1217

Година 1217 (MCCXVII) била је проста година која је почела у недељу.

Миленијуми:
Векови:
Деценије:
Године:

Догађаји

  • Википедија:Непознат датум — Велики жупан Стефан Немањић, овенчан у Жичи за првог краља Србије.
  • Википедија:Непознат датум — На подстицај папе Хонорија III новом Крсташком рату придружили су се угарско-хрватски краљ Андрија, Леополд IV Аустријски и Хуго I КипарскиI.
  • Википедија:Непознат датум — У Шпанији је умро краљ Кастиље Хенрик I, наследио га је Фердинанд III Свети, син Алфонса X од Леона и Беренгарије, ћерке Алфонса VIII од Кастиље.
  • Википедија:Непознат датум — На норвешки престо је дошао Хакон VI, Хаконсон.
  • Википедија:Непознат датум — Битком у Пали Немци из Ливоније освојили су Естонију.
  • Википедија:Непознат датум — У Бугарској цар Борил губи ослонац и бива потиснут с власти кад се појавио законити наследник, избегли Јован Асен II праћен руским четама.
  • Википедија:Непознат датум — Угарски краљ Андрија је у августу из Сплита кренуо на крсташки рат у Палестину.
  • Википедија:Непознат датум — Краљ Стефан Немањић води латинофилску политику али расте православна опозиција у Србији.
  • Википедија:Непознат датум — Монах Сава Немањић се у Никеји састаје са царом Теодором Ласкарисом и преговара о стварању Српске архиепископије.
  • 20. мајБитка код Линколна (1217)

Рођења

Смрти

Дани сећања

Види још

Вроки (Торино)

Вроки је насеље у Италији у округу Торино, региону Пијемонт.

Према процени из 2011. у насељу је живело 6 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1217 м.

Данијел (Кунео)

Данијел је насеље у Италији у округу Кунео, региону Пијемонт.

Према процени из 2011. у насељу је живело 2 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1217 м.

Добијако

Добијако (итал. Dobbiaco) је насеље у Италији у округу Болцано, региону Трентино-Јужни Тирол.

Према процени из 2011. у насељу је живело 2373 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1217 м.

Космос-1217

Космос-1217 је један од преко 2400 совјетских вјештачких сателита лансираних у оквиру програма Космос.

Космос-1217 је лансиран са космодрома Плесецк, СССР, 24. октобра 1980. Ракета-носач Р-7 Семјорка (рус. Семёрка) (8К71, НАТО ознака SS-6 Sapwood) са додатим степеном је поставила сателит у орбиту око планете Земље. Маса сателита при лансирању је износила 1800 килограма. Космос-1217 је био сателит за рано упозоравање на појаву интерконтиненталних балистичких ракета.

Краљевина Србија (1217—1345)

Краљевина Србија у средњем веку је термин који се користи у историјској науци за српску феудалну државу која се под Стефаном Првовенчаним (велики жупан 1196—1217, краљ 1217—1228) развила из Рашке 1217. године и трајала до 16. априла 1346. године, када је за владавине Стефана Душана (краљ 1331—1346, цар 1346—1355) уздигнута на ранг царевине односно постала Српско царство.

Ла Досе, Блоке 1217 (Сан Игнасио Рио Муерто)

Ла Досе, Блоке 1217 (шп. La Doce, Bloque 1217) насеље је у Мексику у савезној држави Сонора у општини Сан Игнасио Рио Муерто. Насеље се налази на надморској висини од 10 м.

Ла Ислета (Камарго)

Ла Ислета (шп. La Isleta) насеље је у Мексику у савезној држави Чивава у општини Камарго. Насеље се налази на надморској висини од 1217 м.

Лос Позос (Зизио)

Лос Позос (шп. Los Pozos) насеље је у Мексику у савезној држави Мичоакан у општини Зизио. Насеље се налази на надморској висини од 1217 м.

Лувинате

Лувинате (итал. Luvinate) је насеље у Италији у округу Варезе, региону Ломбардија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 1217 становника. Насеље се налази на надморској висини од 422 м.

Манојло I Цариградски

Манојло I Сарантино је био цариградски патријарх од децембра 1216. или јануара 1217. године до 1222. године. У то време није постојало Византијско царство, па се патријарх налазио у Никеји.

Немањићи

Немањићи су средњовековна српска династија која је владала Србијом више од два века и остварила највеће проширење средњовековне Србије. Династија је названа по Стефану Немањи I, оснивачу династије који је повезан са Вукановићима по мушкој линији и са Војислављевићима по женској линији. У династији има једанаест владара, с тим што се династија можда наставила, женском линијом у династију Лазаревића. Како су Лазаревићи родбински повезани са династијом Бранковића, који су владали делом Срба до прве половине шеснаестог века постоји могућност да су по женској линији и ти Бранковићи били потомци Немањића.

Окоале (Алба)

Окоале (рум. Ocoale) је насеље је у Румунији у округу Алба у општини Гарда де Сус. Oпштина се налази на надморској висини од 1217 m.

Ортизеј (Болцано)

Ортизеј (итал. Ortisei) је насеље у Италији у округу Болцано, региону Трентино-Јужни Тирол.

Према процени из 2011. у насељу је живело 4306 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1217 м.

Паниче Сотана (Кунео)

Паниче Сотана је насеље у Италији у округу Кунео, региону Пијемонт.

Према процени из 2011. у насељу је живело 8 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1217 м.

Рашка

Српска држава Рашка, односно Великожупанска Србија, је била једна од српских средњовековних држава, која је постојала од средине 11. до почетка 13. века. Првобитно је обухватала југозападне делове данашње Србије, североисточне делове данашње Црне Горе и најисточније делове данашње Босне и Херцеговине, а највећи успон је доживела за време владавине великог жупана Стефана Немање (1166—1196), када је обухватила и друге српске области. Главно државно и црквено средиште великожупанске Србије налазило се у Старом Расу, недалеко од данашњег Новог Пазара.Владари ове државе су носили титулу великих жупана. Успон ове српске државе започео је крајем 11. века, за време владавине великог жупана Вукана I који је водио успешне ратове против Византије. Српски велики жупани су одржавали блиске везе са владарима суседне српске краљевине Дукље. Рашки велики жупан Стефан Немања је у другој половини 12. века постао најмоћнији међу српским владарима створивши јединствену државу која је обухватала скоро све српске земље, тако да је великожупанска Србија постала језгро јединствене државе Немањића која се даље развијала као средњовековна Краљевина Србија у 13. веку, а потом и Српско царство у 14. веку.

Само име Рашка (лат. Rassia — Расија) први пут се помиње 1189. године. Од тада Млечани, Немци и Мађари до 18. века Србију често називају Расција (лат. Rascia), а сходно томе су и Србе често називали Рашанима, односно Расцијанима (лат. Rasciani) или Рацима и слично. Име Рашка је данас сачувано у имену Рашког округа у Србији, а територија некадашње Рашке је данас позната под географским именом Рашка област.

Ронкачо Супериоре (Верчели)

Ронкачо Супериоре је насеље у Италији у округу Верчели, региону Пијемонт.

Према процени из 2011. у насељу је живело 1 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1217 м.

Српске земље

Српске земље је појам који се односи на српске средњовековне државе које су постојале до османског освајања Балкана, као и на државе и територије из каснијих периода које су већински биле настањене Србима или биле значајне за политичку историју српског народа.

Стефан Првовенчани

Стефан Првовенчани (око 1166. — 24. септембар 1227) био је српски средњовековни владар (1196–1227) и први крунисани краљ међу Немањићима, због чега је назван Првовенчани. Око његовог личног имена нема потпуног слагања међу српским историчарима. Већина историчара пише да је после рођења добио име Стефан, али према писању мањег броја историчара прво је на крштењу добио очево име Немања (II). Почео је да влада као велики жупан, а према преовлађујућем мишљењу историчара крунисан је као краљ 1217. Тако су Срби после краљевине у Зети, добили другу краљевину у својој историји. Првовенчани је и један од првих значајних писаца оригиналних житија владара-светитеља у српској књижевности, а његов стил постао је узор за друге писце. Његово најзначајније дело је „Житије Светог Симеона“ у коме је описао живот и чуда свога оца.Стефан Првовенчани био је други син великог жупана Стефана Немање, родоначелника династије Немањића, и Ане. Био је млађи брат Вукана Немањића, који је постао кнез и управник Зете, а старији је брат Растка Немањића, оснивача аутономне Српске архиепископије.

Престо је наследио на државном сабору код Петрове цркве у Расу 25.3.1196. године по жељи свога оца, који се тада замонашио узевши име Симеон († 13.2.1200), али престо је наслеђен мимо права примогенитуре. Након смрти оца Симеона, велики жупан Стефан Првовенчани морао је бранити оружјем своја владарска права од старијег брата - Вукана који је био кнез и самозвани краљ у Зети. Кнез Вукан је мислио да има више права на престо и титулу великог жупана, а њега је подржавао и угарски краљ Емерик. Тако је почео грађански рат између браће који траје од 1202. до 1204. или 1205. Привремено поражен од удружених снага брата Вукана и краља Угарске, Стефан се склонио вероватно у Бугарску 1202. или 1203. године. Након прве пропасти Византијског царства које су разорили крсташи Четвртог похода (у априлу 1204). Уз помоћ Бугара, Првовенчани се вратио на престо, али је одржао независност своје земље. Ту независност је одлучио да призна и римски папа надајући се да ће слањем краљевске круне ојачати свој углед у Србији. Према преовлађујућем мишљењу историчара Првовенчани је крунисан за краља Србије 1217. године,, али мањи део историчара мисли да је крунисање било и у мају 1221. Посланик папе Хонорија III вероватно је донео краљевски венац (круну) у тадашњу Рашку, али је нејасно и ко је извршио крунисање. Стефан је био први крунисани (овенчани) краљ у породици Немањића, због чега је касније био памћен као „првовенчани краљ", а одатле је изведен данас општеприхваћени надимак Првовенчани, то јест првокрунисани међу Немањићима.

Његов брат, игуман манастира Студенице Сава I Немањић (после Свети Сава) вероватно је предложио владару Стефану Првовенчаном да су околности повољне да се Србија покуша и црквено осамосталити. У договору са братом Сава је отишао у Никеју 1219. године и из ње донео сагласност за самосталности српске цркве и стварање аутокефалне српске архиепископије. Стефан Првовенчани је пред крај живота боловао и архиепископ Сава замонашио је болесног брата пред смрт, вероватно 24.9.1227. године, и зато њега Српска православна црква данас слави као светог Симона.

Фиљијери (Кунео)

Фиљијери је насеље у Италији у округу Кунео, региону Пијемонт.

Према процени из 2011. у насељу је живело 3 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1217 м.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.