Шеста београдска гимназија

Шеста београдска гимназија је средња школа која се налази у улици Милана Ракића, на територији Градске Општине Звездара, у делу града познатом као Лион. Основана је 19. октобра 1933. године као „Непотпуна мушка реална гимназија“ са седиштем у улици Војводе Драгомира, а две године касније пресељена је у Булевар Краља Александра 77. Камен темељац за зграду у којој се данас налази положен је 14. маја 1939. године[2], већ у октобру је била под кровом[3]. Изградња је завршена 1942. године.[4]

Школа је 2013. године свечано прославила 80 година постојања.[5]

Шеста београдска гимназија
Типдржавна
ЛокацијаМилана Ракића 33[1]
Београд
Држава Србија
Веб-сајтvigimnazija.edu.rs/
vigimnazija.edu.rs/stari/

Гимназија данас

Школу похађа скоро 1100 ученика распоређених у 37 одељења природно-математичког, друштвено-језичког и смера за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику. У школи ради скоро 80 професора. Функцију директора од 2011. године обавља Раде Зејак.

Настава је кабинетског типа. Школа је опремљена интернетом и рачунарима у свим и видео пројекторима или телевизорима у скоро свим кабинетима. Располаже малом спортском салом, свечаном салом са бином и више од 300 столица и конференцијском салом са 60 места. Настава се евидентира у електронским дневницима.

Познати ученици

Референце

  1. ^ Шеста београдска гимназија: „Контакт“, приступ 3.7.2013
  2. ^ Нова зграда Шесте мушке гимназије (Београдске општинске новине, мај 1939.)
  3. ^ У Београду се подиже десет јавних зграда у вредности од око 140 милиона динара, "Време", 26. окт. 1939, стр. 7
  4. ^ Стара интернет презентација Шеста београдска гимназија: „O школи“, приступ 3.7.2013
  5. ^ 80 година Шесте гимназије (Б92, 7. децембар 2013)
Gimnazija „Patrijarh Pavle”

Gimnazija „Patrijarh Pavle”, nekadašnja Petnaesta beogradska gimnazija, počela je sa radom 1991. godine.

Гимназија 20. октобар (Бачка Паланка)

Гимназија „20. октобар“ је прва и једина Гимназија у Бачкој Паланци.

Гимназија Крушевац

Гимназија Крушевац је четворогодишња средња школа која се налази у Крушевцу и функционише у оквиру образовног система Републике Србије.

Гимназија Лесковац

Лесковачка гимназија је основана 1879. године као Нижа реална гимназија, тако је она једна од најстаријих школа те врсте у овом делу Србије.

Гимназија Младеновац

Гимназија Младеновац је гимназија у Младеновцу, једна од две средње школе у том граду. Основана је 1950. године.

Настава се одвија у две смене. У склопу ваннаставних активности организован је рад секција: драмска, информатичка, ликовна, новинарска, психолошка, рецитаторска, спортска, филозофска и шаховска секција, а активан је и школски хор.

Гимназија Свети Сава (Београд)

Гимназија Свети Сава је средња школа општеобразовног типа, у четворогодишњем трајању. Налази се у центру Београда, у Ресавској улици бр.58,(бивша Генерал Жданова), на општини Савски венац.

Гимназија Светозар Марковић (Сурдулица)

Сурдуличка гимназија је основана 1921. године, као Грађанска школа. Наредне године, на Видовдан, постављен је камен-темељац за изградњу будуће гимназије. Свечано отварање гимназије било је 24. августа 1924. године. Свечаном отварању су присуствовали патријарх српски Димитрије и краљ Александар I Карађорђевић са супругом, краљицом Маријом. Школа је угашена 1959. године, из политичких разлога, а обновљена 1990. године, под именом „Светозар Марковић“.

Гимназија Стеван Пузић

Гимназија „Стеван Пузић" је гимназија у Руми. Једна је од пет гимназија на подручју Сремског округа.

Гимназија у Куршумлији

Гимназија у Куршумлији је основана 1962. године, а њен први назив био је Радован Јовановић - Сеља. Године 1968. дошло је до спајања Гимназије и Економске школе у Центар за средње образовање, који је радио до 1990. године. Поделом Центра, гимназија је 1991. формирана наново под старим именом. Од 1994. носи једноставан назив Гимназија.Гимназија у Куршумлији уписује два смера: друштвено-језички и природно-математички, са по 60 ученика.

Гимназија у Обреновцу

Гимназија у Обреновцу је средња школа, налази се у Обреновцу.

Гимназија „Вук Караџић“ Трстеник

Гимназија „Вук Караџић“ је четворогодишња средња школа која се налази у Трстенику и функционише у оквиру образовног система Републике Србије.

Школа у садашњем облику постоји од 1990. године, а формирана је након укидања усмереног образовања у тадашњој Југославији, трансформацијом образовног центра „Прва Петолетка“.

Гимназија „Вук Караџић” у Бабушници

Гимназија „Вук Караџић” у Бабушници је средњошколска установа, гимназијског типа у општини Бабушница.

Гимназија „Душан Васиљев”

Гимназија „Душан Васиљев“ у Кикинди најстарија је средња школа у граду. У школи су заступљени следећи смерови: општи, информатички, друштвено-језички и природно-математички смер.

Десета београдска гимназија

Десета гимназија „Михајло Пупин“ у Београду је гимназија општег смера која се налази на Новом Београду у улици Антифашистичке борбе 1а (бивша улица Пролетерске солидарности) у блоку 21.

Пожаревачка гимназија

Пожаревачка гимназија је гимназија у Пожаревцу основана 24. септембра 1862. године указом књаза Михаила Обреновића.

Седма београдска гимназија

Седма београдска гимназија је гимназија која се налази на општини Звездара у насељу Миријево. Смештена је у објекту некадашње основне школе „Вукица Митровић“.

Има 746 ученика распоређених 25 одељења друштевно-језичког и природно-математичког смера. Фунцкију директора гимназије врши професор географије Мирослав Маркићевић.

Трећа београдска гимназија

Трећа београдска гимназија је од оснивања 1891. године па све до 1956. године носила назив Трећа београдска гимназија, a једно време између ратова Трећа мушка реална гимназија. Позната је у једном периоду као Класична гимназија, a од 1963. Осма београдска гимназија. Ти називи Трећа, Класична, па Осма београдска, уз оне друге што их је донела једна недовољно осмишљена реформа пред крај осамдесетих година, обједињује живописно здање у Његошевој 15. На главном улазу Гимназије налази се бронзана плоча са угравираним натписом.

Улица Милана Ракића (Београд)

Улица Милана Ракића налази се на територији општине Звездара у Београду и протеже се од Булевара краља Александра код броја 163, сече Батутову улицу, прелази раскрсницу на крају Улице Мите Ружића и завршава се код Улице Душана Радовића у Миријеву, одакле се на њу надовезује Улица витезова Карађорђеве звезде. Представља једну од већих улица овог дела града, у којој се налазе основне и средње школе, позориште Звездара театар, Републички завод за статистику, горњи улаз у Спортски центар "Олимп" и др.

Гимназије у Србији

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.