2002

2002. је била проста година.

Миленијуми:
Векови:
Деценије:
Године:

Догађаји

Јануар

Фебруар

Март

Април

Мај

Јун

  • 10. јун — На паркингу испред београдског хотела „Југославија“, убијен генерал српске полиције Бошко Буха.

Јул

  • 27. јул — Драган Чедић (32), у Лесковцу, за само пола сата рафалима из аутоматске пушке побио седам особа а четири ранио.

Септембар

Октобар

  • 13. октобар — У другом кругу председничких избора, Коштуница убедљиво победио Лабуса, али победа није призната због недовољног броја изашлих бирача.
  • 23. октобарЧеченски терористи узимају око 800 таоца у московском позоришту Дубровка и траже повлачење руских снага из Чеченије.
  • 26. октобар — У акцији ослобађања око 800 талаца, које су чеченски терористи држали три дана у једном московском позоришту, страдало је 128 особа, а свих 50 терориста је ликвидирано.

Децембар

Рођења

Фебруар

Септембар

Смрти

Јануар

Фебруар

Март

Април

Мај

  • 6. мај — Пим Фортјојн, холански политичар и писац
  • 13. мај — Валериј Лобановски, совјетски и украјински фудбалер и фудбалски тренер
  • 20. мај — Стивен Џеј Гулд, амерички биолог

Јун

Јул

Август

Септембар

Октобар

Новембар

Децембар

Нобелове награде

Види још

Референце

  1. ^ East Timor Government: „History of East Timor“, pristup 13.4.2013
10. март

10. март (10.03) је 69. дан у години по грегоријанском календару (70. у преступној години). До краја године има још 296 дана.

10. мај

10. мај (10.05) је 130. дан у години по грегоријанском календару (131. у преступној години). До краја године има још 235 дана.

11. фебруар

11. фебруар је четрдесет други дан у години у Грегоријанском календару. 323 дана (324 у преступним годинама) остаје у години после овог дана.

17. март

17. март (17.03) је 76. дан у години по грегоријанском календару (77. у преступној години). До краја године има још 289 дана.

22. јануар

22. јануар је двадесет други дан у години у Грегоријанском календару. 343 дана (344 у преступним годинама) остаје у години после овог дана.

27. фебруар

27. фебруар (27.02) је 58. дан у години по грегоријанском календару. До краја године има још 307 дана (308 у преступној години).

4. март

4. март (04.03) је 63. дан у години по грегоријанском календару (64. у преступној години). До краја године има још 302 дана.

BRENDA

BRENDA (engl. BRaunschweig ENzyme DAtabase) je enzimski informacioni sistem. BRENDA je jedna od najpotpunijih enzimskih baza podataka.

Nephrozoa

Nephrozoa je jedna od glavnih klada bilateralnih životinja koja obuhvata deuterostomije i protostomije. Ona je postojeća sestrinska klada Xenacoelomorpha. Celom, ekskretorni organi i nervna vlakna su razvijeni kod Nephrozoa.Većina bilateralnih životinja se deli u dve grupe, protostomije i deuterostomije. Hordati (koji obuhvataju sve kičmenjake) su deuterostomije. Veoma je verovatno da je 555 miliona godina stara Kimberella bila član protostomija. Ako je to slučaj, to znači da su protostomijske i deuterostomijske loze morale biti podeljene pre nego što se Kimberella pojavila — pre najmanje 558 miliona godina, i stoga pre početka kambrijuma.

Јута

Јута (енгл. Utah), држава је на западу САД. У Унију је примљена 4. јануара 1896, као 45. држава. Око 80% становника, од укупно 2.763.885, живи у области Васач фронт у чијем је средишту главни град, Солт Лејк Сити. Већи делови остатка државе су готово ненасељени, што Јуту чини шестом најурбанизованијом државом у САД. Име „Јута“ је изведено из имена племена Уте, што на уте језику значи „планински народ“. Јута се граничи са Аризоном на југу, Колорадом на истоку, Вајомингом на североистоку, Ајдахом на северу и Невадом на западу. Такође дотиче ћошак Новог Мексика.

Солт Лејк Сити је био домаћин зимских олимпијских игара 2002. године. Око 60% становника Јуте су припадници мормонске цркве. Крајем 19. века Јута је својим рудним богатством привукла досељенике. У Јути се налази највећи отворени рудни коп на свету. Ту се налази рудник бакра.

Атом

Атом је најмања јединица материје која дефинише хемијске елементе. Материја у чврстом, течном, гасовитом стању, или у облику плазме се састоји од неутралних или јонизованих атома. Атоми су веома мали: величина атома се мери у пикометрима — билионитим деловима (10−12) метра.

Сваки атом се састоји од језгра и једног или више електрона који круже око нуклеуса. Нуклеус се састоји од једног или више протона и типично сличног броја неутрона (водоник-1 нема неутрона). Протони и неутрони се називају нуклеонима. Преко 99,94% атомске масе је у језгру. Протони имају позитивно електрично наелектрисање, електрони имају негативно електрично наелектрисање, а неутрони нису наелектрисани. Ако је број протона и електрона једнак, тај атом је електрично неутралан. Ако атом има вишак или мањак електрона у односу на протоне, онда он има свеукупно позитивно или негативно наелектрисање, и назива се јон.

Електроне атома привлаче протони атомског нуклеуса посредством електромагнетне силе. Протони и неутрони у нуклеусу се међусобно привлаче дејством различитих сила, нуклеарних сила, које су обично јаче од електромагнетне силе међусобног одбијања позитивно наелектрисаних протона. Под одређеним околностима одбијајућа електромагнетна сила постаје јача од нуклеарне силе, и нуклеони могу да буду избачени из језгра, остављајући иза себе различити елемент: нуклеарно распадање доводи до нуклеарне трансмутације.

Број протона у језгру дефинише којем хемијском елементу атом припада: на пример, сви атоми бакра садрже 29 протона. Број неутрона дефинише изотоп елемента. Број електрона утиче на магнетна својства атома. Атоми се могу везати за један или више других атома путем хемијских веза чиме се формирају хемијска једињења као што су молекули. Способност атома да се асоцира и дисоцира је одговорна за већину физичких промена приметних у природи, и тема је науке хемије.

Нису све масе у свемиру састављене од атома. Тамна материја се састоји од не само материје, већ и од честица које су тренутно непознатог типа. Такође, класична Њутнова физика не објашњава многе од особина и понашања атома и субатомиских честица: поље квантне механике је развијено ради тога.

Вирџинија

Вирџинија (енгл. Virginia), званично Комонвелт Вирџинија (енгл. Commonwealth of Virginia), савезна је држава САД. Позната је и као Стари доминион (енгл. Old Dominion) с обзиром да је некада била енглески доминион. Такође, Вирџинију зову и Мајком председника (енгл. Mother of Presidents) јер је у њој рођено више председника САД него у било којој другој савезној држави. Главни град је Ричмонд, док је Вирџинија Бич највећи град а Округ Ферфакс има највише становника. Процена је да је у 2013. у Вирџинији живело нешто више од 8,2 милиона становника.Историја ове области почела је са неколико домородачких заједница, међу којима се истицао народ Поватан. Колонију Вирџинију је 1607. успоставила Лондонска компанија (енгл. London Company) као прву трајну енглеску насеобину у Новом свету. Робовска радна снага и земља стечена расељавањем домородачког становништва имали су значајну улогу на почетку развоја колоније. Вирџинија је била једна од тринаест колонија у Америчкој револуцији, док је током Америчког грађанског рата била на страни Конфедерације. Током грађанског рата северозападни окрузи су се одвојили и формирали су Западну Вирџинију. Генерална скупштина Вирџиније (енгл. Virginia General Assembly) најстарије је законодавно тело у Новом свету.Привреда Вирџиније је веома разграната: пољопривреда је најразвијенија у долини Шенандоа; федералне агенције, међу којима су и седишта Министарства одбране и Централне обавештајне агенције, смештене су у севереном делу државе; а војни комплекси су у Хамптон Роудсу, где је и седиште највеће морске луке у Вирџинији. Током шездесетих и седамдесетих година 20. века пољопривреду је заменила индустрија као главна привредна грана у Вирџинији, да би 2002. компјутерски чипови постали главни извозни производ ове савезне државе САД.

ИМДб

Интернет муви дејтабејз (ИМДб, енгл. Internet Movie Database, у преводу „Филмска интернет база података“) је веб-сајт који поседује базу података о свим познатијим филмским и телевизијским личностима, филмовима, телевизијским емисијама, серијама, рекламама и видео-играма. Интернет гигант Амазон је априла 1998. године купио IMDb, а 2002. године му је проширена функционалност тако што је додат IMDbPro, чије се коришћење наплаћује.

На локацији се налазе спискови 250 најбољих филмова и 100 најлошијих филмова свих времена, а заснивају се искључиво на оценама редовних корисника ове локације.

Мидвеј

Мидвеј (познат и као Острво Мидвеј или Мидвејска острва, хавајски: Pihemanu) је атол површине 6,2 km² који се налази у Северном Пацифику (близу северозападне стране Хавајског архипелага) на 28°13′СГШ 177°22′ЗГД, на око трећини пута између Хонолулуа и Токија.

Налази се око 150 mi (240 km) источно од Међународне датумске границе, односно 2.800 миља западно од Сан Франциска и 2.200 миља источно од Јапана. Састоји се од прстенастог коралног гребена и неколико пешчаних острва. Два најважнија комада земље, Сенд Ајланд и Истерн Ајланд, служе као станишта хиљадама морских птица.

Мидвеј, који нема домородачког становништва, је неукључена територија Сједињених Држава, службено одређена као острвско подручје под надлежношћу Секретаријата унутрашњих послова. Представља Национални природни резерват којим управља Служба за рибарство и дивљач. Програм за посетиоце је укинут у јануару 2002. и тренутно не постоји инфраструктура за примање посета. Посетиоци који располажу личним превозом, могу се ради посете обратити управи резервата. Економска активност потиче искључиво из владиних извора. Сва храна и роба морају бити увезене.

Мидвеј лежи на пола пута између Северне Америке и Азије. Такође се налази скоро на супротном делу света од енглеског Гринича.

Мидвеј је најпознатији као место на коме се 4. јуна 1942, за време Другог светског рата, одиграла битка код Мидвеја. У њој је америчка ратна морнарица одбила јапански напад на острво и тиме означила прекретницу рата на пацифичком бојишту.

Пауколики зглавкари

Арахнида (Arachnida) су најбројнија група (око 60.000 описаних врста) међу пауколиким животињама. (Врло често се називају исто као тип коме припадају, тј. пауколике животиње.) Највећи број су сувоземне врсте које живе у топлим пределима, док мањи број води паразитски начин живота, ако нпр. крпељи. Сматрају се првим зглавкарима који су населили копно. Према фосилним остацима се дошло до података да су скорпије живеле још у силуру.

Грађа је врло слична грађи хелицерата, а истовремено је и карактеристична за сваки од редова на које је подељена класа арахнида, па се више информација о њој може добити у оквиру сваког од наведених редова.

Тело им се састоји из два дела, цефалоторакса (cephalothorax), и абдомена (abdomen).

Плесецк

Плесецк (рус. Плесе́цк) насеље је у Архангелској Области, Русија, око 800 km сјевероисточно од Москве и око 180 km јужно од Архангелска. Административни је центар Плесецког дистрикта.

Популација: 11300 (2002), 14027 (1989).

Космодром Плесецк се налази у оближњем граду Мирни.

Попис становништва 2002. у Републици Македонији

Национални састав становништва Републике Македоније, по општинама, према попису из 2002. године.

Попис становништва 2002. у Србији

Попис становништва 2002. у Републици Србији је одржан према међународним препорукама за попис становништва и домаћинстава (Recommendations for the Censuses of Population and Housing in the ECE Region, New York and Geneve, 1998). За разлику од претходних седам пописа када је попис рађен по концепцији сталног становништва сада су начињене измене због којих резултати нису у потпуности упоредиви.

Критични моменат пописа је утврђен према територијалном стању од 1. јануара 2002. године, што значи да је становништво насеља код којих је било територијалних промена исказано према територијалном стању у време последњег пописа.

У стално становништво су укључени сви становници који на једној територији бораве дуже од годину дана. Дакле, страни држављани који су боравили у Србији дуже од годину дана су у попису 2002. године уведени као стални становници Србије. Такође, у стално становништво Србије су укључена само лица која су краће од годину дана на боравку или раду у иностранству. Становником насеља се сматра и лице које је у критичном тренутку пописа ван насеља због одслужења војног рока, одслужења казне, лечења, школовања или рада.

У попису 2002. године су становници насеља који су избегла лица са територија бивше СФРЈ пописани као стални становници Србије и сврстани су као становници насеља у којима су се затекли. Расељена лица са Косова и Метохије су забележана као привремено присутна лица у месту пописа, а не као стално насељена лица.

Овим пописом није обухваћено становништво на Косову и Метохији, те стога не постоји збирни резултат за целу територију републике Србије.

Попис становништва 2011. у Србији

Попис становништва, домаћинстава и станова 2011. у Републици Србији је први попис у Републици Србији од када је поново самостална држава. Требало је да буде одржан 1-15. априла 2011. године, али је због недостатка средстава померен и одржан 1-15. октобра. Пописивање је накнадно продужено до 18. октобра, а у Београду, Крагујевцу, Нишу, Новом Саду, Пожаревцу и другим градовима/општинама где је било потребно до 20. октобра.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.