1957

1957. је била проста година.

Миленијуми:
Векови:
Деценије:
Године:

Догађаји

Март

Август

Септембар

Октобар

Новембар

Децембар

Рођења

Јануар

Фебруар

Март

Април

Мај

Јун

Јул

Август

Септембар

Октобар

Новембар

Децембар

Смрти

Јануар

Фебруар

Април

Мај

Октобар

Нобелове награде

Види још

15. септембар

15. септембар (15.9.) је 258. дан у години по грегоријанском календару (259. у преступној години). До краја године има још 107 дана.

19. фебруар

19. фебруар је педесети дан у години у Грегоријанском календару. 315 дана (316 у преступним годинама) остаје у години после овог дана.

21. јануар

21. јануар је двадесет први дан у години у Грегоријанском календару. 344 дана (345 у преступним годинама) остаје у години после овог дана.

25. октобар

25. октобар (25.10.) је 298. дан у години по грегоријанском календару (299. у преступној години). До краја године има још 67 дана.

4. јануар

4. јануар је четврти дан у години у Грегоријанском календару. 361 дан (362 у преступним годинама) остаје у години после овог дана.

Chrysomelidae

Insekti iz porodice buba Chrysomelidae uobičajeno su poznati kao listne bube. Ova porodica obuhvata preko 37.000 (a verovatno bar 50.000) vrsta u više od 2.500 rodova, što je čini jednom od najvećih i najčešće susretanih od svih porodica buba. Poznate su brojne podfamije, neke od njih su navedene u nastavku. Precizna taksonomija i sistematičnost će se verovatno promeniti sa tekućim istraživanjima.

Градска општина Лазаревац

Општина Лазаревац је градска општина Града Београда. Заузима површину од 38.351 ha, на којој живи око 62.000 становника.

Насеље Лазаревац настало је из села Шопића (данас предграђа Лазаревца) које је 1882. проглашено за варошицу и средиште среза, а 1889. нарасло насеље добија име Лазаревац. Општина је основана 1957. као општина у саставу среза Ваљево, а у саставу београдских општина је од 1971.

Дан општине је слава Видовдан, 28. јун.

Градска општина Стари град (Београд)

Општина Стари град је градска општина Града Београда. Заузима површину од 698 ha, на којој живи 48.450 становника.

Име Старог града одражава историјско место и улогу старог градског средишта одакле се Београд даље развијао. Садашња општина је настала и понела данашњи назив 1957. спајањем општина Стари град, Скадарлије и дела Теразија.

Дан општине је слава Цвети, који се славе последње недеље пред Ускрс.

У општини се налази више месних заједница, једна од њих је Варош-капија.

Данска на избору за Песму Евровизије

Данска је до сада учествовала 48 пута, први пут учествовавши на првом такмичењу 1957. године. Остварили су три победе.

Департмани Француске

Департмани су административне јединице Француске и многих бивших француских колонија. Сто француских департмана су груписани у 22 матична и 4 прекоморска региона. Департман Мајот (овај статус је добио 2011) не припада ниједном региону.

Дона Стрикланд

Дона Тео Стрикланд (рођена 27. маја 1957.) је канадска оптичка физичарка и пионирка у области пулсирајућих ласера. Додељена јој је Нобелова награда за физику 2018. године, за откриће „појачања чирпованог пулса“. Она је професор на Универзитету у Вотерлуу.

Жељко Фајфрић

Жељко Фајфрић (24. фебруара 1957, Шид) српски адвокат и доктор правних наука.

На Правном факултету у Новом Саду дипломирао је 1979. године, а на Новосадском универзитету је стекао титулу магистра правних наука. Докторирао је 1994. године на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу. Живи и бави се адвокатуром у Шиду, а радове из правне области објављује у стручним часописима. Припремио је за штампу "Устав и Кривични законик Савезне Републике Немачке". Коаутор је књиге "Историја адвокатуре Југославије".

Истовремено, већ дужи период, др Жељко Фајфрић се бави истраживањем српске средњовековне прошлости, а радове из ове области објављује у дневној и периодичној штампи и стручној литератури.

КАФ

Афричка фудбалска конфедерација (франц. Confédération africaine de football, енгл. Confederation of African Football) је једна од шест фудбалских конфедерација на свету. Организација је основана 1957. године у Картуму. Седиште КАФ-а је у Каиру (Египат).

Оснивачком конгресу присуствовали су представници Египта, Етиопије, Судана и Јужноафричке Републике, која је те године суспендована због апартхејда. Седиште

је у Каиру (Египат).

Повећањем броја независних држава у Африци, повећавао се и број чланова Конфедерације. Данас их има 54.

У надлежности Конфедерације су такмичења:

репрезентацијеАфрички куп нација

Афричко првенство јуниори - U-17,

Афричко првенство у фудбалу за жене,

Афричко првенство за јуниорке - U-19,

Афричко првенство у малом фудбалу,

КАФ првенство у фудбалу на песку,

Афричке игреклубоваКАФ Лига шампиона

КАФ Куп победника купова

КАФ Куп Конфедерације

Народни хероји Југославије (књига)

Народни хероји Југославије је књига у којој се налазе биографије и фотографије свих особа које су стекле звање народног хероја, тј. одликоване Орденом народног хероја. Књига је имала три издања — 1957, 1975. и 1982. године и штампана је у укупном тиражу од 39.000 примерака.

Р-7 Семјорка

Р-7 Семјорка (рус. Р-7 Семёрка) је прва совјетска интерконтинентална балистичка ракета уведена у употребу, истовремено и прва на свету. Понешто измијењена кориштена је за лансирање првог вјештачког сателита Спутњик-1. Касније је постала основа за ракете-носаче Востока, Восхода, Сојуза, и ракету Молнија.

ГРАУ ознака ракете је 8К71, а НАТО ознака SS-6 Sapwood.

Светско првенство у рукомету за жене

Светска првенства у рукомету за жене се одржавају од 1957. године. у организацији ИХФ (Међународне рукометне ферерације). У почетку су се одржавала у неправилним размацима, који су били од две до шест година, а од 1993. године, одржавају се на сваке две године. Број екипа учесница се мењао од 9 до 24 колико их је било на последњем првенству. У следећој табели дат је преглад свих победника светских првенстава од 1957. до данас.

ФК Барселона

Фудбалски клуб Барселона (кат. Futbol Club Barcelona), познат и као Барселона и колоквијално као Барса (кат. Barça), професионални је фудбалски клуб из Барселоне у Каталонији у Краљевини Шпанији.

Клуб је 1899. године основала скупине швајцарских, енглеских и каталонским фудбалера предвођених Жоаном Гампером, а постао је симбол каталонске културе и каталонства, из чега је изведен мото „Више од клуба” (кат. Més que un club). За разлику од многих других фудбалских клубова, навијачи посједују и управљају Барселоном. То је трећи највриједнији спортски тим на свијету, вриједан 4,07 милијарди $, и трећи најбогатији фубалски клуб на свијету по приходима, са годишњим прометом од 648,3 милиона $. Званична химна Барселоне је „Пјесма Барселоне”, коју су написали Жауме Пикас и Жузеб Марија Еспинас.ФК Барселона своје утакмице игра на стадиону Камп ноу који има 99.354 места и грађен је од 1954. до 1957. године. Градња стадиона завршена је 24. септембра 1957. године. Клуб се тренутно такмичи у Ла Лиги, један је од само три клуба који од оснивања лиге никада нису испадали у нижи ранг. Рангиран је као четврти у листи ФИФА најбољих клубова 20. века.Барселона је у својој досадашњој историји 26 пута била првак Шпаније, 30 пута је освојила шпански куп краља, 13 пута је била победник суперкупа Шпаније (уз још 4 трофеја које је освајала у такмичењима која су претходила националном суперкупу), а 2 пута је била победник и угашеног лига купа Шпаније. Захваљујући великим успесима у последњих двадесетак година Барселона је постала други најуспешнији тим на свету свих времена по броју међународних титула (20) одмах иза рекордера Реал Мадрида који има 26 међународних трофеја. Од тих 20 до сада освојених интернационалних трофеја Барселона је 5 пута освајала лигу шампиона, 4 пута куп победника купова, 3 пута Куп сајамских градова, 5 пута суперкуп Европе и 3 пута светско клупско првенство. Уз то клуб из престонице Каталоније 2 пута је освојио и некада веома цењено такмичење Латински куп.

Холандија на избору за Песму Евровизије

Холандија је до сада учествовала 60 пута, први пут учествовавши на првом такмичењу 1956. године. До сада је прескочила само четири такмичења (1985, 1991, 1995. и 2002.).

До сада су победили пет пута и то: 1957, 1959, 1969., 1975. и 2019.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.