Часне вериге

Часне Вериге апостола Петра прослављају се 16. јануара по старом јулијанском календару (29. јануара по новом грегоријанском календару).

Одмах после смрти Исуса Христа и вазнесења почиње прогањање хришћана које је трајало више од три стотине година. Царев намесник Ирод, управник Галилеје, погуби Јакова, брата Јовановог и, на подстицање Јевреја, заповеди да ухвате Петра и баце га у тамницу. Петар је у тамници спавао окован између два војника, и ноћ пред извођење на суд, засветле се цела тамница и анђео куцну Петру по ребрима, пробуди га па му рече: „Устани, обуј се и опаши се, па хајде са мном“. Петар устаде, а окови му спадоше с ногу па пође с анђелом. Војници су спавали као мртви, па анђео проведе Петра поред страже, а кад су дошли до гвоздене градске капије, она се сама отвори и тако се Петар ослободи затвора, и вероватне смрти.

Народна веровања

По народном веровању од Верижница („Часних Верига“) настаје блаже време, јер Бог усијаним веригама почиње да загрејава земљу. У многим местима, Вериге се сматрају за велики празник.

Косовско становништво празнује Верижњаке због куге, у неким селима због стоке, а сточари их празнују због стоке.

Ко носи одело које је шивено на Часне Вериге, верује се да ће погинути од грома.

Његош и ланци светог Петра

Љубомир Ненадовић је у књизи Писма из Италије описао догађај када је католички свештеник пред Његоша, у Риму, изнео наводне вериге св. Петра и очекивао да их Његош пољуби. Овај је то одбио уз констатацију да Црногорац не љуби ланце.

29. јануар

29. јануар је двадесет девети дан у години у Грегоријанском календару. 336 дана (337 у преступним годинама) остаје у години после овог дана.

Биочић

Биочић је насељено мјесто у саставу града Дрниша, у сјеверној Далмацији. Налази се у Шибенско-книнској жупанији, Република Хрватска.

Васојевићи

Васојевићи су једно од српских племена која припадају групи брђанских племена у данашњој Црној Гори. Настањени су у источном делу Црне Горе, у Лијевој Ријеци у сливу Мораче и с обе стране Лима све до реке Љешнице, и на Тари испод Комова. Узети као заједница у целини и својим пуним границама, Васојевићи су вероватно и највеће српско племе са насељима која се протежу од Вјетерника према Братоножићима, до Бихора близу Бијелог Поља, и преко Матешева на Тари, до Новшића према Плаву. Седиште племена се постепено свело на Андријевицу. Њихов живот у тим крајевима се може пратити до XV века, и то конкретно у области Лијеве Ријеке одакле су се проширили на остале споменуте крајеве, и истисли Клименте који су запосели земљу исељених полимских Срба. Представљају једно од значајнијих племена за српску историју, са изразито истакнутим српским националним идентитетом, али и веома ратоборно племе које је учествовало у многим борбама против Османлија. Из области и из самог племена су потекле многе значајне личности за српску историју.

Вериге

Вериге, ланац, синџир. Металне или од другог материјала начињене карике - алке међусобно повезане у низу.

Вериге су висиле изнад огњишта-ватре. О њих се качила посуда – котлић у којој се кухала храна;

Вериге су служиле за везивање и вођење домаћих животиња, лађа...;

Вериге су најужи дио залива у Боки которској. Тјеснац на споју Тиватског са Рисанским и Которским заливом ширине око 300 m. Назив Вериге је добио за вријеме владавине краља Лајоша, који је 1381. године мореуз запријечио ланцима (вериге = синџир, ланац ) како би онемогућио продор венецијанским галијама у Которски залив и напад на град Котор, који је био под мађарским протекторатом.

Верски календар

Верски календар обухвата списак већих религијских празника током године у највећим монотеистичким религијама на планети Земљи. Неки од ових празника су покретни, па нису сваке године исти. За тачне датуме покретних празника, погледајте:

Покретни празници код православаца

Покретни празници код католика

Покретни празници код муслимана

Покретни празници код Јевреја

Горњи Карин

Горњи Карин је насељено мјесто у Буковици, сјеверна Далмација. Припада граду Обровцу, Задарска жупанија, Република Хрватска.

Душко М. Петровић

Душко М. Петровић (Доња Превија, 18. новембар 1948) је српски књижевник, лирик и сатирик.

Коњеврате

Коњеврате су насељено мјесто код Шибеника у Далмацији. Припадају граду Шибенику, у Шибенско-книнској жупанији, Република Хрватска.

Кремна (Прњавор)

Кремна је насељено мјесто у општини Прњавор, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 1.155 становника.

Село Кремна је добило име по камену кремену-кварцни камен кога има у изобиљу.Насеље Кремна је најстарије насеље у прњаворском крају,старије и од самог града Прњавора.

Крупа на Врбасу

Крупа на Врбасу је насељено место и седиште истоимене месне заједнице на подручју града Бање Луке, Република Српска, Босна и Херцеговина. На попису становништва 2013. године, Крупа на Врбасу је имала 1.199 становника.

Марковац (Бискупија)

Марковац је насељено мјесто у Далмацији. Припада општини Бискупија у оквиру Шибенско-книнске жупаније, Република Хрватска.

Риђане

Риђане је насељено мјесто у Далмацији. Припада општини Бискупија у оквиру Шибенско-книнске жупаније, Република Хрватска.

Списак крсних слава

Слава, позната још и као крсно име, крсна слава, свети, српски је народно-црквени обичај и после Васкрса и Божића, трећи најважнији породични празник, увек повезан са даном одређеног хришћанског светитеља. Она је толико карактеристична за Србе да представља знак њиховог препознавања и идентификације.Најчешће славе су Свети Никола, 19. децембар (Никољдан), Архангел Михајло, 21. новембар (Аранђеловдан), Свети Георгије, 6. мај (Ђурђевдан), Свети Јован Крститељ, 20. јануар (Јовањдан), Свети Димитрије Солунски, 8. новембар (Митровдан) и Свети Сава, 27. јануар (Савиндан).

Тепљух

Тепљух је насељено мјесто у саставу града Дрниша, у сјеверној Далмацији, Шибенско-книнска жупанија, Република Хрватска.

Уздоље

Уздоље је насељено мјесто на Косову пољу у северној Далмацији. Припада општини Бискупија, у Шибенско-книнској жупанији, Република Хрватска.

Цетина (Цивљане)

Цетина је насељено мјесто у Далмацији. Припада општини Цивљане, у Шибенско-книнској жупанији, Република Хрватска.

Јануар
Фебруар
Март
Април
Мај
Јун
Јул
Август
Септембар
Октобар
Новембар
Децембар

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.