4. батаљон војне полиције

4. батаљон војне полиције је био једна од јединица Сарајевско-романијско корпуса Војске Републике Српске. Батаљон је основан 25. маја 1992, са седиштем у Лукавици.

4. батаљон војне полиције
Грб Батаљона војне полиције СРК
Грб Батаљона војне полиције
Постојање1992—1996.
Место оснивања:
Лукавица
Формацијабатаљон
ДеоСарајевско-романијски корпус
Ангажовање
Команданти
КомандантЈово Штрбац
Командант 2Недељко Лиздек
Командант 3Зоран Терзић
Командант 4Вуко Чворо

Састав и наоружање

Пре почетка ратних дејстава јединица је била у саставу 288. батаљона Војне Полиције ЈНА (бивша 7. Армијска област) која је била смештена у сарајевској касарни Виктор Бубањ. Дана 23. маја 1992. јединица је напустила касарну и била је измештена у село Тврдимићи (околина Тилаве).

Састав батаљона чиниле су:три чете, против-терористички вод, одељење за Службе војне полиције, Крим-техника и одељење везе.[1]

Батаљон је трајно стациониран у касарни Слободан Принцип-Сељо у Лукавици. Друга чета батаљона је због потреба обезбеђења Позадинског командног места Сарајевско-романијско корпуса била измештена на Пале.

Кроз јединицу је прошло око 400 бораца.[2]

Ратни пут

Током рата у Босни, уз уобичајне војно-полицијске задатке, јединица је била ангажована и у зони ратних дејстава широм сарајевског ратишта са основним циљем очувања територије и становништва од агресије. Батаљон је ратовао и на Трескавици, Игману, Бјелашници, Мојмилу и Нишићкој висоравни. У рејону Грепка јединица је била ангажована у против-терористичким дејствима, где су на једном од задатака погинули командант батаљона Недељко Лиздек и војник Сретен Кнежевић.

Крај рата су дочекали на игманском ратишту, село Бјеловац, одакле су се повукли у јануару 1996 године.

Послератни пут

По завршетку рата батаљон је измештен на Пале. Батаљон је помогао евакуацију становништва Српског Сарајева које је због Дејтонског мировног споразума одлучило да напусти насеља која су по споразуму припала Федерацији БиХ. Батаљон је као чета војне полиције 1997. ушао у састав 505. моторизоване бригаде, која је била смештена у касарни Милош Обилић на Палама. Једница је у више наврата проглашавана за најбољу чету у саставу бригаде. Због бројних реформи и кадровских смањења, јединица је угашена 2003.[1]

Губици

Јединица је изгубила 21. борца.

Референце

  1. 1,0 1,1 „О јединици”. Ветерани Војне Полиције-СРК. Приступљено 23. 6. 2019.
  2. ^ „Обиљежен дан наше јединице(Фото-Видео)”. Ветерани Војне Полиције-СРК. Приступљено 23. 6. 2019.

Спољашње везе

1. бањалучка лака пјешадијска бригада ВРС

Прва бањалучка лака пешадијска бригада је била војна јединица Војске Републике Српске, у саставу Првог крајишког корпуса.

1. которварошка лака пјешадијска бригада

Прва которварошка лака пешадијска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске, у саставу Првог крајишког корпуса.

1. семберска лака пјешадијска бригада

Прва семберска лака пјешадијска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске, у саставу Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске. Према прелиминарним процјенама, бригада је у рату изгубила 130 бораца. Зона одговорности бригаде је била територија регије Семберија. Команда бригаде се налазила у Бијељини.

10. диверзантски одред

10. диверзантски одред је био једна од приштапских јединица Војске Републике Српске. Одред је основан 14. октобра 1994. као борбена јединица директно подређена Главном штабу Војске Републике Српске. Многи припадници одреда осуђени су за злочине у Сребреници током лета 1995. године.

2. оклопна бригада

Друга оклопна бригада је била јединица Војске Републике Српске, у саставу Првог крајишког корпуса.

2. посавска бригада Војске Републике Српске

Друга посавска бригада је била јединица Војске Републике Српске.

2. санитетски батаљон Дрварског корпуса ВРС

2. санитетски батаљон је био једна од јединица 2. крајишког корпуса Војске Републике Српске.

2. сарајевска лака пјешадијска бригада

Друга сарајевска лака пјешадијска бригада је била пјешадисјка јединица Војске Републике Српске у саставу Сарајевско-романијског корпуса. Зона одговорности бригаде су били источни дијелови општине Српска Илиџа. Команда бригаде се налазила у насељу Војковићи.

27. моторизована бригада

27. дервентска моторизована бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске.

30. лака пјешадијска дивизија

30. лака пјешадијска дивизија је била једна од јединица Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске. Дивизија је основана 3. јула 1992. у Мркоњић Граду.

7. мешовити артиљеријски пук Херцеговачког корпуса

7. мешовити артиљеријски пук је био једна од јединица Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске. Пук је основан од 13. мешовитог артиљеријског пука 13. ријечког корпуса ЈНА са командним местом у Билећи.

89. ракетно-артиљеријска бригада ВРС

89. ракетно-артиљеријска бригада је био једна од приштапских јединица Генералштаба Војске Републике Српске. Бригада је основана преустројавањем 389. ракетне бригаде 5. бањалучког корпуса ЈНА са командним местом у Бања Луци.

Билећки добровољци

Билећки добровољци су били специјална јединица Војске Републике Српске, у саставу Херцеговачког корпуса и Невесињске бригаде.

Вукови са Дрине

Специјална јединица ”Вукови са Дрине” била је једна од елитних јединица Војске Републике Српске, у саставу Дринског корпуса.

Зворничка пјешадијска бригада

Зворничка пешадијска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске, у саставу Дринског корпуса.

Игманска лака пјешадијска бригада

Игманска лака пјешадијска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске у саставу Сарајевско-романијског корпуса. Зона одговорности бригаде је првенствено била територија општине Хаџићи, која је током Одбрамбено-отаџбинског рата била у саставу Републике Српске.

Илиџанска бригада

Илиџанска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске у саставу Сарајевско-романијског корпуса. Према прелиминарним процјенама, бригада је у рату изгубила 560 бораца. Зона одговорности бригаде су били западни дијелови општине Српска Илиџа, док је у источним дијеловима зона одговорности припадала 2. сарајевској лакој пјешадијској бригади.

Самостални пјешадијски батаљон Скелани

Самостални пјешадијски батаљон Скелани је била једна од јединица Дринског корпуса Војске Републике Српске. Батаљон је основан преустројавањем одреда Територијалне одбране ЈНА са командним местом у Скеланима.

Сарајевско-романијски корпус Војске Републике Српске

Сарајевско-романијски корпус Војске Републике Српске (СРК ВРС) је био један од пет корпуса Војске Републике Српске. Командант корпуса је био Станислав Галић. Сарајевско-романијски корпус Војске Републике Српске је основан одлуком Главног штаба (Генералштаба) ВРС 22. маја 1992. године. Сарајевско-романијски корпус је изгубило зависности од промјена у бројности војних снага, имао највише 18.000 бораца, док је у просеку бројао око 13.000 војника. По формацији, корпус је имао око 15.000 бораца. На подручју сарајевско-романијске регије Републике Српске живот је изгубило 4.000 српских бораца. Република Српска обиљежава Дан одбране сарајевско-романијског региона у Отаџбинском рату 16. јуна, када је 1992. почела офанзива Армије Републике БиХ на Сарајевско-романијску регију Републике Српске.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.