626

Миленијуми:
Векови:
Деценије:
Године:

Догађаји

Дани сећања

Види још

Албак (Алба)

Албак (рум. Albac) је насеље је у Румунији у округу Алба у општини Албак. Oпштина се налази на надморској висини од 626 m.

Борђано (Перуђа)

Борђано је насеље у Италији у округу Перуђа, региону Умбрија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 34 становника. Насеље се налази на надморској висини од 626 м.

Ваља Бистриј (Алба)

Ваља Бистриј (рум. Valea Bistrii) је насеље је у Румунији у округу Алба у општини Кампени. Oпштина се налази на надморској висини од 626 m.

Вигицоло д'Есте

Вигицоло д'Есте (итал. Vighizzolo d'Este) је насеље у Италији у округу Падова, региону Венето.

Према процени из 2011. у насељу је живело 626 становника. Насеље се налази на надморској висини од 10 м.

Галајно (Потенца)

Галајно (итал. Galaino) је насеље у Италији у округу Потенца, региону Базиликата.

Према процени из 2011. у насељу је живело 243 становника. Насеље се налази на надморској висини од 626 м.

Ираклона

Ираклона, (грч: Ηρακλωνας, рођ. 626. — умро после 641. године), познат и као Ираклије II, био је византијски цар од 11. фебруара до септембра 641. године.

Ираклона се родио у 626. године као пети син цара Ираклија и његове друге супруге Мартине. Цар је наиме оженио своју сестричину Мартину 613. године и склапање овог брака је сматрано неприхватљивим и родоскрвним у широким круговима царске породице, сената, византијске цркве, војске и нарочито код престоничке светине. Када је царски пар изгубио четворо прворођене деце, а како су два најстарија преостала сина, Флавије и Константин рођени са посебним потребама, јавност је ту чињеницу узела као потврду својих осуда. Ипак, Ираклије је поред сина из првог брака, Ираклија Новог Константина, одређеног за савладара још 613, оставио за собом још два сина способна да владају Ираклиону и Давида.

Ираклије је преминуо у престоници 11. фебруара 641. у тренутку када је неколико крупних питања спољне и унутрашње политике захтевало одлучне одговоре царске владе. Питање наслеђивања престола цар је покушао да одреди тестаментом који је његова удовица Мартина представила цариградском сенату. По Ираклијевој последњој вољи, Ираклије Нови Константин и Ираклона, званично Константин (III) и Ираклије (II), требало је да владају као савладари и да притом сложно поштују Мартину као царицу и мајку. Како су Ираклијеви синови били пунолетни по ондашњим схватањима, Мартина је као жена дисквалификована за положај трећег вршиоца царске власти, тако да су сенатори и други фактори спремно поздравили ступање на престо Константина и Ираклија.

До сложне владавине Ираклијевих синова ипак није дошло. Константин је практично био већ на самрти пошто је боловао највероватније од туберкулозе и покушао је да поделом новца обезбеди подршку војске за свог сина Констанса. Поред тога, царица Мартина је подржавала монотелитско учење које је у Цариграду било непопуларно и ослонила се на патријарха Пира. Константин је умро у мају 641. и у царству су се појавиле гласине да су га Мартина и Пир отровали.

Ираклона је сада проглашен за цара-самодршца (βασιλεος αυτοκρατορ) што је у погледу титулисања врховног владара био први случај у византијској историји. Влада је протерала неколико војсковођа оданих покојном Константину у тренутку када је одбрана Египта попустила под притиском муслиманских Арапа. Из Цариграда је у Египат враћен већ свргавани александријски патријарх Кир који је уговорио предају остатка царских територија у Египту освајачима. После овога ударца, којим је царство изгубило најбогатију провинцију истока, војсковођа Валентин Аршакуни је побунио малоазијску војску и одвео је у Халкедон, град на азијској обали Босфора. Ираклона је морао да посети окупљене војнике и да јавно усвоји и прогласи за свог савладара малог Констанса. Царица Мартина је ипак успела да извуче корист и за своје синове пошто је Давид проглашен за трћег цара владарског колегијума под именом Тиберије. Међутим, овакав компромис се показао само привременим. Нова побуна војске, изведена уз подршку сената, довела је у септембру 641. до свргавања Ираклионе, Давида-Тиберија и њихове омрзнуте мајке. Супротно званичном римском праву, Ираклиони је одсечен нос како би се убудуће сматрао неадекватном особом за престо. Мартини је одсечен језик, а Давиду-Тиберију језик, док је његов млађи брат Марин кастриран. Ираклона је мајком и братом послат у изгнанство на острво Родос где је, по речима јерменског хроничара Сава, убрзо погубљен.

Казалуна (Перуђа)

Казалуна је насеље у Италији у округу Перуђа, региону Умбрија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 12 становника. Насеље се налази на надморској висини од 626 м.

Капучини (Мачерата)

Капучини (итал. Cappuccini) насеље је у Италији у округу Мачерата, региону Марке.

Према процени из 2011. у насељу је живело 8 становника. Насеље се налази на надморској висини од 626 м.

Космај

Космај је планина у Србији, у околини Сопота и Младеновца. Космај је висок 626 m и скоро је 100 m виши од највишег врха Фрушке горе. После Авале (506 m) је најнижа планина у Шумадији са својих 626 m надморске висине. На њему се истичу три врха: Мали, Голи и Рутави. Главни гребен Космаја полумесечастог је облика и пружа се у правцу југозапад-североисток. Иако је Космај ниска планина, ипак својим узгледом у виду острва доминира у овом делу ниске Шумадије, изнад валовитог неогеног побрђа, рашчлањеног благим речним долинама.

Назив Космај настао је од келтске речи cos (шума) и прединдоевропске речи maj (планина). Међутим, Римљани су Космај прилагодили митологији јер је добио значење casa Maiac - станиште богиње Маје. У римској епохи, Космај је био значајно рударско средиште. Вероватно се руда гвожђа ископавала на Космају и пре доласка Римљана.

Читав пејзаж је под вегетацијом. Наиме, стрмије стране обрасле су шумом (претежно буковом и храстовом, а местимично и четинарском). Благе падине су под травнатом вегетацијом, а подножје под воћњацима и њивама, док су заравни претежно са пропланцима.

На Космају има и разне дивљачи од значаја за ловни туризам (зечеви, срне, фазани, јаребице, лисице и препелице, а некада давно и вукови).

Космајци су учествовали у свим значајнијим ратовима. Били су вешти и храбри ратници. Учествовали су у Боју на Косову 1389. године. Прича се да је из Поповића, Стојан Поповић одвео на Косово 400 ратника, а војвода Дуча 80 коњаника. Такође, према легенди, под Космајем родио се Иван Косанчић, познати српски јунак у Боју на Косову против турака. У 18. веку становништво Космаја у турско-аустријским ратовима било је на страни Аустрије. У селу Неменикуће недалеко од Космаја детињство је провео српски књижевник Милован Видаковић чија је породица избегла из овог краја услед метежа током Кочине крајине.

У Првом српском устанку Космај игра значајну улогу. У Дрлупи 11. фебруара 1804. годиине уперена је прва устаничка пушка против Турака када је рањен злогласни дахија Аганлија. Карађорђе је са устаницима у овом крају попалио турске ханове у Сибници, Дрлупи, Рогачи и Дучини. У Другом српском устанку Космајци су учествовали на страни кнеза Милоша Обреновића.

Учествовали су и у Српско-турском рату 1876-1878. године, затим балканским ратовима 1912. и 1913. године. У Првом светском рату Космајци су имали значајног удела у биткама на Церу и Колубари 1914. године. Затим у делу где се данас налази хотел Космај и базен, где су вођене једне од најстрашнијих борби, одакле је непријатељ био протеран на Саву и Дунав.

У Другом светском рату на подручју Космаја деловао је чувени Космајско-посавски партизански одред, а палим борцима из тог одреда је на врху планине подигнут споменик.

Космос-626

Космос-626 је један од преко 2400 совјетских вјештачких сателита лансираних у оквиру програма Космос.

Космос-626 је лансиран са космодрома Тјуратам, Бајконур, СССР, 27. децембра 1973. Ракета-носач је поставила сателит у орбиту око планете Земље.

Мутињано (Терамо)

Мутињано (итал. Mutignano) је насеље у Италији у округу Терамо, региону Абруцо.

Према процени из 2011. у насељу је живело 626 становника. Насеље се налази на надморској висини од 295 м.

Округ Глин (Џорџија)

Глин (енгл. Glynn County) је округ у америчкој савезној држави Џорџија.

Округ Хјурон (Охајо)

Округ Хјурон (енгл. Huron County) је округ у америчкој савезној држави Охајо.

Паломбара (Терамо)

Паломбара (итал. Palombara) је насеље у Италији у округу Терамо, региону Абруцо.

Према процени из 2011. у насељу је живело 37 становника. Насеље се налази на надморској висини од 626 м.

Сламнешти (Арђеш)

Сламнешти (рум. Slămnești) је насеље је у Румунији у округу Арђеш у општини Брадулец. Oпштина се налази на надморској висини од 626 m.

Спадита (Месина)

Спадита је насеље у Италији у округу Месина, региону Сицилија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 30 становника. Насеље се налази на надморској висини од 626 м.

Спинето (Потенца)

Спинето (итал. Spineto) је насеље у Италији у округу Потенца, региону Базиликата.

Према процени из 2011. у насељу је живело 52 становника. Насеље се налази на надморској висини од 626 м.

Спину (Валча)

Спину (рум. Spinu) је насеље је у Румунији у округу Валча у општини Перишани. Oпштина се налази на надморској висини од 626 m.

Стоенешти (Арђеш)

Стоенешти (рум. Stoeneşti) је насеље је у Румунији у округу Арђеш у општини Стоенешти. Oпштина се налази на надморској висини од 626 m.

Сучано (Л'Аквила)

Сучано (итал. Succiano) је насеље у Италији у округу Л'Аквила, региону Абруцо.

Према процени из 2011. у насељу је живело 78 становника. Насеље се налази на надморској висини од 626 м.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.