1219

Година 1219 (MCCXIX) била је проста година која је почела у уторак.

Миленијуми:
Векови:
Деценије:
Године:

Догађаји

  • Википедија:Непознат датум — Српска црква постала је аутокефална (самостална), за њеног првог архиепископа је посвећен Сава Немањић.
  • Википедија:Непознат датум — Венеција потписује трговачки уговор са селџучким Иконијским Султанатом.
  • Википедија:Непознат датум — Оснивање самосталне Српске цркве изазвало је протесте у Охриду нарочито од Димитрија Хоматијана, тадашњег архиепископа.
  • Википедија:Непознат датум — Француски принц Луј, син Филипа II Августа, као подршка Амалриху од Монфорта организује протијеретички поход и осваја Марманду.
  • Википедија:Непознат датум — Дански крсташи под водством краља Валдемара II освојили су северну Естонију.
  • Википедија:Непознат датум — У Цариграду је умрла владарка Јоланда , Балдуинова и Хенрикова сестра. Круну је преузео њен син Роберт од Куртнеја.
  • Википедија:Непознат датум — У Египту се након тешке и дуге опсаде Дамијета и предаје крсташима, неслога међу освајачима онемогућује им да профитирају од победе.
  • Википедија:Непознат датум — У Јапану смрћу Санетома изумире династија shoguna Минамото. Шикен Хојо Јошитоки ојачао је моћ већа бакуфа на царском двору у Кјоту.
  • Википедија:Непознат датум — Сава Немањић одређује седишта новооснованих српских епископија: Зетска епископија смештена је на Превлаку, у Боку которску, Хумска у Стон, очевидно са циљем да сузбијају католичку акцију која се нарочито ширила с подручја Которске и Дубровачке бискупије. До тада су православни манастири били подвргнути надзору католичког барског надбискупа. После Савине акције тај однос почиње да се мења у обрнутом правцу.
  • 15. јунЛинданиска битка

Рођења

Смрти

Дани сећања

Види још

NGC 1219

NGC 1219 је спирална галаксија у сазвежђу Кит која се налази на NGC листи објеката дубоког неба.

Деклинација објекта је + 2° 6' 29" а ректасцензија 3h 8m 28,1s. Привидна величина (магнитуда) објекта NGC 1219 износи 13,1 а фотографска магнитуда 13,8. NGC 1219 је још познат и под ознакама UGC 2556, MCG 0-9-6, CGCG 390-6, KUG 0305+019, IRAS 03058+0154, PGC 11752.

Џокју

Џокју (承久), позната и као Шокју је јапанска ера (ненко) која је настала после Кемпо и пре Џо ере. Временски је трајала од априла 1219. до априла 1222. године и припадала је Камакура периоду. Владајући монарх био је цар Џунтоку.

Бождаревац

Бождаревац је насеље у градској општини Барајево у Граду Београду. Према попису из 2011. било је 1219 становника.

Овде се налази Стара школа, Бождаревац.

Овде се налазе Запис Утрине храст (Бождаревац), Запис Петровића јабука (Бождаревац) и Запис Јовичића јабука (Бождаревац).

Гранха Офелија (Камарго)

Гранха Офелија (шп. Granja Ofelia) насеље је у Мексику у савезној држави Чивава у општини Камарго. Насеље се налази на надморској висини од 1219 м.

Кемпо (ера)

Кемпо (建保) је јапанска ера (ненко) која је настала после Кенрјаку и пре Џокју ере. Временски је трајала од децембра 1213. године до априла 1219. године и припадала је Камакура периоду. Владајући монарх био је цар Џунтоку.

Космос-1219

Космос-1219 је један од преко 2400 совјетских вјештачких сателита лансираних у оквиру програма Космос.

Космос-1219 је лансиран са космодрома Плесецк, СССР, 31. октобра 1980. Ракета-носач Р-7 Семјорка (рус. Семёрка) (8К71, НАТО ознака SS-6 Sapwood) са додатим степеном је поставила сателит у орбиту око планете Земље. Маса сателита при лансирању је износила 6300 килограма. Космос-1219 је био осматрачки сателит.

Ла Сега (Модена)

Ла Сега је насеље у Италији у округу Модена, региону Емилија-Ромања.

Према процени из 2011. у насељу је живело 8 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1219 м.

Митрополија дабробосанска

Митрополија дабробосанска је епархија Српске православне цркве. Надлежни архијереј је митрополит Хризостом (Јевић), а сједиште митрополије се налази у Сарајеву и Сокоцу.

Митрополија црногорско-приморска

Митрополија црногорско-приморска је епархија Српске православне цркве. Надлежни архијереј је митрополит Амфилохије (Радовић), а сједиште митрополије се налази на Цетињу док је Саборна црква у Подгорици. Основана је 1219. године као Зетска епархија, од стране Светог Саве, првог српског архиепископа. Најстарија је епархија Српске православне цркве и једина која постоји без престанка и без икаквих прекида од стицања аутокефалности 1219. године.

Оркаситас (Камарго)

Оркаситас (шп. Horcasitas) насеље је у Мексику у савезној држави Чивава у општини Камарго. Насеље се налази на надморској висини од 1219 м.

Понти сул Минчо

Понти сул Минчо (итал. Ponti sul Mincio) је насеље у Италији у округу Мантова, региону Ломбардија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 1219 становника. Насеље се налази на надморској висини од 97 м.

Рењана (Тренто)

Рењана је насеље у Италији у округу Тренто, региону Трентино-Јужни Тирол.

Према процени из 2011. у насељу је живело 79 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1219 м.

Српска архиепископија

Српска архиепископија, односно Жичка архиепископија, а потом Пећка архиепископија, назив је за прву аутокефалну (самосталну) архиепископију у средњовековним српским земљама, која је постојала у раздобљу од 1219. до 1346. године. Стварањем ове архиепископије, која је установљена заслугом првог српског архиепископа Светог Саве, означена је прекретница у историјском развоју Српске православне цркве, која је стицањем аутокефалности постала равноправна са осталим помесним црквама. Прво архиепископско седиште било је у Жичком манастиру (одатле долази назив Жичка архиепископија), а потом је пренето у Пећки манастир (одатле долази назив Пећка архиепископија). Српска архиепископија је 1346. године уздигнута на степен патријаршије, чиме је означен почетак новог раздобља у историји Српске православне цркве.

Топличка епархија

Топличка епархија је једна од бивших епархија Српске православне цркве, коју је 1219. године основао први српски архиепископ Свети Сава за крајеве око реке Топлице у Србији. Током раније историје, Топлица је припадала Нишкој епархији, што је посведочено хрисовуљом византијског цара Василија II из 1019. године. Током 12. века, читава област је ушла у састав српске државе, док је сам град Ниш почетком 13. века привремено потпао под бугарску власт, те је стога било потребно установити посебну епархију за Топличку област. То је учињено 1219. године приликом организације аутокефалне Српске архиепископије, када је Свети Сава донео одлуку да седиште топличког епископа буде при Манастиру Светог Николе Топличког који је у народу био познат и као Бела Црква. Овај манастир је био задужбина Савиног оца, великог жупана Стефана Немање, те је због свог доброг положаја у средишту Горње Топлице био одабран за катедрално место новоустановљене Топличке епархије.Након установљења Српске патријаршије (1346), топлички епископи су добили почасни наслов митрополита. Забележено је да је 1388. топлички митрополит био Јован Мусић. Током наредних векова, Топличка епархија је била позната и као Белоцркванска епархија, по топличкој Белој Цркви, како је у народу називан манастир Светог Николе у којем су столовале толичке владике. Топличка, односно белоцркванска епархија је престала да постоји почетком 18. века, када је ушла у састав Нишке епархије, најкасније за време митрополита нишког Јоаникија (1715-1735). Од тада су нишки митрополити имали титулу митрополит нишки и белоцрквански.Српска православна црква је у 20. веку обновила успомену на стару Топличку епархију тако што је установила службу помоћног епископа са насловом епископ топлички. Након 2010. године, када је нишки епископ Иринеј (Гавриловић) изабран за новог српског патријарха, обновљени су и ранији предлози да се граду Куршумлији, на основу старог назива Бела Црква, врати српско име, односно да се град назове Топличка Бела Црква (ради разликовања од Беле Цркве у Банату).

Фракије-Фондовале (Вербано-Кузио-Осола)

Фракије-Фондовале је насеље у Италији у округу Вербано-Кузио-Осола, региону Пијемонт.

Према процени из 2011. у насељу је живело 49 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1219 м.

Хвостанска епархија

Хвостанску епархију је основао Свети Сава 1219. Раније је Хвосно потпадало под Призренску епархију. Сједиште епископа је било у манастиру Малој Студеници сјевероисточно од Пећи, у Подгору.

Хумска епархија

Хумска епархија је некадашња епархија Српске православне цркве, коју је 1219. године основао први српски архиепископ Свети Сава за области Хумске Земље и Травуније (данашња Херцеговина, са Старом Херцеговином и Дубровачким приморјем). Приликом оснивања, сједиште епархије је било при манастиру Богородице Стонске, у тадашњем главном хумском приморском месту Стону. Епархијско сједиште је накнадно измјештео у манастир Светих апостола Петра и Павла на Лиму, те је по томе ова епископија понекад називана и Лимском епархијом, а њени јерарси су носили и почасни наслов митрополита.

Цагарија (Козенца)

Цагарија је насеље у Италији у округу Козенца, региону Калабрија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 9 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1219 м.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.