Шакал

Шакал (или чагаљ) је назив за три врсте из породице паса, распрострањене у Африци, Азији и југоисточној Европи.

Шакал
Black Backed Jackal Masaai Mara April 2008
Canis mesomelas
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
pro parte
Врсте

Canis aureus
Canis adustus
Canis mesomelas

Jackals

Опис

Животиња веома слична вуку. Има шиљату њушку, дуже уши и краћи, дебео реп. Покривен је кратком, црвенкасто-смеђом длаком. Као и остали из породице паса, на предњим ногама има пет, а на задњим четири прста са дебелим ноктима које не може да увуче. Тело му је дуго око један метар, реп до 25 cm, а тежином достигне и 15 kg. Веома добро и истрајно трчи, преваљујући велике удаљености. Живи појединачно и у малим чопорима. Углавном је ноћна животиња. Јазбину гради у жбуњу или под земљом.

Станиште

Живи у степама, равницама обраслим жбуњем, а понекада и уз мочваре. У Европи живи на Балкану, у Далмацији и у делу Мађарске.

Исхрана

Једе све што може да улови, али и лешине, зрневље и воће. Мада је плашљив, напада и домаће животиње.

Размножавање

Женка у пролеће окоти најчешће осам слепих младунаца, који постају полно зрели после годину дана.

Врсте

2012-bb-jackal-1
Црнолеђи шакал (Canis mesomelas) који се храни јужноафричком антилопом, Национални парк Етоша.

Литература

  • Животињско царство: албум-бојанка за 250 сличица; аутор текста Еуген Драгановић; Београд (2004)
15. август

15. август (15.08.) је 227. дан у години по грегоријанском календару (228. у преступној години). До краја године има још 138 дана.

Canis

Canis је род животиња из породице паса која обухвата више постојећих врста као што су вукови, којоти, шакали, дингои и пси. Врсте овог рода су карактеристичне по својој умереној до огромној величини, крупноћи, добро развијеним лобањама и зубима, дугим ногама и релативно кратким ушима и репом.

Анубис

Анубис (грч. Ἄνουβις, егип. jnpw, копт. ⲁⲛⲟⲩⲡ — Anoup) је грчко име бога повезаног са мумифицирањем и загробним животом у Египатској религији, обично приказиван као пас или човек са псећом главом. Археолози су идентификовали Анубисову свету животињу као египатског пса, односно афричког златног вука.

Бештије (теленовела)

Бештије (шп. Mundo de fieras) мексичка је теленовела, продукцијске куће Телевиса, снимана 2006.У Србији је приказивана током 2006. и 2007. на телевизији Пинк.

Дрекавац (митологија)

Дрекавац је биће из митологије Јужних Словена, које је нарочито заступљено у митологији Срба. Вјеровање о постојању овог митолошког бића је раширено међу становницима у Србији (од Шумадије до Косова), Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори и Македонији.

Илич Рамирез Санчез

Илич Рамирез Санчез (12. октобар 1949) је бивши милитант, плаћеник, „професионални револуционар“ и плејбој који се тренутно налази на издржавању доживотне затворске казне у Француској. Познатији је под надимком Карлос (ратно име) или Шакал (новински надимак) или Карлос Шакал. Најпознатији по нападу на седиште ОПЕК-а 1975. године, Рамирез је дуго година био најтраженији међународни бегунац.

Истина (албум)

„Истина“ је шести студијски албум музичке групе Рибља чорба, објављен 1985. године.

Српски критичар, Петар Јањатовић прогласио је овај албум, објављен после неуспешног издања „Вечерас вас забављају музичари који пију“, „првим правим повратком у историји југословенског рока“. Продат у 105 000 примерака, албум се сматра за један он најбољих које је објавила група Рибља чорба, и за један од најзначајнијих југословенских рок албума, а у тој оцени се критичари слажу са публиком. Ово је први албум на коме се, као чланови групе, појављују гитаристи Видоја Божиновић и Никола Чутурило.

Након што је Југотон одбио да објави песме „Снаге опозиције“, „Погледај дом свој, анђеле“, „'Ало“ и „Дворска будала“, Рибља чорба се враћа свом старом издавачу, и са албума изоставља само песму „Снаге опозиције“, док у песми „'Ало“ мења стихове „са планине шакал завија, тамо је Југославија“, подобнијом варијантом „ја из далеких предела посматрам туђа недела“. Песма „Снаге опозиције“ се нашла на компилацији „Трећи српски устанак“ која је снимљена 1997. године.

У песми „Диско мишић“, на вокалима се, као гост, појављује Горан Бреговић, фронтмен групе која је у то време била највећи ривал Рибљој чорби. Албум се памти по апокалиптичној песми „Погледај дом свој, анђеле“ која је добила име по истоименом роману (енгл. Look Homeward, Angel) Томаса Волфа.

На омоту албума се нашла фото-монтажа на којој се лица чланова групе налазе на зиду Ћеле куле, између постојећих лобања.

Лептоспироза

Лептоспироза (лат. leptospirosis) је акутна инфективна бактеријска болест која припада групи зооноза, јер од ње обољевају и људи и животиње. Узрочник су бактерије из рода Leptospira, а природни резервоар и извор инфекције су глодари (пацови, мишеви, волухарице), домаће животиње (пас, говече, свиња, коњ) и дивље животиње (шакал, лисица, слепи миш).

Инфициране животиње излучују мокраћом бактерије у спољну средину, одакле се човек инфицира преко повреда на кожи или преко слузокоже носа, уста и очију. Из тих разлога се лептоспироза често убраја у професионална обољења људи који раде на пиринчаним пољима, месара, фармера, риболоваца, ветеринара и др.Извор инфекције може бити и земља, блато или контаминирана вода, док је интерхумани пренос изузетно редак.

Национални парк Ђердап

Национални парк Ђердап се налази у југоисточном делу Европе, у североисточном делу Републике Србије, на самој међународној граници са Румунијом.

Укупна површина Националног парка износи 93.968 хектара, а заштитном зоном обухваћено je 63.608 ha. Основни природни феномен овог подручја је грандиозна Ђердапска клисура кроз коју протиче река Дунав.

Парк се простире на око 100 km десне обале Дунава од Голупца до Караташа код Кладова и обухвата узани шумовити брдско-планински појас, ширине 2 – 8 km уз Дунав, који се издиже изнад Дунава од 50 - 800 метара надморске висине.

Ово подручје - подручје Ђердапске клисуре националним парком је проглашено 1974. године.

Специфичан историјски развој, врло повољна ђердапска клима, сложена мрежа клисура, кањона и дубоких увала, овај простор издвајају као јединствен европски резерват терцијарне флоре, вегетације и фауне.

Флора Ђердапа се не одликује само разноврсношћу и богатством, него и изразитим реликтним карактером. На простору парка опстаје преко 1100 биљних врста. Разноликост станишта и заједница се одразила и на фауну која попут флоре, носи обележје реликтности. На овом простору се могу срести медвед, рис, вук, шакал, штекавац, сова ушара, црна рода као и мноштво других врста.

Врло повољни услови за живот били су разлог сталног присуства човека о чему сведоче многи археолошки налази и културно-историјски споменици, као што су насеље Лепенски Вир, археолошки локалитети попут Дијане, Голубачки град, остаци Трајановог моста, Трајанове табле, римског лимеса, разноврсни кастели, до очуваних примера народне српске архитектуре.

Основна одлика парка је велика шумовитост (преко 64%) и изразито богатство и разноврсност флоре, фауне геоморфолошких облика и богатство културно-историјских споменика од најстаријих епоха до данас. Око 9% односно 5.500 ha површине Националног парка Ђердап чини део Дунава који припада Србији. То Национални парк Ђердап чини и речним националним парком. Долина Дунава састављена је од три кањонско-клисурске долине:

Голубачка, дугачка 14,5 km, најмање ширине 230 m

Госпођин Вир дужине 15 km и најмање ширине 220 m

Кањон Великог и Малог Казана дужине 19 km и најмање ширине 150 mи три котлине:

Љупковска

Доњомилановачка

ОршавскаКањонске долине усечене су у кречњаке јужних Карпата.

Ђердап, Гвоздена врата, хиљадама година је изазов за путнике, трговце, ратнике и миротворце. То су врата између два важна културна и економска дела света, између доњег и средњег Подунавља. Ђердап је одувек био природно стратешко место огромног значаја, и у рату и у миру. Зато је дуж Ђердапа велики број историјских споменика.

Обични шакал

Обични шакал или шакал (лат. Canis aureus) је врста сисара из реда звери (лат. Carnivora) и породице паса (лат. Canidae).

Округ Самнер (Тенеси)

Округ Самнер (енгл. Sumner County) је округ у америчкој савезној држави Тенеси.

Општина Лапово

Општина Лапово је општина у Шумадијском округу. Састоји се из два насеља, Лапово (варошица) и Лапово (село). Према попису из 2011. године у општини живи 7.837 људи.

Пругасти шакал

Пругасти шакал (лат. Canis adustus) је сисар из реда звери (лат. Carnivora) и породице паса (лат. Canidae).

Пси

Пси (лат. Canidae) су биолошка породица реда звери средњег раста са 42 зуба. Прсти су им снабдевени јаким тупим канџама, које не могу да увуку, а већина имају аналне жлезде. У ову породицу спадају месоједни и сваштоједни сисари као што су: домаћи пси, вукови, лисице, шакали, којоти и многе друге мање познате врсте. Члан ове породице се зове канид.

Сива чапља

Сива чапља (лат. Ardea cinerea) птица је из породице чапљи (Ardeidae), реда родарица (Ciconiiformes). Одликује је збијено тело са дугим ногама, дугим вратом и кратким кљуном. Перје јој је претежно сиве боје са помало белог и црног перја. Одрасле сиве чапље на глави имају препознатљиву ћубу црне боје.

Сива чапља настањује мочваре, честа је и уобичајена врста и популација јој се повећава. Веома је распрострањена по целој Европи и Азији и великом делу Африке. Сива чапља је најпознатија и највише проучавана од свих чапљи, али је и најраширенија и најчешћа. Сем људи, природни непријатељ сивој чапљи су лисица и шакал.Сива чапља се храни искључиво храном животињског порекла. Његова исхрана обухвата претежно рибе и жабе, али и разне друге ситне сисаре (нпр. глодаре, укључујући чак и копнене веверице), гмизавце, пуноглавце, инсекте.

Фрушка гора

Фрушка гора је острвска планина у Србији, у оквиру које се налази национални парк. Највећи део Фрушке горе се налази у северном делу Србије, у Срему, делу аутономне покрајине Војводине, док мали део залази у источну Хрватску, у Вуковарско-сријемску жупанију.

Фрушка гора се простире дужином од око 78 km и ширином од 12 до 15 km и захвата површину од 255 km². Део Фрушке горе је 1960. године проглашена националним парком и тиме је постала први национални парк у Србији. Највиши врх је Црвени Чот (539 m).

Црнолеђи шакал

Црнолеђи шакал (лат. Canis mesomelas) је сисар из реда звери (лат. Carnivora) и породице паса (лат. Canidae).

Шакал (Тенеси)

Шакал (енгл. Shackle Island) насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Тенеси.

Шакал (филм из 1997)

Шакал (енгл. The Jackal) амерички је политички акциони трилер из 1997. године режисера Мајкла Кејтон-Џоунса. Главне улоге играју Брус Вилис, Ричард Гир и Сидни Поатје. Радња филма, који је известан наставак филма The Day of the Jackal из 1973. године, врти се око потере за плаћеним атентатором.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.