Школа за дизајн Богдан Шупут

Школа за дизајн ’’Богдан Шупут’’ је средња стручна школа за образовање кадрова дизајнерске струке у области графике, ентеријера, текстила и амбалаже као и ликовног техничара.

Историјат

Средња стручна школа за дизајн "Богдан Шупут" у Новом Саду постоји и ради више од 60 година. Основана 1948. године као Школа за примењену уметност. Током година, неколико пута је мењала локацију и назив, а од 1983. пресељена је на садашњу адресу у просторије дотадашње основне школе и стиче садашњи назив Школа за дизајн ’’Богдан Шупут’’

Образовни профили

Четворогодишњи смерови

Од школске 2007/2008. године уведен је и смер Ликовни техничар на мађарском наставном језику.

О школи

Након тоталне рекоснструкције такозваних Павиљона у оквиру школе, изграђена је ’’Топла веза’’, фантастичан изложбени и радни простор за ученике и професоре школе. Последњих година школа је потпуно обновила сву техничку опрему, тако да ученици сада имају изузетне услове за рад, најбоље међу школама тог типа у Србији.

Ученицима је на располагању школска библиотека и мадијатека где могу да употпуне своје трагалаштво за знањем и да богате сопствени ликовни израз. Циљ свих одсека је да се ученици креативно и отворено усмере да упознају историју уметности, визуелно обликовање, поруке истраживањем модерног дизајна и оглашавања (на Одсеку за графички дизајн); идејна решења и рад у мултидисциплинарним тимовима (на Одсеку за дизајн ентеријера); ликовно образовање на пољу ликовне визуелне културе изражавајући се у различитим техникама и изналазећи властити израз и визуелни идентитет (на Одсеку за ликовног техничара).

Школа сваке године организује матурске изложбе ученика, учествује на сајмовима из области струке, различитим конкурсима и такмичењима.

Галерија

Bogdan Suput1
Bogdan Suput2
Bogdan Suput3
Bogdan Suput4
Bogdan Suput5
Школа за дизајн ’’Богдан Шупут’’
Logo Bogdan Suput

Лого школе за дизајн Богдан Шупут
Skola za-dizajn Bogdan Suput

Зграда школе за дизајн Богдан Шупут у Новом Саду
Врста: државна
Основана: 1948.
Седиште: Нови Сад,
 Србија
Адреса: Јанка Веселиновић 2
Директор школе: Проф. Емина Пајић
Број запослених: 85
Број ученика: 450
Број образовних профила: 5 четворогодишњих
Број одељења: 24
Електронска пошта: designbs@nspoint.net
Facebook страница: Страница школе

Види још

Спољашње везе

Детелинара

За градску општину Новог Сада која је постојала од 1980. до 1989. године погледати чланак: Општина Детелинара.Детелинара је градска четврт Новог Сада.

Образовне институције у Новом Саду

Нови Сад је универзитетски град са државним универзитетом, као и многобројним приватним факултетима и високим школама. Поред институција високог образовања, на територији Новог Сада се налазе и 52 државне основне и средње школе: 37 основних и 16 средњих школа (12 стручних и 4 гимназије).

Школа за дизајн у Београду

Школа за дизајн у Београду је образовна установа специјализована за едукацију младих талената у области ликовне, примењене уметности и дизајна. Из ове школе потекао је велики број уметника, дизајнера, архитеката, значајних личности у јавном и културном животу земље.

Да би уписали Школу за дизајн, ученици полажу посебан пријемни испит за проверу вештина и способности у области цртања, сликања и вајања.

Државне
Приватне

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.