.yu

.yu био је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Југославију, a онда и за државну заједницу Србија и Црна Гора. Био је коришћен за СФРЈ, затим за СРЈ, потом за државну заједницу Србија и Црна Гора.

Домен је до 2008. био администриран од стране NIC YU. Од 2008. администрирао га је РНИДС (Регистар националног Интернет домена Србије) који је спровео процес гашења овог домена, с обзиром на то да су Црна Гора и Србија добиле своје засебне домене.

ICANN је, првобитно, као крајњи рок за престанак постојања овог НИДдк-а одредио 30. септембар 2009. године. На седници одржаној овог датума ICANN је, на захтев РНИДС-а, одобрио продужење постојања .yu домена до 30. марта 2010. када је дефинитивно угашен .yu домен.[1]

Према информацијама из РНИДС-а, у функцији је до гашења остало активно око 4000 .yu домена.

.yu
Nicyu
Уведен1989
TLD типНајвиши Интернет домен државних кодова
СтатусУгашен
Регистрацијаnic.yu (Југословенски регистар Интернет домена)
СпонзорNIC YU
Намењена употребаЕнтитети повезани са Југославијом, а касније држава Србија и држава Црна Гора
Стварна употребаОпшта употреба у Србији и делимична у Црној Гори
Ограничења регистрацијеНе одобравају се регистрације од када је уведен нови домен за Србију.
Политика расправеЈавна расправа о статуту Регистра
Веб-сајт„ЈРИД“ (NIC.YU);

Домени другог нивоа

Коришћени су следећи .YU поддомени:

  • .co.yu - за комерцијалну употребу;
  • .org.yu - за удружења и непрофитне организације;
  • .edu.yu - за образовне установе;
  • .ac.yu - за високо-школске установе;
  • .gov.yu - за државне органе.

У Републици Црној Гори претежно је коришћен поддодмен .cg.yu, а администрирао га је Интернет Црне Горе.

Наследници

Током 2007. године Црна Гора и Србија су добиле своје CcTLD:

  • .rs - за Србију
  • .me - за Црну Гору

Референце

  1. ^ РНИДС:Још шест месеци .YU домена, Приступљено 9. 4. 2013.

Спољашње везе

.cs

.cs је на неколико година био највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Чехословачку. Међутим, држава се поделила на Чешку Републику и Словачку 1993. године и двема новим државама су убрзо додељени НИД-дк-ови: .cz и .sk, респективно. Употреба домена .cs је постепено укинута, а НИД-дк је обрисан негде око јануара 1995.

.cs је највише коришћени највиши Интернет домен који је обрисан. Статистике из RIPE Network Coordination Centre показују да је чак и у јуну 1994. године, много пошто је урађена конверзија ка .cz и .sk, .cs је и даље имао 2300 хостова. За поређење, остали обрисани НИД-ови (.nato и .zr) могуће да нису ни стигли двоцифрене бројеве.

CS је у периоду од 2003 до 2006. године био ISO 3166-1 код за Србију и Црну Гору. Међутим, Србија и Црна Гора никада није користила .cs домен, већ је наставила да користи свој претходни НИД-дк .co.yu. IANA је .cs резервисала за Србију и Црну Гору, без додељених спонзорских организација. С обзиром да је Државна заједница Србија и Црна Гора расформирана највероватније ће бити поново обрисан.

.me

.me је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Црну Гору.

Након независности стечене 3. јуна 2006. године Црна Гора је добила НИДдк .me који је замена за .yu (.cg.yu) који је користила док је била саставни део претходних држава и који је угашен 30. септембра 2009. године.

Домен је делегиран 11. септембра 2007. године, а постао активан 24. септембра исте године. Спонзорска организација је Влада Црне Горе. У почетку главни регистар је био Универзитет Црне Горе - Регистар црногорског домена који је успоставио рад домена и регистовао неколико домена од државног значаја за Црну Гору. Функцију главног регистра је 14. новембра преузело предузеће Домен д.о.о. (doMEn).

6. маја 2008. отпочела је регистрације за домене чији називи представљају регистроване трговинске марке, а отворена регистрација је почела 16. јула 2008. године.

.ml

.ml је највиши Интернет домен државних кодова за Мали. Слично .yu домену, има уређене поддомене, рецимо .org или .com.

.rs

.rs је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Републику Србију.

Почетак регистрације домена је био 10. марта 2008.

Одлучено је да са отварањем новог .rs регистра престане регистрација .yu домена, с тим да ће постојећи домени под .yu НИДдк-ом остати у употреби за време прелазног периода. Првобитно је било планирано гашење .yu домена 30. септембра 2009. године, али је накнадно одлучено да се њихово гашење одложи за највише 6 месеци.

Администратор .rs домена је Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС).

Према новим условима регистрације који важе за .rs домен укинута су некадашња ограничења у регистрацији домена - грађани и организације могу да региструју неограничени број домена. Омогућено је и регистровања домена директно на другом нивоу - домах испод .rs, а не као што је био случај са .yu доменом где се регистрација обављала искључиво испод .co.yu; org.yu итд.

Aktivno mesto

Aktivno mesto katalizatora ili enzima je deo molekula koji direktno sudeluje u staranju veze enzima sa supstratom i u samom katalitičkom procesu.

Chrysomelidae

Insekti iz porodice buba Chrysomelidae uobičajeno su poznati kao listne bube. Ova porodica obuhvata preko 37.000 (a verovatno bar 50.000) vrsta u više od 2.500 rodova, što je čini jednom od najvećih i najčešće susretanih od svih porodica buba. Poznate su brojne podfamije, neke od njih su navedene u nastavku. Precizna taksonomija i sistematičnost će se verovatno promeniti sa tekućim istraživanjima.

YU grupa

YU grupa je jugoslovenska i srpska rok grupa iz Beograda.

Јат ервејз

Јат ервејз (Jat Airways, стилизовано као JatAirways) је бивши национални авио-превозник Србије, претходно национална авио-компанија некадашње Југославије. Сматрао се шеснаестом најстаријом авио-компанијом у Европи. Седиште авио-компаније се налазило у Београду, а оперативна база на аеродрому „Никола Тесла“ Београд.

Према подацима из децембра 2009. године, ЈАТ је имао око 1200 запослених.Јат ервејз није био члан ниједне алијансе, али је током постојања била изражена жеља за чланством у СкајТиму.Приватизацијом Јата, 2013. године, компанија је формално престала да постоји, а као српског националног авио-превозника ју је наследила Ер Србија. У Саставу бивше авио компаније ЈАТ је огранак фирма ЈАТ Техника.

Ју стрип

YU стрип, касније YU стрип магазин, је био часопис у издању предузећа Дечје новине из Горњег Милановца, који је од 1977. до 1987. године објављивао стрипове искључиво стваралаца из СФРЈ.

Укупно је изашло 85 бројева. Први је изашао као Екс алманах Специјал 91/1: YU стрип, а последњи као YU стрип магазин.

Поред редовних бројева, објављено је и два обимнија YU стрип годишњака, 1981. и 1983. године.

Југио

Југио (јап. 遊☆戯☆王 - Yūgiō; енг. Yu-Gi-Oh!) је популарни манга стрип, настао у Јапану 1996. године, а чији је цртач Казуки Такаши. По узору на мангу, направљена је и анимирана ТВ серија, као и многе карте за играње. Оригинални Југио серијал је имао 5 сезона, и 224 епизоде, од чега је студио Лаудворкс, узимајући за основу америчку прерађену и цензурисану верзију, на српски језик синхронизовао прве четири сезоне, односно 184 епизоде. Одмах након тога, кренуло се са радом на следећем серијалу, Југиo Ге-Икс- у, тако да је пета сезона прескочена. Раније је направљена и засебна серија од 27 епизода, која не улази у другу Југио причу. Та сезона се популарно назива сезона 0 и није инернационално синхронизована.

Југио 5Д

Југио 5д (јап. 遊 ☆ 戯 ☆ 王 5Д'с (フ ァ イ フ テ ー) ス Hepburn: Yūgiō Faibu Dīzu, енгл. Yu-Gi-Oh! 5D's) је други главни наставак Југио франшизe. Серија је емитована у Јапану између 2. априла 2008. и 30. марта 2011, након завршетка претходне серије, Југиo Ге-Икс-а. Прича се фокусира на ликове који играју карту са именом Двобој Чудовишта. Ова серија представља Синхро Чудовишта у Југио игри. У Србији, Црној Гори и Македонији се приказивала на ТВ Ултра од 2010. до 2015. године на српском језику. Синхронизацију су радили студиа Лаудворкс и Блу хаус узимајући за основу америчку прерађену и цензурисану верзију. Иако оригинална јапанска верзија има 2 сезоне са укупно 154 епизодe, америчка продукција прилагодила је само 123 епизоде са тиме да су неколико прескочили. Лаудворкс је, међутим, синхронизовао целу прву сезону то јест 64 епизоде, а Блу хаус првих 46 епизода друге сезоне тако да је на српском доступно 110 епизода. Одмах након тога, кренуло се са радом на следећем серијалу, Југио Зексал-у, тако да је остатак епизода прескочен.

Југио Ге-Икс

Југио Ге-Икс (јап. 遊☆戯☆王デュエルモンスターズGX - Yūgiō Dyueru Monsutāzu Jī Ekkusu; енг. Yu-Gi-Oh! GX) je анимирана серија, манга стрип и наставак Југио анимиране серије. Премијерно је приказана у Јапану, 6. октобра 2004. године. Прича прати Јадена Јукија и његове другове на Академији двобоја.

У Србији, Црној Гори и Македонији се приказивала на ТВ Ултра од 2008. до 2015. године на српском језику. Синхронизацију је радио студио Лаудворкс, узимајући за основу америчку прерађену и цензурисану верзију. Иако оригинална јапанска верзија има четири сезоне са укупно 180 епизода, америчка продукција прилагодила је само прве три сезоне, и то без последње епизоде треће сезоне, што је укупно 155 епизода. Лаудворкс је, међутим, синхронизовао само прве две сезоне, тако да су на српском доступне тек прве 104 епизоде. Прецизније, доступно је 103 епизода, пошто 46. из неког разлога није превођена или макар емитована на телевизији. Одмах након тога, кренуло се са радом на следећем серијалу, Југио 5Д-у, тако да је трећа сезона прескочена.

Југославија

Југославија је била назив за три сукцесивне државе у југоисточној Европи, које су носиле тај назив од 1929. до 2003. године. Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца је основана 1918. године, а 1929. званично преименована у Краљевину Југославију (понегде позната и као прва Југославија). Земља је током Другог светског рата била окупирана од стране сила Осовине. Током 1945. године, накратко је постојала Демократска Федеративна Југославија, формално монархија, али већ са доминантним републиканским уређењем, да би 29. новембра исте године била проглашена Федеративна Народна Република Југославија - федерација са 6 република и 2 аутономне покрајине (позната и као друга Југославија). 1963. године, донет је нови устав, којим је земља преименована у Социјалистичку Федеративну Републику Југославију. Почетком 1990-их година, СФРЈ се распала у грађанском рату, али су две бивше републике, Србија и Црна Гора, одлучиле да наставе југословенску идеју, па је 27. априла 1992. године проглашена Савезна Република Југославија (трећа Југославија). 3. фебруара 2003. године, донета је уставна повеља државне заједнице Србија и Црна Гора, којим су ове две републике наставиле постојање заједничке државе још три године (до проглашења независности Црне Горе у мају 2006. године), али је назив „Југославија“ формално укинут.

Арно HD-41H

Арно HD-41H/Hanriot HD.41H (франц. Hanriot HD-41H) је француски двоседи хидроавион, једномоторни двокрилац који се производио 20.-тих година 20. века у француској фирми Авиони Арно и у Југославији Фабрика аероплана и хидроавиона Змај.

Инсектицид

Хемијска отровна једињења која се користе против штетних инсеката. У састав инсектицида, ради штедње и бољег растурања, обично се отровним супстанцама додаје неки „носач“, најчешће талк, каолин, вода. У састав инсектицида улазе и тзв. помоћне материје, које обезбеђују квашење, трајање и лебдење у води.Данас је у употреби много врста инсектицида. Према физичком стању у тренутку примене разликују се: чврсти (прашковити), течни и гасовити инсектициди; према токсичном дејству на инсекте деле се на: утробне (унутрашње), додирне (контактне), гасовите и системичне отрове. Ова подела није алсолутна, јер неки инсектициди (поливалентни), делују истовремено утробно, контактно и фумигантно. Ови отрови убијају инсекте углавном делујући на њихов централни нервни систем, тако бубашваба не угине од последица тровања, већ због тога што се преврнула на леђа и није могла да поново устане.

Конфучије

Кунг Фу Це или латинизовано Конфуције, Конфучије (кин. 孔子, око 28. септембра 551. п. н. е. – 4. марта 479. п. н. е.) је био кинески филозоф и социјални реформатор чија су учења била и остала веома значајна широм источне Азије. Био је један од првих приватних учитеља у кинеској историји. Најзначајнији је његов етички систем вредности, који је био темељ кинеске државности и социјалне мисли током целог феудалног периода. Са развојем феудализма током Хан династије у Кини његова је филозофија инструментализована у циљу учвршћивања царске власти.

Конфучијева филозофија, позната као конфучијанство, наглашава лични и владин морал, исправност друштвених односа, правду и искреност. Његови следбеници су се успешно надметали са многим другим школама током ере Сто школа мишљења, али су били потиснути у корист легалиста током династије Ћин. После победе Хана над Чуима након колапса династије Ђин, Конфучијева учења су добила званичну подршку и била су даље развијена у систем познат на Западу као неоконфучијанизам, и касније нови конфучијанизам. Постоје тврдње да је Конфучије био хомосексуалац, те да се хомосексуалност у то време у Кини сматрала нормалним.Конфучију се традиционално приписују заслуге за писање или допуну многих кинеских класичних текстова укључујући свих Пет класика, мада су модерни научници углавном уздржани при приписивању конкретних тврдњи самом Конфучију. Афоризми о његовим учењима су компиловани у Разговорима, мада је то урађено много година након његове смрти.

Конфучијеви принципи имају много заједничког са кинеском традицијом и веровањима. Он је заговарао снажну породичну лојалност, поштовање предака, поштовање старијих особа од стране њихове деце, мужева од стране њихових жена, препоручујући породицу као базу за идеално владање. Он је подржао добро познати принцип „Не чини другима оно што не желиш да буде учињено теби”, као златно правило. Он је такође традиционално божанство у даоизму.

Током историје, Конфучије се широко сматран једним од најважнијих и најутицајних појединаца који су утицали на животе човечанства. Његово учење и филозофија у великој мери су утицали на људе широм света и још увек су присутни у данашњем друштву.

Музеј ваздухопловства — Београд

Музеј југословенског ваздухопловства (сада: Музеј ваздухопловства — Београд), један од водећих музеја овог типа у свету, основан је 1957. године, при Команди Ратног ваздухопловства (РВ и ПВО). Од 1989. године смештен је у модерној згради, на београдском аеродрому. 2013, Влада Србије је зграду Музеја прогласила спомеником културе. Музејске збирке, уз које се чува богата пратећа документација и архива из свих периода и области ваздухопловне историје, чине најрепрезентативнију колекцију домаћег и страног цивилног и војног ваздухопловства и представљају значајан извор за свеобухватно сагледавање развоја авијације на нашим просторима од 1911. до данас.

Петар Јањатовић

Петар Јањатовић (Београд, 30. јун 1956) је српски музички новинар и рок критичар.

Прве контакте са новинарством имао у гимназији као сарадник емисије Вече уз радио Првог програма Радио Београда. Од 1976. године редовно сарађује у новинама и часописима различитих профила. Објављивао је у листовима: Здраво, Џубокс, Укус несташних, Rock, Старт, Политикин забавник, НИН, Време, Дуга, Репортер, Супер Тин, X Zabava, Политика, Die Tageszeitung и по омладинској штампи на простору бивше Југославије.

Током целе каријере припрема и води музичке радио и ТВ емисије. Био је уметнички директор последњег Омладинског фестивала у Суботици 1990. године. Почетком 1993. је отишао са Другог програма Радио Београда, па је са Драганом Кремером радио на станицама: Политика, Зрењанин и Панчево, реализовао емисију Игра рокенрол трећа Југославија.

Од пролећа 1997. до пролећа 2002. године радио је као музички уредник на РТВ Панчево. Био је дописник часописа Билборд, сарадник радио-станица BBC и Слободна Европа. Од 2003. до 2005. био је у жирију емисије Идол која се емитовала на БК телевизији. Од пролећа 2006. до фебруара 2012. године је на Радију Б92 са Томиславом Грујићем припремао емисију Јубокс која се бавила рок и поп сценом с подручја бивше Југославије.Од марта 2003. године представник је хрватске издавачке куће Далас рекордс за Србију.Уредник је књига Изгужване мисли (Далас рекордс, 2018) Бранка Голубовића Голуба и Живот с иди(ј)отима

(Далас рекордс, 2019) Ненада Марјановића Др Фрица.

Рогожарски СИМ-VI

СИМ - VI је југословенски авион школски / спортско туристички двоседи, једномоторни нисококрилац који је произведен 1937. године у југословенској фабрици авиона Рогожарски из Београда.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.