800

Миленијуми:
Векови:
Деценије:
Године:

Догађаји

Дани сећања

Види још

8. век

8. век је почео 1. јануара 701. и завршио се 31. децембра 800.

8. век п. н. е.

8. век п. н. е. је почео 1. јануара 800. п. н. е. и завршио се 31. децембра 701. п. н. е.

EMedicine

eMedicine је база података са информацијама из области медицине. Основали су је 1996. године двојица лекара, Scott Plantz и Richard Lavely. У јануару 2006. је продата америчкој компанији WebMD.

У тематским целинама је описано око 6.800 различитих обољења и могуће је вршити претрагу на основу кључних речи. Сваки чланак је повезан са једном од 62 књиге из клиничких супспецијалности. Сваки текст је потписан од групе аутора, специјалиста из области којој конкретан чланак припада. Чланци се периодично допуњавају и код сваког је наведен датум последње измене. У стварању чланака учествује преко 10.000 људи из неколико земаља.

Данас је садржај сајта бесплатно доступан у виду електронске књиге и може се скинути на палм уређаје.

Јужна Дакота

Јужна Дакота (енгл. South Dakota), савезна је држава на средњем западу Сједињених Држава Добила је име по Лакота и Дакота племенима Сијукса. Некада је била део Територије Дакоте, а савезна држава је постала 2. новембра 1889. Површина Јужне Дакоте износи 199.730 km², а процена популације износи мало изнад 800.000 становника. Главни град је Пир, а највећи град, са готово 160.000 становника, је Су Фолс.

Агломерација

Агломерација или шире градско подручје је проширено подручје града које се састоји од центра и извесног броја приградских насеља који заједно сачињавају непрекинуто урбано подручје.

Постоје разлике у томе како се дефинише агломерација у разним националним статистичким, административним или географским методологијама, отуда постоји проблем поређења. Некада су два насеља део агломерације, некада се третирају као посебна насеља, а некада се једно сматра сателитом другог.

Близак термин је конурбација, који се односи на спојена урбана подручја суседних градова (пример: Есен-Дортмунд).

Барлета-Андрија-Трани (округ)

Округ Барлета-Андрија-Трани (итал. Provincia di Barletta-Andria-Trani) је округ у оквиру покрајине Апулија у средишњој Италији. Седишта округа покрајине су највећа градска насеља Барлета, Андрија, Трани, по којима је округ и добио ово сложено име.

Површина округа је 1.539 км², а број становника 390.800 (2008. године).

Округ Барлета-Андрија-Трани је један од најмлађих округа у Италији, основан 2009. године.

Војна енциклопедија

Војна енциклопедија је обимно војно лексикографско дело које је настало у СФРЈ и објављивано два пута, од 1958. до 1969. и 1970. до 1976. (касније издање је поново штампано 1985).

Индијански резерват

Индијански резерват је правна дезигнација за једну земљишну област којом управља федерално признато америчко урођеничко племе под управом Бироа за индијске послове САД уместо државне владе државе у којој се они физички налазе. Сваки ос 326 индијанских ресервата у САД је повезан са одређеном индијанском нацијом. Немају свих 567 признатих племена резервате — нека племена имају више од једног резервата, док нека деле резервате. Додатно, због ранијих расподела земљишта, које су довеле до продаје Американцима који нису урођеничког порекла, неки резервати су веома фрагментисани, при чему се сваки комад племенског, индивидуалног, и земљишта у приватном поседу третира као засебна енклава. Ова метеж приватних и јавних некретнина ствара знатне административне, политичке и правне проблеме.Колективна географиска површина свих резервата је 56.200.000 acres (22.700.000 ha; 87.800 sq mi; 227.000 km2), апроксимативно величине Ајдаха. Док је већина резервата мала у поређењу са државама у САД, постоји 12 индијанских резервата који су већи од Роуд Ајланда. Највећи резерват припада Навахо нацији, и његова величина је попут Западне Вирџиније. Ресервати су неравномерно дистрибуирани широм САД. Већина њих се налази западно од Мисисипи реке и заузима земљиште које је било резервисано уговором или додељено из јавног домена.

Менхетн

Менхетн (енгл. Manhattan) је острво и градска област Њујорка и чини округ Њујорк. Окружен је рекама Хадсон и Ист.

Менхетн има 1.537.195 становника, али је најмања градска област града Њујорк са површином од 61,4 km2, због чега има највећу густину становништва од чак 25.800 ст/km2.

Менхетн се често означава као економски и културни центар Сједињених држава. На њему се налазе Волстрит, Тајмс сквер, Седиште УН-а. Некретнине на Менхетну су међу најскупљима у свету и многи медијски конгломерати су смештени у овој њујоршкој градској области.

На Менхетну се налази главна управа града Њујорка, односно градска скупштина и општински суд Њујорка, па је Менхетн уједно и централна градска област града. Због тога се у званичним документима зове само Њујорк, NY, што није случај за остале четири градске области града, које се користе својим изворним именима тј. Квинс, Бруклин, Бронкс, и Статен Ајланд.

Мидвеј

Мидвеј (познат и као Острво Мидвеј или Мидвејска острва, хавајски: Pihemanu) је атол површине 6,2 km² који се налази у Северном Пацифику (близу северозападне стране Хавајског архипелага) на 28°13′СГШ 177°22′ЗГД, на око трећини пута између Хонолулуа и Токија.

Налази се око 150 mi (240 km) источно од Међународне датумске границе, односно 2.800 миља западно од Сан Франциска и 2.200 миља источно од Јапана. Састоји се од прстенастог коралног гребена и неколико пешчаних острва. Два најважнија комада земље, Сенд Ајланд и Истерн Ајланд, служе као станишта хиљадама морских птица.

Мидвеј, који нема домородачког становништва, је неукључена територија Сједињених Држава, службено одређена као острвско подручје под надлежношћу Секретаријата унутрашњих послова. Представља Национални природни резерват којим управља Служба за рибарство и дивљач. Програм за посетиоце је укинут у јануару 2002. и тренутно не постоји инфраструктура за примање посета. Посетиоци који располажу личним превозом, могу се ради посете обратити управи резервата. Економска активност потиче искључиво из владиних извора. Сва храна и роба морају бити увезене.

Мидвеј лежи на пола пута између Северне Америке и Азије. Такође се налази скоро на супротном делу света од енглеског Гринича.

Мидвеј је најпознатији као место на коме се 4. јуна 1942, за време Другог светског рата, одиграла битка код Мидвеја. У њој је америчка ратна морнарица одбила јапански напад на острво и тиме означила прекретницу рата на пацифичком бојишту.

Округ Ел Пасо (Тексас)

Округ Ел Пасо (енгл. El Paso County) је округ у америчкој савезној држави Тексас. По попису из 2010. године број становника је 800.647.

Округ Кришчан (Илиноис)

Кришчан (енгл. Christian County) је округ у америчкој савезној држави Илиноис.

Округ Шико (Арканзас)

Округ Шико (енгл. Chicot County) је округ у америчкој савезној држави Арканзас. По попису из 2010. године број становника је 11.800. Седиште округа је град Лејк Вилиџ.

Планинска клима

Планинска клима или алпска клима је клима развијена на планинама изнад 800 до 1500 метара у зависности од географске ширине. Одликује се дугим и оштрим, хладним зимама са доста снега и кратким и свежим летима. Количина падавина је већа него у нижим пределима, а у зимској половини године излучује се у виду снега. Температура опада са висином, за 0,5°С, на сваких 100 метара. Честа је појава температурне инверзије у високим котлинама и пољима. Облачност је већа у летњем, а мања у зимском периоду. Планинска клима је заступљена на свим просторима чија надморска висина прелази 600, а најчешће 800 метара. У Србији је распрострањена у Планинској регији јужно од Саве и Дунава.

Плесецк

Плесецк (рус. Плесе́цк) насеље је у Архангелској Области, Русија, око 800 km сјевероисточно од Москве и око 180 km јужно од Архангелска. Административни је центар Плесецког дистрикта.

Популација: 11300 (2002), 14027 (1989).

Космодром Плесецк се налази у оближњем граду Мирни.

Плешкуца (Алба)

Плешкуца (рум. Pleșcuța) је насеље је у Румунији у округу Алба у општини Видра. Oпштина се налази на надморској висини од 800 m.

Синалоа

Држава Синалоа (шп. Estado de Sinaloa), савезна је држава у западном Мексику уз обалу Тихог океана (залив Калифорнија). Има површину од 58.328 km² и 2.609.976 становника (попис 2005).

На северу се граничи са државом Сонора, на истоку са Чивавом и Дурангом, а на југу са Најаритом.

Синалоа је пољопривредна држава. Уз то, поседује једну од највећих рибарских флота у земљи.

Најважнији градови су главни град Кулиакан (800.000 становника), летовалиште Мазатлан и Лос Мочис.

Држава је основана 1831.

Словеначки језик

Словеначки језик (словен. slovenski jezik или slovenščina) је матерњи језик око 1.750.000 Словенаца у Републици Словенији, где је службени језик, затим припадника словеначке мањине у Аустрији (око 60.000 у Корушкој и Штајерској), Италији (око 54.000 у Бенешкој Словенији, Резији, Трсту и Горици), Хрватској (11.800-13.100) и Мађарској (2.700). Број словеначких емиграната у Америци, западној Европи и Аустралији процењује се на око 400.000.

Трка на 800 метара

Трка на 800 метара је најкраћа средњопругашка атлетска дисциплина. Трка на 800 метара се трчи два круга (на стазама дугим 400 метара). Код дворанских надметања, стаза је дуга 200 метара, па се трчи четири круга.

Ова трка захтева брзину и издржљивост, и зато представља комбинацију спринта и трчања на средње пруге.

Федерални окрузи Русије

Руска Федерација је подељена на 8 федералних округа.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.