7. батаљон војне полиције

7. батаљон војне полиције је био приштапска јединица Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске. Батаљон је основан на јесен 1992. године, у Билећи. Претечу одреда и окосницу њеног будућег деловања, чинило је 20-ак војника на служењу војног рока. Батаљон је поред безбедносних послова током рата учествовао и у борбама Херцеговачког корпуса у Првој и Другој митровданској офанзиви.

7. батаљон војне полиције
7. батаљон војне полиције
Амблем 7. батаљона војне полиције
Постојање1992—1996. године
Место оснивања:
Билећа
Формацијабатаљон
Јачина75[1]
просечно: 75[1]
ДеоВојска Републике Српске
Ангажовање
Команданти
КомандантЗоран Терзић
Командант 2Радомир Дунђер

Организација

Батаљон војне полиције је на почетку рата има команду, две полицијске чете, позадину и криминалистичку службу. Средином 1993. батаљон је преустројен тако да су формирани противтерористички вод и саобраћајни вод. Осим аутоматских пушака, батаљон је током рата располагао водом минобацача и бестрзајних топова 82мм и 2 борбена возила пешадије.[2]

Ратни пут

Војна полиција корпуса током Прве митровданске офанзиве помогла деблокади дела Требињске бригаде Хецеговачког корпуса на објекту Јасенковаца, крајем октобра 1992.[3] Током Друге митровданске офанзиве, противтерористички вод наноси губитке АРБиХ у заседи на објекту Порим на ширем простору села Зијемља - Лука.[4]

Референце

  1. 1,0 1,1 Херцеговачки корпус 2017, стр. 157.
  2. ^ Херцеговачки корпус 2017, стр. 158.
  3. ^ Херцеговачки корпус 2017, стр. 162.
  4. ^ Херцеговачки корпус 2017, стр. 163.

Литература

Херцеговачки корпус: прилози за монографију. Билећа: СПКД ”Просвјета”. 2017. ISBN 978-99938-90-45-4.

1. бањалучка лака пјешадијска бригада ВРС

Прва бањалучка лака пешадијска бригада је била војна јединица Војске Републике Српске, у саставу Првог крајишког корпуса.

1. которварошка лака пјешадијска бригада

Прва которварошка лака пешадијска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске, у саставу Првог крајишког корпуса.

1. семберска лака пјешадијска бригада

Прва семберска лака пјешадијска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске, у саставу Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске. Према прелиминарним процјенама, бригада је у рату изгубила 130 бораца. Зона одговорности бригаде је била територија регије Семберија. Команда бригаде се налазила у Бијељини.

10. диверзантски одред

10. диверзантски одред је био једна од приштапских јединица Војске Републике Српске. Одред је основан 14. октобра 1994. као борбена јединица директно подређена Главном штабу Војске Републике Српске. Многи припадници одреда осуђени су за злочине у Сребреници током лета 1995. године.

2. оклопна бригада

Друга оклопна бригада је била јединица Војске Републике Српске, у саставу Првог крајишког корпуса.

2. посавска бригада Војске Републике Српске

Друга посавска бригада је била јединица Војске Републике Српске.

2. санитетски батаљон Дрварског корпуса ВРС

2. санитетски батаљон је био једна од јединица 2. крајишког корпуса Војске Републике Српске.

2. сарајевска лака пјешадијска бригада

Друга сарајевска лака пјешадијска бригада је била пјешадисјка јединица Војске Републике Српске у саставу Сарајевско-романијског корпуса. Зона одговорности бригаде су били источни дијелови општине Српска Илиџа. Команда бригаде се налазила у насељу Војковићи.

27. моторизована бригада

27. дервентска моторизована бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске.

30. лака пјешадијска дивизија

30. лака пјешадијска дивизија је била једна од јединица Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске. Дивизија је основана 3. јула 1992. у Мркоњић Граду.

4. батаљон војне полиције

4. батаљон војне полиције је био једна од јединица Сарајевско-романијско корпуса Војске Републике Српске. Батаљон је основан 25. маја 1992, са седиштем у Лукавици.

7. мешовити артиљеријски пук Херцеговачког корпуса

7. мешовити артиљеријски пук је био једна од јединица Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске. Пук је основан од 13. мешовитог артиљеријског пука 13. ријечког корпуса ЈНА са командним местом у Билећи.

89. ракетно-артиљеријска бригада ВРС

89. ракетно-артиљеријска бригада је био једна од приштапских јединица Генералштаба Војске Републике Српске. Бригада је основана преустројавањем 389. ракетне бригаде 5. бањалучког корпуса ЈНА са командним местом у Бања Луци.

Билећки добровољци

Билећки добровољци су били специјална јединица Војске Републике Српске, у саставу Херцеговачког корпуса и Невесињске бригаде.

Вукови са Дрине

Специјална јединица ”Вукови са Дрине” била је једна од елитних јединица Војске Републике Српске, у саставу Дринског корпуса.

Зворничка пјешадијска бригада

Зворничка пешадијска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске, у саставу Дринског корпуса.

Игманска лака пјешадијска бригада

Игманска лака пјешадијска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске у саставу Сарајевско-романијског корпуса. Зона одговорности бригаде је првенствено била територија општине Хаџићи, која је током Одбрамбено-отаџбинског рата била у саставу Републике Српске.

Илиџанска бригада

Илиџанска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске у саставу Сарајевско-романијског корпуса. Према прелиминарним процјенама, бригада је у рату изгубила 560 бораца. Зона одговорности бригаде су били западни дијелови општине Српска Илиџа, док је у источним дијеловима зона одговорности припадала 2. сарајевској лакој пјешадијској бригади.

Самостални пјешадијски батаљон Скелани

Самостални пјешадијски батаљон Скелани је била једна од јединица Дринског корпуса Војске Републике Српске. Батаљон је основан преустројавањем одреда Територијалне одбране ЈНА са командним местом у Скеланима.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.