Црква Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву

Црква Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву, налази се на углу улица Војводе Мишића и Др Пантића, грађена је у периоду од 1836. до 1856. године. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Црква Покрова Пресвете Богородице
Valjevo Crkva
Црква Покрова Пресвете Богородице, Ваљево
Опште информације
МестоВаљево
Држава Србија
Време настанка1836-1856
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеВаљево
АдресаПантићева 60 14000
Званични веб-сајт

Историја цркве

Први документ из историје градње данашње ваљевске цркве, посвећене Покрову Пресвете Богородице, јесте писмо кнеза Милоша бр.1828 од 1/13. јула 1832. године, упућено Суду ваљевске нахије. Одговарајући на молбу Ваљеваца, Кнез Милош Обреновић је не само дозволио, већ заповедио Обшчеству ваљевском „да се постара што пре нову цркву, приличне величине Ваљеву начинити.... јер се у старој ваљевској цркви богослужења не могу обављати...”. Кнез одређује и локацију новог храма, опредељујући је на месту „где је пре црква преко Колубаре била...”. Радови на градњи цркве су почели 13/25. априла 1836. године. Понела је име капеле која се налазила уз ваљевски двор Јеврема Обреновића, тадашњег обор-кнеза Ваљевске и Шабачке нахије. У реализацију су били укључени тада најпознатији мајстори као што су Коста Димовић, Димитрије Сотировић, Теодор Теодоровић.

Изглед цркве

Црква је издужене основе, са источним делом решеним као триконхос, док се на западу уздиже висок звоник, који је, као и други делови грађевине решен у стилу клацизма, са декоративним елементима у облику слепих аркада, пиластара, лазена хоризонталног венца. Кров је двоводни са лимом као покривачем.

У унутрашњости храма је доминантан високи иконостас из 1865. године, реализован у духу класицизма, са иконама које је насликао Никола Марковић, познати српски сликар друге половине 19. века. Генерална рестаурација цркве започета је у мају 2008. године и трајала је до октобра 2009. године. Надзор на обнови је био Завод за заштиту споменика културе Ваљево.

Галерија

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, Valjevo 001
Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, Valjevo 011
Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, Valjevo 017
Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, Valjevo 022

Види још

Референце

  1. ^ Завод за заштиту споменика културе Ваљево

Литература

  • Завод за заштиту споменика Ваљево: „Споменичко наслеђе Колубарског и Мачванског Округа“ . Ваљево: 2006. ISBN 978-86-904745-2-3. COBISS.SR 131307532

Спољашње везе

Подигнути у 18. веку
Подигнути у 19. веку
Подигнути у 20. веку
Подигнути у 21. веку

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.