2008

2008 је била преступна година.

Миленијуми:
Векови:
Деценије:
Године:

Догађаји

Јануар

Фебруар

Март

  • 2. мартДмитриј Медведев изабран за председника Русије.
  • 8. март — Премијер Србије, Војислав Коштуница, услед озбиљних тензија и неслагања која су владала унутар српске Владе, предложио распуштање парламента и расписивање ванредних парламентарних избора за мај исте године.
  • 13. март — Председник Србије, Борис Тадић, распустио парламент и расписао ванредне парламентарне изборе за 11. мај
  • 17. март — Снаге КФОР-а и УНМИК-а су уз примену силе, упале у зграду Општинског суда у Косовској Митровици и један део Срба (радника суда) ухапсиле. Овај догађај изазвао револт тамошњег српског становништва, што се убрзо претворило у жесток сукоб са међународним снагама. Повређено више од стотину особа, а један украјински војник из састава КФОР-а погинуо. КФОР хицима из снајпера гађао Србе, и том приликом теже ранио двојицу од којих је један пребачен у Крагујевац на лечење. Министар за Косово и Метохију, Слободан Самарџић, истог дана посетио лице места и најоштрије осудио насиље и терор међународних снага над Србима.

Април

Мај

Јун

Јул

Август

Септембар

Октобар

  • 8. октобар — Генерална скупштина Уједињених нација усвојила захтев Србије и од Међународног суда правде затражила мишљење о једностраној проглашеној независности Косова и Метохије.
  • 9. октобарЦрна Гора и Македонија признале једнострано проглашену независност јужне покрајине Србије, Косова и Метохије.
  • Током месеца- У свету почела највећа економска криза после 30-их година 20. века, изазвана недостатком поверења у глобални финансијски систем, са САД и ЕУ као доминантним економским силама. Проблем је настао када су деоничари изгубили поверење у банке, које су давале сувише повољне стамбене и хипотекарне кредите у претходном периоду. Многе банке су на ивици банкротства. У другој половини месеца, Светска економска криза попримила је катастрофалне размере. Процене њених последица варирају од мале рецесије, која ће нестати до 2010. године, преко депресије, па све до катастрофичних предвиђања спрам (либералног) капитализма.
  • 21. октобар — Основана Српска напредна странка. За лидера СНС изабран Томислав Николић, а бивши генерални секретар Српске радикалне странке, Александар Вучић, изабран за заменика председника СНС-а.

Новембар

Децембар

Смрти

Јануар

Фебруар

Март

Април

Мај

Јун

Август

Септембар

Октобар

Новембар

Децембар

Нобелове награде

Види још

Ecdysozoa

Ecdysozoa /ˌɛkdɪsɵˈzoʊə/ je grupa protostomnih životinja, koja obuhvata zglavkare (insekte, paukolike životinje, rakove, i stonoge), nematode, i nekoliko malih razdela. Oni su prvi put definisan u radu Aguinaldo et al. iz 1997, uglavnom na bazi filogenetskih stabala konstrisanih koristeći 18S ribozomalne RNK gene. Velika studija iz 2008 autora Dunn et al. strogo podržava Ecdysozoa kao kladu, drugim rečima grupu koja se sastoji od zajedničkog pretka i svih njegovih potomaka.

Ђенова (округ)

Округ Ђенова (итал. Provincia di Genova) је округ у оквиру покрајине Лигурија у северозападној Италији. Седиште округа и покрајине и њихово највеће градско насеље је истоимени град Ђенова.

Површина округа је 1.838 км², а број становника 890.778 (2008. године).

Болоња (округ)

Округ Болоња (итал. Provincia di Bologna) је округ у оквиру покрајине Емилија-Ромања у северној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Болоња.

Површина округа је 3.703 км², а број становника 976.175 (2008. године).

Катанцаро (округ)

Округ Катанцаро (итал. Provincia di Catanzaro) је округ у оквиру покрајине Калабрија у јужном Италији. Седиште округа и покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Катанцаро.

Површина округа је 2.391 км², а број становника 367.386 (2008. године).

Лоди (округ)

Округ Лоди (итал. Provincia di Lodi) је округ у оквиру покрајине Ломбардије у северној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Лоди.

Површина округа је 782 км², а број становника 223.630 (2008. године).

Модена (округ)

Округ Модена (итал. Provincia di Modena) је округ у оквиру покрајине Емилија-Ромања у северној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Модена.

Површина округа је 2.689 км², а број становника 688.286 (2008. године).

Парма (округ)

Округ Парма (итал. Provincia di Parma) је округ у оквиру покрајине Емилија-Ромања у северној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Парма.

Површина округа је 3.449 км², а број становника 433.154 (2008. године).

Перуђа (округ)

Округ Перуђа (итал. Provincia di Perugia) је округ у оквиру покрајине Умбрија у средишњој Италији. Седиште округа и целе покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Перуђа.

Површина округа је 6.334 км², а број становника 660.917 (2008. године).

Пескара (округ)

Округ Пескара (итал. Provincia di Pescara) је округ у оквиру покрајине Абруцо у средишњој Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Пескара.

Површина округа је 1.224 км², а број становника 312.215 (2008. године).

Потенца (округ)

Округ Потенца (итал. Provincia di Potenza) је округ у оквиру покрајине Базиликата у средишњој Италији. Седиште округа и покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Потенца.

Површина округа је 6.546 км², а број становника 386.163 (2008. године).

Пјаченца (округ)

Округ Пјаченца (итал. Provincia di Piacenza) је округ у оквиру покрајине Емилија-Ромања у северној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Пјаченца.

Површина округа је 2.589 км², а број становника 282.879 (2008. године).

Рагуза (округ)

Округ Рагуза (итал. Provincia di Ragusa) је округ у оквиру покрајине Сицилија у јужном Италији. Седиште округа и највеће градско насеље је истоимени град Рагуза.

Површина округа је 1.614 км², а број становника 311.770 (2008. године).

Римини (округ)

Округ Римини (итал. Provincia di Rimini) је округ у оквиру покрајине Емилија-Ромања у северној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Римини.

Површина округа је 535 км², а број становника 303.270 (2008. године).

Ријети (округ)

Округ Ријети (итал. Provincia di Rieti) је округ у оквиру покрајине Лацио у средишњој Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Ријети.

Површина округа је 2.749 км², а број становника 159.018 (2008. године).

Сијена (округ)

Округ Сијена (итал. Provincia di Siena) је округ у оквиру покрајине Тоскана у средишњој Италији. Седиште округа и највеће градско насеље је истоимени град Сијена.

Површина округа је 3.821 км², а број становника 260.882 (2008. године).

Терни (округ)

Округ Терни (итал. Provincia di Terni) је округ у оквиру покрајине Умбрија у средишњој Италији. Седиште округа и целе покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Терни.

Површина округа је 2.122 км², а број становника 232.754 (2008. године).

Ферара (округ)

Округ Ферара (итал. Provincia di Ferrara) је округ у оквиру покрајине Емилија-Ромања у северној Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Ферара.

Површина округа је 2.631 км², а број становника 355.809 (2008. године).

Фермо (округ)

Округ Фермо (итал. Provincia di Fermo) је округ у оквиру покрајине Марке у средишњој Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Фермо.

Површина округа је 859,51 км², а број становника 176.488 (2008. године).

Фрозиноне (округ)

Округ Фрозиноне (итал. Provincia di Frosinone) је округ у оквиру покрајине Лацио у средишњој Италији. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Фрозиноне.

Површина округа је 3.244 км², а број становника 496.419 (2008. године).

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.