1835

1835. је била проста година.

Миленијуми:
Векови:
Деценије:
Године:

Догађаји

Јануар

Фебруар

Јун

Октобар

  • 2. октобар — Мексички војници су покушали да разоружају мештане Гонзалеза, али су наишли на јак отпор на брзину скупљене милиције.

Децембар

Рођења

Септембар

Смрти

Март

Види још

16. децембар

16. децембар (16.12.) је 350. дан године по грегоријанском календару (351. у преступној години). До краја године има још 15 дана.

19. век п. н. е.

19. век п. н. е. је почео 1. јануара 1900. п. н. е. и завршио се 31. децембра 1801. п. н. е.

25. новембар

25. новембар (25.11.) је 329. дан године по грегоријанском календару (330. у преступној години). До краја године има још 36 дана.

Trčci

Trčci su velika, kosmopolitska familija tvrdokrilaca, Carabidae, sa više od 40.000 vrsta širom sveta, oko 2.000 kojih je prisutno u Severnoj Americi i oko 2.700 u Evropi. To je jedna od deset životinjskih porodica sa najvećim brojem vrsta, prema podacima iz 2015. godine.

Ђозуе Кардучи

Ђозуе Кардучи (итал. Giosuè Carducci; Вал ди Кастело крај Луке, 27. јул 1835. - Болоња, 16. фебруар 1907), био је италијански песник.

Кардучи који је у младости је био републиканац, а касније монархиста је основао неокласицистички књижевни покрет који поезијом реагује на романтизам свога доба. У њему се осећа историјско патриотаска тенденција, као и парнасовски одраз и веза са свременим европским струјањима. Поезији, која му је 1906. донела Нобелову награду за књижевност, највише је допринео збирком Нови стихови. Такође је познат и као критичар и прозни писац.

Јардино (Беневенто)

Јардино је насеље у Италији у округу Беневенто, региону Кампанија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 30 становника. Насеље се налази на надморској висини од 129 м.

Агваскалијентес (држава)

Држава Агваскалијентес (шп. Estado de Aguascalientes), савезна је држава на северу централног Мексика.

Има површину од 5.589 km² и око 944.000 становника, и по оба критеријума је једна од најмањих савезних држава Мексика.

На северу се граничи са државом Закатекас, а на југу са Халиском.

Главни град државе је град Агваскалијентес.

Држава је основана 1835.

Гајица

Гајица, позната још и као бошњачка латиница, српска латиница или хрватска латиница, облик је латиничког писма који се користи у бошњачком, српском и хрватском језику. Првобитну гајицу уобличио је хрватски лингвиста Људевит Гај 1835. године, заснивајући је на Јан Хусовој чешкој латиници. Незнатно измијењен облик се користи у словеначком, црногорском и македонском језику, при чему у македонском служи за латинизацију. Павле Ритер Витезовић предлагао је идеју за правопис хрватског језика, по којој би сваки глас имао свој знак. На српској ћирилици примјењен је сличан концепт, а озваничио га је 1818. године српски лингвиста Вук Стефановић Караџић. Ова идеја је инспирисала Људевита, који је извршио реформу хрватске варијатне латиничког писма, убацујући нова слова заснована на чешкој абецеди.

Бошњачки и српски језик правописом одређују једнаку употребу латинице и ћирилице, док се у хрватском језику користи само латиница.

Кнежевина Србија

Кнежевина Србија (име за време постојања Књажество Србија) је постојала у периоду од 1815. до 1882. године. Настала је после Другог српског устанка и постојала све док 1882. године није проглашена у Краљевину Србију.

У овом периоду су се око власти надметале и смениле две династије, чији су родоначелници били Ђорђе Петровић — Карађорђе, вођа Првог српског устанка и кнез Милош Обреновић, вођа Другог српског устанка и оснивач Кнежевине Србије. Даљи развој Србије је био обележен општим напретком у економији, култури и уметности, чему је пре свега допринела мудра државна политика, која је слала младе људе на школовање у европске метрополе, одакле су доносили нови дух и нови систем вредности. Један од спољних израза трансформације кроз коју је сада пролазила некадашња османска провинција било је и проглашење краљевине Србије 1882. године.

Корфино (Лука)

Корфино је насеље у Италији у округу Лука, региону Тоскана.

Према процени из 2011. у насељу је живело 439 становника. Насеље се налази на надморској висини од 850 м.

Космос-1835

Космос-1835 је један од преко 2400 совјетских вјештачких сателита лансираних у оквиру програма Космос.

Космос-1835 је лансиран са космодрома Тјуратам, Бајконур, СССР, 9. априла 1987. Ракета-носач Р-7 Семјорка (рус. Семёрка) (8К71, НАТО ознака SS-6 Sapwood) са додатим степеном је поставила сателит у орбиту око планете Земље. Маса сателита при лансирању је износила 7000 килограма. Космос-1835 је био осматрачки сателит.

Луј Филип I

Луј-Филип I (франц. Louis-Philippe I; Париз, 6. октобар 1773 — Клермон хаус, 26. август 1850), познат и као Краљ-грађанин (Roi Citoyen), био је француски краљ од 1830. до 1848. (доба такозване јулске монархије).

Дивио се моделу енглеске монархије коју је покушао да имитира. Његову владавину је карактерисао брз развој и богаћење производне и финансијске буржоазије и екстремно сиромаштво нижих класа, чији је револт довео до краја његовог режима.

Сретењски устав

Устав Књажевства Србије (слсрп. Уставъ Княжества Сербїе), познат као Сретењски устав, први је устав који је донет у Крагујевцу 1835. године. Уставом је извршена подела власти на законодавну, извршну и судску, што се и данас сматра стандардом демократије и уставности. Власт чине кнез, државни совјет и народна скупштина. У данашње време, ова подела одговарала би председнику, влади и народној скупштини. Уставом је одређено да кнез и државни совјет деле извршну власт. Прокламована су права и слободе грађана, као што су: неприкосновеност личности, независност судства и право на законито суђење, слобода кретања и настањивања, неповредивост стана, право на избор занимања, равноправност грађана, без обзира на веру и националност. Уставом су укинути ропство и феудални односи. Иако је донет од Велике народне скупштине и заклетвом потврђен од кнеза Милоша Обреновића устав је суспендован након свега 55 дана под притиском Великих феудалних сила (Турске, Русије и Аустрије). Данас се оригинал овог највреднијег правног акта из савременог доба на Балкану, који повезао и укоричио Глигорије Возаровић, чува у Архиву Србије.

Српска револуција

Термин Српска револуција се односи на период историје Србије од 1804. до 1835. године, а први га је употребио Леополд фон Ранке у својој књизи Die Serbische Revolution. Од њега га је касније прихватио и Вук Стефановић Караџић.

Период на који се термин односи обухвата:

Први српски устанак (од 1804. до 1813. године), предвођен Карађорђем,

Хаџи Проданову буну (1814. године),

Други српски устанак (1815. године), предвођен Милошем Обреновићем

период владавине Милоша Обреновића до доношења Сретењског устава 1835. године.Као последице ових догађаја сматрају се се ослобођење Србије од турске власти, и препород у српском друштву који је донео Сретењски устав, мада је он убрзо по доношењу био укинут.

Српска ћирилица

Српска ћирилица је адаптација ћирилице за српски језик, коју је 1811. године уобличио српски лингвиста Вук Стефановић Караџић. Писмо се користи у српском и бошњачком језику. Незнатно измијењени облик се користи у црногорском језику.

Караџић је српску ћирилицу засновао на претходном „славеносрпском” писму, по принципу „пиши као што говориш, а читај као што је написано”, уклањајући застарјела слова и слова која представљају јотоване самогласнике, уводећи слово Ј из латинице умјесто њих, и додавају неколико сугласника за специфичке звуке у српској фонологији. Хрватски лингвиста Људевит Гај 1835. године, водећи се истим принципима, уобличио је хрватску латиницу заснивајући је на чешкој латиници.

Бошњачки и српски језик правописом одређују једнаку употребу ћирилице и латинице. Српску ћирилицу су као основ за македонску ћирлицу користили Крсте Мисирков и Венко Марковски.

Стара црква Светог Марка у Београду

Стара црква Светог Марка у Београду, мала Маркова црква или гробљанска капела Светог Марка посвећена апостолу и јеванђелисти Марку налазила се у периоду од 1835—1942, на платоу уз северозападни део Ташмајдана (стари каменолом), у склопу 1826. године основаног тада новог Ташмајданског гробља, пресељеног из Савамале. Изграђена је у доба београдског митрополита Петра Јовановића (1833—1859) и кнеза Милоша Обреновића, 1835-1836. године. За Београд у коме је још увек постојала турска војна посада, и када је данашња београдска Саборна црква била од дрвета, ово је био велики духовни догађај.

Франц II, цар Светог римског царства

Франц II (нем. Franz II, 12. фебруар 1768 — 2. март 1835) био је владар из династије Хабзбурга, последњи цар Светог римског царства којим је владао од 1792. до 1806. године. Као Франц I био је први аустријски цар од 1804. до своје смрти 1835. Поред тога, био је и краљ Чешке и краљ Угарске.

Франц је 1804. проглашен и за првог цара Аустрије. Након пораза у борби са Наполеоном у бици код Аустерлица децембра 1805. до 1806. носио је две царске титуле, а после дефинитивног укидања Светог римског царства тога је владао као Франц I од Аустрије. После још једног пораза који су му 1809. нанеле француске трупе, Франц је морао своју ћерку Марију Лујзу да да Наполеону за супругу. Ипак, Аустрија се придружила Шестој коалицији која је 1814. најзад потукла Наполеона. Бечки конгрес, на коме је једну од главних улога имао Францов поверљиви министар Метерних, створио је Немачка конфедерација којом је председавао управо аустријски цар. Тиме је потврђена доминација Аустрије међу разједињеним немачким државама.

Црква Светог Марка у Београду

Црква Светог Марка на Ташмајдану грађена је од 1931. до 1940. године у непосредној близини старе цркве из 1835. године, према плановима архитеката Петра и Бранка Крстића. Обликована је у духу архитектуре српско-византијског стила. По општем градитељском решењу, архитектонским формама и полихромији фасада, овај храм је пројектован према великом узору, цркви манастира Грачаница. Опремање и украшавање храма још није завршено. То је била највећа православна црква у предратној Југославији до тада.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.