7. јул

7. јул (7. 7) јест 188. дан године по грегоријанском календару (189. у преступној години). До краја године има још 177 дана.

јул
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Догађаји

Рођења

Смрти

Празници и дани сећања

Види још

1930

1930. је била проста година.

1935

1935. је била проста година.

2014

2014. је била проста година.

Љубо Вучковић

Љубо Вучковић (Љуботињ, код Цетиња, 22. јануар 1915 — Београд, 7. јул 1976), учесник Народноослободилачке борбе, генерал-пуковник ЈНА и народни херој Југославије. У периоду од 29. априла 1955. до 16. јуна 1961. године обављао је функцију начелника Генералштаба Југословенске народне армије.

Алфредо ди Стефано

Алфредо ди Стефано (шп. Alfredo Di Stéfano; 4. јул 1926, Буенос Ајрес — 7. јул 2014, Мадрид) био је фудбалер и тренер пореклом из Аргентине. Био је најстарије дете у породици фармера и веома је рано почео да ради. Упркос тешком детињству, Алфредо никада није запостављао фудбал, а тежак рад га је само развио и очврснуо, тако да је био својевремено један од најјачих играча лиге.

Алфредо ди Стефано изабран је за најбољег играча у историји мадридског Реала у анкети у којој је учествовало нешто више од милион навијача најтрофејнијег европског клуба. Анкета је почела 6. марта, на 106. рођендан краљевског клуба, а у саопштењу Реала наводи се да је укупно регистровано 1.006.965 гласова. Био је то највећи одзив навијача у једној анкети коју је организовао клуб.

Биљана Плавшић

Биљана Плавшић (Тузла, 7. јул 1930) бивша је српска политичарка из Босне и Херцеговине, универзитетски професор. Плавшић је претходно заједно са Николом Кољевићем, била потпредседница Републике Српске, што је постала коначним ратним раздвајањем Српске Републике БиХ од Републике Босне и Херцеговине. Још пре тога, Плавшићева и Кољевић су на новембарским вишестраначким изборима из 1990. изабрани у Предсједништво Социјалистичке Републике БиХ као представници српског народа. У међувремену, односно по избијању рата, српски чланови Предсједништва поднели су оставке и привремено су били на челу новонастале Српске Републике Босне и Херцеговине. Била је други председник Републике Српске од 1996. до 1998. године изабрана на првим послератним изборима 1996. године. Била је прва жена на челу једне републике у историји српског народа. Осуђена је за ратне злочине пред Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију.

Оптужена 2001. пред МКТЈ за злочине почињене током Рата у Босни и Херцеговини, Плавшићева се добровољно предала Трибуналу. Била је први српски политичар који се изјаснио кривим (по тачки оптужнице за прогон по националној и верској основи, злочин против човечности), а Тужилаштво је заузврат повукло остале оптужбе. Осуђена је 27. фебруара 2003. на 11 година затвора и упућена на издржавање казне у шведски затвор „Хинсеберји“, а на слободи је од октобра 2009.

Позната је и због својих ватрених националистичких изјава током Рата у Босни и Херцеговини, сукобом са Српском демократском странком и политиком Слободана Милошевића и због свог покајања због злочина против човечности.

Бора Тодоровић

Боривоје „Бора” Тодоровић (Београд, 5. новембар 1929 — Београд, 7. јул 2014) био је српски и југословенски позоришни, телевизијски и филмски глумац, брат глумице Мире Ступице и отац глумца Срђана Жике Тодоровића.

Васељенски патријарх Атинагора

Васељенски патријарх Атинагора (световно име Аристоклис Спиру; Василико, 25. март 1886 — Истанбул, 7. јул 1972) је био врховни поглавар Васељенске православне цркве од 1948. до 1972. године.

Дан устанка народа Србије

Дан устанка народа Србије је био државни празник у Социјалистичкој Републици Србији и Републици Србији, од 1945. до 2001. године. Прослављао се 7. јула.

Дан устанка, обележавао је годишњицу оружане акције Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда, 7. јула 1941. године у Белој Цркви, код Крупња. Тада је Жикица Јовановић Шпанац на сеоском вашару убио два жандарма. Кафана испред које се догодило ово убиство претворена је у музеј и у њој се налази стална изложба „7. јул 1941. године“, у музеј је претворена такође и зграда сеоске општине у којој се налази изложба „Револуционарне традиције Западне Србије 1804-1981. године“.

Дан устанка је се прослављао на територији читаве Србије, а централна прослава одржавана је у Белој Цркви. Празник је задржан и после распада СФР Југославије и славио се све до 2001. године, када је укинут одлуком Владе Србије.

Празник се и данас, незванично прославља у организацији Савеза удружења бораца народноослободилачког рата, Социјалистичке партије Србије и Општине Крупањ.

Дејан Медаковић

Дејан Медаковић (Загреб, 7. јул 1922 — Београд, 1. јул 2008) је био српски историчар уметности и академик и председник САНУ 1998-2003.

Драгомир Фелба

Драгомир Фелба (Скопље, 7. јул 1921 — Београд, 13. јул 2006) је био српски и југословенски филмски, позоришни и телевизијски глумац.

Европско првенство у атлетици на отвореном 2016.

23. Европско првенство у атлетици на отвореном 2016. је организовано под надзором Европске атлетске асоцијације ЕАА.

Првенство је одржано у Амстердаму од 6. до 10. јула 2016.Одлуком ЕАА из 2011. Амстердам је освојио организацију Европског првенства. У конкуренцији су још били Истанбул и Сплит. Ово је први пут да је Холандија организује ово такмичење, које ће се одржати на Олимпијском стадиону (и на улицама Амстердама у полумаратону).

За разлику од прошлог Европског првенства у Цириху 2014, обзиром на предстојеће Олимпијске игре у Рио де Жанеиру на првенству се такмичило у 44 дисциплине по 22 у обе конкуренције. Дисциплине које се одвијају ван стадиона, ходања и маратон нису одржане, а први пут је уврштен полумаратон у обе конкуренције. Првенство је одржану у 5 такмичарских дана, разлику од првенстава кад се одржава пуни програм, која трају 7 дана.

У такмичењу нису учествовали представници Русије. због одлуке ИААФ из 2015. о колеткивној суспензији свих руских атлетичара са међународних такмичења на неодређено време.

Зага Маливук

Загорка Зага Маливук (Вршац, 27. фебруар 1919 — Јајинци, код Београда, 7. јул 1942), учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Мате Бобан

Мате Бобан (Совићи, 12. фебруар 1940 — Совићи, 7. јул 1997) био је хрватски политичар из Босне и Херцеговине.

Био је један од оснивача и први предсједник Хрватске заједнице Херцег-Босне, као и оснивач и врховни заповједник Хрватског вијећа одбране, те један од предсједника Хрватске демократске заједнице Босне и Херцеговине.

Председник Владе Републике Србије

Председник Владе Републике Србије стоји на челу Владе Републике Србије. Колоквијално се назива премијер Србије.

Садашњи председник Владе Републике Србије је Ана Брнабић.

Председник Владе води и усмерава Владу, стара се о јединству политичког деловања Владе, усклађује рад чланова Владе, представља Владу и сазива и води њене седнице. Председник Владе може осталим члановима Владе давати обавезна упутства и посебна задужења, сходно програму и политици Владе. Пре избора на то место, Народној скупштини излаже експозе у коме наводи програм и циљеве Владе. Мандатара за састав Владе Србије, по Уставу Србије, предлаже председник Републике Србије, после консултација са свим посланичким групама у Народној скупштини.

Рат у Словенији

Рат у Словенији или Десетодневни рат (словен. Slovenska osamosvojitvena vojna — „Словеначки рат за независност“ или словен. Desetdnevna vojna — „Десетодневни рат“) био је рат окарактерисан понекад као кратак конфликт на територији данашње државе Словеније, тадашње федералне јединице СФРЈ, између Словеначке територијалне одбране и Југословенске народне армије (ЈНА) после једностраног проглашења Словеније као независне државе 1991. године.25. јуна 1991. године, словеначки и хрватски парламенти донели су одлуку о проглашењу независности чиме је формално почео распад Југославије. Два дана касније јединице ЈНА напустиле су касарне и кренуле на граничне прелазе тадашње СФРЈ који су се налазили између осталог и у Словенији. Намера им је била да не дозволе измене натписа државе. Настао је рат између припадника ЈНА и словеначких територијалаца, које су предводили Јанез Јанша и Игор Бавчар. Рат је трајао десетак дана. Наиме, почетком јула Председништво СФРЈ доноси одлуку о повлачењу припадника армије из Словеније. Део армије се повукао у Хрватску. Приликом опсада војних база ЈНА у Словенији, долази до крвавих напада словеначких територијалаца на војнике тада још увек регуларне војске у тим базама. Исход оваких напада је био већи број погинулих војника, који су били на одслужењу редовног војног рока, а који су имали од 18-23 године.

Светски рекорди у атлетици на отвореном

Светски рекорди у атлетици на отвореном су најбољи постигнути резултати атлетичара у појединим атлетским дисциплинама, званично признати од стране ИААФ од 1912. године. Пре тог датума, ререзултати атлетичара су установили статистичари без гаранције усаглашености и без икаквих правих прописа за сваки рекорд. Прва листа мушких светских рекорда објављена је по први пут 1914. године, а прве женске листе 1936. године. Од 1987. Међународна атлетичка федерација такође је узела у обзир и такмичења у дворани.

Рекорди се воде за 47 мушких дисциплина (укључујући 24 олимпијске) и 47 женских дисциплина (укључујући 23 олимпијске) званично су признати од стране ИААФ-а за усвајање свјетског рекорда. Најдужа дисциплина је трка на 100 километара.

Миља је једина не-метричка удаљеност сертификована од стране ИААФ.

Ратификовании светски рекорди приказани су у следећој табели са стањем на дан 16. септембар 2018. године.

Сима Лозанић

Сима Лозанић (Београд, 8. март 1847 — Београд, 7. јул 1935) је био српски хемичар, председник Српске краљевске академије и први ректор Београдског универзитета, министар иностраних дела, министар привреде, краљевски посланик у Лондону.

Хронологија Народноослободилачке борбе 1941.

Хронолошки преглед важнијих догађаја Народноослободилачке борбе народа Југославије, који су се десили током 1941. године.

Напомена: Преглед догађаја за 1941. годину се бави само догађајима који су се одвијали од јула месеца, док је претходни период представљен у чланку — Хронологија радничког покрета и КПЈ 1941.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.