1958

1958. је била проста година.

Миленијуми:
Векови:
Деценије:
Године:

Догађаји

Јануар

Фебруар

Март

Јун

Јул

  • 14. јул — Под вођством генерала Абдула Карима у Ираку извршен војни удар у ком су убијени краљ Фејсал II и премијер Нури ел Саид, чиме је Ирак постао република.

Август

Септембар

Децембар

Рођења

Јануар

Фебруар

Март

Април

Мај

Јун

Јул

Август

Септембар

Октобар

Новембар

Децембар

Смрти

Јануар

  • 30. јануар — Ернст Хајнкел, немачки конструктор авиона

Фебруар

Март

Април

Мај

Јун

Јул

Август

Септембар

Октобар

Новембар

Децембар

Нобелове награде

Види још

20. век п. н. е.

20. век пне. је почео 1. јануара 2000. пне. и завршио се 31. децембра 1901. пне.

3. фебруар

3. фебруар је тридесет четврти дан у години у Грегоријанском календару. 331 дан (332 у преступним годинама) остаје у години после овог дана.

Јанез Јанша

Јанез Јанша (Гросупље, 17. септембар 1958) негде и Иван Јанша је словеначки политичар, предсједник Словеначке демократске странке, бивши премијер Републике Словеније и бивши министар одбране Републике Словеније.

Љубиша Савић Маузер

Љубиша Савић Маузер (Ковачићи код Бијељине, 11. август 1958 — Бијељина, 7. јун 2000) је био командант српске специјалне бригаде „Гарда Пантери“, која је била једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске током Рата у БиХ. После рата се бавио политиком. Његови ратни задаци су били очување Бијељине, као и ослобађање села Смолућа и Тиња.

Борис Тадић

Борис Тадић (Сарајево, 15. јануар 1958) српски је политичар, бивши председник Републике Србије, био је председник и почасни председник Демократске странке и садашњи председник Социјалдемократске странке.

По занимању је психолог. Тадић је први пут изабран за председника Србије 27. јуна 2004. године на мандат од четири године, а 11. јула исте године положио је заклетву. Други, петогодишњи, мандат добио је победом у другом кругу председничких избора, 3. фебруара 2008. године. Пре него што је постао председник Србије, био је министар телекомуникација Савезне Републике Југославије и министар одбране Србије и Црне Горе.

Волфганг Паули

Волфганг Ернст Паули (нем. Wolfgang Ernst Pauli; Беч, 25. април 1900 — Цирих, 15. децембар 1958) био је аустријски физичар и нобеловац.

Рођен је у Бечу а студирао је у Минхену. Потицао је из познате прашке јеврејске породице. Као студент А. Зомерфелда у петом семестру написао је за Математичку енцикопедију преглед о теорији релативности. Године 1924. формулисао је принцип искључења Паулијев принцип за који је 1945. године добио Нобелову награду за физику. Исте 1924. године постулирао је постојање нуклеарног спина да би објаснио хиперфину структуру спектралних линија. Године 1930. постулирао је постојање неутрина да би објаснио спектар β-зрачења.

Војна енциклопедија

Војна енциклопедија је обимно војно лексикографско дело које је настало у СФРЈ и објављивано два пута, од 1958. до 1969. и 1970. до 1976. (касније издање је поново штампано 1985).

Вукашин Шошкоћанин

Вукашин Шошкоћанин (24. јун 1958 — 15. мај 1991) је био ратни командант Срба у Хрватској. Био је предсједник мјесне заједнице и командант одбране Борова Села током рата у Хрватској. Родитељи Милан и Љубица Шошкоћанин су поред њега имали још два сина, Радована и Душана. Постао је члан Српске демократске странке 1990. године. Прије рата, радио је као ветеринарски техничар у Вуковару.

Околности његове смрти су још увијек у великој мјери нејасне. Око 10:30 часова прије подне 15. маја 1991. године, док се враћао из посјете избјегличком кампу у Војводини, удавио се у Дунаву у „бродској несрећи”. Милан Парошки је јавно довео у питање званични узрок смрти и изнио тврдње да је ронилац (Југословенске ријечне флотиле или Службе државе безбједности) одговоран за Вукашинову смрт. Парошки још тврди да је Вукашин био „одличан пливач”. Његова смрт је још увијек означена као смрт под неразјашњеним околностима.Након његове смрти, основна школа у Борову Селу је добила име по њему. Постхумно је одликован звањем „Народног јунака” у Белом Манастиру 25. септембра 1991. Штросмајеровој улици у Илоку је 21. фебруара 1992. године промјењен назив у Улица Вукашина Шошкоћанина.

Горан Хаџић

Горан Хаџић (Винковци, 7. септембра 1958 — Нови Сад, 12. јул 2016) био је српски политичар и бивши председник Републике Српске Крајине. Хаџић је пред Међународним судом за ратне злочине оптужен за злочине против човечности. Ухапшен је 20. јула 2011. године у селу Крушедол на Фрушкој гори.

Европско првенство у атлетици на отвореном 1962.

Европско првенство у атлетици на отвореном 1962. је 7. првенство организовано под контролом Европске атлетске асоцијације ЕАА. Првенство је одржано у Београду од 12. до 16. септембра 1962. на Стадиону ЈНА данас, Стадиону Партизана у Београду. То је било прво првенство одржано у једној од источноевропских земаља. На првенству се такмичило у 36. дисциплина, 24 у мушкој и 12 у женској конкуренцији.

Постигнута су 3 светска и 2 европска атлетска рекорда на отвореном.

Ернест Лоренс

Ернест Лоренс (енгл. Ernest Lawrence; Кантон, 8. август 1901 — Пало Алто, 27. август 1958) био је амерички физичар и нобеловац, познат по проналаску и развоју циклотрона, који је коришћен у Пројекту "Менхетн". Као професор физике, Лоренс је више година радио на Универзитету Калифорније. Године 1939. добио је Нобелову награду за физику, највише због конструкције циклотрона. У његову част, хемијски елемент број 103 је назван лоренцијум. Његов брат Џон Х. Лоренс је био познат као пионир у области нуклеарне медицине.

Клинтон Дејвисон

Клинтон Џозеф Дејвисон (енгл. Clinton Joseph Davisson, 22. октобар 1881. – 1. фебруар 1958.) био је амерички физичар који је 1937. године освојио Нобелову награду за физику "за експериментални проналазак дифракције електрона на кристалима". Дејвисон је поделио Нобелову награду са Џорџом Паџетом Томсоном, који је истовремено независно од Дејвисона открио дифракцију електрона.

Наса

Национална ваздухопловна и свемирска администрација (енгл. National Aeronautics and Space Administration), верб. скр. Наса (од енгл. NASA — акр. скр. НАСА), агенција је, одговорна за цивилни део свемирског програма Сједињених Држава. Агенција је такође одговорна за дугорочна цивилна и војна истраживања у области ваздухопловства.

Наса је основана 1958. године, а оснивач је тадашњи председник САД, Двајт Ајзенхауер. Агенција је оријентисана са изразито више запослених цивила него војника, како би се подстицала мирољубива примена у науци о свемиру. Дана 29. јула 1958. је усвојен Национални аеро-наутички и свемирски акт, који је био претеча и најава за основање Националне ваздухопловне и свемирске администрације (Наса). Агенција је почела са радом два месеца касније, 1. октобра 1958.

Од тада, готово сва америчка истраживања свемира су предвођена Насом, укључујући програм Аполо слетања на месец, свемирску станицу Скајлаб, као и касније Спејс-шатл. Наса тренутно подржава рад Међународне свемирске станице и надгледа развој летелице Орион и Систем свемирског лансирања.

Пауколики зглавкари

Арахнида (Arachnida) су најбројнија група (око 60.000 описаних врста) међу пауколиким животињама. (Врло често се називају исто као тип коме припадају, тј. пауколике животиње.) Највећи број су сувоземне врсте које живе у топлим пределима, док мањи број води паразитски начин живота, ако нпр. крпељи. Сматрају се првим зглавкарима који су населили копно. Према фосилним остацима се дошло до података да су скорпије живеле још у силуру.

Грађа је врло слична грађи хелицерата, а истовремено је и карактеристична за сваки од редова на које је подељена класа арахнида, па се више информација о њој може добити у оквиру сваког од наведених редова.

Тело им се састоји из два дела, цефалоторакса (cephalothorax), и абдомена (abdomen).

РТС 1

РТС 1 српска је телевизијска мрежа која је саставни део Радио-телевизије Србије. Основана је 23. августа 1958. као прва мрежа у Србији.

Светско првенство у фудбалу 1958.

Светско првенство у фудбалу 1958. је шесто по реду светско првенство. Одржано је у Шведској од 8. јуна до 29. јуна. Одлука о домаћинству првенства је донета у јулу 1950. на седници ФИФЕ. Титулу шампиона је освојила репрезентација Бразила, која је у финалу победила Шведску са резултатом 5:2. Ово првенство је остало упамћено по Пелеу који је са великим успехом наступио за екипу Бразила са 17 година и освојио титулу шампиона и по Жист Фонтену који је постигао 13 голова на само једном првенству, и чији рекорд није оборен.

Списак народних хероја

Орден народног хероја је био одликовање које је Социјалистичка Федеративна Република Југославија (СФРЈ), те потоња Савезна Република Југославија (СРЈ) додељивала, углавном појединцима, за које је сматрано да су се посебно истакли у борби против непријатеља. Најчешће је додељиван за херојске заслуге у току Другог светског рата, а поред појединаца Орден је додељиван и војним јединицама, градовима и организацијама. Орден се најчешће додељиван постхумно (носилац ордена није био међу живима).

Орденом народног хероја, у периоду од 1943. до 1999. године одликовано је:

1.323 бораца и руководилаца НОВ и ПОЈ,

22 страних држављана,

33 војних јединица и установа НОВ и ПОЈ,

8 градова у СФР Југославији

4 друштвено-политичке организације

1 припадник Југословенске народне армије

6 јединица Војске Југославије

1 јединица МУП-а Србије

Тамара Бикова

Тамара Бикова (рус. Тамара Владимировна Быкова Ростов на Дону 21. децембар 1958) је совјетска атлетичарка која се такмичила у скоку увис.

Тамара Бикова је у својој дугогодишњој каријери учествовала на свим великим светским такмичењима.

Три пута је прескочила висину светског рекорда:

1983. - 2,03 Лондон 21. август заједно са Урлике Мајнфарт

1984. - 2,04 Пиза 25. август

1985. - 2,05 Кијев 22. јун

Фудбалска репрезентација Југославије

Фудбалска репрезентација Југославије представљала је селекције фудбалера из Краљевине Југославије (1918–1941, до 1921. као Краљевство СХС, 1921—1929. као Краљевина СХС), СФР Југославије (1943—1992, до 29. новембра 1945. као ДФ Југославија, 29. новембар 1945—1963. као ФНР Југославија) и СР Југославије (1992—2003). Наследила ју је фудбалска репрезентација Србије и Црне Горе (2003—2006).

Играло се под разним именима:

1918—1920. Краљевство СХС

1920—1929. Краљевина СХС

1929—1941. Краљевина Југославија

1941—1945. ДФ Југославија

1945—1963. ФНР Југославија

1963—1992. СФР Југославија

1992—2003. СР Југославија

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.