1314

1314. је била проста година.

Миленијуми:
Векови:
Деценије:
Године:

Догађаји

Рођења

Смрти

Март

Април

Јун

Август

Дани сећања

Види још

Јелена Анжујска

Јелена Анђел (око 1236. — Брњаци, код Зубиног Потока, 8. фебруар 1314) је била супруга српског краља Стефана Уроша I и мајка краљева Драгутина и Милутина. У народу је позната под именом Јелена Анжујска.

Градара

Градара (итал. Gradara) је насеље у Италији у округу Пезаро и Урбино, региону Марке.

Према процени из 2011. у насељу је живело 1314 становника. Насеље се налази на надморској висини од 19 м.

Грб општине Исток

Подела поља штита таласастим резом алудира на доминантне падине Мокре Горе и богаство водотоковима. На топоним Исток алудирају позиција сунца и лева косина таласастог реза. Орб који је и картографска ознака црквишта и манастира подсећа на некадашњу Епархију хвостанску и на манастир Гориоч као снажни културни и историјски центар; коришћење само племенитих метала указује на светост и зрачење древног светишта без мрље. Лав је хералдичка звер средњевековних Бранковића историјских господара овог краја, док дворепи крунисани лав припада хералдичкој традицији косовско-метохијског краја. Трава хвост (раставић) је била веома честа биљка која је дала историјски назив читавом овом крају (Хвостанска област). Облик Источке реке и врхови Мокре Горе подсећају на морфологију непосредне околине Истока. Доминантне боје су црвена и плава (прве историјске боје српске заставе) и сребро (бела) као алузија на заставу Србије. Године 1314. и 1912. подсећају на први спомен Истока (црква Ивања) и годину ослобођења од османске власти.

Ел Ринкон (Ла Јеска)

Ел Ринкон (шп. El Rincón) насеље је у Мексику у савезној држави Најарит у општини Ла Јеска. Насеље се налази на надморској висини од 1314 м.

Кампаменто Апостолико (Текате)

Кампаменто Апостолико (шп. Campamento Apostólico) насеље је у Мексику у савезној држави Доња Калифорнија у општини Текате. Насеље се налази на надморској висини од 1314 м.

Кастелделфино

Кастелделфино (итал. Casteldelfino) је насеље у Италији у округу Кунео, региону Пијемонт.

Према процени из 2011. у насељу је живело 92 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1314 м.

Кленија (Удине)

Кленија је насеље у Италији у округу Удине, региону Фурланија-Јулијска крајина.

Према процени из 2011. у насељу је живело 146 становника. Насеље се налази на надморској висини од 174 м.

Космос-1314

Космос-1314 је један од преко 2400 совјетских вјештачких сателита лансираних у оквиру програма Космос.

Космос-1314 је лансиран са космодрома Плесецк, СССР, 9. октобра 1981. Ракета-носач Р-7 Семјорка (рус. Семёрка) (8К71, НАТО ознака SS-6 Sapwood) са додатим степеном је поставила сателит у орбиту око планете Земље. Маса сателита при лансирању је износила 6300 килограма. Космос-1314 је био осматрачки сателит.

Ла Перла (Хименез)

Ла Перла (шп. La Perla) насеље је у Мексику у савезној држави Чивава у општини Хименез. Насеље се налази на надморској висини од 1314 м.

Лас Хемелас (Мотозинтла)

Лас Хемелас (шп. Las Gemelas) насеље је у Мексику у савезној држави Чијапас у општини Мотозинтла. Насеље се налази на надморској висини од 1314 м.

Сан Мигел (Асенсион)

Сан Мигел (шп. San Miguel) насеље је у Мексику у савезној држави Чивава у општини Асенсион. Насеље се налази на надморској висини од 1314 м.

Свети Нифонт (патријарх Цариградски)

Свети патријарх Нифонт Цариградски (грч. Πατριαρχης Νηφων) је православни светитељ и патријарх цариградски у периоду од 1310. од 1314. године.

Пореклом из Бера, Грчка. Име по рођењу му је било Никола. Пре него што је изабран за патријарха цариградског био је митрополит Кизикски. Био је ученик Атанасија I Цариградског, кога је наследио на месту патријарха.

По избору за патријарха у Цариграду 1310. успео је да превазиђе раскол у цркви, познат као "арсенитски спор", насталог због Флорентиског сабора: на коме је византијски цар Јован IV Ласкарис, заједно са патријархом Арсенијем, из политичких разлога, прихватио унију са римокатоличком црквом.

Због махинација својих непријатеља повукао се 1314. године са места цариградског патријарха. Православна црква га помиње 11. августа по јулијанском календару.

Серхио Антиљон, Блоке 1314 (Кахеме)

Серхио Антиљон, Блоке 1314 (шп. Sergio Antillón, Bloque 1314) насеље је у Мексику у савезној држави Сонора у општини Кахеме. Насеље се налази на надморској висини од 38 м.

Стефан II Котроманић

Стефан II Котроманић, или Стефан IV, је био бан Босне од 1322. до 1353. године. Био је најстарији син Стефана I (1287—1314), најмоћнији владар Босне у средњем веку уз Твртка I (бан 1353—1377, краљ 1377—1391) и први владар Босне који је ковао свој новац.

Користећи се династичким борбама у краљевинама Угарској и Србији, значајно је проширио своју државу, изашао на Саву, Дрину и Јадран од Омиша до Дубровника, чиме је створио основу за будућа ширења његовом наследнику Твртку I, тако да је оно што је за Немањиће Милутин (1282—1321), за Котроманиће је Стефан II (IV). Био је врстан државник који је радио искључиво за своју, односно корист своје државе, притом се не обзирући на стара пријатељства и моралне услове. Свој долазак на власт је дуговао подршци Шубића са стране и богумила у самој држави. Међутим то му није засметало да активно учествује у слому Шубића, као један од њихових противника, као што је 1340. године подржао активан улазак фрањеваца у Босну и градњу већег броја њихових самостана када је то било у интересу спољне политике бановине Босне, чиме је после једног и по века сталних крсташких похода на Босну, успео да на неко време одагна ту опасност. Женио се три пута, али га једини познати син Вук није надживео, тако да га је наследио најстарији братанац Твртко.

Стефан I Котроманић

Стефан I Котроманић (1242 — 1314) је био бан Босне од 1290. до 1314. године. Назива се још и Стефан Котроман, према дубровачким писцима.

Био је господар жупе Врхбосне, а у јесен 1284. године оженио се Јелисаветом, ћерком српског краља Драгутина. Као своје области имао је још и жупе Бањицу, Земуник, Врбању, Доње Краје, Пливу и Луку. Око 1302, бана Стефана потиснули су брибирски кнезови Шубићи и он се склонио у области свога таста, српскога краља Драгутина. Једно време (1287—1290) владао је заједно са својим братом Пријездом II. Њихов отац био је Пријезда I босански бан (1250—1287).

Теор

Теор је насеље у Италији у округу Удине, региону Фурланија-Јулијска крајина.

Према процени из 2011. у насељу је живело 1314 становника. Насеље се налази на надморској висини од 10 м.

Филип IV од Француске

Филип IV Лепи (франц. Philippe IV de France; 1268—29. новембар 1314) је био краљ Француске (1285—1314) из династије Капета.

Уништио је темпларе и протерао је Јевреје да би се домогао њиховог блага. Седиште папа је преселио из Рима у Авињон и успева да постави Француза Клемента V за папу. Брзо после његове смрти (после 14 година) династија Капет остаје без мушких наследника.

Фолгарида (Тренто)

Фолгарида је насеље у Италији у округу Тренто, региону Трентино-Јужни Тирол.

Према процени из 2011. у насељу је живело 49 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1314 м.

Франсиско Хавијер Ивис, Блоке 1314 (Кахеме)

Франсиско Хавијер Ивис, Блоке 1314 (шп. Francisco Javier Ivis, Bloque 1314) насеље је у Мексику у савезној држави Сонора у општини Кахеме. Насеље се налази на надморској висини од 38 м.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.