Шарл Франсоа Димурје

Шарл Франсоа Димурје (франц. Charles-François Dumouriez; 25. јануар 1739 – 14. март 1823) је био француски генерал и политичар.

Шарл Франсоа Димурје
Charles-François Dumouriez
Шарл Димурје
Датум рођења26. јануар 1739.
Место рођењаКамбре
Краљевина Француска
Датум смрти14. март 1823. (84 год.)
Место смртиТурвил
Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске
ШколаЛицеј Луј Велики
ВојскаФранцуска
Године службе1758-1814
Чингенерал
Битке/ратовиСедмогодишњи рат
Француска окупација Корзике
Конфедерација из Бара
Француски револуционарни ратови
Шпански рат за независност

Биографија

Димурје је рођен у Камбреу у северној Француској. Уочи Француске револуције, Димурје је у рангу генерал-мајора. Почиње да се бави политиком након избијања Револуције. Марта 1792. године постаје министар спољних послова, а затим је накратко обављао функцију министра рата. Налазио се на челу Северне армије у Француским револуционарним ратовима. Одбио је Прусе код Валмија 1792. године, али није предузео гоњење. Дана 6. новембра 1792. године тукао је Аустријанце код Жемапа, али ни тада није довршио победу. Покушај заузимања Холандије завршен је неуспехом. Пораз код Нервиндена 18. марта 1793. године потпуно га је компромитовао. Решен на издају, покушао је да Аустријанцима преведе читаву армију како би преко њих рестаурирао монархију. Наишавши на отпор трупа, једва је успео да сам прибегне непријатељу. Од 1804. године је живео у Британији са пензијом британске владе. Умро је 1823. године у Турвилу.

Литература

1739

1739. је била проста година.

1823

1823. је била проста година.

Француска револуционарна армија

Француска револуционарна армија (франц. Armée révolutionnaire française) била је француска војна снага која се борила у Француским револуционарним ратовима од 1792. до 1802. године. Ове војске одликовао је револуционарни жар, лоша опрема и велики број. Иако су испрва доживели ужасне поразе, успели су да избаце стране снаге са француског тла, прегазе суседне државе и формирају клијентске државе. Главни генерали били су Журдан, Бонапарта, Масена и Моро.

Иако носе исти назив (armées révolutionnaires), не би их требало мешати са парвојним формацијама формирани током Терора (Јакобинске диктатуре) .

Француски револуционарни ратови

Француски револуционарни ратови су били серија војних сукоба између 1792. и 1802, у којима су учествовале снаге владе француске револуције и неколико европских земаља. Обично се деле на Прву коалицију (1792—1797) и Другу коалицију (1798—1801), иако је Француска била непрестано у рату са Британијом од 1793. до 1802. Захваљујући преданости и војним иновацијама француских револуционара, француска револуционарна војска је победила многе коалиције формиране против ње и успела је да стави под контролу Холандију, Италију и Рајнску област. У ратовима је учествовао велики број војника, углавном због примене модерне масовне регрутације. Непријатељствима је дошао крај са Амијенским миром (1802). Француска је, међутим наставила, да ратује у тзв. Наполеоновим ратовима. Оба ова сукоба чине оно што се назива Велики француски рат.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.