1330

1330. је била проста година.

Миленијуми:
Векови:
Деценије:
Године:

Догађаји

Рођења

Смрти

Децембар

Види још

1331

1331 је била проста година.

1332

1332 је била преступна година.

1333

1333 је била проста година.

1337

1337 је била проста година.

Ана Неда

Ана Неда (буг. Анна Неда; Доминика Шишман; у монаштву Јелена Дечанска) је била ћерка српског краља Милутина и прва супруга видинског кнеза и бугарског цара Михајла III Шишмана (кнез око 1313—1323, цар 1323—1330). Михајло се развео од Ане Неде 1324. године, да би се оженио Теодором, ћерком византијског цара Михаила IX Палеолога. Ана и њено троје деце, Иван Стефан, Михајло и Шишман, послати су у Трново. Михајло Шишман је убијен 1330. године у бици код Велбужда, када је на чело Бугарске дошао најстарији син, Иван Стефан. Током 1330. и 1331. Ана Неда је владала Бугарском, као регент.

После тога отишла је у Србију као сестра краља Стефана Дечанског и замонашила се. Добила је монашко име Јелена. Подигла је своју гробну цркву у селу Крушеву у Хвосну посвећену Богородици. Ту је сачувана њена гробна плоча из 14. века. Према предању подигла је манастир Убожац са црквом Ваведења. Њене мошти почивају у манастиру Дечани. Када су Турци хтели Дечане да претворе у џамију 1692. године догодило се чудо којим су у томе спречени и које се приписује Јелени Дечанској. Њен портрет из 19. века сачуван је у цркви у Горњем Матејевцу код Ниша.

Српска православна црква је слави као преподобну Јелену Дечанску 21. маја по црквеном, а 3. јуна по грегоријанском календару.

Валфурва

Валфурва (итал. Valfurva) је насеље у Италији у округу Сондрио, региону Ломбардија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 1546 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1330 м.

Вилини дел'Алпе (Тренто)

Вилини дел'Алпе је насеље у Италији у округу Тренто, региону Трентино-Јужни Тирол.

Према процени из 2011. у насељу је живело 24 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1330 м.

Ел Ерадеро (Камарго)

Ел Ерадеро (шп. El Herradero) насеље је у Мексику у савезној држави Чивава у општини Камарго. Насеље се налази на надморској висини од 1330 м.

Ел Пијал (Хименез)

Ел Пијал (шп. El Pial) насеље је у Мексику у савезној држави Чивава у општини Хименез. Насеље се налази на надморској висини од 1330 м.

Ел Родео (Хименез, Чивава)

Ел Родео (шп. El Rodeo) насеље је у Мексику у савезној држави Чивава у општини Хименез. Насеље се налази на надморској висини од 1330 м.

Ел Сикоморо (Хименез)

Ел Сикоморо (шп. El Sicomoro) насеље је у Мексику у савезној држави Чивава у општини Хименез. Насеље се налази на надморској висини од 1330 м.

Космос-1330

Космос-1330 је један од преко 2400 совјетских вјештачких сателита лансираних у оквиру програма Космос.

Космос-1330 је лансиран са космодрома Тјуратам, Бајконур, СССР, 19. децембра 1981. Ракета-носач Р-7 Семјорка (рус. Семёрка) (8К71, НАТО ознака SS-6 Sapwood) са додатим степеном је поставила сателит у орбиту око планете Земље. Маса сателита при лансирању је износила 6700 килограма. Космос-1330 је био осматрачки сателит.

Михајло III Шишман

Михајло Асен III (буг. Михаил Асен III), често називан Михајло Шишман (буг. Михаил Шишман) је био бугарски цар од 1323. до 1330. Тачна година његовог рођења је непозната, али претпоставља се да је рођен између 1280. и 1292. Био је оснивач династије Шишмановића, последње владајуће династије Другог бугарског царства. Након крунисања Михајло је користио име Асен да нагласи своје везе са династијом Асена, првом владајућом династијом Другог бугарског царства.

Као енергичан и амбициозан владар, Михајло Шиман је водио агресивну, али и опортунистичку спољну политику против Византије и Србије, што се окончало катастрофалним поразом у бици код Велбужда, која га је коштала живота. Михајло Шишман је био последњи средњовековни бугарски владар који је тежио војној и политичкој превласти на Балкану и последњи који је покушао да освоји Цариград. Наследио га је његов син Јован Стефан, а касније синовац Јован Александар, који је преокренуо Михајлову политику основавши савез са Србијом удајом своје сестре Јелене за српског цара Душана.

Раден Јабланић

Раден Јабланић (1330 — 1387) је био властеличић у Краљевини Босни, најстарији познати члан Павловића и отац Павла Раденовића који се уздиже током владавине Твртка I и постаје један од најмоћнијих великаша краљевине Босне владајући простором око Криваје и Праче.Још као дјечак Раден је путовао са оцем по породицним посједима, пратио је довршење изградње града Борача, те је са оцем радио планове на изградњи осталих кула и зидина градова под управом породице. Раденов отац се звао Јалбан, по коме је он и добио презиме Јабланић.Већ 1355. године преузима управу над породичним посједима, када је Босном владао Бан Стефан Твртко I Котроманић. У тридесет година управљања породичним посједима успио је вишеструко повећати посједе. Тако 1373. године шири посједе на цијелу лијеву обалу Дрине све до Сребренице, на сјеверу до Бирача и Олова на југу до Фоче, држећи тако већи дио источне границе Бановине Босне. 1377. године помаже бану Твртку I да преузме Требиње и дубровачко залеђе Конавле, када му бан даје Требиње и ширу околицу.

Теодора Немањић

Теодора Немањић (1330 - после 1381.) била је деспотица Куманова као жена деспота Дејана.

Фалкаде

Фалкаде (итал. Falcade) је насеље у Италији у округу Белуно, региону Венето.

Према процени из 2011. у насељу је живело 1900 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1330 м.

Форке (Ређо Емилија)

Форке (итал. Forche) је насеље у Италији у округу Ређо Емилија, региону Емилија-Ромања.

Према процени из 2011. у насељу је живело 1330 становника. Насеље се налази на надморској висини од 147 м.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.