1. јануар

1. јануар је први дан календарске године у јулијанском и у Грегоријанском календару. Овде се календарска година односи на редослед којим су месеци приказани, од јануара до децембра. Први дан средњовековне јулијанске године је био обично неки други дан, а не 1. јануар. Овај дан је усвојен као први дан јулијанске године од стране свих западноевропских земаља изузев Енглеске између 1450. и 1600. године. Грегоријански календар објављен 1582. године није одређивао да 1. јануар буде Новогодишњи дан, нити први дан своје бројане године. Иако је Енглеска почињала своју бројану годину 25. марта (Дан даме или Дан објављивања), између 13. века и 1752, 1. јануар се називао Новогодишњи дан, и био је, са Божићем и повремено Дванаестом ноћи, празник када су се размењивали поклони. Остаје још 364 дана у години (365 у преступним).

Догађаји

јануар
П У С Ч П С Н
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Рођења

Смрти

Празници и дани сећања

Види још

1901

1901. је била проста година.

1953

1953. је била проста година.

1968

1968. је била преступна година.

1970

1970. је била проста година.

1972

1972. је била преступна година.

1984

1984. је била преступна година.

1986

1986. је била проста година.

1995

1995. је била проста година.

Јуџин Вигнер

Јуџин Пол Вигнер (мађ. Wigner Jenő Pál, енгл. Eugene Paul Wigner, 17. новембар 1902. – 1. јануар 1995.) био је мађарско-амерички теоријски физичар, инжењер и математичар, који је 1963. године добио Нобелову награду за физику „за допринос теорији атомског језгра и елементарних честица, посебно за откриће и примену основних принципа симетрије”.

Билборд хот 100

Билборд хот 100 (енгл. Billboard Hot 100) је топ-листа синглова коју саставља и сваке недеље објављује амерички часопис „Билборд“. Саставља се на основу пуштања песама са синглова на радио-станицама и на основу броја продатих копија синглова, и то без обзира на њихов музички правац. Седмица током које се прати продаја синглова почиње понедељком, а завршава се недељом, док седмица током које се прати пуштање песама са синглова на радио-станицама почиње средом, а завршава се уторком. На основу ових података, саставља се топ-листа која се званично објављује четвртком у часопису „Билборд“, али се као датум њеног изласка увек наводи датум суботе из следеће недеље. Пример:

понедељак, 1. јануар — почиње праћење продаје синглова;

среда, 3. јануар — почиње праћење пуштања песама са синглова на радио-станицама;

недеља, 7. јануар — завршава се праћење продаје синглова;

уторак, 9. јануар — завршава се праћење пуштања песама са синглова на радио-станицама;

четвртак, 11. јануар — објављује се нова топ-листа, а као датум њеног изласка се наводи субота, 20. јануар.Први сингл који се нашао на првом месту топ-листе „Билборд хот 100“ је сингл Рикија Нелсона (енгл. Ricky Nelson) „Poor Little Fool“, и то 4. августа 1958. Закључно са издањем ове топ-листе од 21. фебруара 2009, 970 синглова се нашло на њеном првом месту.

Грегоријански календар

Грегоријански календар или нови календар је најкоришћенији календар на свету. Као модификација јулијанског календара, први га је предложио калабријски доктор Алојзије Лили, а прогласио га је 1582. године папа Гргур XIII, по коме је добио име, путем папске буле Inter gravissimas. Његове године се броје од године рођења Исуса Христа.

Грегоријански календар је уведен пошто је просечна година у јулијанском календару била незнатно дужа у односу на тропску годину, изазивајући да пролећна равнодневница полако иде уназад у календарској години, као и лунарни календар који се користио за одређивање датума Ускрса.

Грегоријански календар је решио ове проблеме избацивањем извесног броја дана, да би се календар вратио у синхронизацију са годишњим добима, односно, тропском годином, и малим скраћивањем просечног броја дана у календарској години, избацивањем три јулијанске преступне године сваких 400 година.

Давид Налбандијан

Давид Налбандијан (шп. David Nalbandian, Кордоба, 1. јануар 1982) бивши је професионални аргентински тенисер.

Играо је полуфинала свих гренд слемова, а има и једно финале (Вимблдон 2002). У каријери је освојио 11 турнира од којих су два из Мастерс серије. Налбандијан је један од ријетких тенисера који је успео да на истом турниру победи Рафаела Надала и Роџера Федерера, а то му је полазило за руком чак два пута.

Дана 1. октобра 2013. године објавио је да се повлачи због повреде рамена.

Ивица Дачић

Ивица Дачић (Призрен, 1. јануар 1966) је српски политичар, министар спољних послова и први потпредседник Владе Републике Србије задужен за безбедност и спољну политику. Такође, он је председник Социјалистичке партије Србије. Био је премијер Србије од 2012. до 2014. године.

Лилијан Тирам

Руди Лилијан Тирам-Улијен (франц. Ruddy Lilian Thuram-Ulien; Поент а Питр, 1. јануар 1972) је бивши француски фудбалер и репрезентативац пореклом са Гвадалупеа.

Миленијум

Миленијум је временски интервал који траје 10 векова односно 1.000 година. Израз је настао комбиновањем латинских речи mille, што значи хиљаду и annum, што значи година.

Миленијум може бити било који период од хиљаду година, али је ипак одомаћено да се године рачунају од прве па до хиљадите. Тако имамо да се за године у распону од 1. до 1000. каже да су први миленијум, од 1001. до 2000. су други миленијум, а од 2001. до 3000. су трећи миленијум. Ово стога што није постојала нулта година. После 31. децембра прве године пре нове ере је дошао 1. јануар прве године нове ере.

Општински рејон

Општински рејон (рус. муниципальный район) другостепена је општина у Русији и обухвата више градских и сеоских насеља, а некада и међунасељске територије. Ван њиховог састава налазе се градски окрузи.

По службеним подацима Росстата, на дан 1. јануар 2011. постојало је 1.824 општинска рејона на цјелокупној територији Русије..

Организација уједињених нација

Организација уједињених нација (ОУН), краће Уједињене нације (УН), међународна је организација која се декларише као „глобално удружење влада које сарађују на пољу међународног права, глобалне безбедности, економског развоја и социјалне једнакости“. Основана је 1945. од стране 51 државе, укинувши Лигу народа.

Почев од 2011, 193 земље су чланице Уједињених нација, укључујући све међународно признате нације, осим Ватикана (који је одбио чланство, и има статус посматрача), Кукових острва, Палестине (која има статус дефакто државе, али још није правно призната), Нијуеа (чијом спољном политиком руководи влада Новог Зеланда) и Републике Кине (чије је чланство укинула Народна Република Кина 1971). Палестина и Ватикан имају парламентарне посматрачке мисије при УН.

Из свог седишта у Њујорку, земље чланице УН и њене специјализоване агенције управљају и одлучују о административним питањима на редовним састанцима који се одржавају сваке године. Организација је подељена на административна тела, као што су Генерална скупштина Уједињених нација, Савет безбедности Уједињених нација, Економски и социјални савет Уједињених нација, Старатељски савет Организације уједињених нација, Секретаријат Уједињених нација и Међународни суд правде, као и тела која се баве управљањем свим осталим агенцијама УН, као што су СЗО и УНИЦЕФ. Најпознатија јавна личност УН је генерални секретар, а на тој дужности се данас налази Антонио Гутерес.

Фабијан Шоваговић

Фабијан Шоваговић (Ладимиревци, 4. јануар 1932 — Загреб, 1. јануар 2001) био је хрватски и југословенски позоришни и филмски глумац.

Рођен је и одрастао у славонском селу Ладимиревци недалеко од Валпова. Био је један од највећих хрватских и југословенских глумаца чија су остварења годинама обележавала и одређивала смер и квалитет хрватског и југословенског глумишта. Средњу школу завршио је у Осијеку, а студије глуме на Академији казалишне умјетности у Загребу 1957. Годинама је био члан позоришта „Гавела“, ХНК у Загребу, учествовао у раду „Театра у гостима“, деловао као слободни уметник и наступао на свим највећим фестивалима.

Његов син Филип Шоваговић и ћерка Ања Шоваговић-Деспот такође су глумци.

Нека од његових најпознатијих остварења су улоге у представама: „Лењин“, „Скуп“, „Дундо Мароје“.

Фландрија

Фландрија или Фламанија (хол. Vlaanderen, франц. la Flandre или les Flandres) је историјски и административни регион који обухвата северни део Белгије. Остатак земље чине Валонија и Брисел.

Становници Фландрије се називају Фламанци, што се сматра и етничком припадношћу.

Мањи део историјске Фландрије се налази у Француској и Холандији. Званични језик Фландрије је холандски језик, а становништво користи фламански дијалект.

Површина Фландрије је 13.522 km², где живи око 6 милиона становника. Институције региона Фландрије се налазе у Бриселу, иако сам град не припада региону.

Датуми и месеци у години
Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.