100

100 је била преступна година.

Миленијуми:
Векови:
Деценије:
Године:

Догађаји

Децембар

Дани сећања

  • Википедија:Непознат датум — == Види још ==
10. април

10. април (10.04) је 100. дан у години по грегоријанском календару (101. у преступној години). До краја године има још 265 дана.

18. април

18. април (18.04) је 108. дан у години по грегоријанском календару (109. у преступној години). До краја године има још 257 дана.

22. септембар

22. септембар (22.9.) је 265. дан у години по грегоријанском календару (266. у преступној години). До краја године има још 100 дана.

9. април

9. април (09.04) је 99. дан у години по грегоријанском календару (100. у преступној години). До краја године има још 266 дана.

Acanthomorpha

Овај чланак говори о групи риба са кичменим перајима званих Acanthomorpha или acanthomorphs. Acanthomorph је такође описно име за подскупину микроскопских фосила названих acritarch.

Acanthomorpha (што значи "у облику трна" на грчком) је изузетно разноврсан таксон од правих кошљориба са кичменим-перајима . Клада садржи око једне трећине модерних врста кичмењака: преко 14.000 врста.Кључна анатомска иновација код acanthomorphs је шупља и неподјељена кичма на предњем рубу леђне и клоакалне пераје. Риба може проширити ове оштре коштане бодље како би се заштитила од грабежљиваца, али их може и повући да би смањила отпор воде приликом пливања. Још једна заједничка особина је одређена рострална хрскавица, повезана са лигаментима везаним за рострум и премаксилу, што омогућава да рибе значајно истуре своје чељусти да би ухватиле храну.Дон Е. Росен је сковао име 1973. године да би описао кладу коју чине Acanthopterygii, Acanthopterygii, као и фосили ctenothrissiform из периода креде, попут Aulolepis и Ctenothrissa. Ти фосили деле неколико карактеристика скелета, посебно лобање, са модерним acanthomorphs. Првобитно заснована на анатомији, Acanthomorpha је потврђена новијим молекуларним анализама.

Standardno stanje

Standardno stanje materijala (čiste supstance, mešavine ili rastvora) je referentna tačka koja se koristi za proračun njegovih osobina pod različitim uslovima. U principu, izvor standardnog stanja je arbitraran, mada Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju (IUPAC) preporučuje konvencionalni skup standardnih stanja za generalnu upotrebu. IUPAC preporučuje korišćenje standardnog pritiska po = 1 bar (100 kilopaskala). Striktno govoreći, temperatura nije deo definicije standardnog stanja. Na primer, standardno stanje gasa je konvencionalno izabrano da bude jedinica pritiska (obično u barovima) idealnog gasa, nezavisno od temperature. Međutim, većina tabela termodinamičkih količina su kompajlirane na specifičnim temperaturama, najčešće 298.15 K or, u manjoj meri 273.15 K. Standardno stanje ne bi trebalo mešati sa standardnom temperaturom i pritiskom (STP) gasova, niti sa standardnim rastvorom korišćenim u analitičkoj hemiji.U toku razvoja standarda u devetnaestom veku, superscript simbol o je bio usvojen da indicira non-nula prirodu standardnog stanja. Superskript krug º je takođe u širokoj upotrebi, i oba su jednako prihvatljiva.

Њу Хемпшир

Њу Хемпшир (енгл. New Hampshire), једна је од 13 првих америчких држава. Налази се на северу и граничи се са Канадом. Главни град је Конкорд, а највећа популација становништва је у Манчестеру који има отприлике 100.000 становника.

Интересантно је да на таблицама Њу Хемпшира пише „живи слободно или умри“, што је и мото државе. Број становника државе је нешто изнад 1.200.000 становника. Њу Хемпшир је погодан за скијање, лов и риболов.

Алабама

Алабама (енгл. Alabama), савезна је држава САД, која се налази у њеном јужном делу. Површина Алабаме је 135.765 km², а број становника по попису из 2000. је 4.447.100. Главни град је Монтгомери. Највећи град је Бермингхам, који је био центар за производњу челика, а данас је претворен у модерну метрополу са врло развијеним сектором услужних делатности. У граду Хантсвилу, који се налази у северном делу Алабаме, изграђен је први центар за космичке летове у САД - НАСА.

Алабама се граничи са Тенесијем на северу, Џорџијом на истоку, Флоридом на југу и Мисисипијем на западу. На југу излази на Мексички залив. Алабама је 30. америчка држава по укупној копненој површини, и друга по дужини водених токова. Она је 23. по броју становника, са скоро 4.600.000 становника 2006.

Апсолутна висина

Апсолутна висина или надморска висина (алтитуда) је висина неке тачке на Земљи у односу на референтну површ геоида. У географији се дефинише као растојање у метрима по вертикали, од средњег нивоа површине океана до неке тачке на Земљиној површини. Код описивања географских објеката (планина, поље, језеро и др) на топографској карти, варијације у висини су означене изохипсама, а карактеристичне коте су означене тачком уз коју је висина у метрима. Надморска висина се мери инструментом алтиметром (висиномер) који ради по принципу промене притиска са порастом висине. На опште-географским картама висина је приказана хипсометријском скалом, која у различитим бојама приказује различите висине (од зелене за низије, преко жуте за побрђа, до браон за планине и беле за високе планинске врхове.

Са порастом апсолутне висине, опада температура (0,6 °C на сваких 100 метара), снижава се притисак, а ваздух је ређи. Највећу апсолутну висину на Земљи има врх Чомолунгма на Хималајима у Азији — 8.848 метара. У Србији највишта тачка је Ђеравица на Проклетијама — 2.656 метара. Треба разликовати апсолутну од релативне висине. Данас се висине лако одређују захваљујући ГПС уређајима.

Википедија на српском језику

Википедија на српском језику (такође српска Википедија) верзија је Википедије, слободне енциклопедије, на српском језику која је настала 16. фебруара 2003. године. Википедија на српском језику је 20. новембра 2009. године добила 100.000-ти чланак. Број чланака на овој верзији Википедије тренутно износи 625.556. Википедија на српском језику је по броју чланака највећа јужнословенска Википедија, а на листи свих Википедија тренутно заузима 20. место (октобар 2019. године).

ГНУ-ова лиценца за слободну документацију

ГНУ-ова лиценца за слободну документацију (енгл. GNU Free Documentation License; скраћено ГЛСД, на енглеском GNU FDL или GFDL) је копилефт лиценца за слободну документацију коју је осмислила Задужбина за слободни софтвер, а за потребе Пројекта ГНУ.

Ова лиценца дозвољава кориснику лиценцираног материјала да исти умножава, редистрибуира, и модификује, под условом да сви умношци и изведена дела буду доступна под истом лиценцом. Умношци могу бити комерцијално продавани, али уколико се производе у већим количинама (већим од 100), оригинални документ или изворни код морају бити учињени доступним примаоцу рада.

ГЛСД је развијена за потребе референтних приручника, документационог и сличних материјала који обично прате ГНУ софтвер. Међутим, може се користити за било која текстуална дела, независно од њиховог садржаја или намене. На пример, Википедија користи ГЛСД за сав свој текстуални садржај.

Европско првенство у атлетици на отвореном

Европско првенство у атлетици почело се одржавати по одлуци Европског комитета ИААФ 1934. године у Торину. Прво Европско првенство у дворани одржано је у Бечу 1970. године. На свим европским првенствима истовремено се одржавају такмичења у обе конкуренције, само су 1938. одржана два такмичења у Паризу (мушки), а у Бечу (жене). У следећој табели дат је преглед одржавања Европских првенстава у атлетици.

На Конгресу ЕАА на Малти 2007. године одлучено је да се од 2010. Европска првенства одржавају сваке две године. С обзиром да су 2012. одржане и Летње олимпијске игре, првенство је први пут скраћено и одржавало се уместо досадашњих 7 на 5 такмичарских дана. Прва три дана одржаване су само квалификације, а последња два финала. Одржано је без дисциплина које се одржавању ван стадиона (маратон и ходање).

ИМДб

Интернет муви дејтабејз (ИМДб, енгл. Internet Movie Database, у преводу „Филмска интернет база података“) је веб-сајт који поседује базу података о свим познатијим филмским и телевизијским личностима, филмовима, телевизијским емисијама, серијама, рекламама и видео-играма. Интернет гигант Амазон је априла 1998. године купио IMDb, а 2002. године му је проширена функционалност тако што је додат IMDbPro, чије се коришћење наплаћује.

На локацији се налазе спискови 250 најбољих филмова и 100 најлошијих филмова свих времена, а заснивају се искључиво на оценама редовних корисника ове локације.

Највећи градови у САД по деценијама

Највећи градови САД су увек означавале центре моћи не само у овој држави већ касније и у читавом свету. Листа по деценијама нам пружа увид о развоју појединих градова која нам даје лепшу слику о историји САД. Ово је листа највећих градова у САД по деценијама, почевши од 1790.. Од 1970. па до 1990. године подаци су узети са сајта који се бавио овом проблематиком. За 2000. годину узету су званични подаци Америчке агенције, док су после 2000. подаци апроксимативни и могу се узети са резервом.

Нијемци

Нијемци (екав. Немци; њем. Deutsche) германска су етничка група која претежно живи у средњој Европи и која дели заједничко германско поријекло, културу и историју. Њемачки је заједнички матерњи језик огромне већине Нијемаца.

Око 100 милиона људи који говоре њемачки као матерњи језик. Постоји још око 80 милиона људи који су њемачког поријекла углавном у САД, Бразилу (претежно у Јужном региону земље), Аргентини, Канади, Јужној Африци, бившем Совјетским Савезу (претежно у Русији и Казахстану) и Француској. Дакле, укупан број Нијемаца налази се између 100 и 150 милиона, у зависности од примјењених критеријума (матерњи говорници њемачког, етнички Нијемци са једним поријеклом, дјелимично њемачко поријекло итд.). Од избијања протестантске реформације у Светом римском царству, њемачко друштво се карактерише као католичко-протенстански подијељено.Данас, људи из земаља са њемачког говорном већина (као што су Аустрија, Швајцарска, Лихтенштајн и остале историјски везане земље као Луксембург) најчешће имају сопствени национални идентитет и могу се или не морају самоидентификовати као етнички Нијемци.

Попис становништва 2000. у САД

Попис становништва 2000. у САД био је 22 по реду попис становништва у САД. Као референтни дан одређен је 1. април 2000. Пописом је утврђено да је број становника САД 281.421.906, што је 13,2% више у односу на претходни попис из 1990. Овај савезни попис био је највећи подухват америчке државне администрације до тада над цивилним становништвом у мирнодопским условима. Око 16% домаћинстава попуњавало је „проширени образац“ (long form) који је имао преко 100 питања.

Најнасељенија савезна држава је Калифорнија а најмање насељена Вајоминг.

Словеначки језик

Словеначки језик (словен. slovenski jezik или slovenščina) је матерњи језик око 1.750.000 Словенаца у Републици Словенији, где је службени језик, затим припадника словеначке мањине у Аустрији (око 60.000 у Корушкој и Штајерској), Италији (око 54.000 у Бенешкој Словенији, Резији, Трсту и Горици), Хрватској (11.800-13.100) и Мађарској (2.700). Број словеначких емиграната у Америци, западној Европи и Аустралији процењује се на око 400.000.

Списак градова у САД по броју становника

Према подацима Бироа за попис становништва САД број становника у градовима од 1. априла 2010.

Трка на 100 метара

Трка на 100 метара је атлетска дисциплина која се састоји од спринта у правој линији. Историјски гледано сматра се класичном спринтерском дисцилином, јер је једна од најстаријих трка у стази и може се пратити уназад неколико векова пре организације првих олимпијских игара. Пошто је реч о најкраћој тркачкој дисциплини, победник трке на 100 м често се сматра најбржим тркачем на свету. Резултати врхуских атлетичара на 100 м су мањи од 10 секунди за мушкарце и 11 секунди за жене.

Реномирани спринтери који су обележили историју ове дисциплине били су Американци: Џеси Овенс 1930., Џим Хајнс, први човек који је трчао испод 10 секунди са појавом електронском мерења времена у 1968. и престиго Боба Хејса (10,00) клоји је био на заласку каријере. У скорије време, Карл Луис је седамдесетих година 20. века, Канађанин Донован Бејли и Американац Морис Грин деведесетих.

Током 2000-их, Јамајчанин Јусејн Болт, наследник свог сународника Асафа Пауела, доминира дисциплином и држи светски рекорд 9,58 сек од 2009.

Код жена, прва која је трчала испод 11 секунди била је Немица Марлис Гер са 10,88 сек 1977. године. Америчка спринтерка Флоренс Грифит Џојнер поставила је 1988. године светски рекорд у времену од 10,49 година, који није оборен веч 30 година.

Фебруар

Фебруар је други месец у години у јулијанском календару и грегоријанском календару. Има 28 дана (29 дана у преступној години) и једини је месец који има мање од 30 дана. Година је преступна ако фебруар има 29 дана, а проста ако има 28 дана.

Почетак месеца по јулијанском календару почиње 14-тог дана грегоријанског календара.

По Црквеном рачунању циклуса времена је пети месец.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.