.