22. мај

22. мај (22.5.) је 142. дан године по грегоријанском календару (143. у преступној години). До краја године има још 223 дана.

Догађаји

мај
П У С Ч П С Н
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Рођења

Смрти

Празници и дани сећања

Види још

1951

1951. је била проста година.

1959

1959. је била проста година.

1970

1970. је била проста година.

1972

1972. је била преступна година.

1987

1987. је била проста година.

1990

1990. је била проста година.

Јован Ћирковић

Јован Ћирковић Чифа или Ћирко-паша (Пљевља, 17. јун 1871 — Теслић, 22. мај 1928) био је српски учитељ, национални радник и револуционар из времена борбе за Македонију.

Јован Владимир

Јован Владимир (Дукља, око 990 — Преспа, 22. мај 1016) био је српски владар Дукље, најмоћније српске кнежевине тог доба, од око 1000. до 1016. године.

Његова владавина одвијала се током дуготрајног рата између Византије и Самуиловог царства. Владимир је био познат као побожан, праведан и мирољубив владар. Признат је као светац и мученик, а у Српској православној цркви се празнује 22. маја као Свети мученик Јован Владимир, кнез Српски. Данијеле Фарлати га назива: Vladimiri regis serblorum - Владимир краљ Срба (српски). Иван Јастребов пише да је Владимир владао и овим предјелима: Дебром, Матом, Дукађином и др. са Драчем. Тај предио се звао Тривалија (Трибалија). Касније Тривалијом влада краљ Владислав, као и градом Драчем. Послије опет владају српски краљеви и цареви. За време Душана владао је његов шурак Комнин и био је врховни управитељ Албаније. Био је у блиским односима са Византијом, што му није помогло да сачува своју земљу од цара Самуила, који је освојио Дукљу око 1010. године, а кнеза Владимира утамничио. Према Љетопису попа Дукљанина, Самуилова кћерка Теодора Косара је, завољевши заробљеног кнеза, молила оца да је уда за њега. Цар је дао Косару за жену Владимиру, а затим свог новопеченог зета вратио на дукљански пријесто да влада као његов вазал. Владимир није учествовао у ратним походима свога таста. Рат је кулминирао 1014. године византијском побједом над Самуилом и недуго након тога његовом смрћу. По наређењу Самуиловог синовца Јована Владислава, који је преузео власт над царством 1015. године, Владимир је убијен 22. маја 1016. године. Одрубљена му је глава испред цркве у Преспи, царске пријестонице, гдје је и сахрањен. Косара је пренијела његове мошти у манастир Пречиста Крајинска, близу његовог двора на југоистоку Дукље. Од 1381. године мошти су чуване у манастиру Светог Јована Владимира код Елбасана, а од око 1995. године у православној саборној цркви у Тирани. Свечеве мошти се сматрају хришћанским реликвијама и привлаче многе вјернике, нарочите на дан празновања, када се његове мошти односе у манастир код Елбасана, гдје се на тај дан окупи велики број вјерника.

Владимиров крст за који се вјерује да га је држао у рукама за вријеме погубљења, сматра се хришћанском реликвијом. Крст се традиционално чува у породици Андровић из Вељих Микулића код Бара. Сваке године на Тројичин дан износи се пред литијом на врх планине Румије. Свети Јован Владимир се сматра првим српским свецем и небеским заштитником града Бара. Његово најстарије, данас изгубљено житије настало је у Дукљи вјероватно између 1075. и 1089. године; сачувано је у скраћеном облику у Љетописа попа Дукљанина, написаном на латинском. Грчко житије, засновано на усменим предањима, објављено је 1690. године, а превод истог на црквенословенски, уз извјесне исправке, штампан је 1802. На иконама се светац обично представља као краљ у владарском руху са круном на глави, са крстом у десној, а својом одрубљеном главом у лијевој руци. Он је по предању сам донио своју главу на мјесто гдје је сахрањен.

Џорџ Бест

Џорџ Бест (22. мај 1946 - 25. новембар 2005). Крилни нападач Манчестер јунајтеда и репрезентације Северне Ирске. Био је члан чувене генерације Базбијевих беба која је 1968. године Манчестеру донела први Куп Европских шампиона. Исте године проглашен је за најбољег фудбалера Европе у традиционалној анкети Франс фудбала. У бројним анкетама сврставан је међу најбоље играче света свих времена, а у родној Северној Ирској уздигнут је у статус божанства.

Велику сметњу каријери од самог почетка причињавао је његов начин живота, тачније љубав према алкохолу, која га је на крају коштала и живота. Иако му је пресађена јетра, преминуо је у Лондону 25. новембра 2005. након што су му отказали бубрези.

На његовој сахрани у родном Белфасту окупило се око 100.000 људи, који су и поред кише која је падала цео дан, дошли да одају пошту најбољем фудбалеру Северне Ирске и једном од најбољих играча свих времена. Земљаци су му се одужили и тако што је по њему назван међународни аеродром у Белфасту, а Банка Алстера је на годишњицу смрти издала милион новчаница од по пет фунти стерлинга са његовим ликом.

Европски рекорди у атлетици на отвореном

Европски рекорди у атлетици на отвореном су најбољи резултати европских атлетичара постигнути на атлетским такмичењима на отвореном широм света. Преглед европских рекорда признатих од ЕАА (Европска атлетска асоцијација) постигнутух до 10. маја 2016. приказан је у следећој табели.

Међународни атлетски митинг Мухамед VI

Међународни атлетски митинг Мухамед VI је годишњи атлетски митинг који се од 2008. одржава у Рабату (Мароко) на стадиону Принц Мулај Абдела (Prince Moulay Abdellah Stadium). Најпре је био у категоријама ИААФ Гран прија и ИААФ Светског челенџа, а од 2016. је један од 14. митинга Дијамантске лиге, најјаче категорије атлетских митинга, заменивши у календару, Адидас гран при у Њујорку.

Момчило Перишић

Момчило Перишић (Коштунићи, 22. мај 1944) је генерал-пуковник ВЈ, бивши начелник Генералштаба Војске Југославије.

Нада Матић

Нада Матић (Ужице, 14. јануар 1924 — Радочело, 22. мај 1944), учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Парламентарни избори у Краљевини Србији 1901.

Нови Устав из 1901 године је октроисан, противно ранијој уставотворној пракси. Нови Устав донео је неколико значајнијих новина. Најглавнија од свих била је та што је предвидео дводомни претставнички систем, увођењем установе Сената. Да би се донели и органски закони уз овај Устав, избори за нову Народну скупштину одређени су за 22. мај 1901, за четворогодишњи скупштински период од 1901—1904 године, док су избори за Сенат били одређени за 5. август исте године.

Избори за Народну скупштину извршени 22. маја 1901 дали су радикално−напредњачкој фузији преко 130.000 гласова у целој земљи. Листе „самосталних" радикала добиле су нешто преко 40.000 гласова, a Либерална странка добила је преко 30.000 гласова. Избори за Сенат извршени су у целој земљи 5. августа, a било је бирано 18 сенатора; дали су већину Народној радикалној странци.

Верификацију пуномоћја вршио је, према одредби Устава, Касациони суд. Касација је верификовала све мандате сем три посланичка мандата на чијем су избору вршене неправилности, a одбила је да верификује и мандат сенатора изабраног у Крушевцу, такође ради неправилности.

Петар Божовић

Петар „Пера“ Божовић (Земун, 22. мај 1946) је српски филмски, позоришни и телевизијски глумац.

Студирао је италијански језик, а глуму је дипломирао на Факултету драмских уметности, на класи проф. Предрага Бајчетића.

Током вишедеценијске каријере одиграо је близу двесто филмских и ТВ улога, у сарадњи са најзначајнијим југословенским редитељима - од Здравка Велимировића, Пурише Ђорђевића, Душана Макавејева, Крста Папића, Лордана Зафрановића, Срђана Карановића, Горана Паскаљевића, Рајка Грлића, Горана Марковића, Срђана Драгојевића, Мирослава Момчиловића, Стевана Филиповића... Ипак, најупечатљивије ликове по којима га памти публика остварио је у филмовима Живка Николића. Остао је незабораван и ушао у филмске антологије као Зељо у Чуду невиђеном, Ђорђе "Жорж" у Лепоти порока, Начелник Максим у трагикомедији У име народа, доктор за љубавне проблеме у филму 'Чекај ме, ја сигурно нећу доћи, Атифага у филму Нож, Слоба у филму Лепа села лепо горе и инспектор Тртовић у филму Бумеранг.

Остварио је запажене улоге и у позоришту. Играо је на сценама свух београдских позоришта, а у периоду од 1. септембра 1984. до 1. фебруара 1994. био је члан Народног позоришта у Београду. После 25 година се вратио у ово позориште улогом Ахмеда у представи „Хасанагиница”. Ипак, најпознатији је по својим монодрамама, "Рече ми један човек". "Ћераћемо се још" и "Кад будем млађи", које изводи по текстовима Матије Бећковића.

Био је ожењен глумицом Марином Кољубајевом.Добитник је многобројних награда и признања, као што су: Награда Павле Вуисић за изузетан допринос уметности глуме на домаћем филму (2011.), Златни печат за изузетан допринос филмској уметности, две Стеријине награде за улоге у представама "Камен за под главу" (1978.) и "Каролина Нојбер" (1999.), Статуета ћуран за улогу у представи "Хамлет из Мрдуше Доње" (1989.), и других.

САГ

САГ је америчка правна драма са нагласком на војне теме. Серија је емитована од 23. септембра 1995. до 29. априла 2005. године.

Серија "САГ" је прва серија у франшизи "САГ".

Скок удаљ

Скок удаљ у атлетици, је спортска дисциплина, у којој атлетичар изводи скок из залета, са одразом једне ноге ради постизања што веће дужине. Постоји и скок удаљ без залета са одразом је из места са обе ноге.

Списак римских царева

Следи списак римских царева од 31. године п. н. е. до 476. године н. е.

Шуџи Накамура

Шуџи Накамура (јап. 中村 修二, 22. мај 1954.) је амерички електротехничар јапанског порекла, који је 2014. године, заједно са Хирошијем Аманом и Исамуом Акасакијем, добио Нобелову награду за физику „због изума новог, енергетски ефикасног и еколошког извора светлости — светлеће диодекоја емитује плаву светлост”.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.