Црни лабудови

Црни лабудови је била паравојна формација[1] и специјална јединица у Армији Републике Босне и Херцеговине. То је била јединица Патриотске лиге основана 1992. године у Сапни у саставу 2. корпуса (касније 1. корпуса), која је бројала око 800 људи. Била је то једна од неколико муслиманских јединица.[2][3] Први командант Мехдин Хоџић[4] био је члан специјалне антитерористичке јединице министарства унутрашњих послова СФРЈ, када је преузео команду над Црним лабудовима постао је познат као „Капетан Лабуд”. Након њега је команду преузео капетан Хајро Мешић. Посљедњи командат, и најуспјешнији, био је бригадир Хасе Тирић. Подручје дјеловања је била област Коњица, Игмана и Јабланице. Припадници јединице су носили црне униформе са обиљежјима јединице и АРБиХ на рукавима.

Види још

Референце

  1. ^ Mojzes, Paul (2011). Balkan Genocides: Holocaust and Ethnic Cleansing in the Twentieth Century. Rowman & Littlefield. стр. 169. ISBN 978-1-4422-0663-2.
  2. ^ Radeljić, Branislav; Topić, Martina (2015). Religion in the Post-Yugoslav Context. Lexington Books. стр. 8. ISBN 978-1-4985-2248-9.
  3. ^ Thomas, Nigel; Pavlovic, Darko; Mikulan, K (2013). The Yugoslav Wars (2): Bosnia, Kosovo and Macedonia 1992-2001. Osprey Publishing. стр. 7. ISBN 978-1-4728-0196-8.
  4. ^ Commander Mehdin-Senad Hodžić
Битка за Возућу

Битка за Возућу представља оружани сукоб Армије Републике Босне и Херцеговине и Војске Републике Српске од јула до 10. септембра 1995. у селу Возућа код Завидовића. Циљ Армије Републике Босне и Херцеговине био је протјерати српско становништво и населити муслиманске избјеглице из Сребренице и Жепе, али и отворити пролаз за напад на Добој. Међутим, потписивањем Дејтонског споразума у децембру 1995. окончан је рат, те су припреме за напад на Добој обустављене. Одред Ел Муџахид, састављен од страних и босанскохерцеговачких исламиста, био је кључан у заузимању Возуће. Након пада Возуће почињен је покољ над рањеним и заробљеним српским борцима, а српско цивилно становништво је протјерано.

Исламизам у Босни и Херцеговини

Исламизам у Босни и Херцеговини у савременом смислу ријечи је присутан од времена распада Југославије. По својој дефиницији, исламски териризам је намјенска употреба незаконитог физичког и духовног насиља чији је циљ остварење политичких, идеолошких и вјерских циљева радикалних муслимана. Према оцјени Европола (Агенција за обезбјеђење Европске заједнице), исламски тероризам је највећа пријетња за већину земаља Европске уније.

Лабудови

Лабудови (Cygnus) су род птица из породице Anatidae, у коју још спадају гуске и патке.

Лабудови се од гусака у ужем смислу разликују и дужим вратом који им омогућује претраживање дна дубљих вода, и величином тела које их чини највећим воденим птицама.

Мадрид

Мадрид (шп. Madrid) је главни град Краљевине Шпаније и аутономне заједнице Мадрид.

Регион (Мадрид са околином) се са око 5 милиона становника убраја у највеће европске метрополе. Сам град Мадрид (без предграђа) је са својих 3,1 милион становника, после Лондона и Берлина, трећи највећи град у Европској унији.

Мадрид је, како од националног, тако и од интернационалног значаја за трговину и финансије и политички је и културни центар Шпаније. Главни град је средиште шпанске управе, па осим краља, у њему живе католички бискуп и важни припадници владе и војске. Овде је смештено шест универзитета, разне високе школе, многа позоришта, музеји и друге културне установе.

Операција Вагањ

Операција Вагањ 95 је кодни назив за операцију Војске Републике Српске у лето и јесен 1995. године чији је циљ био заустављање офанзиве хрватско-муслиманских снага и ослобађање освојених територија. Вагањ 95 је обухватао низ мањих операција на граховском, кључком, санском, петровачком, бихаћком, шиповском и гламочком правцу; борбе су вођене и у Поуњу и на територији општине Мркоњић Град.

Црни лабуд

Црни лабуд (лат. Cygnus atratus) је велика водена птица која је углавном распрострањена у подручју југоисточне и југозападне Аустралије.

Раније су црни лабудови сврставани у монотипски род Chenopis.

Могу живети у групама од више стотина или чак хиљада јединки.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.