.срб

Ћирилички интернет домен .срб је нови, други национални домен Републике Србије. Део је породице интернационализованих назива домена (Internationalized Domain Name (IDN)), односно назива домена који нису написани енглеским алфабетом.

Интернет корпорација за додељене називе и бројеве (енгл. Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN)) одобрила је предлог регистра РНИДС да домен .срб буде други интернет домен Србије на Интернету.[1]

Домен је постао активан 3. маја 2011.[2]

Регистрација ћириличког домена .срб почела је 27. јануара 2012.

Први интернет сајт на .срб домену био је рнидс.срб или http://xn--d1aholi.xn--90a3ac/, сајт Регистра националног интернет домена Србије.

Поддоменска структура у оквиру .СРБ домена истоветна је по намени постојећим поддоменима у оквиру .RS домена.

Листа .СРБ поддомена:

.RS домен .СРБ домен Образложење
.co.rs .пр.срб привреда, предузеће, предузетник
.org.rs .орг.срб организација
.edu.rs .обр.срб образовање
.in.rs .од.срб предлог "од"

Листа делегираних поддомена:

.gov.rs .упр.срб органи управе
.ac.rs .ак.срб академска мрежа
.срб
RNIDS-SRB-logo
Уведен2012.
TLD типНајвиши Интернет домен државних кодова
СтатусАктиван
Регистрацијарнидс.срб (РНИДС)
СпонзорРНИДС
Намењена употребаЕнтитети повезани са Србијом
Стварна употребаПопуларан је у Србији
Ограничења регистрацијеНема ограничења за регистрацију на другом нивоу, на трећем у зависности од категорије постоје нека ограничења.
СтруктураМогућа регистрација на другом нивоу или на трећем нивоу, испод другостепених домена генеричких категорија.
ДокументиОпшти услови о регистрацији домена
Политика расправеПравилник о поступку за решавање спорова
Веб-сајтрнидс.срб

Трошкови регистрације

Цене се крећу од 500 динара за најскупљи домен другог нивоа директно испод .срб, до 250 динара за поддомене.[3] На наведене цене РНИДС-а (које су исказане без ПДВа) овлашћени регистри могу додати и своје трошкове.

Овлашћени регистри

Овлашћени регистри обављају послове регистрације .срб домена, док РНИДС само одржава централни регистар домена. У Србији постоји око 40 овлашћених регистара РНИДС-а.[4]

Види још

Референце

  1. ^ „ICANN прихватио .срб као ћирилични домен Србије”.
  2. ^ „Информација РНИДС-а” Проверите вредност параметра |url= (помоћ).
  3. ^ „Тарифник накнада РНИДС-а”. Rnids.rs. 10. 01. 2011. Приступљено 22. 07. 2016.
  4. ^ „Списак овлашћених регистара”. Rnids.rs. 22. 07. 2016. Приступљено 22. 07. 2016.

Спољашње везе

Балени Сарби

Балени Сарби (Бален Срб рум. Băleni-Sârbi) је насеље у општини Балени, округ Дамбовица у Румунији. Према попису из 2011. године у насељу је било 4.707 становника. Налази се на надморској висини од 202 м.

Бој на Косову (филм)

Бој на Косову је југословенски филм из 1989. године, који се бави Косовском битком из 1389. године. Режирао га је Здравко Шотра, а главне улоге играју: Милош Жутић, Горица Поповић, Војислав Брајовић, Жарко Лаушевић, Љуба Тадић и Бранислав Лечић.

Већ виђено (филм)

Већ виђено је југословенски филм снимљен 1987. године који је режирао и написао Горан Марковић.

Глуви барут (филм)

Глуви барут је југословенски филм из 1990. године. Режирао га је Бахрудин Ченгић, према истоименом роману Бранка Ћопића.

Горњи Срб

Горњи Срб је бивше насељено мјесто у општини Грачац, југоисточна Лика, Република Хрватска.

Задах тела

„Задах тела“ је југословенски филм из 1983. године који је режирао Живојин Павловић. Филм је добио награду Златна арена на пулском филмском фестивалу.

Кад будем мртав и бео

Кад будем мртав и бео је југословенски филм из 1967. године. Режирао га је Живојин Павловић, а сценарио су писали Љубиша Козомара и Гордан Михић. Припада остварењима црног таласа.

Пад Италије

„Пад Италије“ је југословенски филм из 1981. године који је режирао Лордан Зафрановић. Филм је добио награду Златна арена.

Регистарске ознаке у Србији

Регистарске ознаке у Србији се састоје од двословне ознаке града (или општине) па три или четри цифре и два насумична латинична слова. Таблице су беле боје, оивичена црном линијом и на њој је са леве стране, на плавој подлози, белим словима исписана међународна ознака Србије СРБ, црним словима исписана је ознака регистарског подручја, а црним цифрама и словима, између којих је утиснут знак „-“, исписан је регистарски број возила. Између ознака регистарског подручја и регистарског броја возила утиснут је црвени штит на коме је бели крст између четири оцила бридовима окренутих ка вертикалној греди крста. Ознака регистарског подручја на регистарској таблици исписује се и на ћириличком писму испод утиснутог црвеног штита. Актуелни формат таблица почео је да се примењује од 1. јануара 2011. године. До 2011. био је у употреби формат из доба СФРЈ.

Регистарски број возила састоји се од комбинације цифара „0 до 9“ на три или четири позиције и комбинације слова на две позиције.

Слова регистарског броја су била сва слова латиничног писма која се користе у српском језику сем диграфа, а такође су била додата латинична слова: „X“, „Y“ и „W“. Oд 1.7.2017. на таблицама су укинута слова са кукицама, као и „Y“ и „W“, док се „X“ још увек користи.

Регистарске ознаке у за таксисте имају словну ознаку „TX“.

Регистарске таблице за моторна и прикључна возила која не испуњавају прописане услове у погледу димензија (дужине, ширине и висине), односно чија је највећа дозвољена маса већа од 40 тона, израђују се у јарко црвеној боји и на њима је белим словима исписана ознака регистарског подручја, а белим бројевима - регистарски број возила.

Ако је на моторном возилу, осим на мотоциклу, израђена површина на задњем делу возила на коју се не може поставити стандардна регистарска таблица, на захтев власника возила може се израдити посебна задња регистарска таблица правоугаоног облика.

Димензије стандардних регистарских таблица за моторна возила су 520,5x112,9 милиметара.

Сабирни центар

„Сабирни центар“ је југословенски филм направљен 1989. године у режији Горана Марковића, који је адаптирао сценарио заједно са Душаном Ковачевићем по његовој истоименој књизи.

Сарби (Арад)

Сарби (рум. Sârbi), познат и као Арадски Срб је насеље је у Румунији у округу Арад у општини Халмађел. Oпштина се налази на надморској висини од 451 m.

Службени положај

Службени положај је југословенски филм из 1964. године који је добио награду Златна арена.

Списак југословенских играних филмова

Ово је списак југословенских играних филмова по годинама премијере.

Списак је подељен у три целине:

1. филмови који су настали у периоду од 1918. године, када је формирана Краљевина СХС, па до 1941. године, када је почео Други светски рат;

2. филмови који су настали у периоду од 1945. до 1992. године (у загради иза сваког филма назначено која је република продуцирала филм, а такође су наведени и подаци о копродукцијама);

3. филмови који су настали у периоду од 1992. године, када је формирана СР Југославија, па до 2003. године, када је Југославија престала да постоји.

Срб (Грачац)

Срб је насељено мјесто у општини Грачац, у југоисточној Лици, у Задарској жупанији, Република Хрватска.

Срећна нова ’49.

Срећна нова ’49. је југословенски филм из 1986. године који је добио награду Златна арена.

Сутјеска (филм)

Сутјеска је југословенски филм снимљен 1973. године у режији Стипе Делића. Филм је снимљен поводом тридесетогодишњице битке на Сутјесци а сценарио су писали Сергеј Бондарчук, Бранимир Шћепановић и Миљенко Смоје. Сниман је у Националном парку Сутјеска и важи за један од најскупљих филмова у историји југословенске кинематографије.

Трофеј

„Трофеј“ је југословенски филм из 1979. године у режији Кароља Вичека, који је писао и сценарио са Веренцом Деаком. Филм је добио награду Златна арена.

Ужичка република (филм)

„Ужичка република“ је назив југословенског партизанског филма из 1974, који прати настанак и пад Ужичке републике и љубавну везу између шпанског добровољца Боре и учитељице Наде.

Црвено класје

Црвено класје (словен. Rdeče klasje) је југословенски филм из 1970. године, који је режирао и за који је написао сценарио Живојин Павловић по роману „На селу“ (словен. Na kmetih) Јоже Потрча. Припада остварењима црног таласа.

Теме Србије 
Историја
Географија
Политика
Привреда
Друштво
Србија Национални симболи Србије Србија
Званични симболи
Називи и кодови
Културне иконе
Споменици
Људи

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.