Школа за основно и средње образовање „1. новембар” Чачак

Школа за основно и средње образовање „1. новембар” представља образовно васпитну установу са седиштем у Чачку.[1] Као основна школа формирана је 10. јула 1974. године за децу и омладину лако ментално ометену у развоју, чији су ментални, телесни, емоционални и социјални развој, рашћење и сазревање, ометени тако да им је потребно обезбедити образовно-васпитни рад, по посебним наставним плановима, програмима и методима рада, посебно школована педагошки кадар, специјална наставна средства васпитно-образовног рада, као и школску и техничку опрему, која одговара психофизичким способностима, могућностима и потребама учења и даљег сазревања и развоја ове деце и омладине.

На основу одлуке Владе Републике Србије, од школске 1997/1998. године постаје Школа за основно и средње образовање и тиме школа проширује своју делатност, те поред основног образовања бави се и једногодишњим оспособљавањем за рад ученика лако ментално ометених у развоју.

Од школске 1999/2000. године школа је верификована за остваривање наставног плана средњег двогодишњег образовања и васпитања ученика лако ментално ометених у развоју, за подручје рада: машинство и обрада метала-образовни профил бравар, хемија, неметали, графичарство образовни профил графички манипулант и помоћник књиговезачке дораде, текстилство и кожарство –образовни профил конфекцијски шивач...

Школа покрива територију целог Града Чачак, општину Лучани у којој има једно издвојено одељење при ОШ „Милан Благојевић” у Лучанима које је у саставу ове школе, а покрива и део општине Горњи Милановац (наменски је грађена за ове три општине, у чему је било и учешће Републике Србије), а прима и ученике из општине Ивањица, која гравитира чачанској општини.

Настава у овој школи организована је као разредна (у млађим разредима) и као разредно–предметна (у старијим разредима и средњем образовању) и то у једној смени.

Школска зграда је изграђена 1976. године и прилагођена је нормативима за специјалне школе (учионице су по 30 метара квадратних, недостаје фискултурна сала) и задовољава потребама и намени.

Школа за основно и средње
образовање „1. новембар”
Типдржавна
Основана1974.
ЛокацијаБулевар Вука Караџића 9, Чачак
Чачак
Држава Србија
Веб-сајтhttps://www.soso1novembar.edu.rs/

Референце

  1. ^ „Škola za osnovno i srednje obrazovanje “1. novembar. Edukacija. Приступљено 7. 2. 2019.

Спољашње везе

Чачак

Чачак се налази у средишњем делу централне Србије, у Шумадији, између општине Горњи Милановац на северу и општине Лучани на југозападу. Административно припада Моравичком управном округу, чији је административни центар. На западу је општина Пожега која припада Златиборском округу, источно је општина Кнић која је саставу Шумадијског округа, а на југоистоку је град Краљево која припада Рашком округу.

Град Чачак је административни, привредни и културни центар Моравичког управног округа. Град Чачак има 58 насеља. По попису из 2011. године Чачак има 73.331 становника.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.