2010

2010. је била проста година.

Миленијуми:
Векови:
Деценије:
Године:

Догађаји

Јануар

Фебруар

Март

Април

Мај

Јун

Јул

Август

Септембар

Октобар

Новембар

Децембар

Смрти

Фебруар

Март

Април

Мај

Јун

Јул

Август

Септембар

Октобар

Новембар

Децембар

Нобелове награде

Види још

2011

2011. је била проста година.

Pancrustacea

Pancrustacea je klada, koja obuhvata sve rakove i heksapode. Ovo grupiranje je kontrarno hipotezi Atelocerata, po kojoj su Myriapoda i Hexapoda are sistrinski taksoni, a rakovi su samo u manjoj meri srodni. Od 2010. godine, Pancrustacea takson je široko prihvaćen. Ovaj kladus se isto tako naziva Tetraconata, u smislu četvrtastih ommatidia koje mnogi članovi poseduju. To ime neki naučnici preferiraju kao način izbegavanja zabune jer se prefiks „pan-” koristi kao indikacija da klada obuhvata krunsku grupu i sve pretstavnike matičnih grupa.

Јужна Каролина

Јужна Каролина (енгл. South Carolina), савезна је држава у „дубоком југу“ Сједињених Држава. Граничи се са Џорџијом на југу, Северном Каролином на северу и излази на Атлантски океан на истоку. Првобитно део Провинције Каролина, Провинција Јужна Каролина је једна од 13 колонија које су прогласиле независност од Британске круне током Америчке револуције. Колонији је име дао краљ Чарлс II у част свог оца, Чарлса I (Carolus је латинска верзија имена Чарлс). Јужна Каролина је била прва држава која је изгласала отцепљење од Уније и била је држава-оснивач Конфедеративних Америчких Држава. По Попису у Сједињеним Државама 2010, Јужна Каролина је 24. савезна држава по броју становника са 4.625.384 становника. Јужна каролина се састоји од 46 округа а главни град је Колумбија.

Њу Џерзи

Њу Џерзи (енгл. New Jersey), америчка је савезна држава на источној обали САД. Према попису из 2010, у Њу Џерзију је живело 8.791.894 становника. По величини је 47. а по броју становника 11. међу савезним државама САД, док је по густини насељености на првом месту у Сједињеним Америчким Државама. Име је добила по острву Џерзи у Ламаншу. Према северу се граничи са Њујорком, према истоку излази на Атлантски океан, према југозападу са Делавером и према западу са Пенсилванијом. Делови Њу Џерзија припадају ширем подручју Њујорка и Филаделфије.

Азијски Американци

Азијски Американци су Американци азијског порекла. Према дефиницији Америчког пописног бироа Азијски Американци су особе које потичу од изворних становника Далеког истока, Југоисточне Азије или са Индијског потконтинента. Овај термин обухвата људе који се изјашњавају као „Азијати“, као и оне који се изјашњавају као Кинези, Филипинци, Индијци, Вијетнамци, Корејци, Јапанци и остали Азијати. Према попису становништва из 2010. године Азијски Американци чине 4,8% од укупног становништва САД, док људи пореклом из Азије, који су измешани са макар једном расом чине 5,6% становништва САД.

Асколи Пичено (округ)

Округ Асколи Пићено (итал. Provincia di Ascoli Piceno) је округ у оквиру покрајине Марке у средишњој Италији. Седиште округа и највеће градско насеље округа је истоимени град Асколи Пићено.

Површина округа је 1.228 км², а број становника 214.068 (2010. године).

Бели Американци

Бели Американци су категорија грађана САД који, према дефиницији Америчког пописног бироа, „потичу од било којих првобитних народа Европе, Блиског истока или северне Африке. У ту групу спадају људи који су се изјаснили као белци или написали уносе као што су Ирац, Немац, Италијан, Либанац, Блискоисточанин, Арапин или Пољак.“ Као и све званичне америчке расне категорије, Бели Американци имају подгрупе „не-Хиспаноамериканци или не-Латиноамериканци“ и „Хиспаноамериканци и Латиноамериканци“, а ову потоњу групу у највећем броју чине бели Мексиканци или Кубанци. Израз „кавкасци“ се често наизменично употребљава са изразом „белац“, мада та два израза технички нису синоними.

Немци (16,5%), Ирци (11,9%), Енглези (9,0%), Италијани (5,8%), Французи (4%), Пољаци (3%), Шкоти (1,9%), Холанђани (1,6%), Норвежани (1,5%) и Швеђани (1,4%) су десет највећих група Белих Американаца. Белци су представљају већину становништва, са укупно 223.553.265 или 72,4% укупне популације према попису становништва из 2010.

Бергамо (округ)

Округ Бергамо (итал. Provincia di Bergamo) је округ у оквиру покрајине Ломбардије у северној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Бергамо.

Површина округа је 2.723 км², а број становника 1.098.740 (2010. године).

Вермонт

Вермонт (енгл. Vermont /vɜrˈmɒnt/), савезна је држава на североистоку САД, у региону који је познат и под називом Нова Енглеска. Вермонт је 6. најмања по површини (24.923 km²) и 2. најмања по броју становника (625.741 становника) од 50 савезних држава. Једина је новоенглеска савезна држава која нема излаз на Атлантски океан. Границу са Њујорком заузима већим делом језеро Шамплејн. Зелене планине се налазе унутар државе. Вермонт се граничи са Масачусетсом на југу, Њу Хемпширом на истоку преко реке Конектикат, Њујорком на западу и канадском провинцијом Квебек на северу.

Испрва насељена америчким староседеоцима (племена Ирокези и Абенаки), на већи део вермонтске територије полагала је права Нова Француска, као део Француске. Након пораза Француске у Седмогодишњем рату, Вермонт је припојен Великој Британији 1763. године. Њујорк и Њу Хемпшир су се више година спорили око територије Вермонта, који је тада био познат под називом Њухемпширске концесије.

Досељеницима који су добили земљишне поседе од 13 колонија супротстављала се милиција Green Mountain Boys, која је их је и надвладала и створена је Вермонтска Република, независна држава. Основан 1777. године током Америчке револуције, независни Вермонт постојао је наредних 14 година. Осим тринаест колонија, Вермонт је једна од четири савезне државе која је била суверена у прошлости, заједно са Тексасом, Хавајима и Калифорнијом. Године 1791, Вермонт се прикључио Сједињеним Државама као 14. држава. Вермонт је једна од првих држава које су делимично укинуле ропство.Вермонт је највећи произвођач јаворовог сирупа у Сједињеним Америчким Државама. Главни град је Монтпилијер, који је, с популацијом од свега 7855 становника, најмањи главни град у САД. Град с највише становника је Берлингтон у којем живи 42.417 људи, што га чини најмањим градом у САД који је највећи у некој савезној држави. Берлингтонско метрополитанско подручје има 214.796 становника. Вермонт је једна од расно најхомогенијих држава, 94,3% становника се изјаснило белцима у попису 2010. године.

Лече (округ)

Округ Лече (итал. Provincia di Lecce) је округ у оквиру покрајине Апулија у источној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Лече.

Површина округа је 2.759 км², а број становника 815.252 (2010. године).

Округ Лече представља „штиклу“ на „италијанској чизми“.

Луизијана

Луизијана (енгл. Louisiana; франц. Louisiane; фран. креол. Lwizyàn), савезна је држава на југу САД. По површини је на 31. а по броју становника на 25. месту међу савезним државама САД. Главни град је Батон Руж а највећи је Њу Орлеанс. Луизијана је једина савезна држава САД подељена на жупе, које су еквиваленти окрузима.

Значајан део Луизијане покривен је седименатима које је донео Мисисипи, стварајући огромне делте и широке области мочвара уз обалу. Оне су богате разноврсним биљним и животињским врстама; карактеристичне примери су птице као што је ибис и бела чапља. Такође, присутне су многобројне врсте жаба, и рибе као што је јесетра и веслокљунка. На већој надморској висини налазе се велике површине под шумама бора и саване. Тамо се налази изузетно велики број разноврсних биљака, међу којима су и бројне врсте орхидеја и биљака месождерки.Добар део урбаног подручја Луизијане карактерише мултикултурно и вишејезичко наслеђе. Разлог томе је јак утицај француске, шпанске, индијанске, и афричке културе у 18. веку. Пре него што су САД купиле ову област, садашња држава Луизијана била је и шпанска и француска колонија. Ту треба додати и довођење великог броја робова из западне Африке у 18. веку. Након Америчког грађанског рата, Американци англосаксонског порекла су подстицали англизацију, те је 1915. енглески језик постао једини службени језик у Луизијани.

Мачерата (округ)

Округ Мачерата (итал. Provincia di Macerata) је округ у оквиру покрајине Марке у средишњој Италији. Седиште округа и највеће градско насеље округа је истоимени град Мачерата.

Површина округа је 2.774 км², а број становника 324.188 (2010. године).

Мериленд

Мериленд (енгл. Maryland), америчка је савезна држава. Граничи се са Вирџинијом, Западном Вирџинијом и градом Вашингтоном на југу и западу, Пенсилванијом на северу и Делавером на истоку. Мериленд је седма савезна држава која је ратификовала Устав Сједињених Држава. Најнасељенији град је Балтимор а главни град је Анаполис.

Држава је добила име по Хенријети Марији од Француске, жени Чарлса I Стјуарта.Сматра се да је Мериленд колевка верске слободе у Америци. Држава је формирана од стране Џорџа Калверта почетком 17. века као његово планирано уточиште за прогањане католике из Енглеске. Џорџ Калверт је био први Господар Балтимора. Држава је одиграла кључну улогу у оснивању Вашингтона, која је основана на земљишту које је донирала држава.

Мериленд је једна од најмањих држава у САД као и једна од најгушће насељених са око шест милиона становника. Ажурирано: 2009. г., Мериленд је имао највећу средњу вредност прихода домаћинства било које државе, са својом непосредном близином главног града, и веома разноврсном економијом која обухвата производњу, услуге и биотехнологије.

Мисури

Мисури (енгл. Missouri), савезна је држава која се налази на Средњем западу САД. Према северу се граничи са Ајовом, према истоку са Илиноисом, Кентакијем и Тенесијем, према југу са Арканзасом а према западу са Оклахомом, Канзасом и Небраском. Према попису из 2010. Мисури је имао 5.988.927 становника, што га сврстава на 18. место у САД и пето место на Средњем западу.

Мисури има 114 округа и један независан град. Главни град Мисурија је Џеферсон Сити. Четири највеће агломерације у Мисурију су Сент Луис, Канзас Сити, Спрингфилд и Коламбија.

Мичиген

Мичиген (енгл. Michigan, IPA изговор: /ˈmɪʃɨɡən/), савезна је држава на средњем западу САД. Мичиген је држава региона Великих језера. Име потиче од назива Мичиген језера, чије име је француска адаптација чипева речи мишигама, што значи „велика вода“ или „велико језеро“.Девета је најмногољуднија држава САД (9.883.360, попис из 2012) и једанаеста (250,493 km²) од педесет највећих. Главни град је Лансинг (114.297, попис из 2010), а највећи Детроит (713.777, по попису из 2010).

Састоји се од два полуострва (Горње и Доње), која раздваја канал Макинак, дугачак 8 км. Полуострва су повезана Макинак мостом. Четири од пет Великих језера налазе се у Мичигену. Такође има чак 64.980 језера и бара.Мичиген има најдужу слатководну обалу од било које политичке јединице у свету, граничи се са четири од укупно пет Великих језера, плус са језером Сент Клер. 2005. године, Мичиген је био рангиран трећи по броју рекреативних чамаца, иза Калифорније и Флориде. Мичиген има укупно 64.980 унутрашњих језера.Мичиген је једина држава која се у потпуности састоји од два полуострва, од доњег и горњег полуострва.

Попис становништва 2010. у САД

Попис становништва 2010. у САД био је 23 по реду попис становништва у САД. Као референтни дан одређен је 1. април 2010. Као део напора да се повећа тачност пописа ангажовано је 635.000 пописивача. Пописом је утврђено да је број становника САД 308.745.538 што је повећање за 9,7% у односу на претходни попис.

Северна Дакота

Северна Дакота (енгл. North Dakota), савезна је држава САД смештена на Средњем западу. Према северу се граничи са Канадом, према истоку са Минесотом, према југу са Јужном Дакотом и према западу са Монтаном. Северна Дакота је по површини на 19. месту међу савезним државама САД, док је према попису из 2010. са 672.591 становником на последњем месту. Северна Дакота је постала савезна држава САД 2. новембра 1889. заједно са Јужном Дакотом, поделом Територије Дакота.

Главни град је Бизмарк а највећи је Фарго. Најважнији државни универзитети се налазе у Гранд Фоксу, Фаргу и Дикинсону.

Списак округа Јуте

У савезној држави Јута постоји 29 округа. Првобитно је постојало седам округа у привременој Пустињској Држави из 1849: Округ Дејвис, Округ Ајрон, Округ Санпит, Округ Солт Лејк, Округ Туеле, Округ Јута и Округ Вибер. Територија Јута је формирана 1851. а прва територијална скупштина је заседала 1851—1852. Прва скупштина је поново формирала првобитне округе из Пустињске Државе по територијалном закону, и успоставила три нова округа: Округ Џуаб, Округ Милард и Округ Вашингтон. Територијална скупштина Јуте је остале округе успоставила у периоду између 1854. и 1894. сем Округа Дагет и Округа Дукејн. Ова два округа су формирана плебисцитом и гувернерском прокламацијом када је Јута постала држава. Данашњи округ Дукејн је формиран на подручју индијанског резервата који је формиран 1861. Резерват је отворен за досељенике који су по закону (Homestead Act) имали право на бесплатну земљу 1905. а округ је формиран 1913. Услед лоших путева и временских услова, становници данашњег округа Дагет су морали да путују 640 до 1.300 km да обављају послове у Верналу, седишту округа Јуинта. Године 1917. становништво округа Јуинта изјаснило се за формирање округа Дагет.По подацима са пописа 2010, Јута има 2.763.885 становника. Преко 75% становника Јуте је концентрисано у четири округа у области око планинског ланца Восач. То су окрузи Солт Лејк, Јута, Дејвис и Вибер. Округ Солт Лејк је највећи округ у држави са 1.029.655 становника, а прате га округ Јута са 516.564, округ Дејвис са 306.479 и округ Вибер са 231.236 становника. Округ Дагет има најмање становника, само 1.059. По површини је највећи округ Сан Хуан са 20.256 km², а најмањи је округ Дејвис са 787 km².Савезни стандард за обраду информација (ФИПС) код који користи Влада Сједињених Држава да јединствено одређује државе и округе је дат уз сваки округ. ФИПС код за Јуту је 49, што када се споји са кодом за одређени округ даје 49XXX. У табели испод, сваки ФИПС код представља везу ка тренутним пописним подацима за одговарајући округ.

Списак округа Канзаса

У савезној држави Канзас постоји 105 округа, што Канзас чини шестом савезном државом САД по броју округа. Све аутомобилске таблице издате у Канзасу садрже скраћеницу која означава општину у којој је возило регистровано. Ниједан округ у Канзасу у свом имену нема две речи. Округ Вајандот и град Канзас Сити имају заједничку владу, а округ Гринли и град Трибјун су у поступку успостављања сличног система управљања.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.