30. фебруар

30. фебруар се појављује у неким календарима, насупрот грегоријанском календару, где фебруар има само 28 или 29 дана.

Feb1712
Фебруар 1712. године у шведском календару

Шведски календар

Шведски реалм (који је у то време укључивао Финску) планирао је да пређе са јулијанског календара на грегоријански почетком 1700. године изостављајући преступне дане у наредних 40 година. Тако, 1700. година није била преступна у Шведској – али су и 1704. и 1708. биле преступне године, насупрот плану. Због овога је шведски календар био један дан испред јулијанског, али десет дана иза грегоријанског. Јулијански календар је враћен када су, 1712. године, додата два преступна дана, због чега је година добила 30. фебруар. Тај датум одговара 29. фебруару у јулијанском календару и 11. марту у грегоријанском рачунању. Овај шведски прелаз на грегоријански календар је коначно постигнут 1753. године.

Совјетски револуционарни календар

1929. године, Совјетски Савез увео је револуционарни календар, где је сваки радни месец имао 30 дана, а преосталих 5 или 6 дана су били "безмесечни" празници. У овом календару, постојао је 30. фебруар у 1930. и 1931. години; револуционарни календар је напуштен 1931. Међутим, грегоријански календар се употребљавао и током овог периода у Совјетском Савезу.

Рани јулијански календар

Схоластичар из 13. века, Сакробоско, тврдио је да је јулијански календар у фебруару имао 30 дана у преступним годинама између 45. п. н. е. и 8. п. н. е., када је Август скратио фебруар како би месец који је добио име по њему, август, имао исту дужину као и јул, који је добио име по Јулију Цезару. Међутим, све остали историјски докази везани за јулијански календар током овог периода оповргавају Сакробоска, укључујући и дуалне датуме са александријским календаром.

Вештачки календари

Вештачки календари такође могу имати тридесет датума у фебруару. На пример, у климатском моделу, статистика може да се упрости тако што свих 12 месеци имају 30 дана. Hadley Centre GCM је један пример.

Тривија

  • Амерички председник Џорџ В. Буш једном је изјавио да се фискална година завршава "30. фебруара". Буш је погрешио у месецу: требало је да каже "30. септембра", који је датум када се завршава фискална година Владе САД.[1]
  • Брајан Мјуир, НХЛ играч, тврди да се родио 30. фебруара.

Референце

  1. ^ Снимак са Бушом преко Late Show with David Letterman

Литература

  • The Oxford Companion to the Year. Bonnie Blackburn & Leofranc Holford-Strevens. Oxford University Press }-. {{page|year=1999|isbn=978-0-19-214231-3|pages=98}99.

Спољашње везе

0. март

0. март је измишљени датум, представља дан пре првог дана марта, односно последњег дана фебруара. Ова употреба се најчешће користи у астрономији и информатици.

У Мајкрософт екселу, 0. март се користи као промењива за израчунавање различитих дана у месецима и дана у прелазним годинама.

0. јануар

0. јануар је алтернативни назив за 31. децембар.

31. фебруар

31. фебруар је измишљени датум који се углавном користи да би се нагласило да су подаци коришћени тог датума измишљени и нису тачни.

30. фебруар се такође користи у сличне сврхе, мада је, за разлику од 31. фебруара, тај датум чак и стваран датум у неким календарима и у неким годинама.

Јелена Ђуровић

Јелена Ђуровић (Београд, 13. јул 1973) јеврејска је и црногорска новинарка, списатељица и политичка активисткиња. Јелена је била оснивач и Потпредседница Јеврејске заједнице Црне Горе. Председница је борда OJC SEE и чланица Савјета Црногорске националне заједнице Београда. Живи у Београду и Подгорици. Као новинар, бави се филмском и ТВ критиком.

Европско првенство у атлетици у дворани 2011 — троскок за жене

Такмичење у дисциплини троскок у женској конкуренцији на Европском првенству у атлетици 2011. у Паризу одржано је у 4. марта (квалификације) а 5. марта (финале).

Титулу освојену у Торину 2009, није бранила Анастасија Таранова-Потапова из Русије.

Знак Сагите

„Знак Сагите“ је српска издавачка етикета посвећена фантастици. Основана је 1985. у Београду са циљем објављивања и светских и домаћих писаца. Једна је од најбитнијих едиција за фантастику на подручју бивше Југославије. Оснивач и главни уредник је Бобан Кнежевић.Осим истоимене едиције књига, етикета укључује у себе и књижевни часопис Знак Сагите (20 бројева од 1993), форум истог имена (од 2002), те више сродних пројеката: алманах светске фантастике „Монолит“ (десет томова, од 1984), серију антологија српске и југословенске фантастике „Тамни вилајет“ (четири тома, од 1988), „СФ&Ф библиографија“ Миодрага Миловановића и Кнежевића итд.

Изет Сарајлић

Изет Сарајлић (бош. Izet Sarajlić; Добој, 16. март 1930 — Сарајево, 2. мај 2002), познат као Кико, био је босанскохерцеговачки и југословенски историчар филозофије, публициста, преводилац и песник.

ФК Анортозис

ФК Анортозис Фамагуста (грч. Ανόρθωση Αμμοχώστου) је кипарски фудбалски клуб. Првобитно, клуб се налазио у Фамагусти, али је касније премештен у Ларнаку. Анортозис је освојио 13 титула победника кипарске лиге, 10 титула победника купа и 6 титула победника суперкупа. Клуб је основан 1911. године и игра на стадиону Антонис Пападопулос. Ривали су са клубом Nea Salamina .

Фебруар

Фебруар је други месец у години у јулијанском календару и грегоријанском календару. Има 28 дана (29 дана у преступној години) и једини је месец који има мање од 30 дана. Година је преступна ако фебруар има 29 дана, а проста ако има 28 дана.

Почетак месеца по јулијанском календару почиње 14-тог дана грегоријанског календара.

По Црквеном рачунању циклуса времена је пети месец.

Фудбалска репрезентација Јерменије

Фудбалска репрезентација Јерменије (јерм. Հայաստանի ֆուտբոլի ազգային հավաքական; Хајастани футболи азгајин хавак'акан) представља национални фудбалски тим Јерменије којим руководи Фудбалски савез Јерменије.

Прву међународну утакмицу одиграла је у Јеревану 14. октобра 1992. против Молдавије и тај сусрет завршен је без погодака. Прву службену утакмицу одиграли су у Бриселу против Белгије, 7. септембра 1994. у оквиру квалификација за првенство Европе 1996. у Енглеској. У тој утакмици Белгија је славила са 2:0. Те квалификације Јермени су завршили на последњем месту у групи са 5 бодова.

Највећи успех остварен је у квалификацијама за Европско првенство 2012. које је завршила на трећем месту у групи Б са 17 бодова (одмах иза Русије и Ирске). Уочи последњег кола Јерменија је имала само 1 бод заостатка у односу на директног конкурента Ирску, али је изгубила у Даблину са 2:1 и нису успели да се пласирају у додатне квалификације.Најбољи пласман на ФИФА ранг листи остварили су у фебруару 2014. када су били 30. на свету, а 2018. годину су окончали на 101. позицији.Утакмице на домаћем терену игра на стадионима у Храздану и Јеревану (Национални стадион).

Хронологија радничког покрета и КПЈ 1930.

Хронолошки преглед важнијих догађаја везаних за Раднички покрет Југославије и Комунистичку партију Југославије (КПЈ), као и општа политичка дешавања која су се догодила у Краљевини Југославији током 1930. године.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.