1575

1575 је била проста година.

Миленијуми:
Векови:
Деценије:
Године:

Догађаји

Септембар

Децембар

Дани сећања

Види још

16. век п. н. е.

16. век п. н. е. је почео 1. јануара 1600. п. н. е. и завршио се 31. децембра 1501. п. н. е.

NGC 1577

NGC 1577 је спирална галаксија у сазвежђу Еридан која се налази на NGC листи објеката дубоког неба.

Деклинација објекта је - 10° 5' 56" а ректасцензија 4h 26m 20,5s. Привидна величина (магнитуда) објекта NGC 1577 износи 12,7 а фотографска магнитуда 13,5. NGC 1577 је још познат и под ознакама NGC 1575, MCG -2-12-14, IRAS 04239-1012, PGC 15090.

Једрене

Једрене, још и Одрин или Адријанопољ (тур. Edirne; буг. Одрин [Odrin]; грч. Αδριανούπολη [Adrianoúpoli]; антгрч. Aδριανούπολις [Adrianoúpolis] — Адријанополис; лат. Hadrianopolis — Хадријанополис), град је у Турској у вилајету Једрене.Једрене је град у плодној Тракијској равници, на месту где се река Тунџа улива у реку Марицу.

Једрене се налазе 220 km западно од Истанбула, близу тромеђе Турске, Бугарске (20 km) и Грчке (7 km). Према процени из 2009. у граду је живело 140.374 становника.

Један од најзначајнијих споменика у Једрену је џамија Селимија из 1575. Архитекта ове 70,9 m високе џамије је Мимар Синан. У граду делује Универзитет Тракије.Једрене је иначе основао римски император Хадријан по коме и носи име.

Бајракли џамија у Београду

Бајракли џамија је саграђена око 1575. године, као једна од 273 џамије и месџида (посебне исламске богомоље), колико их је у турско доба било у Београду (Путописи Евлије Челебије). Првобитно се звала Чохаџи-џамија, по задужбинару, трговцу чохом, Хаџи-Алији. Бајракли џамија је једнопросторна грађевина са куполом и минаретом. У време аустријске владавине (1717—1739) претворена је у католичку цркву (када је и срушен највећи број београдских џамија).

По повратку Турака, поново је постала џамија. Хусеин-бег, ћехаја (помоћник) главног турског заповедника Али-паше, обновио је богомољу 1741. године, па се неко време звала Хусеин-бегова или Хусеин-ћехајина џамија. Крајем 18. векa названа је Бајракли-џамија, по барјаку који се на њој истицао као знак за једновремени почетак молитве у свим џамијама. После обнове у 19. веку, коју су предузели српски кнезови, постаје главна градска џамија.

Налази се у улици Господар Јевремовој 11, а уз џамију се налази и медреса, верска средња школа. Бајракли џамија је запаљена 18. марта 2004, након мартовских немира на Косову и Метохији, као „одговор“ на паљење српских цркава на Косову. Џамија је касније делимично обновљена, и тренутно је једина активна џамија у граду Београду.

Колаје

Колаје (чеш. Kolaje) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Нимбурк, у Средњочешком крају, Чешка Република.

Копривњица

Копривњица (свк. Koprivnica) насељено је мјесто са административним статусом сеоске општине (свк. obec) у округу Бардјејов, у Прешовском крају, Словачка Република.

Космос-1575

Космос-1575 је један од преко 2400 совјетских вјештачких сателита лансираних у оквиру програма Космос.

Космос-1575 је лансиран са космодрома Плесецк, СССР, 22. јуна 1984. Ракета-носач Р-7 Семјорка (рус. Семёрка) (8К71, НАТО ознака SS-6 Sapwood) са додатим степеном је поставила сателит у орбиту око планете Земље. Маса сателита при лансирању је износила 6300 килограма. Космос-1575 је био осматрачки сателит.

Ла Вероника (Гвазапарес)

Ла Вероника (шп. La Verónica) насеље је у Мексику у савезној држави Чивава у општини Гвазапарес. Насеље се налази на надморској висини од 1575 м.

Ла Соледад (Чивава)

Ла Соледад (шп. La Soledad) насеље је у Мексику у савезној држави Чивава у општини Чивава. Насеље се налази на надморској висини од 1575 м.

Маљано Романо

Маљано Романо (итал. Magliano Romano) је насеље у Италији у округу Рим, региону Лацио.

Према процени из 2011. у насељу је живело 1398 становника. Насеље се налази на надморској висини од 266 м.

Патријарх српски Антоније

Патријарх српски Антоније Соколовић је био архиепископ пећки и патријарх српски од 1571. до 1575. године.Познат је као братанац великог везира Османског царства, Мехмед-паше Соколовића и српског патријарха Макарија Соколовића и близак сродник Мустафа-паше. Није познато да ли је постао митрополит херцеговачки одмах после митрополита Никанора. Као херцеговачки митрополит први пут се помиње 1570. године, иако је вероватно раније био на том положају.

Бавио се резбарењем и сликањем. За пећке резбарене и сликане двери из 1570. године сматра се да су у целини његово дело, а приписују му се и двери у манастиру Дечанима. Уметнички радови патријарха Антонија говоре да је уметничка вештина представљала и део образовања више црквене јерархије православне цркве. То на неки начин потврђују турски берати с краја XVIII и почетка XIX века из манастира Дечана, у којима се каже да по старом обичају митрополити својеручно израђују печате за поједине манастире.

Иако су припадали биконфесионалној породици, православни Соколовићи су остали национално свесни истичући припадност српском народу. То се најбоље да осетити у заплетеном лигатурном натпису на пећким дверима, где митрополит Антоније подвлачи да их је направио за помен свој и свих православних сродника његових, ограђујући се тако од рођака који су, пошав за везиром Мехмедом, примили ислам и одвојили се од свог матичног народа.

Израда окованог крста од позлаћеног сребра с гравираним украсима и натписима трајала је од 1. септембра 1568. до 31. августа 1569. године и том приликом дата је информација да је крст, настојањем митрополита липљанског, односно новобрдског Дионисија, окован за митрополита Антонија, а за украшавање велике српске цркве у Пећи.

Познато је да је патријарх Макарије велику пажњу поклањао манастиру Бањи где се одиграо један од изузетно важних догађаја, предаја престола обновљене српске патријаршије, из руку остарелог патријарха Макарија, његовом синовцу, херцеговачком митрополиту Антонију Соколовићу на сабору српских архијереја, одржаном у пространој припрати цркве Светог Николе. За успомену на овај изузетан догађај, стари патријарх је дао да се припрате цркве Светог Николе ослика фрескама међу којима се налази и приказ поменутог догађаја. Са њим су, као ктитори, насликани и његови рођаци, тада већ преминули липљански, односно новобрдски митрополит Дионисије Соколовић и нови патријарх Антоније Соколовић.

Патријарх Антоније управљао је српском црквом до 1575. године, када је преминуо. На патријаршијскм трону наследио га је Герасим Соколовић, као нови патријарх српски.

Патријарх српски Герасим

Патријарх српски Герасим Соколовић је био архиепископ пећки и патријарх српски од 1575. до 1586. године. Близак рођак својих претходника, патријарха Антонија и патријарха Макарија. Пре избора за српског патријарха био је митрополит херцеговачки, а раније је служио као придворни монах у Пећком манастиру.Све најистакнутије личности из патријаршијске династије Соколовића, који су у првом реду тежили да организационо учврсте Српску цркву и да је економски оснаже, искористили су благонаклоност турских власти да Српску цркву обнове у сваком погледу и да је организују.

Герасим Соколовић, је по ступању на патријаршијски трон енергично приступио реорганизацији Пећке патријаршије. Герасим је био први патријарх за кога се зна да се потписао као патријарх Срба и Бугара.

Из сачуваних записа о њему знамо да је био велики љубитељ књиге. По његовом наређењу преписивани су минеји за Велику цркву у Пећи и за манастир Грачаницу. Такође је наредио да се о његовом трошку препише Панегирик који је поклонио цркви митрополије липљанске, односно новобрдске у манастиру Грачаници.

За његово време је Георгије, митрополит сегединскога града бачке области, у манастиру преподобне матере Параскеве, под планином Цер, преписао свети и божанствени законик и приложио га поменутом манастиру у коме је примио и монашки постриг.

Није познато да ли се патријарх Герасим добровољно повукао са патријарашког трона и своје место уступио своме рођаку херцеговачком митрополиту Саватију Соколовићу 1586. године.

У време док је Герасим био патријарх српски у Пећкој патријаршији је било око сто монаха, а султан је годишње давао по две хиљаде дуката на име слободе вере.

Последњи помен о патријарху Герасиму пронађен је у једном рукопису Пећке патријаршије из 1587. године.

Прођето Казе Бацано (Л'Аквила)

Прођето Казе Бацано (итал. Progetto Case Bazzano) је насеље у Италији у округу Л'Аквила, региону Абруцо.

Према процени из 2011. у насељу је живело 1575 становника. Насеље се налази на надморској висини од 615 м.

Ронц Десуз (Долина Аосте)

Ронц Десуз је насеље у Италији у округу Долина Аосте, региону Долина Аосте.

Према процени из 2011. у насељу је живело 9 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1575 м.

Теђе (Бергамо)

Теђе је насеље у Италији у округу Бергамо, региону Ломбардија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 2 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1575 м.

Фреснедо (Чивава)

Фреснедо (шп. Fresnedo) насеље је у Мексику у савезној држави Чивава у општини Чивава. Насеље се налази на надморској висини од 1575 м.

Фурнача (Болцано)

Фурнача је насеље у Италији у округу Болцано, региону Трентино-Јужни Тирол.

Према процени из 2011. у насељу је живело 20 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1575 м.

Храдчани (Нимбурк)

Храдчани (чеш. Hradčany) је насељено мјесто са административним статусом сеоске општине (чеш. obec) у округу Нимбурк, у Средњочешком крају, Чешка Република.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.