Четрнаеста београдска гимназија

Четрнаеста београдска гимназија је средња школа општеобразовног типа, у четворогодишњем трајању. Налази се у центру Београда, у Хаџи Продановој 5, на општини Врачар.

Четрнаеста београдска гимназија
Типјавна
ЛокацијаБеоград

Историјат

До 1935. године у згради је био смештен интернат ученика грађевинских школа. Образовно-васпитна делатност почиње од школске 1935/1936. године под називом Седма гимназија. Од школске 1940/1941. школа добија назив Седма женска гимназија. На Васкрс 1944. у једном од савезничких бомбардовања, зграда је прилично оштећена. Зграда Гимназије је била власништво породице Поповић, тачније мајке Милентија Поповића. Породица Поповић се одриче власништва у корист Народног одбора за просвету града Београда. Године 1947. почиње настава коју похађа део ученика Треће мушке и Седме женске гимназије. Од школске 1953/1954. добија свој садашњи назив Четрнаеста београдска гимназија. На дан 20. октобра 1974. добија нови назив Четрнаеста београдска гимназија Београдски скојевци. Од 1976. почињу реформе у средњошколском образовању и школске 1976/1977. први разред уписује прва генерација такозваног усмереног образовања. Законом о средњем образовању и васпитању СР Србије од 1980. настаје Образовно васпитна организација усмереног образовања и васпитања Београдски скојевци. Променом закона 1987. школа добија нови назив, Школа природно математичке струке. На крају 1990. најновијим законом о средњем образовању и васпитању враћају се гимназије и школа добија нови статут и званично свој стари назив Четрнаеста београдска гимназија.

Запослени и ученици

У гимназији су предавали:

  • књижевници Јован Радуловић и Тиослав Росић,
  • професор физике др Милан Распоповић,
  • професор математике др Стојан Раденовић,
  • професор социологије др Вишеслав Крсмановић и др Стјепан Гредељ,
  • физичко васпитање је предавао кошаркаш Ладислав Демшар.

Гимназију су похађали као ученици многе познате личности.

Извори

Gimnazija „Patrijarh Pavle”

Gimnazija „Patrijarh Pavle”, nekadašnja Petnaesta beogradska gimnazija, počela je sa radom 1991. godine.

Војна гимназија (Београд)

Војна гимназија је једна од гимназија у Београду која се налази на општини Савски венац. Основана је 1970. године од стране тадашњег Државног министарства одбране, са циљем да школује ученике у нивоу средњег образовања, као припрему за Војну академију. Гимназија се састоји из два одвојена објекта — ученичког интерната, у близини стадиона Партизана и школе која се налази на Сењаку. Међусобно су удаљени нешто мање од два километра. Ученици долазе из свих крајева Србије.

Мото Воjне гимназиje - Знање је наше оружjе.

Гимназија 20. октобар (Бачка Паланка)

Гимназија „20. октобар“ је прва и једина Гимназија у Бачкој Паланци.

Гимназија Крушевац

Гимназија Крушевац је четворогодишња средња школа која се налази у Крушевцу и функционише у оквиру образовног система Републике Србије.

Гимназија Лесковац

Лесковачка гимназија је основана 1879. године као Нижа реална гимназија, тако је она једна од најстаријих школа те врсте у овом делу Србије.

Гимназија Младеновац

Гимназија Младеновац је гимназија у Младеновцу, једна од две средње школе у том граду. Основана је 1950. године.

Настава се одвија у две смене. У склопу ваннаставних активности организован је рад секција: драмска, информатичка, ликовна, новинарска, психолошка, рецитаторска, спортска, филозофска и шаховска секција, а активан је и школски хор.

Гимназија Пирот

Гимназија Пирот је општеобразовна установа, која својим ученицима пружа четворогодишње образовање, и једина је гимназија у Пироту. Основана је 1879. године. Сада је то модерна школа, чији се ученици могу школовати у три образовна профила (смера). Школа је, такође, изузетно активна у међународној сарадњи са другим школама сличног типа.

Гимназија Свети Сава (Београд)

Гимназија Свети Сава је средња школа општеобразовног типа, у четворогодишњем трајању. Налази се у центру Београда, у Ресавској улици бр.58,(бивша Генерал Жданова), на општини Савски венац.

Гимназија Светозар Марковић (Сурдулица)

Сурдуличка гимназија је основана 1921. године, као Грађанска школа. Наредне године, на Видовдан, постављен је камен-темељац за изградњу будуће гимназије. Свечано отварање гимназије било је 24. августа 1924. године. Свечаном отварању су присуствовали патријарх српски Димитрије и краљ Александар I Карађорђевић са супругом, краљицом Маријом. Школа је угашена 1959. године, из политичких разлога, а обновљена 1990. године, под именом „Светозар Марковић“.

Гимназија Стеван Пузић

Гимназија „Стеван Пузић" је гимназија у Руми. Једна је од пет гимназија на подручју Сремског округа.

Гимназија у Куршумлији

Гимназија у Куршумлији је основана 1962. године, а њен први назив био је Радован Јовановић - Сеља. Године 1968. дошло је до спајања Гимназије и Економске школе у Центар за средње образовање, који је радио до 1990. године. Поделом Центра, гимназија је 1991. формирана наново под старим именом. Од 1994. носи једноставан назив Гимназија.Гимназија у Куршумлији уписује два смера: друштвено-језички и природно-математички, са по 60 ученика.

Гимназија у Обреновцу

Гимназија у Обреновцу је средња школа, налази се у Обреновцу.

Гимназија „Вук Караџић“ Трстеник

Гимназија „Вук Караџић“ је четворогодишња средња школа која се налази у Трстенику и функционише у оквиру образовног система Републике Србије.

Школа у садашњем облику постоји од 1990. године, а формирана је након укидања усмереног образовања у тадашњој Југославији, трансформацијом образовног центра „Прва Петолетка“.

Гимназија „Вук Караџић” у Бабушници

Гимназија „Вук Караџић” у Бабушници је средњошколска установа, гимназијског типа у општини Бабушница.

Десета београдска гимназија

Десета гимназија „Михајло Пупин“ у Београду је гимназија општег смера која се налази на Новом Београду у улици Антифашистичке борбе 1а (бивша улица Пролетерске солидарности) у блоку 21.

Кичевска улица (Београд)

Кичевска улица је улица на Врачару, у Београду. Простире се од улице Кнегиње Зорке 86 па до Трнске улице - . После се наставља Милешевска улица.

Улица је дугачка 400 метара.

Пожаревачка гимназија

Пожаревачка гимназија је гимназија у Пожаревцу основана 24. септембра 1862. године указом књаза Михаила Обреновића.

Седма београдска гимназија

Седма београдска гимназија је гимназија која се налази на општини Звездара у насељу Миријево. Смештена је у објекту некадашње основне школе „Вукица Митровић“.

Има 746 ученика распоређених 25 одељења друштевно-језичког и природно-математичког смера. Фунцкију директора гимназије врши професор географије Мирослав Маркићевић.

Гимназије у Србији

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.