610

Миленијуми:
Векови:
Деценије:
Године:

Догађаји

Децембар

Смрти

Дани сећања

Види још

OR2D2

Olfaktorni receptor 2D2 je protein koji je kod ljudi kodiran OR2D2 genom.Olfaktorni receptori formiraju interakcije sa molekulima mirisa u nosu, čime se inicira neuronski respons koji izaziva percepciju mirisa. Oni su odgovorni za prepoznavanje i G proteinima posredovanu transdukciju mirisnih signala. Proteini olfaktornih receptora su članovi velike familije G protein spregnutih receptora (GPCR). Poput mnogih receptora za neurotransmitere i hormone, olfaktorni receptori imaju strukturu 7-transmembranskog domena. Oni su kodirani genima sa jednim eksonom. Geni olfaktornih receptora su najveća familija genoma. Nomenklatura gena i proteina olfaktornih receptora je nezavisna od drugih organizama.

Алунишу (Клуж)

Алунишу (рум. Alunișu) је насеље је у Румунији у округу Клуж у општини Санкрају. Oпштина се налази на надморској висини од 610 m.

Брадету (Вранча)

Брадету (рум. Brădetu) је насеље је у Румунији у округу Вранча у општини Нисторешти. Oпштина се налази на надморској висини од 610 m.

Вилминоре (Бергамо)

Вилминоре је насеље у Италији у округу Бергамо, региону Ломбардија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 610 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1032 м.

Галичано (Ређо ди Калабрија)

Галичано је насеље у Италији у округу Ређо ди Калабрија, региону Калабрија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 92 становника. Насеље се налази на надморској висини од 610 м.

Извоареле (Ливезиле)

Извоареле (рум. Izvoarele) је насеље је у Румунији у округу Алба у општини Ливезиле. Општина се налази на надморској висини од 610 m.

Ираклије

Ираклије I (грч. Ηράκλειος; 575—641) је био византијски цар, који је владао од 610. до 641. године. Сматра се једним од најзначајнијих владара рановизантијске епохе.

Године 610. ослабљено Византијско царство је преузео цар Ираклије, који је чим је дошао на власт, збацивши с пријестола свог претходника Фоку, предузео свеобухватне реформе војске и државне управе. Прво је плаћањем годишњег данка Аварима на сјеверу склопио примирје како би се могао мирно посветити ратовању с Персијом на истоку. Потом је у Малој Азији увео посебне области — теме, у којима је војна и цивилна власт била у рукама војних заповједника. У темама је земља давана војницима на трајно коришћење у замјену за војну службу и плаћање пореза. Тиме је Византија смањила трошкове за плаћеничку војску, која се у ранијем раздобљу показала непоузданом. Истовремено су основане слободне сеоске општине које су као заједница плаћале порез и имале заједничко власништво над земљом.

У вријеме Ираклија Хрвати и Срби су се населили на Балкану. Побједивши Аваре, Ираклије им је дозволи да населе некадашњу римску провинцију Далмацију.

Казета (Верона)

Казета је насеље у Италији у округу Верона, региону Венето.

Према процени из 2011. у насељу је живело 44 становника. Насеље се налази на надморској висини од 610 м.

Капелуча (Потенца)

Капелуча (итал. Cappelluccia) је насеље у Италији у округу Потенца, региону Базиликата.

Према процени из 2011. у насељу је живело 610 становника. Насеље се налази на надморској висини од 749 м.

Корабија

Корабија (рум. Corabia) град је у у јужном делу Румуније, у историјској покрајини Влашка. Корабија је трећи по важности град у округу Олт.

Корабија према последњем попису из 2002. има 20.610 становника.

Коријантони (Фрозиноне)

Коријантони је насеље у Италији у округу Фрозиноне, региону Лацио.

Према процени из 2011. у насељу је живело 30 становника. Насеље се налази на надморској висини од 610 м.

Ловарио (Верчели)

Ловарио је насеље у Италији у округу Верчели, региону Пијемонт.

Према процени из 2011. у насељу је живело 22 становника. Насеље се налази на надморској висини од 610 м.

Лунка Черниј де Сус (Хунедоара)

Лунка Черниј де Сус (рум. Lunca Cernii de Sus) је насеље је у Румунији у округу Хунедоара у општини Лунка Черниј Де Жос. Oпштина се налази на надморској висини од 610 m.

Месје 101

Месје 101 (М101) је спирална галаксија у сазвежђу Велики медвед која се налази у Месјеовом каталогу објеката дубоког неба.

Деклинација објекта је + 54° 20' 58" а ректасцензија 14h 3m 12,4s. Привидна величина (магнитуда) објекта М101 износи 7,5 а фотографска магнитуда 8,2. Налази се на удаљености од 6,997 милиона парсека од Сунца. М101 је још познат и под ознакама NGC 5457, UGC 8981, MCG 9-23-28, IRAS 14013+5435, CGCG 272-21, KARA 610, ARP 26, VV 344, VV 456, Pinwheel galaxy, PGC 50063.

Округ Дел Норте (Калифорнија)

Дел Норте (енгл. Del Norte County) је округ у америчкој савезној држави Калифорнија.

Округ Елис (Тексас)

Округ Елис (енгл. Ellis County) је округ у америчкој савезној држави Тексас. По попису из 2010. године број становника је 149.610.

Скаени (Бузау)

Скаени (рум. Scăeni) је насеље је у Румунији у округу Бузау у општини Бозиору. Oпштина се налази на надморској висини од 610 m.

Сурпаци (Валча)

Сурпаци (рум. Surpați) је насеље је у Румунији у округу Валча у општини Рунку. Oпштина се налази на надморској висини од 610 m.

Фока (византијски цар)

Флавије Фока (лат. Flavius Phocas), познатији само као Фока, био је источноримски (византијски) цар од 602. до 610. године.

Фока је био родом са Балкана и по византијским изворима, који га редом приказују у негативном светлу, био је полуварварског порекла. У подунавској војсци служио је као центурион, заповедник одреда од стотинак војника, и цар је послао захваљујући побуни војника којима је цар Маврикије 602. наредио да презиме северно од Дунава, на територији коју су контролисали Авари и Словени. Фокином успону су помогли и немири у Цариграду, у којем се, услед несташице хране, подигла побуна против цара. Маврикије и његови синови су побијени, а Фока је тријумфално дочекан од становника престонице.

На вест о погубљењу Маврикија, персијски краљ Хозроје II је објавио рат Царству најављујући да долази да освети свог доброчинитеља. Хозроје је, наиме збачен са персијског престола 591. и на власт се вратио уз Маврикијеву помоћ. Сада је поново заузео делове Јерменије и Месопотамије које је раније препустио византијском цару, а 609. је озбиљно угрозио византијску Сирију.

Након повлачења војске са Дунава, Словени и Авари су наставили своје упаде на Балкан стижући сада до Атине на југу. Тиме су Византинци поново изгубили контролу над Балканом. На почетку владе Фока је уживао извесну популарност у Константинпољу, пошто је, за разлику од Маврикија, снизио порезе. Међутим, врло брзо се показало да је оштрија фискална политика Фокиног претходника у ствари била неопходна у време када је Царство морало да води тешке борбе на Истоку, на Балкану и у Италији. Иронично, иако није допринео потискивању Лангобарда, Фока је уживао популарност у Италији. Равенски егзарх Смарагд је 603. године враћен на своју високу дужност, те је у знак захвалности у Риму, на старом Форуму, подигао стуб са царевом позлаћеном статуом на врху. Фока се и са пуно поштовања односио према папи Гргур I Великом.

У самом Цариграду, као дошљак и представник војних кругова, Фока се убрзо суочио са опозицијом у виду цариградског сената и у редовима деме Зелених. Према својим противницима спровео је сурову одмазду. Најзад се против цара, чија је владавина сматрана неспособном и тиранском, побунио егзарх Картагине Ираклије Старији 608. године, као и неки градови Сирије и Палестине. Одметнути егзарх је затим послао флоту на челу са својим истоименим сином Ираклијем да свргне Фоку. Истовремено, Ираклијев брат од стрица Никита је овладао Египтом и поразио упад Фокиног војсковође Боноса који је управо умирио побуњене градове Истока.

Ираклије је у октобру 610. без борбе упловио у Цариград и затим наводно својом руком убио Фоку. Фокини остаци су разнесени по цариградским улицама и затим спаљени. У византијској традицији Фока је остао упамћен као оличење тиранина и кривац за тежак рат са Персијом који је Ираклије наследио заједно са круном.

Формигоза (Мантова)

Формигоза је насеље у Италији у округу Мантова, региону Ломбардија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 610 становника. Насеље се налази на надморској висини од 17 м.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.