Школа са домом за ученике оштећеног слуха Крагујевац

Школа са домом за ученике оштећеног слуха Крагујевац[1] основана је 1. августа 1949. године као „Дом глувих ученика у привреди”. У оквиру школе постоје предшколска установа, основна и средња школа, у коју се примају деца са свим врстама сметњи у развоја.

Школске 1957/58. године школа први пут прима ученике за први разред основне школе.

Дом и школа се 1. септембра 1963. године обједињују у једну установу под називом „Школа за основно и професионално образовање глуве деце и омладине са интернатом”.

У циљу ране дијагностике и рехабилитације деце оштећеног слуха, предузимају се мере за отварање предшколског одељења које би обухватило децу од треће године старости, у првој наменски зиданој згради за потребе предшколске глуве и наглуве деце у тадашњој Југославији. Предшколско одељење је почело са радом 1. септембра 1982. године. Тако је успостављен процес за целовиту рехабилитацију деце оштећеног слуха.

Ради боље социјализације деце оштећеног слуха 1987. године у нашу предшколску установу била је примљена и група од 22 чујуће деце из Дечије установе „Нада Наумовић” из Крагујевца, али је после две године пропала, јер су родитељи повукли своју чујућу децу, из страха да ће научити да се служе гестовним говором.

Како је школа проширивала своју делатност, тако је непрекидно постојала потреба за простором, па је од 1997. до 1999. године изведена трећа фаза доградње. Подизањем спрата на постојећој школској згради, добијено је 12 трокреветних и четворокреветних соба са купатилима, велики простор за дневни боравак и соба за васпитаче, а просторије у приземљу су преуређене у кабинете. Тако је установа доведена на ниво модерне институције.

Школа са домом за
ученике оштећеног слуха
Крагујевац
Типдржавна
Основана1949.
ЛокацијаСтарине Новака 33,
Крагујевац
Држава Србија
Веб-сајтhttp://www.skolazagluve.edu.rs/

Референце

  1. ^ „Škola sa domom za učenike oštećenog sluha u Kragujevcu”. Edukacija. Приступљено 26. 2. 2019.

Спољашње везе

Крагујевац

Крагујевац је са 179.417 становника на територији Града, према попису из 2011, и 150.835 у самом градском насељу, четврти град по величини у Србији, и седиште Шумадијског округа, a налази се око 120 km јужно од Београда.

Крагујевац је значајан привредни, културни, образовни и здравствени центар Шумадије, Поморавља и суседних региона. Макрорегионални је центар за регионе: Чачка, Краљева, Ужица, Јагодине, Крушевца, Смедерева, Пожаревца и северног Косова. Почетком 1990-их година град постаје један од сиромашнијих градова у Србији. Данас је Крагујевац поново један од најјачих административних, културних, финансијских, индустријских и политичких центара у Србији.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.