Чад

Чад (арап. تشاد [Tshād], франц. Tchad), званично Република Чад (арап. جمهورية تشاد [Jumhūrīyat Tshād], франц. République du Tchad), је држава у средишњој Африци[4] без излаза на море. Граничи с Либијом на северу, Суданом на истоку, Централноафричком Републиком на југу, Камеруном на југозападу и Нигеријом и Нигером на западу.

Република Чад
جمهورية تشاد (арапски)
République du Tchad  (француски)
Крилатица: Unité, Travail, Progrès
(Јединство, рад, напредак)
Химна: La Tchadienne
Чадена
Положај Чада
Главни градНџамена
Службени језикарапски и француски
Владавина
Облик државеРепублика
 — ПредседникИдрис Деби
 — Председник Народне скупштинеХарун Кабади
Историја
Независност11. август 1960.
Географија
Површина
 — укупно1,284,000[1] km2(21)
 — вода (%)1.9
Становништво
 — 2013.[2][3]12.825.000(73)
 — густина8 ст./km2
Економија
ВалутаЦФА франак
 — стоти део валуте‍центиме‍
 — код валутеXAF
Остале информације
Временска зонаUTC +1
Интернет домен.td
Позивни број+235

Историја

Прва позната цивилизација у овом подручју била је Сао цивилизација , коју је наследило Царство Канема. Снага овог царства произлазила је из контроле сахарских трговачких путева У средњем веку Чад је било место састајања исламских трговаца и локалних сахелских племена. 1891. земља постаје Француска колонија. 1921. године Чад је прикључен колонији Француска Екваторијална Африка. После Другог светског рата Чад је добио статус француске прекоморске територије а независност 1960. године.

Године 1965, избијају нереди у муслиманском, северном делу земље, који се претварају у грађански рат, који траје све до 1996, када се усваја устав а председник Идрис Деби бива поново изабран.

Географија

Положај

Суседна земља на северу је Либија, на истоку се налази Судан, на југу Централноафричка Република, а на западу Нигер, Нигерија и Камерун. На граници са Камеруном се налази главни град Чада, Нџамена. Дужина границе са Нигеријом је 87 km, са Либијом 1.055 km, Камеруном 1.094 km, са Нигером 1.175 km, са Централноафричком Републиком 1.197 km и са Суданом 1.360 km. Површина државе износи 1.284.000 km².

Клима

Чад нема приступ мору. Земља има четири климатске зоне: велика сува поља у централном Чаду, пустиња на северу, сува планинска област на северозападу и тропске низије на југу. Плитко језеро Чад је друго по величини језеро у Африци и налази се на западу земље.

Привреда

Економија Чада је пољопривредно базирана, и није развијена. 80% становништва живи од уситњене приватне пољопривреде и сточарства.

Извоз се састоји углавном од памука и стоке. Један конзорцијум је почео 2000. године да гради нафтна поља у јужном делу земље, па се од 2004. године врши извоз нафте. Претпоставља се да Чад има резерве од отприлике 100 милијарди литара нафте.

Земља је донедавно била међу најсиромашнијима на свету, делом и због дуготрајног грађанског рата етничко-верских фракција (на северу је главна религија ислам, а на југу хришћанство и анимизам, иако су се међусобно сукобљавале и поједине северне фракције). У 2004. започело се са извозом сирове нафте, што би у будућности могло донети значајно повећање националног богатства. БДП је у 2004. био 1.600 УСД по становнику, мјерено по ППП-у, с повећањем од 38% у односу на 2003.

Становништво

Чад има преко 200 етничких група. На северу и истоку живе углавном муслимани, на југу хришћани или анимисти. Поред француског и арапског језика, говори се око 100 племенских језика у земљи.

Очекивани животни век становништва је свега 48 година. 48% становништва је писмено.

Референце

  1. ^ „Le TCHAD en bref” (на језику: француски). INSEED. 22. 7. 2013. Архивирано из оригинала на датум 22. 12. 2015. Приступљено 18. 12. 2015.
  2. ^ The Department of Economic and Social Affairs of the United Nations. стр. 51–55. Retrieved 11 August 2013. [1]
  3. ^ DEUXIEME RECENSEMENT GENERAL DE LA POPULATION ET DE L'HABITAT (RGPH2, 2009): RESULTATS GLOBAUX DEFINITIFS (PDF) (Извештај) (на језику: француски). INSEED. март 2012. стр. 7. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 24. 9. 2015. Приступљено 18. 12. 2015.
  4. ^ United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications

Литература

Спољашње везе

.td

.td је највиши Интернет домен државних кодова (ccTLD) за Чад.

Грб Чада

Грб Чада је званични хералдички симбол афричке државе Републике Чад. Грб је усвојен 1970. године.

Западна Африка

Западна Африка је најзападнија регија афричког континента. Геополитички се УН-ова дефиниција западне Африке подудара са најуобичајнијим препознавањем регије, а укључује следећих 17 земаља :

На УН-овом списку земаља регије такође се налази и Света Јелена, британску прекоморску територију у Јужном атлантском океану.

У ширем географском смислу, у ову регију се понекад укључују и Магреб. Магреб у (арапском језику значи „западно“), и односи се на регију у северозападној Африци у којој се налазе Мароко (заједно са Западном Сахаром), Алжир, Тунис и (понекад) Либија (види Северна Африка).

Западна Африка је подручје са великим распоном географије, биорегија и култура. Орентисана је западно од имагинарне осе север-југ углавном на подручју које се данас назива Афричком удубином. Атлантски океан формира западне и јужне границе регије. Северну границу чини пустиња Сахара, а најсевернији део регије уопштено се сматра Нигерски прегиб. Источна граница је мање прецизна, па је неки смештају на Бене Тру, а други на линију која иде од планине Камерун до језера Чад.

Модерне границе савремених западноафричких држава одражавају некадашње колонијалне границе које прелазе етничке и културне линије, па често деле појединачне етничке групе између двеју или више држава.

Назива се још и Гвинејском Африком, тај назив је добила због тога што излази на Гвинејски залив.

Застава Чада

Застава Чада је настала 6. новембра 1959. Састоји се од три једнака вертикална поља плаве, жуте и црвене боје. Ове боје представљају комбинацију боја са Франциске заставе са пан-афричким бојама.

Застава је се чини идентичном застави Румуније што је довело до мањих компликација.

Заставе су исте још од 1989. године када је комунистички грб склоњен са заставе Румуније. Иако се заставе чине истим неки стручњаци кажу да је нијанса плаве другачија, наиме да Румунија на својој застави има тамнију нијансу.

Тврди се да је због овога настао спор јер је Румунија започела регистрацију коју води Светска Интелектуална Имовинска Организација (World Intellectual Property Organisation) која региструје државне симболе, званичне ознаке земље и печате, а Чад је позвао УН да разјасни и реше ову ситуацију. Званичних потврда о овоме нема.

Односи Србије и Либије

Односи Србије и Либије су инострани односи Републике Србије и Државе Либије.

Средњоевропско време

Средњоевропско време (енгл. Central European Time – CET) је једно од имена за временску зону UTC+1. Користе је већина европских и северно афричких земаља. Већина користе и Средњоевропско летње време (енгл. Central European Summer Time – CEST) (UTC+2).

Тенере

Тенере (берберски: Tiniri — пустиња, дивљина) је пустињска зона која се налази у јужним централним деловима Сахаре на североистоку Нигера и западу Чада. Захвата површину већу од 400.000 km².

Хана (Алберта)

Хана (енгл. Hanna) је малена варошица у јужном делу канадске провинције Алберта, у статистичкој регији Јужна Алберта.

Према подацима пописа становништва из 2011. у варошици је живело 2.673 становника што је за 6,1% мање у односу на попис из 2006. када је регистровано 2.847 житеља.Привредна активност насеља почива на пољопривреди, нафтној индустрији, туризму и рудницима угља.

Варошицу су у свету прославили чланови пост гранџ алтер рок бенда Nickelback који су родом из овог града (Чад Кругер, Мајк Кругер, Рајан Пик и Данијел Адер).

Химна Чада

Државна химна Чада носи назив La Tchadienne. Текст је написао Луј Гидрол са групом студената, а музику је компоновао Пол Вијар. Усвојена је након проглашења независности 1960. године.

Чад ле Кло

Чад Ги Бертран ле Кло (франц. Chad Guy Bertrand le Clos; рођен 12. априла 1992. у Дурбану) је пливач из Јужноафричке Републике.

Веома рано је почео да се бави пливањем, а са 10 година почео је да се т акмичи за екипу своје школе. На Летњим олимпијским играма младих 2010. у Сингапуру освојио је чак 5 медаља, а исте године на Играма комонвелта у Делхију постаје двоструки златни на 200 делфин и 400 слободно, чему је придодао и медаље у све три штафетне трке (сребро и две бронзе).

Прву титулу светског првака осваја у Дубаију 2011. на Светском првенству у малим базенима (на 200 делфин).

Највећи успех у каријери остварио је на Летњим олимпијским играма 2012. у Лондону освајањем златне олимпијске медаље у трци на 200 метара делфин стилом те сребра на 100 метара делфин.

Чад на Летњим олимпијским играма 2008.

Чад је учествовао са два такмичара на Летњим олимпијским играма 2008. одржаним у Пекингу у Кини. То је било 10 учешће Чада на олимпијским играма. Чадски спортисти су се такмичили у атлетици.

На свечаном отварању заставу Чада је носила атлетичарка Хиникиса Албертин Ндикерт, која је уједно са својих 15 година и 336 дана била у најмлађи олимпијац Чада од када учествује на олимпијаким играма .

Чад на Летњим олимпијским играма 2012.

Чад је учествовао са две такмичарке на Летњим олимпијским играма 2012. одржаним у Лондонуу (Уједињено Краљевство). То је било једанаесто учешће Чада на олимпијским играма. Чад је био једна од реких земаља која у свом саставу није имала мушке такмичаре. Младе чадске спортисткиње са непуних 18 и 20 година такмичиле су се у два спорта.

На свечаном отварању Игара заставу Чада је носила џудисткиња Carine Ngarlemdana .

Делегација Чада остала је у групи земаља које нису освајале олимпијске медаље.

Чад на Светском првенству у атлетици на отвореном 2011.

Чад је учествовала на Светском првенству у атлетици на отвореном 2011. одржаном у Тегу од 27-4. септембра. Репрезентацију Чада представљало је двоје такмичара (1 мушкарац и 1 жене) у две дисциплине.На овом првенству Чад није освојио ниједну медаљу. У дисциплине трке на 100 метара атлетичар Абдураим Харун је поставио нови национални рекорд, а атлетичарка Хиникиса Албертин Ндикерт на 200 метара лични рекорд.

Чад на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013.

Чад је учествовао на Светском првенству у атлетици на отвореном 2013. одржаном у Москви од 10. до 18. августа дванаести пут. Репрезентацију Чада представљао је један атлетичар који се такмичио у трци на 5.000 метара., На овом првенству Чад није освојио ниједну медаљу, нити је постигнут неки рекорд.

Чад на Светском првенству у атлетици на отвореном 2015.

Чад је учествовао Светском првенству у атлетици на отвореном 2015. одржаном у Пекингу од 22. до 30. августа тринаести пут. Репрезентацију Чада представљао је један атлетичар који се такмичио у трци на 100 метара., На овом првенству Чад није освојио ниједну медаљу, нити је постигнут неки рекорд.

Чад на Светском првенству у атлетици на отвореном 2017.

Чад је учествовао Светском првенству у атлетици на отвореном 2017. одржаном у Лондону од 4. до 13. августа четрнаести пут. Репрезентацију Чада представљао је један атлетичар који се такмичио у трци на 400 метара., На овом првенству Чад није освојио ниједну медаљу, нити је постигнут неки рекорд.

Чад на Светском првенству у атлетици у дворани 2012.

Чад је девети пут учествовао на Светском првенству у атлетици у дворани 2012. одржаном у Истанбулу од 9. до 11. марта. Репрезентацију Чада је представљала једна такмичарка, која се такмичила у трци на 60 метара.

Чад није освојио ниједну медаљу али је њихова такмичарка оборила лични рекорд.

Чад на олимпијским играма

Чад се први пут појавио на Олимпијским играма 1964. године и од тада Того је пропустио само две наредне Летње олимпијске игре. На игре које су одржане 1976. се придружио бојкоту Новог Зеланда од стране афричких земаља а 1980. се придружио бојкоту московске олимпијаде који су предводиле САД.

На Зимске олимпијске игре Чад никада није слао своје представнике. Представници Чада, закључно са Олимпијским играма одржаним 2008. године у Пекингу, нису освојили ниједну олимпијску медаљу.

Национални олимпијски комитет Чада (Comité Olympique et Sportif Tchadien) је основан 1963. а признат од стране МОКа 1964. године.

Државе и територије у Африци
Суверене државе
Зависне територије
Непризнате државе

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.