Шпагети

Шпагети су тестенина танког и подужег облика, отприлике 2 mm дебљине а 30 cm дугачке у некуваном стању.

Шпагети се углавном продају у паковањима од 500 g. Припремају се кувањем у осољеној води од 5 до 10 минута.

Шпагети се понекад употребљавају и за другачије циљеве нпр. за игре градње мостова од некуваних шпагета.

Spaghetti-prepared
Болоњски шпагети са сиром
Spaghetti-cooking
Кување шпагета

Види још

  • Макарони
Берба шпагета

Берба шпагета (енгл. spaghetti tree hoax) је лажни троминутни телевизијски прилог, емитован 1. априла 1957. y емисији „Панорама“, британске државне телевизије „Би-Би-Си“.Кратки прилог објашњава да су изузетно блага зима и истребљење „шпагетиног жишка“ погодовали изузетно добром роду шпагета у кантону Тичино на југу Швајцарске.

Следи објашњење како су сви шпагети једнаке дужине након многих генерација брижљивог гајења „дрвећа“ шпагета и како је то овде мали породични посао, за разлику од огромних плантажа шпагета у Италији, а затим се „берачи“ и гости окупљају на гозби поводом бербе шпагета, уз вино из традиционалних бокалчића.

Било једном на Дивљем западу

Било једном на Дивљем западу (енгл. Once Upon a Time in the West, итал. C'era una volta il West) је шпагети-вестерн Серђа Леонеа из 1968. године.

Неки критичари су овај филм прогласили највећим вестерном свих времена.У главним улогама су Хенри Фонда у улози разбојника Френка, Чарлс Бронсон као Хармоника и Клаудија Кардинале као Џил, новопечена удовица са бурном прошлошћу.

Филм представља први део делимично неповезане епске триологије филмова који се баве друштвеним и политичким проблемима америчке историје. Остали филмови из трилогије су За шаку динамита/Била једном једна револуција из 1971. и Било једном у Америци из 1984.

Болоња

Болоња (итал. Bologna) је седми по величини град у Италији. Болоња је и главни град истоименог Округа Болоња и главни град покрајине Емилије-Ромање у северној Италији.

Болоња је најпознатија по Болоњском универзитету, најстаријем у Европи, веома цењеном и поштованом данас. Као стари универзитетски град она је и даље мета многих студената због њене традиције и културног богатства. У овом граду данас студира око 100.000 студената или четвртина градског становништва.

Као град са највећим сачуваним старим градским језгром у држави и низом вредних грађевина и амбијената Болоња је и важно туристичко одредиште у Италији. Такође, стари део Болоње је под заштитом УНЕСКОа.

Вестерн

Вестерн (енгл. Western) је жанр стваралаштва у књижевној, филмској, радијској, телевизијској, стрип и другим уметностима. Вестерни углавном тематизирају догађаје који се углавном одвијају у другој половини 19. века на западу Седињених Држава (познат као Дивљи запад), али и у западној Канади и Мексику. Неки вестерни смештени су у ранија раздобља као што је Битка за Аламо 1836, но они се углавном одвијају у времену након Америчког грађанског рата и пре краја Индијанских ратова 1890, иако постоји неколико касних вестерна (нпр. Дивља хорда), док су неки смештени у доба Мексичке револуције 1920.

Вестерни често приказују сукоб примитивног и застарелог начина живота и модерне технологије или друштвених промена. Често за такве описе служе приказивања сукоба између домородаца и дошљака или америчке коњице, или пак опасност која пријети ранчерима од Индустријске револуције. Амерички вестерни четредесетих и педесетих година наглашавају вредности части и пожртвованости. Вестерни из шездесетих и седамдесетих су често обојени песимистичким тоновима, славећи бунтовног антијунака и наглашавајући цинизам, бруталност и неправедност америчког запада.

Клинт Иствуд

Клинтон Иствуд Млађи (енгл. Clinton Eastwood Jr.; Сан Франциско, 31. мај 1930) амерички је филмски глумац, композитор, редитељ и продуцент. Иако критичари без изузетка хвале његова скорашња редитељска остварења као што су филмови Девојка од милион долара и Писма са Иво Џиме, Иствуд је много познатији по улогама „чврстих момака“ или антијунака као што су инспектор „Прљави“ Хари Калахан у серији филмова о Прљавом Харију или човек без имена у шпагети-вестернима Серђа Леонеа.

Иствуд је добио два Оскара за најбољег режисера за филмове Неопростиво и Девојка од милион долара.

Култура Италије

Италија је веома рано одиграла значајну улогу у култури и уметности. Римска антика била је у време Римског царства узор осталим европским земљама. Чак и у средњем веку и у доба ренесансе Италија је остала узор у уметности, култури и истраживањима осталим земљама Европе. Веома је познато италијанско сликарство, вајарство и архитектура. Ова красна земља била је домовина врсним, изузетним, генијалним уметницима као што су Леонардо да Винчи, Ботичели, Рафаело, Микеланђело ...

Ова елегантна чизма је у свету позната по много чему. Пре свега по уметности и култури, затим разним грађевинама као што су Колосеум и Торањ у Пизи. Све знаменитости Италије веома су посећене, јер како је написао Гете, свако камење, палата и по која улица има и говори своју причу и све је одуховљено у светим зидинама вечног Рима. Земља која може да рачуна историју од скоро 3000 година, дакле опет по Гетеу не живи од данас до сутра, позната је и по јелу (пица, паста, шпагети ...), вину, начину живота, позоришту, литератури, поезији, музици (посебно опери) и добром укусу.

Лазања код

Лазања код је врста програмске структуре коју карактерише неколико добро дефинисаних и раздвојених слојева, таквих да сваки слој кода приступа доњим нивоима кроз добро дефинисани интерфејс. Израз је супротан термину шпагети код, а оба упоређују структуру програма са пастом. Аналогија се налази у слојевитој структури лазање, код које су различити састојци (месо, сос, поврће или сир) међусобно раздвојени правоугаоницима од теста.

Типичан пример лазања кода може се срести код интерфејса између различитих подсистема, као између кода веб апликације, пословне логике, и релационе базе података. Још једна уобичајена техника програмирања која комбинује слојеве (употреба различитих програмских језика на различитим нивоима програма), има тенденцију да ствара лазања код. У општем случају, клијент-сервер апликације често имају форму лазања кода, са добро дефинисаним интерфејсима између клијента и сервера.

Лазања код у општем случају инсистира на енкапсулацији између различитих „слојева“, пошто се може десити да подсистеми о којима се ради немају други начин међусобне комуникације осим кроз добро дефинисани механизам, као што је SQL, FFI, или RPC. Ипак, појединачни слојеви у систему могу бити прилично неструктурирани или дезорганизовани.

Израз постоји од 1982. године, а први га је употребио Џо Селко, стручњак за базе података.

Летећи шпагети монструм

Летећи шпагети монструм (енгл. Flying Spaghetti Monster) је божанство пародичне религије пастафаријанизма и интернет феномен. Летећи шпагети монструм се први пут помиње 2005. у отвореном писму Бобија Хендерсона, којим је протестовао против покушаја Управе за образовање државе Канзас да концепт интелигентног дизајна уведе у државне школе.Хендерсон је пародијом исмејао креационизам, изразивши веровање у натприродно летеће биће које је створило свет, а састоји се из хрпе резанаца и две ћуфте, односно у Летећег шпагети монструма. Када је Хендерсон писмо објавио на свом сајту, Летећи шпагети монструм је убрзо постао интернет феномен и симбол против увођења креационизма у државно школство.

Они који „верују“ у Летећег шпагети монструма себе називају пастафаријанцима, а превасходно се ради о атеистима који на сатиричан начин исмејавају религију. У САД је пастафаријанизам регистрован као верска заједница.

Монструм

Монструм се може односити на:

Чудовиште

Монструм (филм из 2003), амерички филм из 2003.

Летећи шпагети монструм

Нерелигиозност

Нерелигиозност, понекад ирелигиозност, представља одсуство, равнодушност, одбацивање или непријатељство према религији.Када се карактерише као одбацивање религијских увјерења, обухвата атеизам, агностицизам, деизам, религијски дисиденство и секуларни хуманизам. Када се карактерише као одсуство религијских увјерења, може се укључити у „духовност, али не и религиозност”, пандеизам, игностицизам, нетеизам, пантеизам, панентеизам и слободоумље. Када се карактерише као равнодушност према религији, позната је као апатеизам. Када се карактерише као непријатељство према религији, обухвата антитеизам, антирелигија и мизотеизам.

Ирелигиозност може укључивати неке облике теизма, у зависности од контекста у коме је дефинисана; нпр. у Европи током 18. вијека оличење ирелигиозности био је деизам. Према пројекцији Пју рисерч центра, нерелигиозност, иако привремено повећана, на крају 2050. године ће значајно опасти због ниже репродуктивне стопе и старења.

Неструктуирано програмирање

Неструктуирано програмирање је историјски најраније програмирање парадигма способно за креирање Тјуринг-комплетних алгоритама. То историјски прати процесно програмирање, а затим објектно-оријентисано програмирање, оба се сматрају као структурирано програмирање.

Неструктуирано програмирање је жестоко критиковано за производњу тешко читљивог ("шпагети") кода и понекад се сматра као лош приступ за стварање великих пројеката, али је похваљен за слободу коју нуди програмерима и да је у поређењу са тим како је Моцарт написао музику.Постоје и високи и ниски нивои програмских језика који користе неструктурирано програмирање. Ово укључује ране верзије Бејсика (као што је MSX Бејсик и GW-Бејсик), Фортран, JOSS, FOCAL, MUMPS, TELCOMP, Кобол, прву генерацију програмског језика, ране системе за монтажу (без процедуралних мета оператора), монтер дебагер и неке скрипт језике као што је MS-DOS batch датотека језика.

Нетеизам

Нетеизам и нонтеизам су изрази којима се описују различита схватања која представљају одсуство или одбацивање теизма, односно неверовање у личност Бога или више богова. Она укључују различите и понекад међусобно супротстављене концепције. Најчешће се користи у апологетици и либералној теологији.

Као подврсте нетеизма се најчешће наводе атеизам - веровање да бога/богова нема и агностицизам - веровање да човјек не може спознати има ли или нема бога/богова. Уз то се још наводе игностицизам и скептицизам, а понекад се и неки концепти унутар хришћанства и будизма.

Никола Лекић (новинар)

Никола Лекић (Вирпазар, 12. децембар 1925. — Београд, 10. јул 2000) био је југословенски и италијански партизан, српски новинар, уредник, стрипски сценариста, књижевник и ликовни уметник.

Најпознатији је по уређивању листова Илустрована Политика и Политикин Забавник, као и покретању стрипа „Диканове авантуре“.

Побједа

Побједа су дневне новине које излазе у Црној Гори.

Серђо Леоне

Серђо Леоне (итал. Sergio Leone; Рим, 3. јануар 1929 — Рим, 30. април 1989) је био италијански филмски редитељ, сценариста и продуцент.

Најпознатији је по филмовима из жанра шпагети-вестерна и по препознатљивом редитељском маниру - честом измењивању екстремно крупних планова са екстремно широким плановима као, на пример, у уводним кадровима филма Добар, лош, зао (1966).

Телесна стража (филм)

Телесна стража (јап. 用心棒 Yōjinbō) је јапански јидаигеки филм из 1961. који је режирао Акира Куросава. Радња је смештена у Јапан у другој половини 19. века. Санђуро, лутајући самурај, стиже у рурални градић и од крчмара сазнаје да је град подељен између два моћна човека, Сеибеија који се бави производњом свиле, и Ушиторуа који производи саке. Обојица су склони коцкању и стално их прате телохранитељи који штите и њих и њихов бизнис. Непрекидно се сукобљавају и ту Санђуро види своју шансу. Понудио је своје услуге обојици и чека бољу понуду.

Телесна стража је један од најпознатијих Куросавиних филмова. Године 1962. је снимљен наставак под називом Санђуро, а 1964. је као римејк снимљен чувени шпагети вестерн филм Серђа Леонеа За шаку долара.

Франко Неро

Франко Неро (итал. Franco Nero) право име Франческо Спаранеро (итал. Francesco Sparanero, Сан Просперо, 23. новембар 1941) је италијански глумац. Прва главна улога му је била у филму Џанго (1966) после које је следио велики број улога у шпагети-вестернима. Од краја 1960их је у вези са британском глумицом Ванесом Редгрејв, са којом има сина Карла Нера, британског сценаристу и режисера.

Шпагети код

Шпагети код је погрдни израз за програмски код који има сложену и замршену контролну структуру, посебно за код који садржи много GOTO наредби или других „неструктурираних“ конструкција чија је суштина промена тока извршења програма.

Добио је такав назив пошто ток извршавања програма има тенденцију да личи на порцију шпагета, због своје сложености и замршености. Употребљава се још и термин кенгуров код јер такав код има у себи много скокова.

Шпагети модел

Шпагети модел представља начин организовања објеката унутар гео-базе података. У овом моделу, геометрија неког геоподатка из збирке је описана независно од других објеката. Никаква топологија није смјештена у такав модел, и све тополошке релације морају бити обрачунате по упиту. Оваква структура такође подразумјева одређене вишкове података, нпр., граница сусједних региона је представљена са двије линије. Овако прост модел омогућава представљање разнородних података као што су тачке, полилиније и региона заједно без ограничења. Посебно, полилиније се могу укрштати у равни без потребе да се тачке пресјека посебно смјештају у базу података.

Најзначајнија предност овог приступа је једноставност. Додатно, због тога што су сви објекти похрањени одвојено, омогућава крајњем кориснику лако додавање нових објеката у збирку. Познат примјер употребе овог модела је OpenGIS спецификација простих особина.

Са друге стране, недостаци овог модела су углавном у недостатку експлицитних података о тополошким везама међу геообјектима, као што су сусједство или садржавање објекта. Не постоји једноставан начин да се одговори на питање дали два полигона дијеле тачку. Друго, како нема дјељења информација, присутни су вишкови у подацима, који могу постати проблем како су скупови података већ склони обимности, нпр., заједничке границе међу полигонима су представљене два пута. Додатно је присутан ризик да подаци буду непрецизни, пошто се у двије сусједне површине могу јавити разлике усљед различитог извора информација.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.