1018

1018. је била проста година.

Миленијуми:
Векови:
Деценије:
Године:

Догађаји

Рођења

Смрти

Дани сећања

Види још

Јован Владислав

Јован Владислав (буг. Иван Владислав) је носио титулу цара Бугарске од 1015. до 1018. године. Његова држава се у српској историји означава као Македонско царство, док историчари из Бугарске, чије су гледиште прихватили историчари у свету, сматрају да је та држава једноставно само бугарско царство померено на запад. Био је братанац цара Самуила (976—1014), а власт је преузео 1015. године када је убио у лову Самуиловог сина и наследника Гаврила Радомира (1014 — 1015), затим и његову супругу, док је њиховог сина ослепео. После тога је на превару довео и 22. 05. 1016. године наредио убиство српског кнеза Дукље Јована Владимира који је био Самуилов зет, сматрајући га претњом за своју владавину. Владислав је погинуо почетком 1018. године приликом опсаде Драча, после чега се целокупна држава практично предала без борбе, осим неколико војвода које су пробале да пруже герилски отпор Византинцима. Познат је по натпису који је по његовој наредби узидан у Битољску тврђаву који је познат као Битољски натпис.

Ампер

У физици, ампер (симбол: A) је основна СИ јединица која се користи за мерење електричне струје. Садашња дефиниција, коју је усвојила девета Генерална конференција тежина и мера 1948. године, гласи: „један ампер је стална електрична струја која би, када би се одржавала у два права паралелна проводника, неограничене дужине и занемарљиво малог кружног пресека, који се налазе у вакууму на међусобном растојању од једног метра, проузроковала међу тим проводницима силу једнаку 2 × 10−7 њутна по метру дужине“. Дефиниција за ампер је истоветна фиксирању вредности пермеабилности у вакууму на μ0 = 4π × 10−7 H/m. Пре 1948, коришћен је такозвани интернационални ампер, дефинисан преко електролитичке стопе распадања сребра. Једнак је 0,99985 A.

Ампер је добио име по Андре-Мари Амперу, једним од главних који су открили електромагнетизам.

Ампер се најтачније постиже користећи амперову равнотежу, али се у пракси добија преко Омовог закона од јединица за напон и отпор, волта и ома

Јединица количине наелектрисања, кулон, се дефинише у вези са ампером: један кулон је количина наелектрисања пренета струјом једног ампера у оквиру једне секунде.

Пошто је струја стопа којим се наелектрисање креће по површини, а ампер мери струју, један ампер је једнак току једног кулона у секунди:

Пошто је кулон приближно једнак 6,24 × 1018 основног наелектрисања, један ампер је једнак 6,24 × 1018 основног наелектрисања које се креће по површини у једној секунди.

Користећи СИ дефиницију за конвенцијалне вредности Џозефсонове и фон Клицингове константе, ампер може да се дефинише као тачно 6,241 509 629 152 65 × 1018 основног наелектрисања у секунди.

Битка код Драча (1018)

Битка код Драча вођена је фебруара 1018. године код данашњег Драча између византијске војске са једне и бугарске војске под Јованом Владиславом са друге стране. Део је византијско-бугарских ратова, а завршена је победом Византинаца. Представља последњу битку вишедеценијског рата Византије и Првог бугарског царства. У бици је погинуо бугарски цар Јован Владислав након чега Прво бугарско царство губи независност.

Бриона

Бриона (итал. Briona) је насеље у Италији у округу Новара, региону Пијемонт.

Према процени из 2011. у насељу је живело 1018 становника. Насеље се налази на надморској висини од 201 м.

Вила-Камполазта (Болцано)

Вила-Камполазта је насеље у Италији у округу Болцано, региону Трентино-Јужни Тирол.

Према процени из 2011. у насељу је живело 910 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1018 м.

Драгимир

Драгимир или Драгомир био је српски владар Травуније и Захумља из династије Војислављевића с почетка 11. века, односно око 1000. до 1018. године. Био је син кнеза Хвалимира, владара Травуније и првог познатог владара династије Војислављевића. Оженио је кћерку рашког жупана Љутомира. Са њом је имао сина Стефан Војислава који га је наследио. Једини сачувани средњовековни извор који помиње владара Драгимира је Љетопис попа Дукљанина, у поглављима 34-37. Године 1009. или 1010. бугарски цар Самуило окупирао је Драгимирове земље, заједно са Дукљом, делом Босне и Рашке Драгимир се повлачи пред бугарском војском у планине, али је убрзо у преговорима са царем Самуилом добија да управља Травунијом и Захумљем као његов вазал. Самуило је претходно направио сличан договор у Дукљи са Јованом Владимиром, сином и наследником његовог брата Петрислава. Владимир је убијен у 1016. године од стране Самуиловог наследника Јована Владислава, последњег владара Првог бугарског царства, који је и сам убрзо убијен крајем 1017. године. У првој половини 1018, Драгимир је крено у Дукљу у пратњи својих војника са намером да преузме власт након смрти његовог братанића Јована Владимира. Када је дошао у Котор, становници овог града припремили су гозбу за њега на малом острву у Боки Которској. Драгимир је отишао тамо са само неколико својих људи, који нису могли да га бране од Которани, који су га на превару убили. Након тога, његови војници вратили су се у Травунију. Када је Драгимирова жена чула за то, одмах се повукла у свој родни крај. Врати се код свог оца и нађе га мртвог, па са мајком оде у Босну код својих ујака. На путу на месту које се зове Брусно у Босни родила је Стефана Војислава. Драгимиров син Стефан Војислав постао је владар Дукље у 1018. године.

Злетовска епархија

Злетовска епархија је основао цар Душан у лесновском манастиру у Злетову, југоисточно од Куманова, око 1347, и подвластио је скопљанској митрополији.

Обухватала је крајеве с лијеве стране Вардара, Овчје Поље и области на средњој Брегалници, које су раније сачињавале Морозвидску епархију (1018), па је стога Злетовска епархија називана још морозвидском и лесновском.

Ка Канцо-Валпијана (Бергамо)

Ка Канцо-Валпијана је насеље у Италији у округу Бергамо, региону Ломбардија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 74 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1018 м.

Каза Бурата (Модена)

Каза Бурата је насеље у Италији у округу Модена, региону Емилија-Ромања.

Према процени из 2011. у насељу је живело 4 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1018 м.

Казамасела (Лече)

Казамасела (итал. Casamassella) је насеље у Италији у округу Лече, региону Апулија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 1018 становника. Насеље се налази на надморској висини од 73 м.

Казе Барони (Потенца)

Казе Барони (итал. Case Baroni) је насеље у Италији у округу Потенца, региону Базиликата.

Према процени из 2011. у насељу је живело 31 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1018 м.

Космос-1018

Космос-1018 је један од преко 2400 совјетских вјештачких сателита лансираних у оквиру програма Космос.

Космос-1018 је лансиран са космодрома Плесецк, СССР, 7. јуна 1978. Ракета-носач Р-14 Чусоваја (рус. Чусовая) (8К65, НАТО ознака SS-5 Skean) са додатим степеном је поставила сателит у орбиту око планете Земље. Маса сателита при лансирању је износила 40 килограма. Космос-1018 је био комуникациони сателит.

Коста Вале Имања

Коста Вале Имања (итал. Costa Valle Imagna) је насеље у Италији у округу Бергамо, региону Ломбардија.

Према процени из 2011. у насељу је живело 501 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1018 м.

Паљијеро Кјеза (Кунео)

Паљијеро Кјеза је насеље у Италији у округу Кунео, региону Пијемонт.

Према процени из 2011. у насељу је живело 3 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1018 м.

Прво бугарско царство

Прво бугарско царство (стсл. ц︢рьство бл︢гарское; буг. Първо българско царство) или Прва бугарска држава (буг. Първа българска държава), названа од стране историчара и Дунавска Бугарска (буг. Дунавска България) да би се разликовала од Волшке Бугарске, била је средњовековна бугарска држава основана 632. године у земљама близу делте Дунава и 1018. године припојена је Византијском царству. На врхунцу своје моћи њене границе су биле од Будимпеште и Црног мора и од реке Дњепар и данашње Украјине до Јадранског мора. Прво Бугарско царство наследило је Друго бугарско царство које је основано 1185. године. Званични назив државе када је основана није било Прво бугарско царство, већ Бугарска.

Рој (Верчели)

Рој је насеље у Италији у округу Верчели, региону Пијемонт.

Према процени из 2011. у насељу је живело 27 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1018 м.

Снодрес (Болцано)

Снодрес је насеље у Италији у округу Болцано, региону Трентино-Јужни Тирол.

Према процени из 2011. у насељу је живело 121 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1018 м.

Цар

Цар (лат. caesar, грч. καῖσαρ) један је од словенских назива монарха, најчешће суверени владар царства или другог типа царске области. Царица може бити или царева супруга или може сама држати титулу царског монарха. Цареви су по части и чину на вишем нивоу од краљева. Једини мохарх са овом титулом данас је цар Јапана Акихито.

Цар је била званична титула у следећим државама:

Прво бугарско царство (913–1018)

Друго бугарско царство (1185–1422)

Српско царство (1346–1371)

Руско царство (1547–1721, када је замењена титулом императора)

Краљевина Бугарска (1908–1946)

Чикона (Тренто)

Чикона је насеље у Италији у округу Тренто, региону Трентино-Јужни Тирол.

Према процени из 2011. у насељу је живело 85 становника. Насеље се налази на надморској висини од 1018 м.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.